Aardappelen telen : een beknopte handleiding
Aardappelen telen is voor iedereen haalbaar. Zeker als men zich beperkt tot een relatief kleine hoeveelheid. Vroege aardappelen zijn een leuke teelt voor de groentetuin. Wat is er aangenamer dan de eerste nieuwe aardappelen van het seizoen uit eigen tuin te kunnen oogsten. De vroege teelt van aardappelen start al enkele weken voor het eigenlijke planten met het voorkiemen van de pootaardappelen. Wie zelfvoorzienend wil zijn met de aardappelen heeft het al wat moelijker. Er is dan immers veel ruimte nodig en de aardappelen moeten ook langere tijd bewaard worden. Niet bij iedereen is er daarvoor een voldoende grote en klimatologisch geschikte ruimte. Verder is er het probleem dat de late aardappelrassen, die het best bewaren, ook langere tijd bloot staan aan de gevaren van de aardappelplaag. In dit artikel vindt u ook het adres van een zeer goede website om zelf uw ras te kiezen.
(foto www.aardappelpagina.nl)
Herkomst
De Aardappel (Solanum tuberosum) behoort tot de Nachtschadefamilie (Solanaceae) en stamt uit de bergen van Zuid-Amerika , waar die al duizenden jaren een belangrijke voedselbron is. Rond 1570 werd de aardappel in Spanje aan land gebracht. Eerst werd de aardappel alleen als siergewas en geneeskrachtig kruid geteeld. Pas in de loop van de 18de eeuw ook voor de consumptie.
De aardappelplant is een tweejarig gewas maar wordt als eenjarige verbouwd. De bladeren, die lichtbehaard zijn en lijken op tomatenbladeren, zijn vorstgevoelig. Aardappelen vormen ondergrondse stengels. Aan het eind van zo’n ondergrondse stengel (een stolon) wordt de knol, de aardappel, gevormd. Daarin worden voedingsreserves van de aardappelplant opgeslagen. Naargelang de soort varieert de schil van glad tot ruw en kan allerlei kleurtinten hebben. Elke knol heeft meerdere knopaanzetten, de zogenaamde ‘ogen’, waaruit zich in het volgende jaar een nieuwe plant met knollen ontwikkelt.
Foto : De bloemen van de aardappelplant verraden zijn afkomst. Ze lijken qua vorm dan ook heel goed op deze van tomaat, paprika en aubergine.
Diversiteit
Er zijn vroege, halfvroege, halflate en late soorten. Vroege aardappelen hebben een korte groeiperiode en worden geoogst voor ze volledig rijp zijn. Ze bewaren niet zo lang. Halfvroege aardappelen worden rijper geoogst en kunnen tot in de winter worden bewaard. Late aardappelen hebben een langere groeiperiode en kunnen de hele winter door worden bewaard.
Er zijn ook vastkokende of bloemige soorten. Vastkokende aardappelen hebben een fijne structuur en behouden hun vorm perfect na het koken. Het zijn de aardappelen bij uitstek om gekookt of gebakken op te dienen. Bloemige aardappelen vallen bij het koken uiteen en zijn nagenoeg voor alle toepassingen geschikt.
Aardappelen worden geteeld door het poten van plantaardappelen, meestal in open lucht.
U kan ook aardappelen vervroegen door afdekking met gaatjesplastiek of door te planten in een koude kas of plastiektunnel. Wat ook heel goed lukt is het telen van aardappelen in potten en containers.
Standplaats en bemesting
Aardappelen groeien goed op verschillende grondsoorten. Alleen natte gronden zijn te mijden. Lichte gronden lenen zich goed voor primeurteelten, terwijl de zwaardere gronden beter bewaarbare aardappelen opleveren.
Ze laten goede grond na voor de volggewassen en zijn ook goed geschikt als pioniersgewas op pas ontgonnen weide- of braakland. De grond verwerft een luchtige structuur en wordt, indien regelmatig aangeaard, tamelijk vrij van onkruidzaden.
Om groen en stevig loof te bekomen en om aardappelziekte te vermijden is een plaats in de volle zon, met voldoende luchtbeweging, absoluut nodig.
