Groenten in potten, natuurlijk kan het. Op deze site besteedden we er al meermaals aandacht aan. Maar dat het ook op zo’n grote schaal en met zo’n mooi resultaat kon als in de tuin van Connie uit Sijsele, dat had ik nog niet durven stellen.
Voor Connie kent de teelt van groenten in potten blijkbaar geen beperkingen, tenzij zijn eigen vindingrijkheid. Maar ook daar is er voorlopig geen gebrek aan. Op een beperkte oppervlakte kweekt hij jaarlijks een zeer groot assortiment groenten in potten, met als blikvangers de tomaten in hangpotten. Hij kweekt al zijn groenten in potten omdat zijn tuin aangelegd is als siertuin. De groenten in potten kunnen perfect dienen om de rand van de tuin, op de scheiding met de buren te benutten.
Eerst iets over één van de blikvangers in zijn tuin.
De hangende tomaten.
Connie schrijft :
“Hierbij enkele foto’s van mijn uitvinding: Tomaten kweken in hangformaat. De onderstaande foto’s zullen het allemaal nog wat duidelijker maken hoe ik te werk ga.
Je neemt een emmer en boort aan de onderkant een gat, even groot als de buis die je er straks in gaat steken. Daarvoor gebruiken we een mof van een waterafvoerpijp. Dat is gemakkelijk omdat daar nog een randje aanzit. Als de pijp er in zit doe je er een beetje siliconenkit rond, zodat het water er niet door kan lekken. Je steekt de wortelkluit van de tomatenplant die je gaat gebruiken onderaan in de buis, net zover dat de kluit nog boven de rand komt. Je kunt dan gewoon de emmer vullen met aarde tot een beetje onder de rand van de emmer zodat je nog water kunt geven. Het moet wel een stevige emmer zijn met een ijzeren handvat. Ik heb dit jaar een paar emmers genomen van visvoer voor mijn vijver maar die waren te slap, ze hadden van die plastic handvatten. Dat gaat doorhangen door het gewicht, zoals je ziet op de foto. Ik heb er dit jaar kerstomaten in geplant en niet gediefd. En de bovenkant van de emmer kan ik dan benutten om sla in te telen!”
Klik op de foto’s om te vergroten.
Over de pottentuin.
Over de andere groenten in potten schrijft Connie het volgende. De onderstaande foto’s laten zien dat het resultaat echt niet meer verbeterd kan worden. Helemaal onderaan vind je ook een afdruk van het teeltschema van de groentetuin in potten van Connie.
“Ik kweek al mijn groenten in potten en emmers omdat mijn tuin helemaal is aangelegd als siertuin maar op de scheiding van de buren heb ik nog een randje en daar staat het vol met potten, zo’n 80 stuks!
Om mijn potten te vullen neem ik een gewone potgrond waar ik een goede compost in meng, samen met een beetje organische meststof. Daarbij meng ik ook nog bentoniet, zie link, dat is een fijne kleikorrel zodat je een vastere structuur bekomt. Bentoniet zorgt er ook voor dat het vocht beter vastgehouden wordt, dus minder snel uitgedroogde grond, en bij regenweer is er minder uitspoeling van de meststoffen.
Ik gebruik ieder jaar dezelfde grond om kosten te sparen.
De potten laat ik in de winter gewoon vol staan en in het voorjaar gooi ik ze allemaal leeg op een hoop op mijn terras en meng er weer wat nieuwe compost en meststoffen door met een riek. Dan vul ik de potten opnieuw en staan ze klaar voor het planten of zaaien. Later in het groeiproces kun je altijd nog een beetje bijmesten maar dat moet je zelf een beetje bekijken en inschatten meestal gebruik ik dan een beetje vloeibare mest.
De grond van tomaten en kool word ook wel weer hergebruikt maar daar blijft na de teelt niet veel meer van over het zijn dan meer wortels en stengels en dat gooi ik dan gewoon op de composthoop. Dus om de potten weer allemaal te kunnen vullen heb je in het voorjaar wel weer een paar zakken nieuwe grond of compost nodig.
Ik doe soms tot drie teelten na elkaar in een pot. Ik begin met peultjes, als die er uit zijn gaan er boontjes in, en in het najaar koop ik een zak witloofwortels en heb dan vroeg in het voorjaar witloof. Zijn die er weer uit, dan start ik weer met de peultjes.
Vorig jaar had ik 12 kg snijbonen uit een bak van 0.75 vierkante meter. Zie je die peulen op de foto? Die staan in een grote afvoer buis die ik een beetje heb ingegraven daar komen ook de bonen in en later het witlof.”
Het teeltschema met een overzicht van de groenten in pot die Connie teelt kan je hier downloaden.
Klik op de foto’s om te vergroten.
Mooie oogst van aardappelen uit pot.
Ook de bonen op de tweede foto zijn geteeld in pot!
Ook wie geen echte groentetuin heeft kan in het voorjaar genieten van peultjes of erwten!
Prei in pot, geen alledaags zicht. Sla in pot is dat wel al.
