De taxuskever is een heel gekend probleem bij tuinierend Vlaanderen en Nederland. Maar wist je dat de larven van de taxuskever naast de wortels van taxus en heel wat sierplanten ook schade kan doen bij framboos, aardbei, bosbes, druif, kruisbessen en citrussoorten? Guy De Kinder (Auteur “Fruit” van de Groente & Fruit Encyclopedie) heeft het vandaag over de taxuskever in zijn Fruitblog.
Dit deed er mij aan denken dat ik nog eens moest vertellen hoe het vergaan is met de doordragers in pot die besproken worden in het artikel over Aardbeien, doordragers in pot.
Het is, na een mooi seizoen en een mooie opbrengst in 2007, achteraf namelijk iets minder goed gegaan. Ik was wat verrast toen er in het voorjaar 2008 weinig hergroei was bij deze aardbeien. Op zoek naar de oorzaak bracht een klein beetje graafwerk onmiddellijk de oorzaak aan het licht: taxuskeverlarven! Dat een groot deel van de siertuin omheind is met taxushaag heeft waarschijnlijk de aantasting in de hand gewerkt.
Het is dan ook aan te raden om de doordragers in pot jaarlijks te verpotten om zo de taxuskeverlarven te kunnen verwijderen en te kunnen starten met een insectenvrije grond. Of toch op zijn minst de potten aan een grondige voorjaarscontrole te onderwerpen.
Onderstaande foto’s tonen de boosdoeners, maar de schade viel nog mee en de plantjes konden gered worden. De plantjes waren begin april al aan de hergroei, en de larven waren al volop actief. De preventieve controle gebeurt dus best nog iets vroeger!
Hebt u tips om de taxuskever weg te houden?
Vraag: een paar aardbeiplanten, zijn totaal afgevreten. Er ligt een net over de
aardbeibed.
Aan de rest mankeert niets.
Wie weet het antwoord wat dit wezen kan.
De klachten van de heer van der aart komen mij bekend voor.
Alle bladeren verwijderen is onnodig en schadelijk voor uw planten ook. Wetenschappelijk gezien is hier nog geen oplossing voor. Wel kan ik u aanraden een mengsel van heermoes en brandnetelgier te proberen en uw planten daar mee te behandelen.
Ik ben een groot aantal jaren een hobby tuinder. Ben er dagelijks mee bezig, groenten, aardappelen, bessen, aardbeien en bloemen. Mijn aardbeien (ras mijn onbekend) hebben fantastisch gedragen. Na het eindigen van de oogst, kwamen er in hetb blad allemaal gaatjes. De bladeren werden als het ware opgevreten. Beestjes kon ik niet ontdekken. Heb toen ale het blad verwijderd. De planten kregen weer nieuw blad. Maar het verschijnsel deed zich weer opnieuw voor. Van de stekken maakte ik een nieuw bed, doch ook daarbij doet zich hetzelfde euvel voor. Wie kan mij informeren wat het is en wat er tegen te doen.
Dat is de taxuskever.
Taxuskever is te verleiden met pas gemaaid gras. Ik mengde het vroeger door gerecycelde potgrond. De larven eten daardoor eerst het rottende gras op en tegen de tijd dat ze klaar waren met het gras waren het kevers geworden en was de moeilijk periode voorbij.
Kippen zijn trouwens ook dol op de larven misschien in de winter een koppeltje ergens lenen? Dan ben je ook meteen voor een groot deel van je slakken af.
Met vriendelijke groet, Manja van Leeuwe