4 juni 2013
Een zuiver wit exemplaar uit de serre, wat een streling voor het oog!
Na de spruitkool, witloof, prei, selder, sla, rode mizuna, veldsla, wortelen, pastinaak, aardpeerscheuten, rabarber, zuring, bloeiende spruitkoolscheuten, aardbeien, waterkers, groene asperges, (hebben wij dit jaar dan toch al zo veel groenten geoogst?), een nieuwe groente voor dit jaar: de bloemkool nieuwe oogst!
Wat een luxe, gekookt in water reeds gaar na 7-9 minuten. Samen met een stukje gebakken witte vis, een gekookt aardappeltje, een roomsaus, hemels, heerlijk.
Oeps, geen foto genomen.
Groetjes Tuinman Peter.
The following two tabs change content below.
Tuinman Peter
Deelt graag zijn ervaringen en tips met de lezers van Plantaardig.com
Tuinman Peter brengt ons tips uit zijn biotuin.
Peter Dewulf is een doorwinterde tuinier die ook graag in de keuken verwerkt wat zijn zweet opbrengt. Peter is een gewaardeerd voordrachtgever bij de Volkstuinafdelingen. en haalt dagelijks veel plezier uit zijn job als verantwoordelijke voor de plantenafdeling in een tuincentrum.
"Door de jaren heen kunnen lentes, zomers, herfst en winter anders zijn. Tuinieren is dan ook geen exacte wetenschap. Voeling houden met het klimaat is belangrijk om de teeltwijze te bepalen". Veel leesgenot, Peter Dewulf
Laatste berichten van Tuinman Peter (toon alles)
- Winterpostelein telen, vijf methodes - 20/12/2016
- Is fermenteren -Bokashi- een milieuvriendelijk alternatief voor composteren? - 03/12/2016
- De teelt van knoflook tot een goed einde brengen is niet eenvoudig. - 31/05/2016
- Het is nu Basilicum tijd, ook voor in de bloemenborder! - 15/05/2016
- Heel eenvoudig zelf paddenstoelen kweken - 04/09/2015
Bloemkolen zonder ” hart” ??
Geachte medetuinder,
Ik heb herfstbloemkool gezaaid en later uitgezet.
Van bijna alle planten zijn de ” harten” verdwenen zodat zich geen kolen kunnen vormen. Enig idee wat hiervan de reden is?bij voorbaat dank voor uw reactie.
Dit fenomeen heet ‘klemhart’ en is een tekort aan molybdeen waar bloemkolen zeer gevoelig aan zijn.
Je kunt dit voorkomen door bij de plantenteelt(als de harten nog aanwezig zijn) de plantjes een bladvoeding te geven met molybdeensulfaat. Einde theorie: als liefhebber, waar kan ik molybdeensulfaat kopen? Ik zou het ook niet weten. Ik zou zeggen, bladvoeding geven met een complex van organische sporenelementen. Olega complex van DCM. Dit zijn vloeibare sporenelementen voor bladvoeding met een zeer brede werking. Olega Complex kun je kopen bij elk DCM verdeelpunt. Iets ander om in het oog te houden, de ph van de zaaigrond. Ik zou de ph regelen op ongeveer 6,5 ,niet aan de lagere kant. De ph kan de opneembaarheid van sporenelementen beïnvloeden. Groetjes Tuinman Peter
Gerard,
naast wat Peter beschrijft kan het ook de koolgalmug zijn die het hart doet wegrotten. Heb je nog die hartloze planten? Kan je eventueel een foto sturen naar lezersbijdrage@plantaardig.com ?
Meer info over klemhart vind je op http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/klemhart-bij-bloemkool-of-broccoli/
Vraagje : welke opkweekgrond heb je gebruikt om te zaaien en de plantjes op te kweken?
groetjes
Luc