Aardappelen wensen een lage pH, 5-6 is voldoende. Verder is een goed verteerde organische bemesting met stalmest of compost gewenst. Wees spaarzaam met stikstof, het loof groeit dan weelderig, de aardappelen groeien niet goed uit en de kans op aardappelziekte neem toe. Kalium is belangrijk voor de waterhuishouding (glazigheid) en de bewaarbaarheid van de knol. Strooi voor het planten zo’n 45 g/m² patentkali.
Planten
Alle info over tijdstip, plaats en afstanden vindt u in bijgaand teeltschema
Het pootgoed is verkrijgbaar in verschillende maten. De maat 28-35 mm is meest gebruikelijk. Kleinere maten geven grotere, maar minder knollen. Grotere maten worden verder uiteen geplant om voldoende grote knollen te bekomen. Voor de vroege teelten is een grote maat interessant omdat deze meer reservestoffen ter beschikking hebben om van een vorstperiode te herstellen.
Voorkiemen is belangrijk bij de vroege teelt van aardappelen om een voorsprong op te bouwen. Een drietal weken voor het planten wordt het pootgoed opengelegd in bakjes in een plaats met veel licht, bij een temperatuur van 10°C. Dit om de ogen te doen uitlopen en scheuten te vormen die kort en stevig zijn.
Om de kieming sneller en gelijkmatiger te laten verlopen kan u het pootgoed bij 18°C en bij veel licht plaatsen. Doe dit alleen als het pootgoed nog geen uitgelopen ogen heeft. Als de ogen uitgelopen zijn worden ze afgehard, door ze terug bij een temperatuur van 6-10°C te plaatsen. Dit kan ook buiten, op een droge plaats. Bij nachtvorst terug binnen zetten.
De grond wordt goed losgemaakt, maar moet niet fijn gemaakt worden.
Foto :Grote maten worden enkele dagen voor het planten doorgesneden zodat er op iedere helft minstens drie ogen zitten. (foto www.hapotex.nl)
Planten gebeurt in rijen, vroege aardappelen dichter dan late. Een ruime rijafstand is makkelijk bij het aanaarden. Maak putjes die op zware grond 5 cm en op lichte gronden 10 cm diep zijn. langs een plantkoord. De putjes vullen met grond zonder aan te drukken.
Als u aardappelen in potten teelt moeten die voldoende diep zijn, met een inhoud van 12 tot 15 liter per plant. Vul de pot met grond zodat u nog 15 cm vrije ruimte hebt en plant 5 cm diep. Vul twee keer bij met aarde, telkens de plant voldoende gegroeid is.
Heel vroege aardappelen kunt u bekomen door in februari in de koude kas of plastiektunnel uit te planten of in maart een planting af te dekken met gaatjesplastiek. Enkel lichte gronden komen hiervoor in aanmerking. De plastiek wordt verwijderd als de eerste keer aangeaard wordt.
Aanaarden
Aanaarden bij aardappelen is nodig om ondergrondse stengelvorming te bekomen, beschermt het jonge loof tegen nachtvorst en voorkomt dat aardappelen groen worden door contact met het licht. Overtollig water wordt goed afgevoerd en de grond warmt snel op.
De eerste maal wordt aangeaard als de plantjes 10 cm hoog zijn, een tweede keer als ze 20 cm hoog zijn. Dit kan met een aanaarder of met een hak. De grond van tussen de rijen wordt tot vlakbij en tegen de planten gebracht zodat er ruggen ontstaan. Uiteindelijk bekomt u aarden wallen (ruggen) die 20 cm hoog zijn Bijgaande tekening laat goed zien waarom aanaarden nodig is. (foto http://pubs.caes.uga.edu/caespubs/pubcd/C849.htm)
Oogsten en bewaren.
Vroege aardappelen kunnen al naar behoefte geoogst worden als de knollen naar uw mening groot genoeg zijn, zonder dat het loof al afgestorven is. De rest van de vroege aardappelen worden geoogst als het loof gaat afsterven. Aardappelen om te bewaren worden pas geoogst als het loof afgestorven is. De aardappel is dan afgerijpt en bewaart langer. Rooien wordt gedaan met een platte vork. Onder de knollen steken en de grond oplichten om de knollen los te maken. Dit wordt gedaan bij zonnig weer, zodat de aardappelen kunnen opdrogen. Laat ze niet langer dan één dag drogen, anders worden ze groen. De laatste aardappelen worden in de eerste helft van oktober gerooid.
