De snoeptomaatjes zijn een trend (Tommies©, TomBons©, Candiezz©).
Twee jaar geleden zag je ze zelden. Nu vind je ze bij de meeste supermarkten, soms in plastic doosjes, soms in bekers én in echte snoepzakjes. De snoeptomaatjes zijn, zoals soms gedacht wordt, niet de gekende ronde cherrytomaatjes. De snoeptomaatjes bevatten net iets minder sap en het velletje is iets meer krokant, waardoor ze nog makkelijker en zonder morsen weg te happen zijn op op kantoor of op het werk, voor TV, in de wagen, of door de kinderen thuis en op school.
De moderne F1 rassen van de snoeptomaatjes zijn feitelijk zeer kleine en zeer stevige mini pruimtomaatjes (Santa-types) De smaak is uitstekend, ze zijn ongevoelig voor scheuren, hebben een blinkend uiterlijk en zijn na de oogst lang houdbaar. Ze hebben een vruchtgewicht van ongeveer 10 gram. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat Santella een wel 2 keer zo hoog lycopeen- en suiker gehalte heeft, als dat van een gewone tomaat.
Rassen en exclusiviteit voor de beroepstuinbouw
De commercieel geteelde snoeptomaatjes zijn o.a. afkomstig van twee rassen : Ministar F1 (Sakata) en Santella F1 (Western Seeds). Het zijn mini-pruimtomaatjes van het type “Santa”. Voor deze rassen geldt een exclusiviteitsrecht, dat wil zeggen dat slechts enkele telers dit ras mogen telen op een vastgelegde oppervlakte.
Vrij te telen door de hobbytuinder
Eigenaardig genoeg geldt dit exclusiviteitsrecht niet voor de particuliere zaad- en plantenverkoop. Zo kan je bij Vlaams Zaadhuis zaden bestellen van het ras Ministar. En kan je in het voorjaar in sommige tuincentra planten kopen van het ras Santella, geteeld door Superprof.
Proef
Van Superprof, dat planten teelt voor diverse tuincentra, kreeg ik enkele tomatenplantjes van het ras Santella om uit te proberen. En het werd een meevaller, echt niet verwacht. Zeker een aanrader voor wie eens iets anders wil. Het plantmateriaal wordt aangeboden in een ruime 10 cm pot. De planten op de foto zijn nog niet zo groot en kunnen nog wat verder opgekweekt worden in hun ruime pot. Uitplanten kan je, indien nodig, uitstellen tot net voor de bloei van de eerste tros.
De plantjes worden aangeboden als Mini-Roma tomaten. Maar er zijn ook Mini Roma tomaten waarvan de vruchtjes nog net iets groter zijn dan deze zeer kleine snoeptomaatjes.
En daar zit nu net het verschil : de echte snoeptomaatjes zijn heel klein, en mogen eigenlijk niet meer wegen dan 9-12 gram. Veel van de aangeboden “Grape” tomaten (= “druiven” tomaatjes zoals ze wel eens genoemd worden) zijn dikwijls groter met vruchtgewichten tot 20-25 gram. En dan is het snoepgehalte ervan sterk verminderd.
Plant- en vruchteigenschappen
De groeikracht van Santella is zeer goed. De teelt schept dan ook geen enkel probleem. Doordat de groeikracht zo goed is en het een kleinvruchtige soort betreft kan je best meteen drie stengels per plant telen. Koop je twee plantjes, dan heb je korte tijd daarna eigenlijk zes planten. Dat is voldoende om zo twee tot drie keer per week een aardbeidoosje met snoeptomaten te kunnen plukken. Hou dus, na de bloei van de eerste tros enkele extra dieven aan om te dienen als extra stengel op dezelfde plant.
Als je dan toch een nadeel wil noemen, dan is dat misschien de vrij gerekte groei, waardoor de planten een weekje vroeger het dak van de serre zullen bereiken. Top ze dan echter niet, maar laat de toppen van de planten terug naar beneden komen, best over een horizontaal gespannen draad. De vruchtdracht is overvloedig. Het zijn zeer grote, langgerekte en vertakte trossen. De vruchtjes hebben in onrijpe toestand een groene kraag, maar dit belet niet dat de kleuring van de vruchten zeer goed is. Je kan de vruchten zeer lang aan de plant laten hangen, zonder dat ze plots gaan barsten (iets waar veel cherrytomaten wel zeer gevoelig voor zijn).
Wacht met oogsten tot de vruchten dieprood verkleurd zijn. Oogsten met een kroontje is vrij moeilijk en als het al lukt, dan valt het kroontje er binnen de kortste keren vanzelf af. De vruchten zijn stevig en schitteren in het licht. De smaak en de knapperige ‘bite’ van deze tomaatjes zijn uniek.
