Uw leidraad voor de moestuin van half april tot half mei.


Het wordt zo stilaan tijd om afscheid te nemen van de zaai- en plantperiode van de typische voorjaarsgroenten. Met het aanhoudende mooie weer zal dat niet zo moeilijk zijn. Velen zijn al een eind opgeschoten met het werk. Busselwortelen, ajuin, erwten, tuinbonen en nog veel meer groenten waarvan sprake in het artikel over vroege voorjaarsgroenten van  maart zijn al aan de groei of werden toch al in of onder de grond gebracht.

Half april in de moestuin, tijd voor een nieuwe lichting.

Relevante link.spitskool na afharden
De groentetuin in april, plantjes kopen.

Een groot deel van de  typische vroege voorjaarsgroenten waarvan sprake in de nieuwsbrief van maart kunnen we nog de hele zomer op regelmatige basis zaaien of planten. Voor wie het dit voorjaar allemaal wat te snel ging, en het mooie weer niet zo goed kon bijbenen is er  goed nieuws. De echte vroege voorjaarsgroenten zoals erwten, tuinbonen, plantajuin, sjalot kunnen op de valreep nu ook nog  de grond in. Voor vorstgevoelige en warmteminnende groenten zoals courgette, pompoen, bonen, suikermaïs is half april nog geen startpunt. Zij vrezen immers de lentenachtvorst die nog kan optreden tot half mei. Er zijn echter ook veel groenten die het prille, koude voorjaar schuwen, maar niet zeer vorstgevoelig zijn. Voor deze groenten is half april, begin mei het tijdstip om ermee te starten. Over zulke groenten gaat het grootste gedeelte van deze nieuwsbrief.

  • Groeizaam weer, maar soms te droog.

De weersomstandigheden zijn opvallend goed. De temperaturen liggen uitzonderlijk hoog. Alleen zou op veel plaatsen  wat regen welkom zijn. Wie nu wat water kan geven in de moestuin kan optimaal profiteren van de vele zonneschijn en hoge dagtemperaturen.

Relevante artikels

Moeilijk groenten zaaien dit voorjaar (april 2007)

Groenten water geven tijdens of na het zaaien?

Water geven is waarschijnlijk nodig bij bladgroenten zoals spinazie en sla. Ook bij groenten die onlangs gepoot of gezaaid zijn. Dit om het niet ingeworteld plantgoed of de jonge zaailingen een duwtje in de rug te geven.
Planten die al goed ingeworteld zijn zoals tuinbonen of erwten kunnen nog wel even zonder. Moest de droogte aanhouden en de eerste bloemen komen er aan, dan zal een extra watergift de peulvorming bevorderen. Wees dus selectief in het water geven, want je kan planten ook verwennen met water. Dan maken ze weinig wortels aan, waardoor ze niet alle voeding uit de grond kunnen opnemen en de minste vochtschok niet zullen verdragen.  Toch is dit voorjaar niet zo uitzonderlijk. In 2007 en 2009 en 2011 was april ook uitzonderlijk zacht. En toen was ook de droogte van de partij. Wordt een droge en warme aprilmaand een terugkerend verschijnsel?

 

  • Nu al denken aan zomergroenten?

Het mooie weer doet ons denken aan zomerse groenten zoals courgette en pompoen. Maar daarvoor is het nu nog te vroeg, niemand die kan zeggen welk weer het wordt na Pasen. Lentenachtvorst kan voorkomen tot half mei. Sommige zijn wel al volop in de groei in de kas zoals tomaten en paprika’s. Om pompoenen, courgettes en suikermaïs te zaaien is de tweede helft van april tot begin mei het ideale tijdstip.


De teelt van courgettes
11 tips om langer van uw courgetteplanten te genieten .

Dat wil zeggen, voorzaaien in potjes, niet rechtstreeks in de grond. Zo heb je in de tweede helft van mei een jonge en groeikrachtige plant. Zaai ook eens wat courgettes later op het seizoen. Zo kom je half augustus niet te zitten met “versleten” courgetteplanten. Je kan half juni ook nog courgettes zaaien.

