Lees ook het artikel Groenten water geven? Enkele tips.
Er verscheen een artikel over de droogte in de volkstuintjes van Zwolle.
Bonen mag je niet verwennen, dan worden ze lui
door TESSA KLOOSTER
15 JULI 2006 – ZWOLLE – Het zomert flink in Nederland en dat is hier en daar ook te zien in de natuur. Zo is het gras in menige tuin eerder geel dan groen. Voor het groen in de Aa-tuinen lijkt de brandende zon geen probleem, zolang het maar goed water krijgt.
‘Ach, wat dood is, trekken we er gewoon uit’, zeggen twee dames lachend, terwijl ze op blote voeten door hun volkstuintje stappen. Ook hun buurman maakt zich niet druk om de brandende zon. ‘Ik laat de natuur zoveel mogelijk zijn gang gaan.’ Jan en Diny de Ruiter zijn even verderop bezig in hun imposante groententuin. Vooral Jan de Ruiter is helemaal weg van zijn volkstuin. ‘Om alle tuintjes loopt een sloot waarin het water altijd hoog staat. Dat wordt goed geregeld, ergens bij Westerveld. Daardoor kan ik met deze warmte makkelijk water pakken.’Veel van zijn buren hebben een elektrische pomp, maar dat vindt hij niet nodig. ‘Ik ben al even met de VUT, maar ik kan nog prima zelf water halen.’ Zo’n twee tot drie keer per dag bezoekt hij zijn tuintje. ‘Soms kom ik hier ook gewoon voor een praatje. Ik geef mijn groenten om de twee dagen water. Aan de bonen doe ik bijna niets, je moet hun wortels niet verwennen, anders worden ze lui. In een droge periode boren zij zelf met hun wortels dieper de grond in, op zoek naar water.’
Hij ondervindt weinig hinder van de brandende zon. ‘Insecten en slakken komen vooral als het vochtig is en ook onkruid gedijt het best bij vochtig weer.’ Niet alleen het echtpaar heeft voordeel bij de oogst van de groentetuin. Ook de buren en de kinderen eten hun zelfverbouwde voedsel. Diny de Ruiter: ‘Vanavond eten de buren sla.’ Bron : De Stentor.
Lees ook het artikel Groenten water geven? Enkele tips.