Connie slaagt er in mooie sluitkolen (savooikolen en witte kool) te telen in pot. Opmerkelijk, want kolen zijn zeker niet de makkelijkste om in pot te telen.
Knolvenkel in pot durft wel eens door te schieten, maar hier is daar geen sprake van.
Het mooie teeltplan van Connie kan je hier downloaden.
erg leuk idee. Heb dit jaar zo’n 11 soorten tomaten. Volgend jaar ga ik deze manier telen. hang de emmers gewoon aan 1 kant van mijn pergola. Thanks
Mijn complimenten, wat een geweldige uitvinding! Ik zag mijn groenten in gedachten al massaal ten prooi vallen aan mijn 4 kippen die werkelijk alles slopen. Dat is dan bij deze opgelost:-)
Beste,
geeft u ook workshops over het planten van groenten in potten/flessen?
Vriendelijke groeten,
Maaike
Neen, ik ben slechts een amateur echter tik gewoon in youtube ” willem van cothem” in en er staan verschillende filmpjes over dit onderwerk op , waar ik mijn inspiratie heb gehaald. Superprof van de universiteit want is eigenlijk een systeem voor landen waar er een tekort aan water is.
Ik wil dit jaar tomaatjes op deze manier kweken. Het is me echter niet duidelijk hoe het met de waterafvoer zit. Ik lees nergens dat er in de emmer gaatjes moeten worden gemaakt om het overtollige water af te voeren. Als je dat niet doet gaat het toch rotten? Hoe doe je dat?
In de onderste flessen/emmer dient men twee of meer , afhankelijk van de grootte van de emmer, schuin gaten te maken.
De potgrond die ik gebruik is op basis van vier delen grond en 1 deel zand, dit zorgt ervoor dat toch voldoende water wordt opgenomen en het overtollige kan doorsijpelen naar de onderliggende flessen/emmers.
Dit jaar ga ik proberen met drie delen grond, 1 deel vermiculite en 1 deel zand om de luchtigheid te verbeteren.
Ben van plan er dit jaar ook foto’s en uitleg bij te geven en hier te posten.
Vergeet niet dat tomaten gulzige planten zijn , wel veel water maar ook voeding nodig hebben.
Het filmpje geeft nog meer uitleg.
goed bezig kurt laat eens iets weten van het resultaat en misschien een fotootje veel succes connie
beste Miranda
je doet het gewoon zo als beschreven en zie de foto’s er moeten geen gaatjes worden gemaakt onder in de emmer dat stukje buis wat in de emmer zit verlijmt zit een paar centimeter in de emmer als je te veel water zou geven zal het dan langs daar naar buiten kunnen de wortels van de planten groeien naar boven en zullen geen last hebben van te veel water veel succes met de kweek connie
Hallo,
Vallen die tomatenplanten zolang de wortel nog niet groot genoeg is, er de eerste dagen niet uit? Ik bedoel, het hangt toch op de kop, en die buis is niet erg smal. Hoeveel mm buis gebruik je?
Deze informatie zal ik volgend jaar zeker gebruiken om nog meer te kunnen oogsten van mijn “groentenbalkon”. Heb nu net radijs gezaaid in de keuken.
Ben momenteel begonnen met het kweken in colaflessen cf het systeem van Prof Willem Van Cottem( zie youtube) en heb ondertussen de derde reeks sla een het oogsten.
GROOT VOORDEEL GEEN SCHADE VAN DE SLABOORDER MEER!!!
Maak binnenkort wel een verslagje voor op de site. Volgend seizoen enkele andere groenten als experiment.
Broccoli, prei en sla lukken perfect. prei is nogal aan de dunne kant maar kan ook liggen aan de late plantdatum of bemesting, volgend jaar beter
Grtz
Kurt
We zijn 100% benieuwd naar jou teeltervaringen, Kurt.
Je kan het hier bij zetten. En foto’s sturen naar lezersbijdrage@plantaardig.com. Of meteen alles naar dit mailadres, dan zorg ik er wel voor dat het op de site komt!
groetjes,
Luc
http://groenten-boek.plantaardig.com
Beste Conny,
Wij zijn lid van de moestuin vereniging velt midden west-vlaanderen en willen graag jullie moestuin eens bezoeken metonze goep ? Kan dat ?? is alles bio kweek ?? 0498 425226
groetjes
beste dat is wel mogelijk laat eens weten wanneer je zou willen komen voor de middag ben ik meestal tuis groet connie
kunnen we data en uur afspreken via mail ?? op per gsm. We komen graag langs met onze groep !! groetjes
je kan mij via e-mail laten weten wanneer je gaat komen woensdag 5juni gaat al niet maar liefst voor de middag groetjes
beste,
We zijn zeer vereerd met uw antwoord aan Rudy dat we met een klein groepje bij u langs mogen komen. In feite is het verlof in aantocht en hadden we graag bij u op bezoek gekomen zaterdagmorgen 7 september 2013 om 10u.
Indien voor u ok, graag uw akkoord + bijzonderheden en adres via mail (patrickvandenbroucke@hotmail.com) zodat we het op de Velt kalender kunnen noteren.
