Meestal gaan we ervan uit dat tomaten veel water nodig hebben. Dit is toch zo in het begin van een teelt ( de planten moeten de tijd krijgen om in te wortelen). Hier stel ik toch enkele vragen na het bezoeken van een biologische boerderij.
Ik kwam op bezoek op een biologische boerderij en ik zag dat de koppen van de planten enkele dagen geleden lichtjes waren verbrand, (slap gehangen). Oorzaak was dat het een paar dagen voordien zeer warm weer was?
Hun uitleg was: “een tomatenplant moet zelf zijn water zoeken, zo krijg je stevige gezonde planten. Later in de teelt is dit om nooit water te moeten geven zodat we een veel lagere luchtvochtigheid verkrijgen als preventie tegen ‘de aardappelziekte’.”
Dit stemde mij tot nadenken. Hoe ver mag je gaan om een tomaat droog te telen en toch geen neusrot cadeau te krijgen. Als je in de winter goed doorspoelt, geen scheikundige meststoffen gebruikt, hoe ver mag je dan gaan?
Eivormige rassen zijn gevoeliger dan ronde rassen. Ook heb je gronden met een hogere zomergrondwatertafel en gronden met een diepere zomergrondwatertafel. Hier zijn we weer, ken je grond! Heb je het gevoel dat je grond zelfs in de zomer zelden uitgedroogd is dan kunnen de tomatenplanten steeds water vinden. Heb je daarentegen een zandgrond en een diepe zomergrondwatertafel dan kun je niet zo ver gaan. Een ding is zeker: in een glazen serre heb je minder condens (lagere luchtvochtigheid) dan in een plastiek tunnel. De grond afdekken met een mulchlaag kan ook wonderen doen. Toch iets om even bij stil te staan. Groetjes Tuinman Peter
Tuinman Peter
Laatste berichten van Tuinman Peter (toon alles)
- Winterpostelein telen, vijf methodes - 20/12/2016
- Is fermenteren -Bokashi- een milieuvriendelijk alternatief voor composteren? - 03/12/2016
- De teelt van knoflook tot een goed einde brengen is niet eenvoudig. - 31/05/2016
- Het is nu Basilicum tijd, ook voor in de bloemenborder! - 15/05/2016
- Heel eenvoudig zelf paddenstoelen kweken - 04/09/2015
Hobby tuinvrouw,
Hey hoor idd bij veel mensen de vraag water?
Maar hoor eigenlijk dat men de planten toch elke dag voorziet van water.
Eigenlijk vind ik dat zonde.
Planten hebben dat niet nodig.
Ik geef mij tomaten nooit elke dag water of andere groenten.
Zo worden juist sterker door andere voedingsmiddelen uit de grond te halen.
En kan u verzekeren elk jaar weer een goede grote oogst waar ik trots op ben :-)
Als je je serre wit dan ga je meer tomaten hebben. Een doek is echt niet goed genoeg als het buiten te zonnig is zoals vorige zomer. Kijk eventueel je grond even na. Bodemverbeteraar kunnen aan een zandgrond veel veranderen en je gaat het aan je opbrengst zien. Geef de tomaten zeker geen water tegen de steel en verlucht je serre. Als je dat doet dan krijg je normaal geen aardappelzetmeel in een serre. Giet niet teveel na de initiële beplanting. Na een maand moeten de tomaten het meeste water zelf vinden maar gieten blijft nodig in de serre. Besproei nooit. Heel leuk om een sproeisysteem te hebben maar ook nadat de zon weg is is dit extreem schadelijk voor je tomaten. Veel succes.
Peter, witten? En als we dan toch nog een regenzomer krijgen? Een doek aan de buitenkant is flexibel en volgens mij indien nodig zeer werkbaar. Wat bedoel je met aardappelzetmeel in de serre? Groeten Tuinman Peter
Beste Peter.
ik heb een vraagje, deze zomer was het heel warm en de tomaten hebben afgezien.mijn serre is goed af gedekt voor de warmte er hangt een speciale doek in voor de warmte, en die laat ook goed licht door.alle ramen staan open en dat zijn 3 dakramen een schuifraam aan de zij kant en de deur staat ook open.maar toch ik heb weinig tomaten gehad, en ik heb ze toch genoeg water gegeven .de soort die ik heb is tamaris.nu is de vraag, kan ik geen beter ras bekomen dat ook wat beter tegen de warmte kan, en toch genoeg tomaten geeft en lekere.ik heb mij laten zeggen dat de geinte tomaten beter tegen de warmte kunnen, maar ik weet niet of dat waar is.maar ik zou toch eens een goed ras willen van tomaten.kan jij mij raad geven Peter.
Vriendelijke groeten.
Etienne.
Etienne, met het ras Tamaris heb ik (nog)geen ervaring. Je zegt dat er een speciaal doek in uw serre hangt. Beter zou zijn dat je doek gewoon op het dak ligt. Zo een speciaal doek tempert het doorstralen van licht en zo ook de warmteproductie, wanneer je doek binnen hangt dan is de warmte reeds binnen alvorens je de warmte probeert te minderen. Wanneer je dat doek buiten op het dak legt dan temper je het licht en de warmte alvorens het binnen komt in de serre. Dit is een zeer belangrijk verschil, het blijft koeler binnen.
Zeer belangrijk om weten is dat: stuifmeel van een bloeiende tomatentros afsterft(steriel wordt) boven een bepaald aantal graden(35-40 en meer). Een koelere luchttemperatuur binnen in de serre zorgt zo voor beter stuifmeel en zo een betere bestuiving en bevruchting. Bloeitrossen laten trillen in de late voormiddag zorgt voor een betere bestuiving, een hommelkastje in de buurt van je serre zorgen ook voor een betere bestuiving.
Dat geënte tomaten beter tegen de warmte kunnen is niet bewezen(stuifmeel van een geënte plant blijft normaal stuifmeel met zijn eigenschappen. Ze hebben wel de mogelijkheid om via de wortels beter water en voedingsstoffen op te nemen bij een grond waar reeds meerdere keren tomaten of groenten uit dezelfde bodemmoeheidsgroep.(tomaten, aardappelen, wortels, selder, aubergine…). Nu terug over het ras Tamaris, ik plant nooit al mijn tomaten van een en dezelfde soort, als er een soort faalt dan zijn er anderen om het verlies te compenseren. Plant dus een paar soorten en dan kun je na een paar jaar zien waar jij de beste resultaten mee behaalt.
Heeft dit het een en ander duidelijke gemaakt. Groeten Tuinman Peter
Tomaten en water, een heel pertinente vraag. Er zijn 2 methodes. 1, zonder druppelsysteem. In de beginne zuinig water geven opdat de planten gaan zoeken naar water(wortelvorming) dan bijna stoppen ermee. De planten moeten zich beredderen. Dit kan wanneer je een goede grond hebt met een goede structuur en voedselhoeveelheid. Wanneer je een kleigrond hebt,waar tomaten minder van houden, zijn er 2 opties. Gaan voor geënte tomatenplanten met een beter wortelgestel of overgaan tot het installeren van een druppelsysteem(infuus). De 2 mogelijkheden zijn evenwaardig. Groeten Tuinman Peter