De kop-spleetenting leunt nauw aan bij de Japanse kopenting.
Beschrijving
Het grootste verschil is dat deze in een later groeistadium toegepast wordt. Bij deze enting wordt de onderstam afgekopt en de stam gespleten. De ent wordt gekopt en de behouden kop wordt aangespiest en vervolgens in de stam van de onderstam geplaatst en vastgemaakt. Het is duidelijk dat
bij schraal of zonnig weer de ent vlug flauw gaat hangen.
Het is dus absoluut noodzakelijk om de pas geënte planten in een minikasje of folietunnel bij 100% luchtvochtigheid te plaatsen. En dan een vijftal dagen te wachten vooraleer voorzichtig te luchten. Behandel de geënte planten zoals omschreven in deel 2 van deze serie.
Waarom deze methode toepassen?
– In principe geniet de gewone kopenting (japanse enting) de voorkeur, de kleine omvang van de plantjes maakt de kans op slagen groter en je kan ze makkelijker in een minikasje plaatsen.
– Als je door omstandigheden niet kon enten als jonge plant kan je deze methode alsnog toepassen.
– Als je niet aan de temperatuur van 18-20°C kan geraken bij de kopenting, die toch 2-3 weken vroeger moet gebeuren, is het beter te wachten.
– Als er heel veel verschil is in diameter tussen de ent en de onderstam in jong stadium. In dit later stadium en met deze entmethode is het minder erg als er een verschil in stengeldikte is.
– Je kan het gebruiken als een soort reserve-enting als een deel van de japanse enting om één of andere reden mislukt is.
– Je kan het stuk plant dat overblijft van het ras nog gebruiken. Je kan immers één van de dieven op deze plant laten uitgroeien.
Nadelen van deze enting
-Door het grotere bladoppervlak is de verdamping groter en de kans op mislukken ook. Misschien dat het inkorten van de bladeren de kans op slagen bevordert, maar ook een grotere groeiremming veroorzaakt. In mijn test lukten de Japanse kopenten allemaal, van de kop-spleetenting was er één mislukt.
– Het vastmaken van de ent is wat meer omslachtig. Het moet met knijpers gebeuren. (of iets anders?)
– Meer wilde scheuten vanuit de onderstam die later moeten verwijderd worden.
Op 22 april werd de kop-spleetenting uitgevoerd. Dit is dus twee weken nadat de (japanse) kopenting uitgevoerd werd. De voorgeschiedenis is dus dezelfde als omschreven in het vorige artikel. De planten bezitten een vier tot vijf echte bladeren (kiemblaadjes niet meegerekend). De onderstam wordt gekopt en ingesneden. Hier werd getopt op twee echte bladeren. De reden daarvoor is dat de onderstam ook nog moet dikken. Ent je te laag dan zal de onderstam geen bladeren meer hebben en niet meer dikker worden. Waardoor de ent er als het ware zal uitgroeien.
Het ras wordt gekopt en aangespiest. Als je het ras kopt kan je de overblijvende plant nog steeds gebruiken of wegschenken als je één van de dieven aanhoudt als stengel.
De ent wordt in de onderstam geschoven en vastgezet met wasknijpers. Er waren twee wasknijpers nodig voor een goede bevesting, loodrecht op elkaar geplaatst. Zoals je op de tweede foto ziet werd er wat blad verwijderd omwillen van tweer redenen. Ten eerste om de versdamping wat te beperken. Ten tweede op de plantjes makkelijk in de minikas te kunnen zetten (geen foto).
De geënte planten worden bij hoge luchtvochtigheid in een minikas of kleine folietunnel geplaast bij minimum 18-20°C. Je gaat daarbij identiek tewerk als beschreven in het artikel van de gewone kopenting
Het is opvallend dat er bij deze entmethode veel luchtwortels gevormd werden op de ent. Dat wijst er op dat de vergroeiing toch iets moelijker verloopt dan bij de (Japanse) kopenting.
Als de vergroeiing goed is, dan levert deze entmethode natuurlijk even goede resultaten als de vorige beschreven methode.
hoe groot moeten de koppen zijn ???
en zou ik er 2 kunnen laten groeien aan 1 stam ??