In dit overzicht geeft Tuinman Peter u een bloemlezing van te weinig gekende smaken, kleuren en texturen van talrijke bekende maar vooral minder bekende aardbeirassen. Het resultaat van jarenlang kweken en proeven. Nu in primeur op www.Peter.Plantaardig.com
Daarna volgt nog een overzicht van de oneindige gebruiksmogelijkheden van onze zomerkoninkjes.
Als je vraagt wat er belangrijk is om lekkere aardbeien te hebben zullen veel mensen antwoorden dat ze absoluut vers moeten zijn , en dat ze zoet moeten zijn, vooral zoet.
Weinig of bijna geen keukenprinsen en-prinsessen weten daarbij dat er ook een indeling bestaat volgens kleur, smaak en stevigheid van de rijpe vruchten.
foto : aardbeien proeven bij Tuinman Peter
De verschillende smaken
– Gefruit : een rond boeket van geur en smaak.
*Soorten: Mara des Bois, El Santa, Lambada.
– Rijpe ananas : echt als de smaak van een rijpe ananas.
* Soort: Assietta.
– Framboos : de bolletjes textuur en een overweldigende smaak van framboos.
* Soorten: Beeseascape, Perle de Praagha.
– Bosaardbei : de uitgelezen smaak van bosaardbeitjes.
* Soorten: Baron Solemacher, Nova Gento.
– Friszurig : zoetzuur, fris.
* Soort: Souvenir de Charles Machiroux.
foto : Souvenir de Charles Machiroux
– Gekruid : de nasmaak achteraan in de mond is een kruidenboeket.
* Soorten: Darselect, Clery.
foto : Clery
Mochten deze gekende, minder gekende en nostalgische namen van aardbeien bekend in de oren klinken dan ben je iemand die al heel wat ervaring heeft met het telen van aardbeien….
De verschillend consistenties
– Zacht in de mond: je laat het vruchtvlees smelten tussen tong en verhemelte, kauwen is uit den boze.
*Soorten: Mara des Bois, Lambada, Korona, Gariguette
foto :Gariguette
– Stevig: bij een lichte vorm van platdrukken tussen tong en tanden komt het aroma vrij.
*Soorten: Darselect, Sonata, Kimberley, Cirafine
foto : Cirafine
– Hard: een stevige bit, echt iets voor de liefhebbers.
*Soorten: San Andreas, Clery.
En dan nu een buitenbeentje:
– Niet vast te houden bij de vrucht: je kunt zo’n vrucht niet met de hand nemen zonder het vruchtvlees te kneuzen en het rode sap aan de vingers te hebben, best vastnemen bij het vruchtsteeltje.
Soorten: Beaseascape, Koningin Louise.
foto : Beaseascape
Is er nog iemand overgebleven die dit al allemaal wist? Dan is dit een echte kenner, een meester in de aardbeienteelt.
De verschillende kleuren
– Geel. Soort: Asietta.
– Oranje. Soorten: Lambada, Elsanta.
– Geel met rood. Soort: Madame Moutot.
– Rood. Soort: Fraisier Yannick, Gigantella
foto : Fraisier Yannick
– Donkerrood. Soorten: Darselect, Vima Zanta.
Is er nu nog iemand overgebleven? Dan verdien je 3 Sterren volgens de gids(..).
Gebruik in de keuken
– Vruchtensappen.
Het is mogelijk om vruchtensap te maken door alleen maar gebruik te maken van aardbeien. Persen is een eerste mogelijkheid, smoothies maken een tweede, vruchtensap maken op de ‘Weck’ manier door gebruik te maken van stoom een derde.
– Milkshake aardbei.
Je neemt een hoge beker, een bol vanilleijs, rijpe aardbeien en room. Je mixt dit in een blender en je hebt een super milkshake met aardbei.
-Confituur maken
Doodeenvoudig en toch heeft iedereen z’n eigen recept en smaak. De grondstof (de kwaliteit, de soort en de smaak) bepaalt toch voor het grootste gedeelte het eindresultaat.
– Fruitsla
Vers verwerkt in fruitsla met een scheut appelsap over, al dan niet met een extra scheutje alcoholische drank overgoten. Dit een uurtje laten trekken en ja, een hemelse vruchtensla.
–Verwerkt in een fruittaart
Een luchtig gebakje, horizontaal doorgesneden, rijkelijk belegd met rijpe aardbeischijfjes en aangevuld met slagroom, mmm…, een zonde overwaard.
–Samen met vanille-ijs
Je neemt een flinke bol vanille ijs van een goede kwaliteit, je schikt een paar versneden goed rijpe aardbeien errond en je overgiet met een flinke scheut coullis gemaakt van rijpe aardbeien en gemixt zonder toevoegingen. Op dit meesterlijke bordje leg je nu 2 blaadjes vers gewassen munt. Hemels.