Besluit : Zowel de groeiwijze, de vruchtkwaliteit en nog het meest de sublieme smaak en het bijtgevoel van deze tomaatjes zijn een echte meevaller. Een soort waarvan je toch een tweetal planten moet in de kas staan hebben zodat je altijd wat tomatensnoepjes bij de hand hebt.
PS Ondertussen is van het aardbeidoosje gevuld met druiventomaatjes dat hier op het aanrecht staat nog maar de helft over. Ze verdwijnen langzaam maar zeker, één per één door voorbijwandelende huisgenoten :-)
Ik merk op dat je nergens iets leest over het suikergehalte in de snoeptomaat. Hoe zit het daarmee? Kan iemand mij als suikerpatiënt dat vertellen?
Hallo,
Ik vind dat de vruchtjes dit jaar tegenvallen qua grootte. De helf van de vruchtjes op een tros zijn goed van grootte maar dan rijpen er nog een aantal af die nog veel te klein zijn (top van vinger groot).
Het is het eerste jaar dat ik 4 stengel heb laten staan, zou dit de reden zijn dat ze met teveel zijn? Of hebben apero tomaatjes met 4 stengels meer bemesting of water nodig dan de gewone tomaten.
Als er nog iemand deze ervaring deelt en eventueel een oplossing weet, graag reactie.
Ik moet erwel nog bij zeggend dat alle tomaatjes aan de eerste tros van de plant wel mooi waren van grootte, en hoger in de plant waar ze nog volledig groen zijn vandaag lijken ze ook weer groter uit te groeien.
Groetjes
Piet
Dag Piet
ik kan hier aan toevoegen, dat wat betreft de minipruimtomaatjes (snoeptomaatjes) ik ondervonden heb dat deze vorig jaar in pot op het terras en dit jaar deze in de vierkante meter moestuin, inderdaad kleiner zijn dan deze in de kas geteeld. Ik zal ook nog eens kijken of de tomaten hogerop in de plant (van deze in de serre) ook niet kleiner zijn, en of er verschil is per tros. Het is mij nog niet opgevallen. Dat bij een bepaalde plantbelasting ze kleiner blijven lijkt mij best kunnen. Als de groei van de plant goed is en de bladeren goed groeien vind ik niet dat deze planten meer bemesting nodig hebben dan andere tomatenplanten. Maar als het cherrytomaatjes zijn met vier stengels en hele grote trossen, dan is het bijna normaal dat deze aan de top van de trossen iets kleiner zijn.
Tot zover mijn bevindingen.
groeten,
Luc
bedankt johan voor de informatie
:)
groetjes seppe
Beste Seppe, tomatenplanten en dus ook kersttomaatjes in jou geval worden zo hoog als je zelf bepaald; Het beste is, eens ze een zestal bloemtrossen hebben het bovenste van de plant weg te nemen; Dan stopt de groei en geeft de plant al haar energie aan de bloemen en de vruchten die daaruit verschijnen. Om stevige planten te behouden is het best de okselscheuten te verwijderen zodra ze verschijnen, anders gaan deze ook bloemen en vruchten geven maar de plant wordt dan te zwak om alles te voeden en de tomaten worden te klein op de zijscheuten (dieven);
Het is touwens nu het ogenblik om binnen te zaaien (min.20°c) voor planten die in een serre gaan staan; Voor planten die buiten gaan staan wacht je best tot eind maart om te zaaiien.
hallo,
hoe groot komt de stengel (plant) van kerstomaatjes
groetjes
Dag Maartje
Je kunt het zaad van de door jou gekochte snoeptomaatjes best zaaien, ik denk niet dat het steriel is, maar het is misschien niet raszuiver. dwz dat de tomaten die er uit komen misschien niet direct alle eigenschappen hebben van de ouderplant. Misschien niet merkbaar, misschien beter, misschien slechter.
Om Zaad uit tomaten te zaaien moet je ze eerst echter prepareren omdat er een zaadvliesje om heen zit dat ze moet beschermen tegen ontkiemen in de ouder tomaat.
Die instructies daarvoor zijn wijd en zijd op het internet te vinden, maar kortweg komt het hier op neer:
Haal het zaad met de pulp uit de tomaat en doe dat in een bakje met water. Laat dat ca 1 week staan totdat zich wat schimmel heeft gevormd 9je ruikt het meestal ook wel. Giet het water af, spoel het zaad nog even na en droog het dan.
Zaaaien kun je nu al doen: je kunt ze in een potje met teelaarde stoppen, maar een goede methode is ook om ze tussen wat vochtig filtreerpapier te leggen en in te sluiten in een ziplock zak of in een doorzichtig plastic zakje dat je af kunt sluiten. Leg dat op een warme plaats en wacht tot het kiemt.
