Groeit witloof aan een stengel?

Enquête
– 1 op 3 Nederlanders weet niet hoe groente groeien
– 1 op 5 Nederlanders wil een eigen moestuin
– 1 op 3 Nederlanders denkt dat biologische groenten gezonder zijn. 
– 1 op 4 Nederlanders was nog nooit op een groenteveld of groentetuin.

 

wortels-zien-groenten Hoewel 86% van de Nederlanders dagelijks groenten eten en 46% regelmatig biologische groenten eet, hebben zij vaak weinig kennis over de groeiwijze van groenten, zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van Unilever-merk Unox. Zo geeft 33% van de Nederlanders aan niet te weten hoe de meeste groenten groeien en 24% van de Nederlanders is zelfs nog nooit op een locatie geweest waar groenten worden verbouwd.
Uit het onderzoek, uitgevoerd onder 537 mannen en vrouwen van 18 jaar en ouder, blijkt dat Nederlanders betrekkelijk weinig weten over de groeiwijze van groenten. Zo denkt 17% van de Nederlanders dat champignons onder de grond groeien, terwijl dat in donkere, vochtige ruimtes plaatsvindt. En 34% denkt zelfs dat de pompoen in de oksels van bladeren van een plant groeit, terwijl deze aan de stengel van een plant op de grond groeit.
Daarnaast denkt 23% van de Nederlanders onterecht dat spruitjes aan een struik groeien, 18% dat een bloemkool op een steel groeit, 18% dat erwten als vlierbessen aan een struik groeien, 23% dat witlof als een maïskolf aan een stengel groeit en meent 56% dat knoflook als een klimop groeit.
Dit alles is te verklaren, want 24% van de Nederlanders is namelijk nog nooit op een plek geweest waar groenten worden verbouwd. In het onderzoek stelt 40% graag meer te willen weten over de groeiwijze en het verbouwen van groente. Een op de drie zou ook specifiek meer willen weten over biologische groenteteelt.

‘Nederlanders geven aan groenten te eten omdat dit gezond (78%) en vooral lekker (72%) is. Groenten worden door de Nederlanders traditiegetrouw voornamelijk met aardappelen en vlees gegeten (73%), verwerkt in wokgerechten (53%) of in de soep (19%).

Moestuin is hot.
De moestuin is hot, net zoals de biologische boer. Een op de vijf Nederlanders zou graag een eigen moestuin willen hebben om lekkere groenten te verbouwen, zo blijkt uit het onderzoek van Unox. Een vijfde van de Nederlanders (20%) met een moestuin vindt een moestuin de ideale manier om de drukte van de stad en het dagelijks leven achter zich te laten. Andere redenen om een moestuin te hebben: men vindt de smaak van de zelfverbouwde groenten lekkerder (54%) en het is ook nog eens goedkoper (29%). Naast de moestuin staat met name de biologische boer in hoog aanzien bij de Nederlanders. Zo associeert de meerderheid van de respondenten hem met de eigenschappen vriendelijk, sympathiek en modern.

Nederlanders lijken zich steeds bewuster van wat ze eten; zo nemen ze steeds vaker biologisch geteelde groenten op in hun (dagelijkse) voedingspatroon. Nederlanders waarderen biologische groenten om de smaak (27%) en omdat ze denken dat ze gezonder zijn (34%). “De smaak is vaak intenser, minder water” en “bevat geen bestrijdingsmiddelen”, aldus enkele respondenten in het onderzoek van Unox.

(tekst : persbericht Unilever, Unox) (foto : Root Viewer Garden)

7 gedachten over “Groeit witloof aan een stengel?”

  1. Xander, weet je dat 45 jaar geleden mijn Haagse neefjes vroegen, waar de schroefjes in de koeien uiers zaten, zodat de melk er uit kon??? Er is dus niet veel veranderd,

  2. Vraag op de gemiddelde school in de stad eens waar melk vandaan komt. Een deel van de kinderen weet niet beter dan dat het uit de fabriek komt en hebben geen idee dat het van koeien komt. Ik ben erg blij met mijn tuin en ben me veel meer bewust van de zeizoenen en het weer sinds ik mijn tuin heb. Heerlijk, en dan heb ik het niet alleen over de smaak van mijn groenten.

