Een sterke smaak, goed voor het hart, goed voor een klare kijk en ideaal voor winterse tijden. Enig idee welke groente we bedoelen?
Het is veldsla!
Waarom we al deze goede eigenschappen aan deze groente toedichten lees je in het volgende artikel. En we doen er nog originele recepten bij om ook tijdens de feestdagen van deze groente te kunnen genieten.
Zelf telen
Alhoewel veldsla een groente is die je best zaait in het najaar, toch kan je ook tijdens de winter veldsla zaaien in de kas of folietunnel. Dit citaat komt uit het artikel “Alles over de teelt van veldsla, een echte wintergroente.”
Voor wie echt verknocht is aan veldsla is het mogelijk deze groente een groot deel van het jaar te telen. Zaaien kan dan vanaf half augustus tot begin april. Hou er wel rekening mee dat je vanaf januari slechts kleine hoeveelheden mag zaaien, want deze veldsla schiet sneller op dan de zaaiingen van in het najaar
Smaak
Veldsla is een kleine bladgroente met lepelvormige blaadjes die in trosjes groeien. Maar de smaak is vrij krachtig: veldsla valt niet te negeren!
Bij aankoop zit de wortel vaak nog aan de blaadjes die er overigens frisgroen moeten uitzien. Veldsla kun je gerust enkele dagen bewaren in de koelkast, maar ook hier is de gouden raad: hoe verser, hoe sterker (en dus beter) de smaak.
Veldsla laat zich uiteraard koud eten in allerlei slaatjes, maar ook warm: veldsla in soep is een echte lekkernij. Volgens het foodpairingprincipe (www.foodpairing.be) laat veldsla zich graag omringen met feestelijke ingrediënten: wijn uit de streek van Sauterne om te beginnen, kaviaar, makreel, verse oesters, basmatirijst, walnoten, dille, camembert, mozzarella…
Lees voor meer eigenschappen van veldsla het artikel
“Veldsla in de keuken”
Vitaminen om de winter door te komen
De voedingseigenschappen van veldsla zijn niet gering en weeral een prima middel om de winter aan te kunnen: een flinke dosis vitamine C en veel ijzer. Veldsla bevat vier keer zoveel vitamine C als kropsla, en bevat daarnaast ook nog vitamines van het B-complex. En veldsla bevat meer ijzer dan spinazie (alleen peterselie doet beter)! Dus nee… Popeye had geen gelijk!
Gezond voor hart en hersenen.
En dan is er nog het Omega 3-verhaal. Bijna niet te geloven dat zoveel gezonde eigenschappen in die kleine blaadjes zijn opgeslagen!
Heel wat producten verrijkt met Omega 3 worden op vandaag aangeboden in de supermarkt. Maar bij veldsla is er sprake van een natuurlijke rijkdom. 100 gram van deze groente bevat zo’n 12% van de aanbevolen hoeveelheid Omega 3.
Over Omega 3 werd al veel gezegd en geschreven. Nu blijkt dat in ons land de consumptie van Omega 3-vetzuur te laag ligt. En het mooie is dat zowel bladgroenten zoals spinazie, postelein, waterkers, veldsla… en vette vis Omega 3-vetzuren bevatten. Voor de bladgroenten gaat het om ALA, terwijl vis dan weer EPA en DHA bevat.
Regelmatig genieten van vis en groenten is niet alleen proeven van een heerlijke harmonie… het is ook ‘essentieel’ gezond en feestelijk!
Maar uiteindelijk is het nog altijd zo dat veel mensen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet halen, terwijl Omega 3 toch als belangrijke factor beschouwd worden als het gaat om de gezondheid van hart en bloedvaten.
Ook de hersenfunctie zou baat hebben bij een voldoende inname van Omega 3.
- Lees ook het artikel Veldsla bevat uitzonderlijk veel omega 3 vetzuren.
Als dat niet mooi is: een sterke smaak, goed voor het hart, goed voor een klare kijk en ideaal voor winterse tijden.
Recepten met veldsla
Veldsla is een must op de feesttafel. En is groen ook niet een beetje kerstkleur?
Avocadosalade met krab en veldsla |
Ingrediënten per persoon |
Bereiding |
Omelet met prei, aardappelen en veldsla |
Ingrediënten per persoon |
Bereiding |
Bron : persbericht Flandria-groenten.
We zijn na jaren weer begonnen met een klein stukje groententuin. 2 weken geleden hebben we veldsla gezaaid. Op het pakje stond dat dit kon eind april. Gewoon buiten, zonder tunnel of afdekking.
De plantjes zin nu ong. 2 cm breed, we gieten om de dag en zijn erg benieuwd hoe het afloopt.
Wie deed dit ook al eens in de volle grond in het voorjaar?
Nu al weer 4 weken veldsla gegeten ,over 1 week weer de volgende portie . Vanaf de komende week kropsla uit de kas met de eerste bosuitjes ,heerlijk .groetjes uit de polder,midden in het Groene Hart van Holland .
Ik had in september veldsla gepoot, maar het lukte niet. Nou heb ik in het voorjaar mijn tuintje omgespit en een glasplaat eroverheen gelegd en nou komen er ineens allemaal groene plantjes op :).
Zo leren we weer wat bij heel interessant zal het zeker proberen
nog nooit gezaaid. Ga het beslist proberen.
Mijn vrouw keek mee voor de recepten. De omelet leek me wel wat.
vr.gr cor
heb net een zakje zaad besteld, aankomend seizoen proberen
ben erg benieuwd
Veldsla is heerlijk ,ik kweek het al vele jaren en kan het iedereen aan bevelen .een groet uit de polder .mijn jongens eten het puur ,zonder toevoeging ,dan proef je het natuurlijke .