 

  • Wel al zomer in de kas of tunnel?

In de kas kunnen we, met het goede weer in het vooruitzicht voor de komende tien dagen, stilaan denken aan tomaten planten. Als de planten groot genoeg zijn tenminste. Zijn de plantjes nog vrij klein, de potkluit nog niet goed doorworteld, en de aanzet van het eerste bloemtrosje nog niet goed te zien, dan kweek je de planten beter nog een tijdje verder in de pot. Dat kan, met het huidige goede weer wel in de kas. Paprika en aubergine houden we ook beter nog wat onder controle door ze nog niet in de vollegrond te planten. Kweek ze verder op in de kas, maar hou de nachttemperatuur in de gaten. Komkommers en meloenen zijn het gevoeligst en houden we beter nog tot 10 mei in de pot. Deze planten verdragen een koude nacht veel minder goed dan tomaten. Ze zijn zeer gevoelig voor wortelproblemen bij het uitplanten en verdragen eigenlijk geen te lage nachttemperaturen en te koude grond om in te planten.

Relevante artikels
Tomatenplant klaar om uit te planten
De teelt van komkommers. oogst-19oktMini-paprika’s telen in de kas én in open lucht.

Waarschijnlijk is het plantmateriaal ervan ook nog niet zo groot, omdat de aanbevolen zaaidatum einde maart-begin april is. Heb je nog geen planten, dan is het zeker nog niet te laat om enkele planten te zaaien. Komkommers en meloenen zijn snelle groeiers. Heb je nog geen komkommerplanten en lukt de teelt van gewone komkommers niet zo goed, overweeg dan eens de teelt van minikomkommers (artikel)

a De Groente en Fruit Encyclopedie, zesde druk is uit! De Groente en Fruit Encyclopedie heeft nogmaals zijn kwaliteit bewezen! De mond aan mond reclame van duizenden volkstuinders in Vlaanderen en Nederland doet nog steeds zijn werk. Iedereen die het boek in zijn bezit heeft prijst het boek bij beginnende en gevorderde moestuinder. Een boek voor in het tuinhuis, een boek om te gebruiken, een tijdloos boek voor iedere echte liefhebber van de moestuin en de fruittuin. Het enige boek dat én de moestuin én de fruittuin uitgebreid behandelt.

Meer info, klik hier.

Het startschot voor de mid-voorjaarsgroenten.

  • Zomerprei planten, late herfst- en winterprei zaaien.

In open lucht wordt het zo stilaan tijd om een andere lichting groenten te planten of te zaaien. Wie graag jonge prei heeft tijdens de zomer kan nu al prei planten. Wil je ook in de herfst en winter prei oogsten, dan wachten we nog even. Plant niet teveel zomerprei, de groei gaat vrij hard waardoor de prei ook sneller versleten is. Een voordeel van zomerprei is de geringere gevoeligheid voor roest. Als schimmelziekten in de herfst lastig worden is de zomerprei al bijna geoogst.
Om een voorraad prei aan te leggen telen we beter winterprei. Winterprei kan je nu nog zaaien in open lucht en dit tot eind april. Voor late herfstprei zaaien we nu in een grote en diepe isomobak of in de vollegrond in de kas. De zaaiperiode van de late herfstteelt loopt slechts tot 20 april. Vroege prei wordt best niet al te diep geplant om de groeisnelheid te bevorderen. Het is beter achteraf wat aan te aarden. Maak je de (pons)gaten in de grond te diep, dan zal de prei een langere groeistilstand ondervinden.

Relevante artikels
Plastic tunnels om prei in te zaaien. (maart 2005)
preimot_zaagmeel
De preimot is nu actief .

