70 gedachten over “Slakken bestrijden : 8 tips (Het Nieuwsblad)”
In 2016 had ik een echte slakkenplaag. Dat gaat me niet weer gebeuren. Daarom heb ik een heel scala aan maatregelen genomen. Een combinatie van het opruimen van schuilplekken, het ontoegankelijk maken van plekken in de moestuin, het lokken van kikkers en vogels, het rapen onder een natte krant (werkt goed!) en ook af en toe wat korrels. Het lijkt vooralsnog goed te werken. Hier al mijn tips tegen slakken op een rij: tips tegen slakken
Het vorig jaar heb ik voor het eerst nematoden in gezet en het resultaat was dit jaar merkbaar. In het voorjaar waren er nog wel slakken, maar niet meer in de enorme aantallen als vorig jaar. Het was onder controle te houden. Nu ben ik er al mei ( het vorig jaar pas in july)mee begonnen om nematoden uit te zetten, dus moet ik toch een paar generatie meer “mislopen”.
Het werkt zeker maar het kost wel enige moeite. Al een tijdje kan ik elke week oogsten uit mijn kwekerijtje. Dit houdt ook in dat ik het gebied waar ik ze uitzet steeds groter kan maken.
Dit is de eerste maal dat ik iets lees over parasitaire nematoden (aaltjes) tegen mieren. Ik ben benieuwd welke aaltjes gebruikt zijn. Aaltjes worden gekweekt op een min of meer kunstmatig substraat dat bestaat uit o.a. gesteriliseerd slachtafval. Hieraan worden een aantal (geheime) producten toegevoegd. Dit geheel wordt in grote tanks gedaan (fermentoren) die op zeer nauwkeurige temperatuur kunnen worden gehouden. Er wordt een bacterie in de massa ge-ent. Zodra de bacterie voldoende vermenigvuldigd is worden er een aantal aaltjes bij gedaan. Die leven van de bacteriemassa en vermenigvuldigen zich dan. Als er voldoende aaltjes in de tank aanwezig zijn worden ze geoogst. De slachtafval/bacterie/aaltjes prut wordt dan zo goed mogelijk geschoond en ‘verpakt’ in een dragerstof die goed te verspuiten is samen met de aaltjes. Het is een ingewikkeld proces en erg arbeidsintensief. Voor elke toepassing moet het juiste aaltje gekozen worden en dat vergt ook meerdere kweken en dus fermentoren. Duur dus, maar wel voor veel insectenproblemen de juiste keuze. Dit is echter nog maar een zeer beperkt antwoord.
Heeft iemand ervaring met het bewerken van de grond met koperen gereedschap? Zou het ook kunnen helpen door bijvoorbeeld koperen buisjes op diverse plaatsen in de grond te steken.
Heb toch maar wat korrels van Ecostyle gestrooid. Had niet gedacht dat het zo goed zou werken. Had heel veel last van dikke grote bruine naaktslakken. Kropen zelfs tegen de ramen omhoog. Het 1x gestrooid en ondanks het natte weer heb ik geen slakken meer gezien.
Dit artikel heb ik gevonden op het internet, natuurlijk vergeten om de link te noteren. Maar het gaat om de intentie. Als je een beetje engels kunt kom je al een heel eind.
Veel geluk met het recept, mij heeft het in ieder geval al goed geholpen ! En vooral… goedkoop ! !
Repel the Pests
Keep slugs (slakken) and aphids (luizen) away from plants with a homemade, nonchemical pest spray. Place one peeled onion, two peeled garlic cloves, and one teaspoon cayenne pepper in the jar of a blender. Add three cups of water, and blend until smooth. Let the mixture sit overnight, strain the liquid into a spray bottle, and coat plants generously. The solution will keep, refrigerated in the bottle, for up to one week.
Alhoewel ik geen expert ben kan ik je misschien toch adviseren..
De nematoden leven veel korter dan een jaar. 1 toepassing van nematoden garandeert een werking van minimaal 6 weken. (mits je de grond vochtig houd!)
Maar elke slak die geparasiteerd is door de nematoden zal sterven en dan komt er weer een nieuwe generatie nematoden (uit die slak).