  3. Er stelt iemand voor, om huizen te bouwen met een stukje grond voor groententuin.Men verwacht tegenwoordig, dat iedereen werkt! De kinderen worden al uit besteed, voor, tussen en na schoolse opvang, en anders moet de jeugd wel naar een of andere sport. En wie moet de tuin dan doen?? Zelfs hier op een dorp, wordt de voortuin al bestraat of een lading grind er op gemikt, en achter tegels voor het terras; zo weinig mogelijk onderhoud!

  4. tja, wij hebben in augustus een familiedag georganiseerd. Wij hebben een grote groentetuin, en ik had in het voorjaar veel aardappelen geplant. Met de bedoeling deze door de familie te laten rooien met de familiedag.. De verbazing van vele kinderfamilieleden over de aardappelen dat die zomaar onder de grond groot groeiden!! En bonen aan een plant die je er zomaar af kon plukken, en dan nog die planten die lange een stok groeiden waar warempel nog eens snijbonen aanhingen, niet te geloven. En de kolen, die zomaar op een klein stronkje groeiden. Wat een ongeloof, dat dat zomaar kon. Maar ja, het probleem…. hoe krijg je het klein, zoals de kolen, die moet je dan wel gaan snijden. Hoe doe je dat? En de boontjes? En de sla. In de winkel ligt het allemaal gesneden. hoe krijg je het klein?
    o,o, wat een vraagtekens allemaal. Gelukkig dat er nu wat meer aandacht voor komt. want het gaat volgens mij niet de goed kant op. Ik ben heel gelukkig met mijn groentetuin. Mijn vader zei altijd vroeger als je een groentetuin hebt raak je nooit overspannen. Je kan daar zo lekker in bezig zijn. En hij had het druk hoor met 13 kinderen.
    gr. Ina

  5. Wat is verwondelijk in deze, het besef is bij velen weg.
    Daarom hebben wij ons, als volkstuinen complex aangemeld voor maatschappelijke stage, welke bij de scholen nu hun intrede gaat doen.
    Het zijn wel leerlingen die dit zelf willen, en het niet opgewongen moeten doen.
    Op deze manier willen wij als complex de leerlingen laten zien wat het allemaal inhoud, voor men het eten op het bord krijgt.
    Zodat deze leerlingen ook het besef krijgen over het groeien en bloeien op tuin.
    Maar ook moet er geprobeerd worden dat zonder vrijwilligers werk de hele maatschappij op zijn gat komt te leggen.

  6. Nu, zoveel jaar ouder, zouden we denken dat de hoge heren verplicht elk huis dat gebouwd wordt, met het meer weten van gezonde voeding en minder stress, met extra vijf meter grond uit zouden rusten, dit alleen voor kweken van groente en dergelijke.
    Nee dus! We bouwen liever grote kantoor gebouwen, die nu met de massa leeg staan, terwijl we wel het regenwater van rioolwater moeten splitsen. Zelfs hoorde ik dat we de regenpijp maar door moesten zagen en een ton eronder zetten. Waar moet ik dan heen met mijn water.De grond raakt toch ook een keer verzadigd…. groet

  7. Niet zo verwonderlijk!
    Zelfs mijn eigen zonen, nochtans niet in de stad opgegroeid, kennen weinig over de teeltwijze van groenten! Gelukkig herkennen ze de meeste groenten, maar wisten ze tot nu toe niet hoe ze geteeld werden. Mijn fout! In plaats van een groentetuin was een speelweide en een siertuin belangrijker in hun jeugd! Hoe zouden ze het dan weten? Gelukkig maak ik dat goed met m’n kleinkinderen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.