Meestal kiemt dat met 2-3 dagen, maar ik heb ook wel zaad gehad dat er 2 weken over deed.
Als zich kiemen hebben gevormd, dan kun je ze voorzichtig in wat vochtige teelaarde zetten.
Ik heb zelf altijd de beste zaairesultaten gehad in vochtige vermiculiet, maar dat moet je maar net hebben natuurlijk.
Als ze een plantje vormen, dan behandel je dat net zoals altijd: verpotten, afharden, buiten planten
Succes
Hallo Edwin,
zaaien in Vermiculiet, in een gesloten bakje, dat lijkt me wel wat.
Wanneer verplant je dan de zaailingen, als ze twee echte blaadjes hebben of al alleen met kiemblaadjes?
Groetjes, Monika
Dag,
Ik was dit ook van plan en heb voor dit doel inmiddels ook zaadjes liggen van snoeptotmaatjes die ik kocht bij de C1000. Nu vraag ik me af of je al eens geprobeerd hebt om die snoeptomaatjes zelf te telen.
Lukt het of is het zaad steriel??
Ik ben erg benieuwd of er al ervaringen te melden zijn.
Wanneer moet je bijvoorbeeld gaan zaaien. Ik heb een koude kas.
Ik hoop dat ik reacties op deze vragen krijg….
Maartje
Ingemarie,
Ook als ik op de eerste link klik krijg ik
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/groentenencyclopedie.htm. De link klopt dus wel, maar de tekst niet
Hallo!
Ik probeerde jullie linken uit, maar krijg steeds dat de pagina niet bestaat. Volgens mij kloppen de adressen op de voorpagina niet van Het boek over groenten en fruit http://groenten-boek.plantaardig.com/, en ook de andere adressen onder 2. 3. en 4.
Moet het niet zijn http://plantaardig.com/groenten-boek ? Als ik dat in type dan krijg ik wel een overzicht van groenten…
Groeten,
Ingemarie
Ik zou de principe Borghese wel een willen proberen. Heb jij daar zaad van ? Johan.de.troyer@telenet.be
Dank bij voorbaat,
Johan
Ze groeien vrij goed en zijn makkelijk te telen maar eigenlijk vind ik de smaak wat tegenvallen. Ze zijn zeker niet zoet, althans ik vindt de principe Borghese een stuk zoeter. Geef toe, iets grotere tomaten, maar eigenlijk lekkerder
bedankt voor de reactie
zal ik zeker eens proberen
groetjes seppe
Hallo Seppe,
Koop in de supermarkt wat snoeptomaatjes, eet ze behalve 1 lekker op. Haal uit die ene de zaadjes, spoel ze in een zeefje met lauw water schoon en laat ze op een schaaltje drogen. Peuter die eraf en zaai ze komend jaar.
succes
dankuwel voor de reactie
ik zal het zeker proberen (doen)
groetjes seppe
Beste Seppe,
Natuurlijk dat ze bij aveve tomatenplanten hebben, maar het is zeker zo plezant om ze zelf te kweken. zaai eind februari (buitenteelt) binnen in huis enkele tomatenzaadjes in een bakje of botervlootje. zet ze bij het raam en laar ze ontkiemen. Keer ze na ontkiemen elke dag zodat ze niet scheef groeïen. Als ze twee blaadjes hebben verplant ze dan naar een iets groter bakje. Als ze
vier of meer blaadjes hebben verplant ze dan : een plant per potje (turfpotje)Kies steeds bij overplanten de
sterkste planten. Tegen eind april heb je je eigen tomatenplantan. Veel succes,
Johan
heel erg bedankt voor de reacties
ik zal zeker met die methode een serre maken en dan kan ik volgend jaar tomaten zetten
groetjes seppe
en ps. waar kan je eigenlijk tomatenplantjes kopen
ik koop veel plantjes bij een tuincentrum (aveve)
ik weet niet of ze ook tomatenplantjes zouden hebben
beste seppe
voor tomaten te telen hoef je geen serre te hebben
het is natuurlijk wel beter.
vier palen in de grond verbinden met aan iedere zijde een plank boven aan de palen.
twee palen aan de achterkant 20cm dieper dan de voorkant om een helling te hebben om het regen water af te voeren
dat je kunt opvangen.
plaatst de achterkant naar het westen gericht en maak deze zijde dicht met plastiekfolie.
voor het dak gebruik je golfplastiek de tomaten er onder en klaar is kees.
succes
fil.
mvg
Dag Seppe,
Proficiat met je moestuintje.
Voor een serre is niet veel geld nodig hoor.