Bewaren tot nieuwjaar lukt vrij goed. Wel in het begin regelmatig controleren op de aanwezigheid van rotte knollen, want die steken de rest ook aan. Daarna zal de aardappel proberen nieuwe scheuten te vormen en kunnen de knollen een gerimpeld uiterlijk krijgen. Bij halfvroege rassen gebeurt dit vroeger.
Aardappelen bewaart u in half open bakken, zodat er voldoende verluchting is, en in lagen niet dikker dan 50 cm. De ideale bewaartemperatuur is minmum 4°C tot maximum 8°C.
Buiten in een aardappelhoop kan ook, op een droge, beschaduwde plaats. In het begin gewoon afdekken met stro en wat grond om het stro vast te leggen. Als het kouder wordt gaat er een dikke laag stro en een 25 cm grond bovenop. Wel moet de hoop nu en dan gelucht worden om vocht en te hoge temperatuur te vermijden.
Aanbevolen rassen
Op deze website kan je zelf rassen gaan selecteren op ziekteresistentie en andere kenmerken.
Criteria bij de rassenkeuze zijn dikwijls de vroegheid, de vastheid bij het koken en de tolerantie tegen aardappelplaag.
Vroeg
Vroege aardappelen zijn over het algemeen gevoelig voor aardappelplaag, vandaar een selectie van drie rassen die in deze groep behoren tot de minst vatbare voor aardappelplaag, zeker wat betreft overzetting naar de knol.
’Première’ – Kan zeer vroeg geoogst worden. Bloemige aardappel met gele gladde schil en lichtgeel vruchtvlees.
‘Prior’ – Vast in de kook. Geschikt voor kleigrond.
‘Fresco’ – Vroeg aardappel. Vastkokend. Zeer goede keukenaardappel, geschikt voor frieten. Lang bewaarbaar.
Halfvroeg
Eén ras is bijzonder tolerant tegen aardappelplaag en wordt zelfs aangeraden voor biologische teelt.
‘Sante’ Bloemige aardappel met lichtgeel vruchtvlees. Geschikt voor alle bereidingen. Goede bewaaraardappel.
Middenlaat en laat
‘Agria’, ‘Nicola’, ‘Charlotte’ zijn gekende, vrij tolerante soorten tegen aardappelplaag.
Bijzonder resistent tegen aardappelplaag zijn :
‘Ditta’, ‘Remarka’ , ‘Disco’, ‘Surprise’, ‘Allure’, ‘Aziza’ en ‘Texla’ , deze laatste heeft eigenlijk nooit last van aardappelplaag.
Lees ook :
Aardappelen telen, de bemesting met kalium en stikstof
Overzicht van alle artikelen in verband met aardappelen
Er is in de grond een natuurlijke activiteit in het voorjaar van ammonium. Dit is niet veel, maar het kan wel degelijk in mindering gebracht worden op de bemesting. Het is 0,2 gram per m2 op zand, en 0,3 gram per m2 op klei. Dus vroege aardappels is de stikstof(ammonium) 8, wordt 7,8. En op klei dus 7,7. Dat betekent als je aardappels bemest met koemestkorrels, magnesamon(KAS mag niet meer!), en patentkali, je een klein beetje minder magnesamon geeft. De planten staan er een fractie beter bij dan als je geen rekening houdt met de stikstof in de bodem.
In mijn buurt is een stuk aardappelen gerooid. Er liggen nog heel wat aardappelen op het land. Ik zou die willen rapen maar is er een mogelijkheid dat deze besproeid zijn of bewerkt na het rooien om opnieuw uit te schieten? Is het ongevaarlijk dat ik die aardappelen eet?
Normaal wordt er na de teelt van aardappelen niets gespoten maar je weet nooit. Beste is gewoon eens vragen aan de landbouwer.
Trouwens ik ga zo ieder jaar plantertjes rapen bij een boer. Als hij aan het laden is komen de aarde en de kleine patatjes apart uit de stortbak en daar raap ik dan steeds plantertjes van. Dit jaar geluk gehad en aan nicola geraakt.
Aardappelen bewaren geeft problemen.Ze blijven niet hard maar worden slap.Zijn niet rot of hebben geen scheuten smaak is weinig verschil met de harde.Weet iemand hier de oorzaak van?????
gtrs ALEX
Misschien waren dit vroege aardappelen die ook nog eens wat aan de vroege kant geoogst werden? Daardoor verliezen ze sneller hun stevigheid.
