Geen vogels bij de aardbeien?

Update : enkele interessante tips van lezers onderaan dit artikel.
Vertine heeft zopas een overzicht op haar weblog gezet over wat andere moestuinders doen om te voorkomen dat die mooie rode aardbeien in de bek van merels, lijsters en spreeuwen verdwijnen.

Inderdaad, sommige van onze gevederde vrienden zijn zo verlekkerd op de aardbeien dat de vrucht meestal al gepikt is voor ze volledig rijp is.

Hieronder  een samenvatting van de verschillende methodes, meer info erbij en de foto’s kan je bekijken op Vertine’s moestuin. Wat is nu de beste manier om ze te beschermen? Laat het weten via de reacties op haar website of stuur een mail naar lezersbijdrage@plantaardig.com

  • pvc-boog met vogelnet
  • de stalen-buis-boog die je ook voor tunnels gebruikt, met daaroverheen een vogelnet
  • een stevige kooi-constructie van houten palen of stalen pijp
  • het vogelnet min of meer los over de aardbeien leggen
  • stokken tussen de aardbeien zetten, met een plastic zak eraan

Enkele bedenkingen van mijn kant.
-De tunnelconstructie is  heel handig bij het oogsten. Je hoeft niet in de weer met de bedekking die soms makkelijk in de war raakt. -De lage kooicontstructie met kippengaas en dan nog net erop is niet praktisch om uit de weg te doen bij het oogsten.
-De PVC boog moet het ook wel goed doen, mits goed aangespannen.
-Los over de aardbeien leggen is niet zo goed, de vogels kunnen er doorheen prikken, maar wat erger is, er ook in verstrikt raken. Zo kun je wel eens een dode vogel vinden bij de aardbeien
-Plastic zakken, blinkende cd’s, allerlei vogelverschrikkers, linten spannen kriskras over het veldje,….. het zijn allemaal gekende methodes, maar ze zijn minder effectief en hebben slechts enkele dagen voldoende werking, daarna treedt gewenning op.

En nog een middeltje, handig om vogels uit de kersenboom te houden, maar alleen bruikbaar is als je zelf dikwijls in de buurt bent: hang enkele conservendozen bij elkaar en hang deze in de boom.
Verbind ze met een touw lang genoeg tot in de keuken of terras. Trek daar regelmatig eens aan om lawaai te maken, maar enkel als je de buren ook wat kersen bezorgt….

Reacties van lezers
Er kwam zonet een reactie binnen van Yvonne van Zelst via lezersbijdrage@plantaardig.com

Zelf bescherm ik de aardbeien al jaren d.m.v pvc buis met een vogelnet erover. Dit doen de meeste mensen op mijn volkstuin. Iemand heeft zelfs een oud frame van een bungalowtent gebruikt. Het hele frame is over het aardbeibed geplaatst en daar een net over geplaatst.

Deze methode voldoet prima, wel controleren of er geen vogels onder gekropen zijn.

Dan voor deze tip, Yvonne. Wie heeft ook een gouden tip?

Ook een diervriendelijke, interessante tip van Wil, bedankt daarvoor. Hij schrijft :

Er bestaat een speciaal soort net waar vogels niet in verstrikt kunnen raken, het is wat harder, d.w.z. iets minder flexibel als het gebruikelijke aardbeiennet, bij mij voldoet het uitstekend, het ligt mooi over de aardbeien en is er steeds gemakkelijk van af te halen, ik heb het destijds gekocht bij de LIDL

De buurman van Theo Janssen heeft wel een heel originele methode om de vogels uit de kersenboom te houden. Theo schrijft:

Lieve mensen, mijn overbuurman heeft zelf iets uitgevonden om de vogels uit zijn kersenboom te verjagen. Hij heeft namelijk een oude storkpomp zo gemaakt: een darm van een twintigtal met op zijn pomp aangesloten met een tijd klok, dan heeft hij de darm naar buiten geleid en zo langs de stam naar het midden van de boom vastgemaakt met op het einde een  oude kapotte fietsband erover geplakt en om de vijf minuten raast de wind door de darm en zo via de fietsband naar buiten met een  zeer raar geluid zoiets als prrrrrrrrrrr en de vogels zijn gegarandeerd weg. Simpel maar ge moet op het gedacht komen he.