Heb ik jullie op ideeën gebracht, goed zo, maar we moeten ze eerst nog kweken…. Geduld is een deugd.
Groetjes, Tuinman Peter
foto : overvloed aan zomerkoninkjes in juni en juli.
foto : Smaakproeven, een serieuze bezigheid!
foto : Een glaasje bubbels en aardbeien, hemels!
Tuinman Peter
Laatste berichten van Tuinman Peter (toon alles)
- Winterpostelein telen, vijf methodes - 20/12/2016
- Is fermenteren -Bokashi- een milieuvriendelijk alternatief voor composteren? - 03/12/2016
- De teelt van knoflook tot een goed einde brengen is niet eenvoudig. - 31/05/2016
- Het is nu Basilicum tijd, ook voor in de bloemenborder! - 15/05/2016
- Heel eenvoudig zelf paddenstoelen kweken - 04/09/2015
Dag peter
Ik ben op zoek naar hangaardbeiplanten. De soort “temptation” werd mij aanbevolen. Of een andere soort?
Waar kan ik die kopen? Dank u voor de info.
Dag Roger, een paar goede hangaardbei doordragers zijn Charlotte, Sweet Eve. Deze soorten zijn in België overal te verkrijgen. Temptation is nogal ziektegevoellig. Volgens mij is en blijft de beste: Favori maar is voor 2017 weeral uitverkocht bij aardbijplantje.nl Groeten Peter
Beste Peter,
Ik ben op zoek naar een oud aardbeienras: Charlois’ Roem. Kunt u me verder helpen?
Hallo Peter
Ben op zoek naar aardbeiplanten van 2 oude soorten, nl
Regina (langewerpige, redelijke bleke & fijne aardbei
Charles (weet rest vd naam niet, waren redelijk dikke met heel donker vruchtvlees)
Enig idee waar ik die zou k vinden ?
Alvast bedankt !
Hugo
ik ben ook op zoek naar de Charles van ongeveer 40 jaar geleden.Heb jij ze nog gevonden?
Alvast bedankt.
dat is dan ‘souvenir de charles machiroux’, door mijn grootvader genoemd ‘charels’ ;-)
grote, donkere vruchten, licht zurig, enorm smaakvol.
wordt momenteel nog gekweekt in wallonië, tussen luik en namen.
Peter,
ik heb een maand geleden aardbeiplantjes gekocht met rode en roze bloemen, weet niet meer hoe ze noemen en ook niet meer waar ik ze heb gekocht. Nu is mijn vraag : zijn die eetbaar??? gisteren zei iemand tegen mij dat dat sieraardbeien zijn en niet eetbaar???? Graag uw mening aub
Er bestaan eetbare soorten met roze en kerskleurige bloemen, of dat de soorten welke je hebt gekocht tot een eetbare vrucht resulteren kan ik niet zeggen met deze info. Ik kan wel zeggen dat de sieraardbeien niet uitgroeien tot een vrucht die te oogsten valt. Als je een vrucht krijgt is deze per definitie niet giftig, of dat ze lekker smaakt is een andere zaak. Groetjes Peter.
Dag tuinman peter, ik heb een meerdere aardbeiplantjes met verschillende bloemen, 1 met een geel hart en gele bloemblaadjes en nu mooie kleine aardbeien, zijn die eetbaar? 2 een aardbei met roze hart en blaadjes en ook met aardbeitjes zijn deze eetbaar? En 3 een bosaardbei met een geel hart en witte bloemblaadjes en ik eet daar de aardbeitjes wel van, van die andere twee soorten durf ik dat niet zo goed. Heb jij een idee?
Dag Antoinette, algemene regel een aardbei heeft witte, zachtroze of kerskleurige bloemblaadjes. Vroeger was de grens: ‘alles wat witbloeiend was gaf eetbare bloemen. Hedentendage bestaan er rassen met roze bloemen(jammergenoeg is de smaak van de vruchten van deze soorten niet van een valabele kwaliteit. Een goede smaakvolle soort aardbeien bloeit hedentendage nog steeds met witte bloemen andere kleuren zijn van een minderwaardige soort. Groeten Tuinman Peter
Waar kan ik Frasier Yannick kopen of bestellen?
Te koop bij Tuincenter Defever Gistel
hey Peter,
Ik zou graag aardbeien gaan telen en ik ben echt een leek. Waar kan ik alle info verkrijgen om van A tot Z te weten hoe je mooie aardbeien kan telen.