Alex zijn dit zelf geteelde aardappelen?
dan kun je weten of ze rijp waren bij het rooien , misschien ziek waren en dan zullen ze ook minder goed bewaren.?!ik oogst ook onrijpe aardappelen dagelijks voor vers gebruik!vooral de eerstelingen!
vriendelijk groetend .
fil.
Weet er iemand of de scheuten op aardappelpoten een bepaalde lengte moeten hebben Ik heb deze een 3 tal weken terug gekocht en sommige zijn een 3 a 4 cm maar er zijn er ook bij die al scheuten hebben van 10cm Wat moet ik daarmee doen Dank bij voorbaat
Groetjes
beste.Ronald.
zet de aardappelen zo vlug mogelijk kouder dan dat ze nu staan.
ze staan veel te warm daarom lopen ze zo vlug uit .de te lange scheuten proberen er aan te houden indien mogelijk.
die met de korte scheuten ook kouder zetten en licht zetten is de boodschap.voor allen korte of lange scheuten.
dan zul je zien dat de scheuten gaan verkleuren dat kan geen kwaad .
uw aardappelen stonden veel te warm daardoor lopen ze zo hard uit.
m v g
fil.
Dank u Fil voor uw deskundig antwoord!
Fil dank u voor je deskundig antwoord
Ik heb hier op deze side al veel geleerd
Groetjes en doe verder zo
Ronald.
dit zou ik u nog willen zeggen .
ik zou de aardappelen met de lange scheuten zo vlug mogelijk planten. zo voorzichtig mogelijk om er geen scheuten af te stoten.
de aardappelen met de kleinere scheuten kun nog wat laten staan( wel uitgesprijt in een bakje)om zo de scheuten af te harden ,en je zult zien dat ze dan gaan verkleuren ( en dan zijn de scheuten niet meer zo kwetsbaar) dan kunnen ze tegen een (stootje) dat wil nog niet zeggen dat ge er mee moet gaan gooien.
m v g
fil.
de deskundigheid laat ik in het midden dit is uit eigen ervaring.! ! !
groetjes.
dag els.
dat moet inderdaad mogelijk zijn (niet dat ik het al geprobeerd heb) maar toch dat moet lukken en is te doen als ge er niet te veel moet planten.
wel zal het een probleem zijn de grote van de potjes ,naar gelang de grote van uw pootgoed zul je ook de pot grote moeten aanpassen.
ik denk wel dat het je zal lukken.
wel denk ik dat ze ook niet te lang in de potjes kunnen staan een maal als ze groeien gaat het nog al snel!!!.
m v g.
fil
succes.
Nog een toevoeging aan mijn vraag of we aardappels kunnen voortrekken in potjes.
We hebben redelijk zware grond.
Door vorst en ziekte zijn we aan de late kant met het voorbereiden van de grond in de tuin .
Om dit een beetje op te vangen, bedacht ik, dat we de vroege aardappelen misschien kunnen voortrekken in potjes in een koude kas.
Als de grond in de tuin dan klaar is, zijn ze al geworteld en misschien al een beetje boven de grond.
Kan dat met aardappelen?
Net zoals Fil kan ik bevestigen dat dit moet lukken. In de kas zou ik ze met dit weer al niet meer zetten, want dan gaat het inderdaad te snel. Afhankelijk van hoe lang ze in de pot moeten blijven neem je best een ruime pot (12 cm ?) en plant je de aardappel helemaal onderaan de pot. Zo win je wat tijd. Laat het loof niet al te hoog komen in de pot, uitplanten wordt dan moeilijker en meer groeistoornis.
Beste Marcel.
Ik plant mijn vroege aardappelen iedere 65 cm een rij en in de rij30 cm.
en mijn late de rijen eveneens op 65 cm maar dan in de rij 40 cm.
groenten info schrijft voor,zeer vroege en vroege 70×30.halfvroeg en half laat
70×35 ,late op70x40.
(toch handig een groenten en fruit encyclopedie)
net gekocht zeer goed ik had het dertig jaar eerder moeten hebben dan had ik er al veel plezier aan gehad!!!!
m v g
fil.