De teelt van prei (Brochure uit 1986)

De grond voor prei moet voldoende meststof krijgen. Prei is een vrij gulzige plant die best wat stikstof kan hebben. Strooi, naast voldoende organische basisbemesting met stalmest en compost, een samengestelde meststof. Een richtlijn is 100 g/m² 12-12-17 of 12-10-18 bij gebruik van kunstmest. Kies je voor een organische meststof, dan strooi je daarvan 150-200 g/m², de (N+P+K) cijfers zijn immers meestal lager bij deze meststoffen. (zie artikel welke meststof koop ik in de winkel?)

  • Knolselderij: vroeger maakt dikker.

Prei komt op het perceel van de bladgroenten en daar kan er binnenkort ook knolselder geplant worden. Alhoewel knolselder eigenlijk een wortelgroente is komt de groente toch terecht op het perceel van de bladgewassen. Alleen met voldoende stikstof en kalium kan er voldoende dikke knolselder gekweekt worden. En dat mogen we niet strooien op het perceel van de wortelgroenten. Een extra dosis kaliummeststof (bv 30 g/m² patenkali) is wel aan te raden.
Een veelgestelde vraag bij knolselder is de tegenvallende diktegroei van de knol. Is dat ook bij u het geval dan is het artikel twintig tips voor dikke knolselder een aanrader.
Het planttijdstip van de knolselder is de laatste decennia sterk vervroegd. Terwijl in veel teeltschema’s voor de moestuinder dikwijls nog sprake is om te planten tussen 15 mei en 15 juni, wordt door de professionele tuinders volop knolselder geplant in de tweede helft van april. De verbeterde (lees ‘verwarmde’) opkweekmethodes van het plantmateriaal hebben daar mee te maken. Door in verwarmde serres planten te kweken kan er vroeger gezaaid worden, zelfs al begin februari, en zijn de planten eerder plantklaar.

Relevante artikels.knolselder apium graveolens var rapaceum
De teelt van selder, een enorme variatie
.
knolselder-blad-ontdaan
Twintig tips om dikke knolselder te kweken.

Bruinverkleuring van knolselderij, zwarte harten.

Alhoewel soms een groter aantal schieters (bloemstengels) vastgesteld worden bij vroege plantingen blijven beroepstelers er toch aan vasthouden. Immers hoe langer knolselder kan groeien, hoe dikker de knol. En, in tegenstelling tot sommige andere groenten zoals koolrabi en rode biet, is het niet zo dat knolselder culinair minder waarde krijgt als die te groot wordt. Wil je ook in jouw moestuin een vroegere plantdatum uitproberen, dan zal dit waarschijnlijk enkel mogelijk zijn met aangekochte planten. De opkweekduur van knolselder is  vrij lang en bij eigen opkweek kan je ten vroegste zaaien half maart.

  • Spruitkool ook vroeger planten?

Ook nog zo’n groente waarvan de plantdatum bij professionele telers danig vervroegd is de laatste decennia, is de spruitkool. Ook hier zorgt een vroegere plantdatum voor een langere groeiduur en een hogere opbrengst. Zelfs de late rassen, met oogstdatum december worden dikwijls al begin mei geplant. De vroegheid van spruitkool wordt immers voor een groot deel bepaald door het ras. Bij de nieuwe rassen (F1 hybriden) is het meestal niet de plantdatum die het oogsttijdstip bepaalt. Er zijn immers rassen met een verschillend aantal groeidagen, waardoor je, als je op dezelfde dag drie rassen plant, de oogst toch kan gespreid worden tussen oktober en januari.
Maar dit betekent niet dat je als amateur deze evolutie moet volgen. Het gaat immers over een koolsoort en hoe langer ze in de tuin staan, hoe meer zorgen (lees ‘rupsen’) er bijkomen.
Een andere, en voor de amateur waarschijnlijk betere mogelijkheid, om te spreiden is een (ouder?) spruitkoolras telen met een piramidale spruitzetting, zo oogst je regelmatig spruitjes van onder naar boven. Met de nieuwste rassen is dit minder het geval, deze hebben veelal een cilindrische spruitzetting, waardoor de spruitjes quasi allemaal tegelijk oogstbaar zijn. Niet zo interessant als je spruitjes teelt voor eigen gebruik.
Je kan trouwens nog de hele maand april  spruitkool zaaien, met de bedoeling einde mei of in juni uit  te planten.

