Levend gietwater, enkele reacties

1. Aangezien je zoveel biologisch leven wilt, is beekwater dan ook niet goed? Beekwater is meestal op omgevingstemperatuur behalve als de beek ontspringt uit een natuurlijke bron (dan is het water meestal te koud behalve een warmwaterbron). Beekwater is in beweging en bevat zo meestal zuurstof.  Beekwater mag dan geen lozingen krijgen van huishoudelijk of industrieel afvalwater. Het mag ook geen reststoffen van pesticiden bevatten (landbouw). Beekwater kan goed zijn, wanneer je beek wordt gevoed met water uit een natuurgebied of uit een bos, andere oorsprong is twijfelachtig maar kan worden onderzocht.

2. Mag ik planten begieten met water uit mijn vijver? Eigenschappen van vijverwater: het is in beweging (voldoende zuurstof), het is vol met leven (bacteriën in het filtersysteem), het bevat voedingsstoffen door de uitwerpselen van de vissen. Als de vissen biologisch voedsel toegediend krijgen en als het vijverwater niet om de week bediend wordt met een fles chemicaliën tegen groen water dan is er geen enkel probleem. Wanneer er om de zoveel tijd een fles in gekapt wordt dan  is dit natuurlijk een ander verhaal. Het bewijs dat water met vissen kan gebruikt worden om planten te begieten is er reeds: aquaponic. Dit is grossomodo: vissen kweken in water en dit water met afvalstoffen (mest) gebruiken om planten te begieten en te voeden, na het kweken het water terug lozen in de viskweek en de cyclus is rond. In Nederland zijn er grote onderzoeksprojecten ‘Ecofutura‘. De tijd en de ervaring zal uitsluitsel geven. Ik houd het bij mijn eigen regenton welke ik prepareer volgens mijn kennis.

Hopelijk zijn deze extra tips een bron van extra informatie.

Onderzoekers over de hele wereld zijn bezig over het vraagstuk water, wij weten dat we er uiterst zuinig op moeten zijn.

Groetjes Tuinman Peter

The following two tabs change content below.

Tuinman Peter

Deelt graag zijn ervaringen en tips met de lezers van Plantaardig.com
Tuinman Peter brengt ons tips uit zijn biotuin. Peter Dewulf is een doorwinterde tuinier die ook graag in de keuken verwerkt wat zijn zweet opbrengt. Peter is een gewaardeerd voordrachtgever bij de Volkstuinafdelingen. en haalt dagelijks veel plezier uit zijn job als verantwoordelijke voor de plantenafdeling in een tuincentrum. "Door de jaren heen kunnen lentes, zomers, herfst en winter anders zijn. Tuinieren is dan ook geen exacte wetenschap. Voeling houden met het klimaat is belangrijk om de teeltwijze te bepalen". Veel leesgenot, Peter Dewulf

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.