Alvast bedankt!
groeten Chris
Bij tuincenter Defever te Gistel. Groetjes Peter
waa?r
r kan ik de door u genoemde planten kopen
hallo iedereen.
Ik wil ook gaan proberen juni dragers te zaaien.
ik ben hier onbekend mee,om dat ik altijd de planten koop.
hoe lang kun je dan met de planten doen.Kun je ook van zaailingen planten afhalen na het plukken zoals bij gekochte planten en er 2 jaar mee doen.
ik hoop op een reactie.
Dag Dick, in het verleden heb ik reeds gezegd(geschreven) dat de soorten doordragers uit zaad niet mijn eerste favoriten zijn, dus een goede doordragende soort kopen uit een soort vaste plant geniet mijn voorkeur. vb. Charlotte en Mara des bois kun je niet kopen als zaad, het zijn vaste scheutsoorten. Als je zo’n soort koopt kun je er inderdaad scheuten van nemen om verder mee te kweken. Koop je een plant van een gezaaide soort dan kun je daar ook scheuten van nemen maar de soort wordt er niet beter door. Zaaisoorten hebben ook de wortelproblemen als andere soorten, je kunt een soort uit zaad ook maar 2 max 3 jaar laten dragen. Die heer uit Curacau kiest bewust voor een zaadsoort omdat hij uit zaad via de post zeer eenvoudig aan nieuwe soorten kan komen, in België en Nederland hebben wij andere mogelijkheden. Nu moet ik wel toegeven dat de zaadselecties als maar beter worden, het zijn niet meer per definitie minderwaardige soorten. Selectie van aardbeisoorten uit scheuten is al een paar eeuwen aan de gang, selecties uit zaad F1 hybriden gebeurt nog maar een paar tientallen jaren, het kan alleen maar beter worden. Hopelijk is dit verhelderend. Groetjes Peter
Hoi
ik heb in mijn tuin een aardbei die wit blijft en zich uitzaait. hij maakt geen uitlopers en lijkt qua grote op een bosaardbei. hij smaakt lekker. voordeel, niemand snoept ervan! :) iedereen denkt dat hij nog niet rijp is.
groet Hetty
Geachte hetty, er bestaat een witte bosaardbei luisterend naar de naam: Yellow Wonder en ze voldoet volledig aan de eigenschappen van de beschrevene, door mij reeds getest en beschreven maar nog niet op plantaardig gepubliceerd. Ik vind dat de aardbeiplant een kort leven is beschoren, ze is ook gevoelig voor spint al moet ik wel toegeven dat mijn proeven steeds gebeuren in standplaats volle zon. Bosaardbeitjes hebben dit niet nodig en juist dit kan de oorzaak zijn van mijn minder goede resultaat bij de proeven. De smaak is echter volledig ‘bosaardbei’, zeer lekker. De eigenschap volgende op de kleur van de vruchten is inderdaad ook zo bij de andere witvruchtige soorten: asiétta en anassia. Groetjes Peter
Prachtige info Peter !
en dan is er nog een recept van kort in de boter `gebakken´ aardbeitjes met daarover verse zwarte peper uit de molen.
Eventueel scheutje likeur erbij.
Gek idee misschien, maar met een bolletje ijs heeeel lekker.
Groeten uit Kroatie, Pim.
Ga ik volgend zomer zeker eens proberen, ik ben al benieuwd. Groetjes Peter
Inspirerend verhaal, Peter! Maar wat doe ik aan slakken… Ze zijn haast niet weg te slepen. Verdrinken vind ik niks. Zal ik de aardbeien in een bedje bij elkaar zetten, omgeven door de koperen anti-slakken band?
Soms komen ze er overheen als er blad over de rand gaat hangen, maar als ik er één grote rand van maak kan ik afstand houden tot de rand. Ik zoek de slakken wel op en breng ze terug naar de natuur.
Doe zo verder met uw koperomheining en strooi binnen de omheining biologische slakkenkorrels van ecostiyl als dubbele beveiliging. Groetjes Peter
Peter, bedankt voor de mooie foto’s. Het water loopt me al uit de mond… nu nog de adressen waar we de plantjes voor deze rode juweeltjes kunnen kopen.
Ik schaar me achter Karin ,waar kunnen we deze nieuwe
soorten bestellen.Maar laat het gezegd zijn ,een prachtig staalje van meesterschap met de kruisingen etc etc ! ! Hartelijk dank voor dit mooie artikel.
Je kan deze plantjes bestellen bij VREEKENS zaden in Nederland. Ze worden met de post opgestuurd.
Bij Tuincenter Defever te Gistel, waar ik werk, verkopen wij een 40-tal soorten.
Groetjes tuinman Peter