 

  • Nu sluitkolen zaaien.

Van zaaien en van koolsoorten gesproken, half april is ook een goed moment om  de rode en witte kool te zaaien. Voor rode kool best niet veel later. Witte kool kan tot eind april. Op die manier plant je voor half juni , en dat is een goed planttijdstip voor de bewaarteelt. Zie je ook in augustus en september een rode of witte kool op het menu wel zitten, dan kan je ook al in april of mei planten. Maar voor de zomerteelt vind ik persoonlijk spitskool een beter alternatief. En die kan je nu ook nog zaaien.


De teelt van rode kool.
spitskool oogst2
De teelt van spitskool

Rode en groene spruiten kweken

Savooiekool zaaien kan op beide hierboven aangegeven tijdstippen, maar in tegenstelling tot de andere sluitkolen kan je savooiekool ook nog zaaien in mei of zelfs begin juni. Savooiekool is immers de enige sluitkool die ook in de winter op het veld kan blijven.

 

  • Broccoli en bloemkool blijf je zaaien en planten

Ondertussen is de doorlopende teelt van bloemkool en broccoli al van half maart aan de gang. Plant vanaf maart tot juli maandelijks bloemkoolplantjes en broccoliplantjes. En nog een laatste keer begin augustus. Zo ben je de hele zomer en herfst voorzien van deze gezonde groenten. Na het aanslaan moet je de watergift wat beperken. Maar als de koolvorming aanbreekt kan je best zorgen voor een steeds vochtige grond. Zoniet blijft de broccoli en vooral de bloemkool te klein. Een flinke bemesting is bij alle koolgewassen een noodzaak. Zelfs nog net iets meer bemesten als prei. Want zonder sterke bladgroei is er achteraf ook maar een kleine (bloem)kool.

 

  • Kolen zijn niet van de gemakkelijkste

Van kolen gesproken, gezond zijn ze wel. Maar het blijven niettemin moeilijke gasten in de moestuin. Enkel wie teelt op zware grond heeft geen problemen met koolvlieg. Alle anderen hebben er onvermijdelijk mee af te rekenen. En de schade kan zonder preventieve maatregelen ontzettend groot zijn. De maden wreten aan de wortels waardoor de planten geen water meer kunnen opnemen. Bloemkool en broccoli zijn het meest gevoelig. Sluitkool en spruitkool zijn minder geliefd bij deze  lastige belager.

Bloemkool en broccoli preventief aangieten met Conserve, een biologisch middel, is, indien goed uitgevoerd, een goede verzekering. Als je insectengaas gebruikt zal je niet alleen de koolvlieg verhinderen om zijn eitjes bij de plantvoet af te zetten. Ook de vlinders krijgen dan niet de kans hun eitjes te deponeren. Voor wie grote hoeveelheden kool kweekt is het gebruik van een koolkraag iets minder omslachtig dan insectengaas. De koolkraag moet zeer dicht aansluiten bij de plantvoet. Zo kunnen de eitjes niet dicht genoeg bij de plantvoet afgezet worden en raakt de made niet tot bij de wortels. Verder is een bekalking en ruime vruchtafwisseling noodzakelijk om knolvoet in kolen te voorkomen


De teelt van broccoli.
koolvlieg, made en pop
De koolvlieg ontwaakt vroeg
.

Knolvoet bij kolen .
a
De Groente en Fruit Encyclopedie, zesde druk is uit! De Groente en Fruit Encyclopedie heeft nogmaals zijn kwaliteit bewezen! Het enige boek dat én de moestuin én de fruittuin deskundig bespreekt. Geschreven door twee tuinbouwdocenten met ervaring.