Hallo
Welke zijn de afstanden om aardappelen te planten
Heb de wijsheid natuurlijk niet in pacht, maar ikzelf zet “patatjes” op 60 cm rijen omdat dit goed uitkomt met mij 150/120 cm brede gewenten. In de rij plant ik “alles” op 40 cm. (Ik zet enkel de halfvroege DItta en de halflate Agria rassen…
I.v.m. de enquête over aardappelziekte in tomaat, toch nog dit: In de tuin is het dit jaar begonnen half augustus met aantasting van de soort agria (als halflate..)Er werd gesproeid met CUPREX 50, maar de aantasing bleek toch verder te gaan en tastte ook de als halfvroege geteelde ditta aan. Wegens het felle regenweer kon na 10 dagen geen 2de maal gesproeid worden.
De ditta was op dat ogenblik al aan het droogvallen.
Gezien de aantasting erg laat op het seizoen gebeurde, is de Ditta opbrengst goed. (± 1kg/struik). Enkele kleinere knollen zijn blijkbaar aangetast (± 1kg in totaal)Het resultaat van de agria is nog niet gekend; deze worden pas eind september gestoken.
Het is enkele dagen na deze brutale aantasting, dat de buitentomaten eveneens de gekende plekken op het blad begonnen te vertonen. Het sproeien met CUPREX 50 heeft hier wel zijn effect gehad; het blad stierf niet verder af, en wat tomaten konden gered worden.
Ik hou me al sinds 1976 bezig als hobby bio tuinier, en heb nog niet veel van “2010 seizoenen” meegemaakt: zéér lang en koud voorjaar, een zéér warme en uiterst droge middenmoot en een kouwelijk en verzopen augustus tot nu…
De opbrengst van de Ditta is duidelijk aan de lage kant, dit ras scoort bij een optimale bemesting 9 kilo / m2 op zand, en 9.5 kilo/m2 op klei. Dat betekent ruim 2 kilo per plant, of zelfs nog meer.
megas
bij groenten info kun je boven in de balk aardappelen vinden klik dat aan.
scrol naar beneden en daar vind je aardappelen telen een beknopte handleiding daar kun je wat van opsteken…
om aardappelen te planten word het wel de hoogste tijd.
m v g
fil.
8/05/2010
je kunt mij altijd contacteren op mijn email
kyenned@hotmail.com
hey iedereen
ik ben nog maar een jongeman
maar 14 maar mijn opa had vroeger een tuin maar nu kan die dat bijna niet meer doen dus wil ik verder doen
maar ik snap eigenlijk heel veel dingen niet bv kan je een van deze dagen nog aardappellen planten?
en ik heb geen stalmest meer maar hoe moet ik dat dan doen
mag dit bv ook met gewoon mest van gras te maaien..?
en ik woon in het noorden van limburg dus is dat een goede streek om dit te doen ??
Beste Pauline,
Ik doe dat altijd en in mijn sproeisel doe ik een beetje dreft of ander afwasprodukt- dit maakt dat het produkt langer vasthoud aan de plant.
Grtjes Marc
Dag Fil,
Waarschijnlijk zijn die bruin/zwarte plekken het gevolg van een calciumtekort
Groeten
Ik had enkel bruine strepen in sommige patatten, het ras was NICOLA.
mvg
ALEX
Dag Fil,
IK had ook bruin-zwarte plekken, enkel in de grootste aardappels van het ras Victoria.
Groet.
Paul
beste tuinders
wie plantte de aardappelen( sarpo-mira )?
( artikel sarpo mira )
Wel, ik heb ze geplant en geoogst
ze werden niet gespoten tegen de aardappelplaag daar ze resistent waren .
geen ziekte dus. De opbrengst was zeer goed.
Toch is er een min punt dat me niet gelukkig maakt, namelijk ze vertonen binnenin bruin-zwarte plekken
niet allemaal maar toch een à twee op de tien.
dus waren ze niet bruikbaar.
Zijn er nog tuinders die dit hebben vastgesteld.?
m v g fil
11/02/10
@ Guido Delaere, is het mogelijk mij eens via email te contacteren? lucas.pistorius @ skynet.be, bedankt!!
Beste,
Hierbij zend ik u 2 fotos genomen van dergelijke gekiemde aardappelen
(via lezersbijdrage@plantaardig.com )
De kleine zijn van het – BERBER ras van aveve van 2009
De grote zijn zijn van het ras – FRESCO – ook van aveve van 2009
Dit waren aardappelen die ik zelf gekweekt heb in mijn serre en tuin en dat ik uitgeraapt heb, deze gaan volgende week in de grond.