Een slak kan zich vele meters per dag verplaatsen en geïnfecteerde slakken zullen zich voor dat ze sterven verplaatsen door de hele tuin. Daardoor verspreid ook de nematoden zich…
Als je deze linkt klikt kun je de info van bio-control lezen misschien heb je daar wat aan. biocontrole.nl/plaagbestrijding/naaktslakken.html
Wat ik zelf ga uitproberen om de kosten van de nematoden in de hand te houden is om zelf de nematoden te gaan kweken. Zie de link die Michel hierboven heeft geplaatst. Dit zal ik in het najaar gaan doen omdat het effectiever is om de slakken dan te bestrijden zodat er in het nieuwe jaar minder eitjes gelegd zullen worden…
Ik zal mijn bevindingen dan hier op het forum plaatsen.
Sinds eind july ben ik ook nematoden aan het kweken. Ik gebruik er grote weckflessen voor. Een laagje modder onder in de fles, een stuk of 10 slaken erbij en geregeld even roeren. De slug giet ik dan uit op plaatsen waar slakken over dag zitten en ik ben nu zover dat ik echt moet zoeken om in alle 8 weckflessen voldoende slakken te krijgen. Een hele verademing dat mijn tere plantejes niet meer in de magen van onze slijmerige vriendjes vedwijnen. Bijna alle slakken die ik nu vind zijn aangetast, die verzamel ik en daar maak dan ik weer nieuwe slug van zodat ik elk week kan “oogsten”. Het gebied waar ik de nematoden over uitstrooi kan ik dus steeds groter maken. Dit geeft ze minder de mogelijkheid om zich voort te planten, volgend jaar moeten er dus een stuk minder zijn. Hopelijk blijven er na de winter nematoden ion de bodem achter. Ik ben benieuwd. Voor wie een erg gevoelige neus heeft is dit geen leuk karweitje, want het stinkt als een malle.
@Bert
@Yenk
ik ben ook begonnen met nematoden te kweken. Over het resultaat kan ik nog niks meedelen omdat ik mij dit jaar volledig geconcentreerd heb op mijn aardappelteelt. Zie http://woelmuizenier.blogspot.de/
Ik hoop dat Luc het mij niet kwalijk neemt dat ik dit forum een beetje misbruik: graag zou ik met jullie beiden (en iedereen die dat ziet zitten) meer(alternatieve) tuinderservaringen uitwisselen en jullie beter leren kennen.
Mijn droom is: een soort ‘Tuinderscafé’ waar we mekaar kunnen ontmoeten op een iets meer dan virtuele wijze.
Laat eens iets ‘horen’: micheldobbelaere@t-online.de
Je kunt slakken infecteren met aaltjes. Je ziet dat ze geinfecteerd zijn door de verdikte ‘kraag’ achter de ‘mantel’ van de slak. Vaak is deze rood gekleurd. Als de slak sterft komen de aaltjes eruit. Neem een ruime schaal met water en zet in het midden een verhoging waarop een filtreerpapiertje ligt. Leg hierop de slak en vul het schaaltje met een laagje water. De aaltjes kruipen uit het slakkenlijk en komen in het water. Dit water giet je in een reservoir en na enkele uren liggen alle aaltjes onderin. Zo kun je een concentratie van aaltjes opbouwen. Je kunt ze zo niet lang bewaren. Wel als je ze koel wegzet (4 graad C.) in ruimer water. Neem een aquariumpompje om luchtbelletjes door dit water te laten gaan zodat het vers en zuurstofrijk blijft. Bovendien liggen dan niet alle aaltjes op elkaar. Misschien toch beter om ze te kopen bij http://www.biocontrole. Kijk ook op mijn website: http://www.insectconsultancy.nl
Wat zo jammer is aan de meeste “huis tuin en keuken” tips (en ook de korrels) is dat maar ongeveer 10% van de slakken boven de grond komt/is de rest zit/gaat onder de grond naar de plantjes die ze willen eten…
Dan heb je het niet goed begrepen. Je strooit die korrels, en de slakken komen erop af. Ze laten alle lekkere groente links liggen om de blijkbaar nog veel heerlijker korrels op te snoepen. Waarna ze zich terugtrekken en doodgaan.
ik heb mijn info van diverse internet bronnen.. Er staat ook iets op de site van Biocontrol (zie link bij een eerdere post van mij hierboven).
