Uit Het Nieuwsblad, maandag 25 oktober,pagina 2.
■ SINT-KATELIJNE-WAVER Zo’n honderd standhouders toonden afgelopen weekend hun nieuwste tuinbouwproducten op Tuinbouw Vlaanderen, een organisatie van de Mechelse Veilingen. Groene torentjesbloemkool, bruine tomaten en mini-witloof waren enkele van de blikvangers. (CRM)
„Torentjes blijven rechtop staan”
De groene torentjes-bloemkool of romanesco (afbeeldingen)is een product van Hollandia Rijk Zwaan. „Qua smaak leunt deze groente aan bij de witte bloemkool, maar voor garnering heeft ze toch iets meer te bieden”, vindt teeltadviseur Peter Scheire. „Deze groente is al langer gekend in Italië. Na jaren onderzoek en na kruisingen met ook wilde bloemkoolsoorten kwamen we tot dit egaal product qua kleur, uitzicht en vorm. Nu is er nog Belgische teelt beschikbaar, maar binnenkort is er alleen Italiaanse romanesco verkrijgbaar. In gerechten kan deze groente een prima aanvulling zijn bij de witte bloemkool of als aperitiefhapje met dipsaus. De torentjes blijven overeind, ook na het koken.
„Zonde in de soep”
Syngenta Seeds doopte zijn bruine tomaat kumato. „We zochten een naam die internationaal uitspreekbaar was én herkenbaar”, vertelt Rik Lootens, productmanager tomaten. „In vergelijking met de gewone tomaat heeft de kumato een iets zoetere smaak en verloopt het rijpingsproces van binnen naar buiten.”
„De nieuwe vrucht werd ontwikkeld in Spanje en bevat ook pitjes. Rauw komt ze prima tot haar recht in bijvoorbeeld slaatjes met olijfolie en andere tomatengerechten. Verwerken in soep zou ik zonde vinden”, lacht Lootens. „Afgelopen seizoen waren er slechts 200 planten. Maar vanaf april-mei volgend jaar is de oogst beschikbaar van 8.000 vierkante meter van een kweker uit Rijkevorser’, weet teeltadviseur Peter Geerts.
„Eenpersoonsgezinnen”
Op de stand van Nunhems Zaden toont Frans Bruyninckx zijn mini-witloof of chiconnettes. „Dit witloof is kleiner dan normaal en moet dus niet meer versneden worden. De smaak is vergelijkbaar met ‘gewoon witloof en de chiconnettes werden geteeld op hydrocultuur.” „Met deze groente mikken we onder meer op eenpersoonsgezinnen, maar ook chef-koks en fijnproevers weten ze te waarderen.”
„Door haar kleine vorm kan deze groente mooier gepresenteerd worden en komt ze niet langer terecht onder een lap vlees. Deze chiconnettes wegen 30 a 40 gram, terwijl normaal witloof vlug 150 gram haalt.”