13 gedachten over “Geen vogels bij de aardbeien?”

  1. Bovenstaande heb ik geleerd van mijn vader die in Texas woont op een boerderij. Ik heb dit alles niet zelf bedacht.

  2. Dit werkt ook zo bij duiven, muizen, ratten etc. Als je er 3 omgelegd hebt dan snappen ze het doorgaans wel. Ik denk dat het in het criminele circuit ook zo werkt, maar daar weet ik verders niks van. Dat is slechts een vermoeden

    Ome Peter

  3. ik knal aan het begin van de zomer een merel of 3 af met mijn luchtbuks. op de een of andere manier maken ze het elkaar duidelijk ofzo. daarna komt er geen vogel meer in mijn aardbeienveld. kost alles tezamen 2 uur werk per zomer. je moet alleen moeder de vrouw effe duidelijk maken dat dat “the way to go” is.

  4. Maak een kas. Je opbrengst is hoger. Je hebt vroeger aardbeien tot laat in de zomer. Geen last van vogels, en het staat beter. Want al dat geknutsel in de moestuin staat vaak erg rommelig. Daarnaast is het ook mogelijk een kers ik de kas te planten. Met goed snoeien kun je hem lekker klein houden, dat is gelijk ook een stuk handzamer.

    Het is niet alleen een goede en duurzame oplossing, je hoeft het ook maar één keer te doen en zo duur of moeilijk is het niet.
    Ga maar eens Googlen
    Hier een vb; http://blog.seniorennet.be/redpoppy54/archief.php?ID=592155

  5. PVC bogen of staalbogen met net daarover werkt naar mijn idee het beste bij aardbeien en is best een goede en langbruikbare dus goedkope oplossing. maar nu vogel (houtduif) schade bij koolplanten ??
    een draadje (naaigaren uit moeders naaidoos) spannen kris kras over de planten ??? rood/wit lint laten wapperen raken ze aangewend.

  6. Leuke vogelverschrikkers allemaal, ik doe dit, steek om de anderhalve meter bamboestokken in de grond. Span er draden tussen op een hoogt van ± 1 meter en hang daar aan een draadje (±25 cm lang) oude cdtjes aan. De cdtjes bewegen al met heel weinig wind. ’t schrikt ook reeën af en helpt als je hoge stokken neemt ook bij vraat aan bessenstruiken.

    1. Tot nu toe werkt het plaatsen van windmolentjes, van de plastieken kinderspeelgoed variant. De kinderen op de volkstuin vinden ze erg leuk , dus in de gaten houden dat je ze terug krijgt :o) De molentjes hebben alleen weinig effect op windstille dagen…

  7. Gezien bij de groente boer die belaagd werd door rovende vogels: een opgezette uil in de buurt neerzetten en er was geen vogel meer te bekennen….
    Wel iedere dag op een andere plaats neerzetten anders trappen ze er niet in lijkt me.

    Groeten Erik

  8. hallo,
    Wij moesten vroeger venten maken : een grote stok met daarop een dwarslat voor de armen , een kop gemaakt van vodden en nen hoed op zijne kop , ge kleed hem aan met de kleurrijkste kleren , ik mis die mannen in de kersenbomen , dat zou toch nog eens ouderwets en doeltreffend zijn he zo een vent in de boom !!

  9. Ik heb plastiekbogen met met pvc over,maar aan het plastiek is er draad bevestigd van de twee zijden,iets dunner dan ijzeren wasdraad,de draad is vastgeniet met lapkens pvc van v.b oude plastiekzak ongeveer 10 op 5 cm
    daaraan bevestig ik het vogelnet met om de halve meter een wasknijper en als ik moet luchten schuif ik de plastiek omhoog en het vogelnet maakt de opening dicht.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.