“Ongeveer 90% van de populatie naaktslakken bevindt zich in de grond. Voor de ondergronds levende slakken zijn slakkenkorrels, die op de grond worden uitgestrooid, niet effectief.”
Nogmaals: ze komen tevoorschijn om die korrels te eten. Net zoals ze tevoorschijn komen om planten te eten.
Hier zijn de slakkenkorrels van Esgar-co bijzonder effectief. Voor het strooien werden sla, bonen, erwten, tomatenplanten en sierbloemen volledig opgevreten. Ik wilde een moestuin, het werd een slakkenkwekerij.
Na een paar keer flink strooien is zeer beperkt strooien nu voldoende om vraat tegen te gaan.
en van waar komen dan de volgende generaties?
Leg enkele schillen van de meloen in de tuin en er wordt door de slakken heerlijk van gesmuld.Morgens even kijken en de slakken die kan je dan zo oppakken en weggooien waar je maar wil
Een zeer doeltreffende manier om de slakkenplaag tegen te gaan is om Nematoden tegen slakken te gebruiken. Nematoden zijn zeer kleine aaltjes die je vermengt met water over de grond giet waarna ze de naaktslakken parasiteren.
Wij hadden zeer veel last van naaktslakken en die vraten echt aan alles inclusief jonge peper plantjes… (waarvan wij dachten dat ze die niet aten). Bio -slakkenkorrels is bij ons tuincomplex geen oplossing doordat de korrels binnen enkele uren door de kraaien worden opgegeten, de kraaien slopen zelfs de slakkenvallen waar de korrels in zitten. En niet Bio-slakkenkorrels zijn natuurlijk uit den boze..
Vorig jaar begonnen met in het voorjaar 2 keer de nematoden over de tuin besproeid. Daarna nog 1 keer in oktober. Dit jaar 4 weken geleden 1 keer de nematoden over de tuin gesproeid. We zien een zeer duidelijke afname van de schade die de naaktslakken andere jaren aanrichtte..
Er komen nog wel naaktslakken in de tuin voor (doordat de medetuinders geen nematoden gebruiken) maar die richten weinig tot geen schade aan en worden geparasiteerd als ze bij ons in de tuin de grond in gaan..
we hebben ook nog enkele slakkenvallen waarin we bier gebruiken maar vinden in tegenstelling tot vorige jaren maar weinig naaktslakken in de biervallen :)
De nematoden kosten wel wat geld zeker in het eerste jaar als je ze enkele keren moet gebruiken. Bij ons was de schade zo groot dat het nu z’n geld alweer opbrengt ( en de slakkenkorrels zijn ook duur).
de nematoden waren mij bekend. De prijs schrok mij ook af. Ik had ze dan ook nog nooit uitgetest en ook nog nooit geen ervaringen van medetuinders gehoord! Dit is dus zeker en vast een zeer nuttige reactie. Blijkbaar is het zijn geld waard! Hartelijk dank daarvoor.
zelf wel nog niet geprobeerd, maar volgende methode doet mij denken aan Rudolf Steiner. Hij stelt voor slakken te verzamelen, pureren, en dan deze soep verdund te verspuiten. ‘Nemaslug’ etc. zijn waarschijnlijk op dit principe gebaseerd. Jammer genoeg zijn dergelijke preparaten vrij duur.
Volgende methode berust eveneens op nematoden maar kost niks: http://www.telegraph.co.uk/gardening/gardeningequipment/8675592/The-war-on-slugs-starts-at-home.html
Een artikel in Permaculture Magazine sloeg eens voor slakken te verzamelen, ze drogen, de huid afpellen en dan samen naaien tot een goeie regenjas ;-)
Bedankt Michel voor de link!