Zo kan men vroeg met voorgekiemde poters in de serre planten want ik vind in geen enkel tuincenter voor februari voorgekiemde poters.
Delaere guido
izegem
Hier de foto’s
BESTE LDB
MIJN EIGEN AARDAPPELPOTERS LIGGEN AL VANAF
DEZE ZOMER TUSSEN GEWONE EIERSCHALEN IN DE SERRE.
ZO BLIJVEN ZE DE REST VAN HET JAAR LIGGEN IN DE SCHADUW ONDER MIJN TABLETTEN VANAF HALF JANUARI HAAL IK ZE IN HET VOLLE LICHT OM AF TE HARDEN ,ZE HEBBEN ALLEMAAL
KLEINE SCHEUTEN , KLEINE WORTELTJES ERBIJ.
IK HEB DAT VAN EEN OUDE TUINIER GEHOORD EN DAT PAS IK
REEDS ENIGE JAREN MET SUCCES TOE
DELAERE GUIDO
IZEGEM
ik las: Door delaere guido op 27 Jan
“EERST LATEN KIEMEN TUSSEN EIERSCHALEN”
?? nog nooit van gehoord, kan je dit eventjes meer uitleggen?
grtz, LDB
GOEDE MORGEN JOZEF
IK HEB VAN VERLEDEN JAAR KLEINE POTERS VAN MIJN +/-4 CM DIKTE , AARDAPPELEN OVER GEHOUDEN ; DAT GAAT MET HET RAS BERBER VAN AVEVE GIJ ZULT NIET VEEL IN AANTAL AARDAPPELEN HEBBEN .ER ZIJN HET TWEEDE JAAR NIET VEEL OGEN MEER AAN, MAAR HET ZIJN ALLEMAAL MOOIE EN DE EERST
lATEN KIEMEN TUSSEN EIERSCHALEN EN ZOVEEL MOGELUJK KLAAR ZETTEN – PLANTEN IN DE SERRE VOLGENDE WEEK – ER IS NOG TIJD GENOEG ACHTERAF OM TOMATEN ENZ TE PLANTEN – REEDS TWEE KEER TOEGFEPAST EN GOED RESULTAAT
MET VGR
DELAERE GUIDO
IZEGEM
voor annick
beste annick ik weet niet precies hoe de aardappelen bewaard worden .
ge schrijft wel in het donker op planken.
wel mijn vraag is worden ze afgedekt of niet?
anders stel ik voor om ze af te dekken met vliesdoek
dan kunnen de motten er niet meer bij en liggen de aardappelen toch nog luchtig.
ik zou zeggen wie niet waagd niet wint het proberen waard.
als het gaat zonder gif is het toch nog altijd beter.
m v g
fil
Dag Annick
Vlinders worden dikwijls gedetecteerd of weggevangen door middel van feromoonvallen.
Kijk eens uit naar maatregelen zoals vermeld op deze pagina
http://www.edialux.be/pro/nl/product.asp?lid=1&cid=5
Met name de producten
SALVO LEVENSMIDDELENMOTVAL
en
FUNNEL TRAP LEVENSMIDDELENMOTVAL
lijken mij geschikt.
Maar, let op, dergelijke vallen zijn veelal bruikbaar voor een beperkt aantal soorten, veel zal dus afhangen van welke soort het daar in Portugal is.
Eventueel de firma Edialux contacteren voor meer info.
(contactlink bovenaan rechts op hun pagina)
mvg
Luc
http://groenten-boek.plantaardig.com
Hello,
bedankt voor het snelle antwoord, mijn vriendin in Portugal heeft haar eigen aardappelen opgeslagen in een schuurtje op planken in het donker dan komen de motten (zoals in Belgie ze zien het net zo uit kleine witte vlinders) ze leggen eieren en de larven dringen in de aardappelen en dan kun je deze aardappelen weg gooien. De vraag was, bestaat iets tegen , liefs ecologisch of heeft iemand een oplossing,
in België zijn ze volgens mij niet in de aardappelen(te koud),ik heb de exacte naam wel op Google gevonden maar geen oplossing, alvast bedankt , Annick Feddema
Eigenaardig, motten in de aardappelen, kan je dat eens beter beschrijven. Motten zijn nachtvlinders hier in België, en dat ken ik niet in Aardappelen. Hoe ziet het beestje of de schade eruit daar in Portugal?