Meer info, klik hier.

  • Half april, tijd om aan wortelgroenten te denken.

Wortelen
De tweede helft van april is ook het moment om stilaan aan het zaaien van enkele wortelgroenten te denken. Wie niet alleen busselwortels in de tuin wil, maar ook wel eens zeer grote winterwortels wil telen (Berlikumer-type) kan deze best vanaf begin mei zaaien. Voor zomerwortelen (waspeen, Nantes types) was het in maart nog net iets te vroeg, maar vanaf april kunnen ze zeker gezaaid worden. Zaai maandelijks wat busselwortels of zomerwortels. Zomerwortels zaai je tot eind juli, busselwortels (type Amsterdamse Bak) kan zelfs tot half augustus.
Zoals de koolsoorten de koolvlieg als vijand hebben, zo hebben de wortels de wortelvlieg als schadeverwekker. Hier is enkel insectengaas ter beschikking als preventie. En je kan rekening houden met nog een aantal andere factoren, zoals opgesomd onderan het artikel wortelen telen.
Dunnen is bij peen meestal wel noodzakelijk. Een ander mogelijkheid is dun zaaien met een zaaidoosje, of pillenzaad kopen, of een zaailint gebruiken. Dan hoef je niet te dunnen, maar moet je wel hopen op een optimale opkomst. Moet je toch dunnen, verwijder dan het insectengaas ‘s morgens, dan is de wortelvlieg nog niet actief. Strooi  geen meststof vlak voor het zaaien van de wortelen. En gebruik ook geen stalmest. Kortom, op een goed onderhouden grond is bemesting van wortelen eigenlijk niet nodig.
Enkel wat kalium (onder de vorm van patentkali of vinasse en voldoende vroeg en diep door de grond gemengd) kan de kwaliteit van de wortel verbeteren.
Relevante links :

De teelt van wortelen.Wortelen telen achter de omheining Over wortelvlieg en resistentie. Teeltschema wortelen-peen.
  • Schorseneer, groeit graag rustig, ongestoord en diep.
image
Schorseneren schoon maken.

Kalium voor wortelgroenten.

Bij de maandwisseling april-mei zijn we ook aanbeland bij het ideale zaaitijdstip van schorseneer. Op zich een makkelijke teelt. Behalve voor wie moet telen op zware grond of op geringe diepte met een harde laag te maken heeft. Ziekten kent schorseneer vrijwel niet. En bemesten is niet nodig. De trage groei maakt dat de plant alle tijd heeft om de aanwezige voeding in de grond geleidelijk te benutten. Een extra stikstofbemesting zou de groei opjagen, met verslechterde wortelkwaliteit tot gevolg. Een kaliumgift zorgt voor een betere kwaliteit van de plant, maar dit is eigenlijk iets dat we mogen toepassen bij alle wortelgroenten. 40 g/m² patenkali dus, voldoende vroeg en niet oppervlakkig toegediend. Het voornaamste probleem dat zich kan voordoen zijn te veel vertakte wortels. Geen stalmest gebruiken, zorgen voor een diep bewerkte grond zonder harde kluiten of steentjes, groeistilstand vermijden, en geen overmatige bemesting zijn de voornaamste tips om vertakte wortels te voorkomen. Niet alleen voor schorseneren, maar ook voor alle andere groenten die op het perceel van de wortelgewassen geteeld worden.

  • Pastinaak, al even sober als schorseneer.

