Aardappelen in het water (met rot tot gevolg…), boontjes die niet kiemen maar rotten, slechte broccoli (schermrot-foto), courgette en pompoen die als het ware een groeistilstand hebben, en bloemkool die glazig wordt.
De laatste weken hadden de groenten en de moestuin nogal wat te lijden onder de wateroverlast. Rooien van aardappelen en wortelgewassen was moeilijk, planten en zaaien van de zomer- en herfst gewassen was onmogelijk. De kwaliteit van veel groenten is ronduit slecht. Plaatselijk heeft hagel veel planten beschadigd. Soms staat het land volledig onder water. Langer dan 2 dagen kunnen aardappelen, wortelen, uien, maar ook veel andere planten de verdronken grond niet aan. Door zuurstofgebrek zullen de wortels rotten.
Ook last van de waterellende in uw moestuin? Laat het weten op lezersbijdrage@plantaardig.com.
Bepaalde regio’s in Nederland lijken veel erger getroffen zijn door de stortregens dan Vlaanderen, ook afgelopen maandag en dinsdag nog. Gelukkig is er beterschap op komst, en voor veel groenten is het nog niet te laat. Voor wie boontjes wil (her)zaaien dringt de tijd wel.
Plotse warmte?
De weersvoorspelling voor komende weekend maakt mij wel een beetje ongerust. Deze overgang (van 18 naar 30 graden) dreigt voor veel planten veel te groot te zijn. Alles wat nu op het land staat heeft nog niet veel wortels gevormd en is niet gewoon veel te verdampen. Reken maar dat er komende weekend heel wat slap hangende bladeren zullen te zien zijn, zowel in de koude grond als in de kas.
Reactie van Ashleigh
Bij Ashleigh ziet het er niet zo goed uit, zij schrijft:
Mijn tuin stond de afgelopen weken onder water. In de ene helft, waar de bedden verhoogd zijn kon het water makkelijker weg. De andere helft lijkt echter nog steeds op het verdronken land. De grond geeft een rottende geur af.
De aardappelen in dat tuindeel zijn geïnfecteerd door aardappelplaag en zijn nu ook nog aan het rotten gegaan. Verschrikkelijk!
Aardappelen, bloemkool, koolrabi, sla… allemaal verloren. Gelukkig heb ik de sjalotjes en de ajuin al geoogst voor de overstroming. Natuurlijk nog een beetje klein, maar voor de rest best ok. De tomatenplanten vertonen een ziekelijk, vale kleur. Geen aardappelplaag, dat niet.
De wortelen en de prei zijn ok, maar de boontjes zijn verdronken.
De groene pompoenen (‘Rolet‘) doen het goed, terwijl de ‘butternut’ pompoenen wel meer last hebben van de wateroverlast.Ashleigh in Holland
http://mydutchgarden.blogspot.com
Reactie van Arnold
Medetuinders,
Veel hinder gehad van de regen, door het vocht is er een ware slakkeninvasie opgetreden en ook gewassen die normaal niet door slakken bekeken worden staan er nu afgekloven bij , er zaten zelfs slakken in de tomaten.
Hier en daar zit er al een beetje Monillia rot in de overvloedig dragende pruimen , Victoria en Reine d’ouillins. Ik probeer er iedere keer de rotte uit te halen om besmetting tegen te gaan.Ik heb wel vaste plastic flessen met water en kruidnagel opgehangen om de wespen weg te houden bij de pruimen . Die flessen zijn voorzien van gaten zodat de voor wespen ondragelijk lucht eruit kan.
Om van de slakken af te geraken ga ik vandaag bakjes (oud) bier neerzetten met een dakje erboven anders regent het bier er uit als het weer gaat regenen.
Als het nu snel droog wordt is de schade nog wel te overzien , maar het moet geen dagen meer duren.
Vriendelijke groeten ,
Arnold van der Zijden ( Rotterdam)
Reactie van Henk
Ik lees zojuist in de mail van Ashleigh dat zij een probleem heeft met de butternuts en de water overlast. Ik heb ze vorig jaar aan gaas gegroeid en dit gaat met deze heel goed.Je moet ze wel een beetje leiden, maar ze blijven mooi schoon en droog.
Reactie van Jaak
Als zandgronden andere jaren dikwijls herleid worden tot een zandbak zijn het dit jaar de beste groeiplaatsen, ook bij Jaak
Op de zandgrond die ik bewerk valt het (behalve voor de aardappelen die ik al 2 weken geleden moest rooien) nogal mee.