mvg
Luc
http://groenten-boek.plantaardig.com
voor mijn vriendin in Portugal wat kan zij doen tegen de motten in de aardappelen, liefs ecologisch. alvast bedankt Annick
Een vraag na het kweken het oogsten en dan het klaarmaken.Er zijn in de patatten bruine stepen. wanneer m’n ze doormidden snijd kan je deze bruine strepen duidelijk zien.Wat is hier de oorzaak van?En kan men dit in de toekomst vermijden?En zijn deze aardappelen nog eetbaar?
mvg
ALEX
Beste Jozef
ik ben geen voorstander om zelf plantgoed over te houden. Ik schreef er al ergens eerder iets over, maar het komt vooral neer op de problematiek van ziekten. Het kan zeker goed gaan om zelf pootgoed over te houden. Maar er zijn risico’s aan verbonden.
KUNT GE GOEDE RESULTATEN BEKOMEN MET AARDAPPEL PLANTSEL VAN HET 2 DE JAAR BOERJOZEF
IK BEN REEDS BEZIG AARDAPPELEN TE ROOIEN WAT MOET IK DOEN VOOR PLANTSEL TE BEWAREN VOOR VOLGEND JAAR TE PLANTEN BEDANKT OP VOORHAND JOZEF
Dag Kevin
’t hangt er allemaal een beetje van af om welke boom het gaat, groot of klein, dicht bebladerd en aan welke kant van de boom je wil planten. En of het echt vlak onder de boom is.
Maar al bij al geen ideale plaats voor aardappelen. Het loof moet zoveel mogelijk zon krijgen en zo min mogelijk nat zijn. En ’s morgens zo snel mogelijk opdrogen ivm de beruchte aardappelplaag-schimmel.
Verder zuigt de boom ook het nodige vocht weg voor de planten. Al bij al geen gunstige plek voor veel groenten.
groetjes
Luc
http://groenten-boek.plantaardig.com
beste , ik ga dit jaar voor mijn eerste keer aardappelen zetten maar de plaats waar ik mijn aardappelen ga planten is dicht bij een boom mag dit .gaan de aardappelen hierdoor kapot ?
met beleefde groeten kevin
In de schaduw van een boom doen aardappels het meestal wel, als het maar niet te erg is. Aardappels vlak naast bessenstruiken zetten, vooral struiken die er al jaren staan, wordt afgeraden.
beste,
vorig jaar heb ik in de tuin de aardappelplaag gehad en nu wil ik er tijdig bij zijn,kan ik nu reeds op een droog moment sproeien met vbv bordelaise pap of is dat niet doeltreffend genoeg ? mogen de tomaten die toch soortgenoten zijn van dezelfde stof krijgen ?
groeten een vrouwelijke tuinierster Pauline
Hallo Pauline,
je kan inderdaad een eerst sproeibeurt geven, verdiep u anders ook even in het artikel Aardappelplaag Bordelese pap is op basis van koper, die in België toegelaten zijn in de biologische teelt, maar er zijn ook de meer regenvaste en beter bescherming biedende producten. Verder is het belangrijk te kunnen afwisselen, dit voorkomt resistentievorming.
Kies een droge dag uit, en behandel bij nu en dan regen om de 10 dagen. Bij droog weer, en zolang het niet regent hoef je niet opnieuw te behandelen. Bij weinig regen is om de 15 dagen behandelen voldoende.
Dit is de link naar andere producten om mee af te wisselen.
Unikat pro
Tattoo
Deze bovenstaande producten mogen niet in tomaten, daar is de keuze beperkt tot drie soorten producten. In België wel te verstaan.
Deze drie soorten producten staan in het artikel
Waarschuwing aardappelplaag, nu ook bij tomaten in open lucht!
Bedankt, Je bedoelt dus eigenlijk dat als ik nu zou oogsten ik krieltjes kan vinden. Eigenlijk vind ik dat ook wel leuk. Bedankt voor het advies.