De teelt van pastinaak

Pastinaak kan ook al in deze periode. Maar als je geen behoefte hebt aan pastinaak in september, oktober, dan zaai je beter de tweede helft van mei. Bij vroeg gezaaide pastinaak worden de wortels uiteindelijk te dik tegen dat de winter begint. Bij dikke pastinaakwortels is de kern houtig. Zo kan je bij te dikke pastinaak alleen maar de buitenste schil van de wortels gebruiken. Vergeet niet om op de ouderdom van de zaden te letten, want pastinaak is één van de weinige groenten waarvan de kiemkracht van de zaden al na één jaar sterk achteruit gaat. Pastinaak is het meest gediend met weinig voeding en een diep bewortelbare en lichtere grondsoort. Voor de zwaardere grondsoorten die minder diep bewortelbaar zijn, zijn er ook zogenaamde halflange rassen. Vergeet immers niet dat het puntje van de pastinaakwortel tot zestig centimeter diep gaat. Zo diep bewortelbaar is niet iedere tuingrond.
Ook voor witloofwortels is vanaf begin mei de zaaiperiode aangebroken. Voorzie een stukje grond waar niet bemest werd en het jaar voordien ook al zo weinig mogelijk.

  • Rode biet telen kan zonder risico vanaf april.

Nitraten in rode biet.

Ook die andere wortelgroente kan je nu volop zaaien zonder gevaar voor al teveel opschieters. Dat gevaar bestaat wel als je te vroeg rode biet zaait er daarna een koude periode aanbreekt. Misschien wordt er dit jaar meer rode biet geteeld, nu de media er deze winter volop aandacht aan besteedden. Dankzij de nitraten wordt het uithoudingsvermogen veel beter als je regelmatig rode bietensap drinkt. Alhoewel we rode biet ook op het perceeltje van de wortelgewassen telen, geven we ze best een kleine extra bijbemesting. Deze groente is toch net iets gulziger dan de andere wortelgroenten. Een 75 gram per m² organische meststof is hierbij een richtlijn Zaai gerust de rode biet wat dikker dan voorzien. Het dunnen levert geen gevaar op in verband met geuraantrekking van insecten, zoals dat bij de de wortelvlieg of koolvlieg wel het geval is. De plantafstand is ongeveer acht centimeter voor de zomerteelten, voor de bewaarteelt wordt dit twaalf centimeter. De uitgedunde plantjes kan je gebruiken als “pousse de blète” blaadjes bij de slamix. Ben je liefhebber van rode biet, zaai die dan vanaf nu maandelijks. De laatste keer dat er kan gezaaid worden is half juli.

  • Van koolrabi kan je beter plantjes opkweken.

Alhoewel koolrabi een knolvormig verdikte stengel aanmaakt is het toch geen wortelgroente. Als lid van de kolenfamilie zullen we koolrabi ook niet telen op het perceel van de wortelgewassen. Ze moeten op het perceel van de koolgewassen, niet in het minst omwille van de broodnodige preventie van knolvoet in de moestuin. Koolrabi heeft meer voeding nodig, en dat is nog een reden om koolsoort niet te telen op het perceel van de wortelgroenten.
Het is nu een goed moment om koolrabiplantjes op te kweken die je dan in mei kan uitplanten. Vroeger koolrabi uitplanten wordt afgeraden, tenzij het onder afdekking van folie of plastiek gebeurt. Het is aangewezen om koolrabi op te kweken als plantjes onder de bescherming van een koude bak of kas. Zoals je met bloemkool of broccoli zou doen.

Relevante link
Teelt van koolrabi

Pas vanaf eind mei kan je koolrabi ook ter plaatse zaaien in vollegrond. Maar door de vrij grote plantafstand (30×30) zal het meestal economischer zijn om met plantjes te werken. Omdat koolrabi culinair het meest waardevol is in jong stadium plant je best niet teveel ervan in één keer. Je kan immers de zaaiperiodes spreiden tot 20 juli.

 

  • De aardappelen
Relevante linkAanaarden_aanaarder2
Aardappelen aanaarden.

Eind april zijn de vroege aardappelen waarschijnlijk al aan aanaarden toe. Vergeet niet om ze voor het aanaarden nog een extra dosis patentkali te geven. Tot half mei kunnen de late soorten van aardappelen geplant worden.
Verwijder de folie van op de aardappelen niet te vroeg, of berg het doek in ieder geval nu nog niet op. Ook de eerste helft van mei kan  er nog grondvorst zijn. Als je op dat moment het groen niet kan beschermen door aan te aarden, dan is folie de enige oplossing om het afsterven van het loof te verhinderen bij lentenachtvorst.