Patrick (Velt Moestuinclub Midden West-Vlaanderen)
prima idee
moeten er in alle potten even grote gaten zijn.?
charles en agnes
beste charles en agnes de grote van de gaten doet er niet toe als het water maar goed weg kan als je emmers zou gebruiken boor je met een boor van 12 mm 4 gaten en gebruik je grote bloempotten daar zitten al voldoende gaten in ga naar een containerpark daar kun je soms grote potten vinden is gratis want als je alles moet gaan kopen word het duur goede potgrond gebruiken en mengen met goede aard half om half en goed bemesten is de boodschap zijn er nog vragen laat het mij maar weten groetjes connie
Zelf heb ik maar een tuin van +- 80 vierkantemeter en een serre van 18 vierkante meter,genoeg voor mij want ik ben bijna 79 jaar en kan dit misschien niet lang meer doen. Maar ik vind dat van U heel prachtig en vindingrijk om in potten te telen waarvoor mijn zeer gemeende felicitaties !!!
Gaatjes boren in de zijkanten van de emmers en ze in bakken met water zetten zodat ze water opzuigen als ze het nodig hebben.
Tabaksplanten,helpen die niet tegen de witte vlieg?
Inderdaad Philippe : Voldoende gaten, zowel opzij als onderaan, potten, potten met een opstaande rand onderaan, steenslag of argexkorrels onderaan, allemaal zeer goede tips voor een goede drainage en om wateroverlast in de pot te vermijden (zuurstofgebrek)
Maar potten in het water zetten, in schaaltjes zetten, daar ben ik niet voor te vinden. Daar gebeuren nog altijd teveel ongelukken mee. Als de pot te lang in het water blijft, of het regenwater blijft enkele dagen in de schaaltjes staan, dan sterven de wortels onherroepelijk af. Ben ik absoluut afkerig van :-)
groetjes
Luc
http://groenten-boek.plantaardig.com
Ik kan alleen spreken uit eigen ervaring.
2jaar geleden heb ik tomaten in emmertjes van 10ltr gekweekt en met resultaat.Maar geen gaten aan de onderzijde,alleen aan de zijkant.Aan de onderkant groeien de wortels eruit terwijl aan de zijkant alleen water werd opgezogen.En het was nodig dat ze in het water stonden.Per 2 planten ging er per 2 dagen toch een emmer van 20ltr door.Ik zeg niet dat het voor alle planten goednis maar kool geeft ook zo een goed resultaat.Wat de grondsoort betreft heb ik de helft kompost en de helft gewone aarde in.Helpen die tabaksplanten niet tegen de witte vlieg?
Wat een mooi resultaat! Maak je gebruik van zelfgemaakte compost? En van welke organische meststof maak je gebruik?
Ik kweek ook in potten, maar had niet zo’n goed resultaat. Zeer trage groei en veel last van witte vlieg.
Ik heb een klein binnenplaatsje, dus wellicht een te broeierig klimaat. Hoopvol om te zien dat het kweken in potten dus wel mogelijk is.
Bedankt voor de bijdrage!
Heel belangrijk bij de teelt in potten is de lucht-waterhuishouding van het grondmengsel. Met het mengsel op deze pagina “potten grondmengsel”
heb je vast wat werk, maar ben je zeker van een goede structuur. Zeker handig voor iemand die nog niet de ervaring heeft. Bij een zeer goede kwaliteit potgrond kan je eventueel het turfstrooisel achterwege laten, omdat goede potgronden al voldoende witveen (turfstrooisel) bevatten
Of iets eenvoudiger kan het nog met het mengsel van Herman, weliswaar voor tomaten in potten, maar ook geschikt voor andere groenten. In dit artikel van Herman over tomaten in potten.
Ik heb de biologische potgrond van Bio Kultura gebruikt. Daar zit o.a. veen, dierlijke mest en cocopeat in. De ph waarde ligt tussen de 5,2 en 5,8. Wellicht dat die wat te laag is. Ik had in ieder geval geen goed resultaat, ondanks de goede berichten over deze potgrond. Dat geldt overigens niet alleen voor deze potgrond. Ik heb geen gewone tuinaarde in de tuin en geen ruimte voor een composthoop. Ik ben dus echt aangewezen op wat er te koop is. Ik ben er nog niet uit wat bij mij nu precies de oorzaak is. De groei is voor alle groente vanaf het begin af aan langzaam, anders zou het nog op voedingstekorten af te schuiven zijn.
Ha leuk das de rage the world over, heb het nog niet geprobeerd. Ik vrees dat bij mij de potten te snel uitdrogen (Italie). Wat voor meststof word er toegevoegd? DCM?
Dat kan het door u genoemde merk zijn, maar er zijn heel veel merken organische handelsmeststoffen.
Goed gevonden en goed uitgevoerd,ik heb 2jaar geleden mijn tomaten zo gekweekt.Het is een manier om plagen en ziekten tegen te gaan.Zeker die tomaten en aardappelen al hangend kweken zal ze zeker raper doen opdrogen en zodoende kan je vermijden dat je moet spuiten tegen de plaag.