Snijbonen en prinsessen zullen volgens mijn inzicht ongeveer de helft opbrengen tegenover verleden jaar, ajuin in worteldoek geplant is ook iets minder maar ik DENK dat dit komt omdat er teveel water onder de worteldoek niet kan verdampen, broccoli die ik anders nooit kon kweken was nu uitstekend en zeer gesmaakt door de kleinkinderen met de aardappelgerechten en ook om soep te maken.
In de serre waar ik 6 à 7 verschillende soorten tomaten staan heb ik 2 soorten met begin van tomatenplaag maar de soorten KIEKENVILLA en de AKERS WEST VIRGINIA RED TOMAAT zijn een enorm succes, hopelijk blijf ik gespaard van de uitbreiding van de plaag. groeten, JAAK
Hieronder enkele geluiden uit de professionele groenteteelt en de pers voor de consumenten.
Hoge groentenprijs door overvloedige regenval
RTV Noord – 9 juli 2007
Door de buitensporige regenval van de afgelopen weken is de prijs van groente flink gestegen. Vooral bloemkool en broccoli kunnen niet goed tegen nattigheid. Het aanbod van deze groenten is flink gedaald, waardoor de prijzen zijn gestegen. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, betaalt de klant nu één euro meer voor een bloemkool.
Bekijk de reportage uit Noord Nieuws
Groente- en fruithandelaar Apotheker interview…
Tekort aan bonen dreigt
AGF.nl – 11 juli 2007 –
Door de hevige regenval worden de jonge plantjes aangetast en loopt het zaaien bovendien vertraging op. Wanneer er niet binnen een week kan worden verdergegaan met zaaien, zal naar alle waarschijnlijkheid de oogst in het najaar vertraging oplopen en dreigt er vorstschade in oktober….
Consument verkiest nu wintergroenten
Het Belang van Limburg – 7 juli 2007
Slagregens beschadigen veldgroenten, die bovendien minder makkelijk te oogsten zijn door de zompige akkers. Daardoor swingt de prijs van sommige groenten de pan uit. Maar er is ook iets aan de hand met de smaak van de consument. Met dit slechte weer verkiest de klant de wintergroenten boven de typische zomergroenten. Die zijn nochtans wél goedkoop, zegt men bij het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen (VBT)…..
Regen is funest voor groente- en fruitoogst
Algemeen Dagblad – 11 juli 2007 Eén ding mag duidelijk zijn: groenten en fruit kunnen niet tegen storm en slagregens. Het gevolg is weinig aanvoer op de veilingen en dus hoge prijzen voor …
Groente is extra duur door regen
Gelderlander – 7 juli 2007
“We stuitten steeds vaker op groenten van slechte kwaliteit. Zo wordt veel bloemkool afgekeurd. Maar we slagen er nog steeds in voldoende in te kopen. …
Regen maakt groente duur
Telegraaf – 6 juli 2007
De bonenvelden zijn door de regenval ‘verzopen’ en daardoor is ook de prijs van de bonen ongewoon hoog. Alleen de prijs van sla is, zeker voor de tijd van …
Ijsbergsla kan niet geplant worden
AGF.nl – 6 juli 2007
De meeste velden staan flink onder water en dat zorgt natuurlijk voor de nodige problemen bij het planten van nieuwe ijssla. “We kunnen haast niet planten. Datzelfde probleem heeft men in Duitsland. Over een week of zes zal er daarom erg weinig ijssla op de markt zijn en dat zal voor de nodige ruimte zorgen”, zegt John Jenniskens…..
Prijs groente stijgt door regen
BN/De Stem – 5 juli 2007
“We komen ook meer groenten tegen met kwaliteitsproblemen, dus we keuren onder meer een heleboel bloemkool af. We weten nog voldoende in te kopen. …
Aardappelen rooien uitgesteld
AGF.nl – 6 juli 2007
De hevige regenval van afgelopen week heeft ook een zeer nadelige invloed op de teelt van aardappelen. De planten staan in het water en er kunnen maar bar weinig aardappelen worden gerooid. “De aanvoer is een hele week al dramatisch. Er worden momenteel hoge prijzen geboden, maar de telers kunnen simpelweg niet rooien en dus ook niet profiteren van die hoge prijzen”, zegt David Hage van Veiling Sint-Annaland….
Tekort broccoli dreigt -fotoreportage
AGF.nl – 5 juli 2007
De regen heeft natuurlijk een negatieve invloed op de kwaliteit van de broccoli. Stan Hage verwacht bovendien dat er tot de eerste week van augustus niet voldoende broccoli zal zijn. Er zal sprake van een krapte zijn. We kunnen op dit moment niks oogsten en het planten voor het najaar is uitgesteld. Er zijn meerdere foto’s beschikbaar van de hevige regenval die Maatschap Hage-van Dalen in Steenbergen heeft getroffen. Klik hier voor de fotoreportage…