Alle info over aardappelen vind je via de link ‘gratis cursus aardappelen telen

  • Wat met de afdekking.

Nu we het toch over folie hebben.

Relevante link
folie of vliesdoek?
Plastiekfolie en vliesdoek voor de vroege moestuinder.

Misschien heb je nog groenten onder doek of gaatjesfolie staan. Met de huidige warmte overweeg je misschien  om het doek of de gaatjesplastiek te verwijderen. Toch nog even afwachten. De nachten zijn momenteel zeer koud. Het wordt heus nog niet te warm onder vliesdoek of gaatjesfolie. Heb je volle folie liggen (bijvoorbeeld over een kleine tunnel) dan is het wel opletten geblazen. De verluchting hieronder is een stuk minder en er zou verbranding kunnen optreden.
Wil je folie of doek verwijderen omdat deze de planten hindert, doe dit dan best op een bewolkte dag. Of als het niet anders kan, ’s avonds. Maak in dat geval bij zonnig weer de groenten ’s morgens nat. Zo vermijd je verbranding van de bladeren. De verdamping en lichtsterkte is zonder doek of folie immers plots heel veel groter.

  • De aardbeien.
Relevante link.wpe1.jpg (2711 bytes)
Aardbeien telen.

Bij het begin van deze nieuwsbrief had ik het nog over vruchtgroenten. En was ik de aardbeien vergeten. Niet verwonderlijk eigenlijk, want gezien hun tweejarige teelt is het moeilijk ze in te passen op het perceel van de vruchtgewassen. Het is stilaan tijd om stro tussen de planten en onder de vruchten te schuiven. Voor de aardbeien die niet onder kleine of grote folietunnels staan wachten we nog even. Bloemen boven de strolaag zullen meer schade ondervinden van lentenachtvorst. Blote grond geeft tijdens de nacht warmte af waardoor de temperatuur net boven de grond net iets hoger is.
Om die reden werkt mulching in het vroege voorjaar soms groeivertragend. De grond kan niet zo goed opwarmen. En bij koude nachten is het daarboven nog net iets koeler.

  • En de peulgewassen?
Relevante link

Erwten telen

In deze periode van het jaar zullen we op het perceel van de peulgewassen het steunmateriaal aanbrengen, voor zover dit al niet aanwezig was bij het zaaien van de erwten en de peulen. Wacht zeker niet te lang om dit te doen. Je kan rijshout (vertakt snoeihout) gebruiken of draad met mazen plaatsen. Bij de tuinbonden (labbonen) gebruiken we palen en touw.
Om bonen in de moestuin te zaaien is half april eigenlijk nog te vroeg. De vroegste zaaidatum is begin mei, als je bereid bent er een klein risico aan te verbinden. 10 mei is de zaaidatum die 100% zekerheid biedt. Alhoewel, met bonen weet je nooit. Ze houden nu eenmaal niet van koude en te natte grond. Een goed-weer periode afwachten is steeds aangewezen. Wil je meer kans op slagen bij deze vroege zaaiperiodes, dat kan je nu boontjes voorzaaien in potjes, die we dan half mei kunnen buiten planten. Zaai drie zaden per potje, en plant ze uit op 25 centimter in de rij (50 cm tussen de rijen).

Relevante artikels.
Nu al bonen zaaien ?
Relevante artikels
De teelt van bonen.

4 gedachten over “Uw leidraad voor de moestuin van half april tot half mei.”

  1. uw groente- en fruitencyclopedie is mijn bijbel. Er is geen boek waar ik de laatste maanden meer in las.

  2. Tevreden dat we weer kunnen putten uit de gewaardeerde inhoud van deze nieuwsbrief. Hartelijk dank .

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.