Hallo,
voor vroege aardappelen die niet bewaard moeten worden hoeft dit niet, die kan je al vroeger eens proeven. Het is wel zo dat als je veel loof hebt zoals je zegt, het wat langer zal duren vooraleer de aardappelen een voldoende grootte bereikt hebben.
Ik heb dit jaar voor de lol in een grote bak aardappels geplant. De plant zelf is zo hoog geworden dat ik hem bijna moet gaan leiden. Gaat dit nog wel goed? Als ik het goed begrepen heb dan kun je pas oogsten als de plant bloeit?
Als de aardappelplanten enorm hoog worden is er meestal sprake van een overmaat nitraatbemesting en krijg je heel weinig aardappels in de grond. Met koemestkorrels en kalkammonsalpeter naar behoefte is de loofontwikkeling wel goed, maar niet onnatuurlijk hoog en krijg je ook hoge opbrengsten. Wel natuurlijk patentkali bijgeven on de kalibehoefte te dekken!
allo spijtig genoeg kan ik de brief met de ontledig niet vinden moest ik het terug vinden ik laat een copie over maken ik heb intussen wel al kalium gestrooit en ga ik nog amoniak nitraat strooien we zullen zien daag
Hallo Jozef
was dat een volledige grondontleding?
Potas is Kalium en dat is goed voor aardappelen. Ik begrijp niet goed dat men stalmest afraadt omwille van de Kalium.
Als stalmest afgeraden wordt, dan is dat meestal omdat het organische stofgehalte van de grond zeer hoog is. En er in de loop van het seizoen teveel stikstof vrijkomt door mineralisatie.
Mijn vraag is nu : je hebt geen stalmest gegeven, maar heb je wel andere mest gebruikt, hetzij kunstmest, hetzij gedroogde organische mest?
Want het is niet omdat men stalmest afraadt, dat er per definitie met niks nog moet bemest worden. Zeker in het vroege voorjaar is de mineralisatie nog gering en moet er eventueel wat stikstof gegeven worden. En kalium moet je ook geven aan aardappelen.
Vind je de gewasstand te schraal, dan zou je nu kunnen bijbemesten met een snelwerkende, kunstmeststof.
Heb je die grondontleding op papier?
Dat zou veel duidelijkheid scheppen. Stuur anders eens een mail naar lezersbijdrage@plantaardig.com, misschien kan je de ontleding faxen of een kopie opsturen naar mijn postadres
De voornaamste reden dat stalmest afgeraden wordt heeft vaak te maken met de structuur van de grond, is die enorm zwaar en bevat de grond amper lucht, wat te merken is aan het feit dat bieten en spinazie het amper doen, dan is dat te begrijpen. Stalmest werkt traag, dat is bij aardappels een nadeel. Op het moment dat de aardappelplanten geen stikstof meer opnemen, komt er nog steeds stikstof uit de stalmest vrij. Vandaar de hoge reststikstof die in de grond overblijft. Dat is vaak te merken aan de gevoeligheid voor schurft van winterprei na de vroege aardappels. De stikstofbemesting naar beneden bijstellen bij de prei scheelt vaak in de gevoeligheid voor schurft. Wat ook kan: alleen snelwerkende stikstofmeststoffen bijgeven, en alleen ammonium. Dus bijvoorbeeld zeewier gecombineerd met koemestkorrels!
hallo ik heb verleden jaar mijn grond doen ontleden en er was te veel potas inde grond ze hebben mij af geraden om een jaar of twee geen stal mestmeer te gebruiken nu staan er aardappelen op en die groeien niet het zijn gelijk netels wat kan ik daar aan doen de groeten jozef
Is er iemand die ons iets kan vertellen over zoete aardappelen, waar wij die kunnen kopen om te laten groeien in onze moestuin!
http://www.garden-shopping.de/shop/kategorie_416.html?gclid=CJ3Pg6q4sa8CFYeDDgodWHdCEg
Beste,
om te verspenen in potjes kan je wachten tot je twee kiemblaadjes ziet en twee echte blaadjes ziet. Natuurlijk zijn die twee echte blaadjes dan helemaal nog niet groot.
Maar het hangt ook af van de zaaidichtheid, staan ze heel dicht dan een beetje eerder verspenen.
ik heb reeds tomaten gezaaid en die zijn zoo een centimeter of drie groot hoe groot moeten ze feitelijk zijn om te er planten in potjes bedankt op voor hand jos