1e methode: Een systeem van gebogen elektrische buizen
2e methode: 4 houten paaltjes in de grond. Ze verbinden met enkele houten latten en een stevige plastiek erover.
De plastiek op de zijkant vastmaken in de grond.
Vraag een beetje hulp aan je papa of opa of iemand anders in je omgeving?
vriendelijke groeten en veel tuinplezier volgend jaar.
Halo
ik heb sinds vorig jaar een moestuin(tje)
en ik vroeg me af welke rassen(tomaten) je kan zetten
zonder dat ze in een serre moeten staan.
ik ben op zoek naar een serre maar vind het te veel geld
groetjes seppe
Ook ik heb ooit zaadjes van snoeptomaatjes uit de winkel gewonnen; uitstekend resultaat. Ook een groot voordeel is dat deze soorten redelijk ongevoelig zijn voor de meeste tomatenziekten, die bij de gewone grote rassen in dezelfde kas wel voorkomen.
Ik heb vandaag van 2 rijpe snoeptomaatjes zaad genomen voor volgend jaar. De voorzetting is verzekerd.
Ik heb ook van die kleine ovalen tomaten in mijn tuin waar ik de planten gekocht heb zeggen ze dat dit italiaanse tomaten zijn ze zijn heel lekker ik eet ze als een stuk fruit inplaatst van een appel. Ik heb 6 plantjes staan en heb regelmatig tomaten
Ik had vroeger de cherrytomaatjes in de serre,en inderdaad ze barstten open. Dit jaar heb ik de mini pruimtomaatjes gekweekt uit zaad dat ik gewoon uit een snoeptomaatje uit de winkel gehaald heb.Ik heb nu 6 planten in de serre staan en heb de dieven niet verwijderd (doen ze in zuid Italië ook niet bij de buitentomatenteelt heb ik gezien)en ik heb massa’s heerlijke snoeptomaatjes genoeg om er regelmatig weg te schenken.
@Martial
Deze zomer groeien hier ook twee planten van Vitella.
Deze zijn zeker niet te vergelijken met de snoeptomaatjes, want Vitella zijn grotere, ronde tot licht geribde tomaten met een vruchtgewicht van zo’n 150 gram (schat ik). Ik ben wel geïnteresseerd hoe de teelt van Vitella bij jou verloopt. Dan kan ik deze bevindingen, samen met de mijne bundelen in een rasbespreking van Vitella.
Stuur je jouw bevindingen naar lezersbijdrage@plantaardig.com ? Alvast bedankt.
groetjes
Luc
@Guy, @Lieven : Bedankt voor de extra rassentips. Ik heb er o.a. mee bijgeleerd dat ze soms ook wel “grape” ofte druiventomaatjes genoemd worden. Bij twee van de geciteerde Thompson Morgan rassen staat “slightly larger”. Dan zijn ze misschien ook net iets te groot als echte snoeptomaat. Ik heb dan ook, door dit gelezen te hebben, wat bijkomende tekst en een foto over het vruchtgewicht toegevoegd aan het artikel.
groetjes
Luc
http://groenten-boek.plantaardig.com
Vergelijkbaar, volgens mijn ervaring, zijn onderstaande rassen:
Jujube Cherry (zaadvast ras)
http://www.freewebs.com/nellytomaten/Jujube%20Cherry%20vr%2050.JPG
Orange Santa F1:
http://www.thompson-morgan.com/seeds1/product/87/1/
Harlequin F1:
http://www.thompson-morgan.com/seeds1/product/gws0539/1/
Rosada F1:
http://www.thompson-morgan.com/seeds1/product/90/1/.
Grape (zaadvast ras)
http://www.tomatogrowers.com/small.htm
Enzovoort: er zijn nogal wat Grapetomaten verkrijgbaar, vaak F1’s, maar ook soms zaadvast. Jujube is voorlopig mijn favoriet in deze categorie, maar smaken & omstandigheden verschillen uiteraard. Ook ben ik niet uitgerust om suiker- en lycopeengehaltes te meten.
Voor geïnteresseerden: ik heb wel wat zaadjes van enkele grapetomaatjes; contacteer me, via mijn website, vanaf november.
Is het mogelijk dat de Vitella F1 superprof bijzonder erg gelijkt op deze Santatypes?
Geen idee ik heb ze gezaaid. Ben benieuwd of je me iets meer kunt melden over dit ras
Ook het zaadvaste ras ‘Sprite’ gelijkt bijzonder erg op deze Santatypes.
Ook superzoet als je het lang kan laten hangen.
Ook ongevoelig voor barsten.
Ook sterke groeikracht waardoor je met meerdere takken omhoog kan laten groeien.
Kan wel vroegtijdig afvallen als je de vruchten aanraakt.
Guy