Ik ga dit zeker proberen, het is de moeite waard om te zien of ik zelf de nematoden kan kweken zodat we goedkoop het hele tuincomplex kunnen besproeien met de aaltjes…
Hallo Yenk
Zelf heb ik deze week ook nematoden gekocht en ik vroeg mij af of het mogelijk zou zijn om de besmette slakken proberen op te zoeken en die dan door de tuin te verspreiden om zo de nematoden meer door de tuin te verspreiden, want ik las ergens dat zo’n nematode per jaar ongeveer 1 meter af kan leggen.
Groet
Bert
Zand strooien en dan kan de slak er niet meer over?
Dat noem ik zand in je ogen strooien, haha. Want ik heb nog niets ontdekt waar ze niet overheen kruipen.
Vorige week liep ik over een weggetje dat net was voorzien van een nieuwe deklaag met scherp grind.
En de grote bruine en zwarte slakken schoven er vrolijk overheen. Het was droog weer. Half negen in de ochtend.
De kleine zwarten doen dat misschien niet, maar van deze grote lummels zaten er maar liefst drie in een klein kasje waar sla in geplant stond. Ze kropen er gewoon in en uit. De rand is ca. 30 cm hoog en bovenaan scherp. We eten dus originele gaten-sla.
Om slakken te doden kan je mensen bellen, kost wel geld, om ze weg te halen. Maar zelf een trucje: Je moet op die slakken spugen, want je spuug is zout, en slakken gaan smelten bij zout. Dus kan je gerust ook zout erover strooien :)
Bij toeval heb ik ontdekt dat naaktslakken graag konijnenkorrels lusten. Ik leg op plaatsen waar slakken verwacht kunnen worden een handje korrels.
’s Morgens en ’s avonds controleren en de slakken kunnen op de composthoop, zie mijn vorig bericht. Tot nu toe werkt het. Ik ga er van uit dat het ook met korrels voor andere dieren werkt. Groetend, Wim
Er zit weer wat vooruitgang in mijn slakkenstrijd. Er heeft zich een egel laten zien die ik het wat gemakkelijker heb gemaakt om op de composthoop te komen. Ik zie steeds minder slakken op de composthoop hopelijk eet de egel er goed van
Groetend, Wim
Ik graaf potjes of plastic bekertjes in en doe er wat bier in. Die slakken vinden het lekker en kruipen er met z’n allen in. Het zijn net mannen. Alleen gaan de slakken er dood van.
ik heb goed resultaat gehad met een bekertje met bier erin. Heel eenvoudig doch heel doeltreffend.
In de avond een bekertje gezet en in de morgen lagen er een 30 tal slakken in. Grote en kleine exemplaren.
Beste, wij hebben een kruidenhoekje. Sommige kruiden groeien fantastisch, zoals peterselie, bieslook, marjolein, rozemarijn, zurkel, salie, munt en citroenmelisse. Daarentegen lukt het niet met dille, koriander en kervel. Ik kocht reeds enkele keren een plantje, maar als de eerste blaadjes geplukt zijn, groeien geen nieuwe meer. Zo was het ook met basilicum, maar dat hebben we opgelost door basilicum in de volle grond in onze serre te zaaien.
Wie heeft tips om de kruiden levend te houden?
Alvast bedankt;
Ik denk dat het met het weer te maken heeft gehad. Dit jaar hebben deze kruiden het bij mij ook niet echt goed gedaan terwijl ze het normaal gesproken prima doen. Deze drie en ook basilicum houden niet van vocht en van vocht houden slakken, slakken vinden deze kruiden lekker en het balletje is rond. Ze groeien al minder door het koele vochtige weer en daarbij de vele slakken nu dan weet je het wel. Waarom zaai je trouwens dille, koriander en kervel niet zelf. Normaal gesproken zijn het goed te telen gewasjes en zelfgezaaid geeft sterkere plantjes. Wel iets dunnen. Succes, marijke
Ruim 20 jaar geleden hebben we een witte van de Laan (die geeft groene druiven) tegen de zuidmuur van ons huid geplant.
De blauwe van boskoop plantten we op 2 meter afstand tegen een hek. We maakten houten balken van huis naar hek en lieten beide druiven daaroverheen groeien. De witte had ieder jaar last van witte schimmel, oftewel meeldauw. Daardoor kregen we van beide planten geen vruchten. De een stak de andere aan. Na 5 jaar tobben hebben we de witte weggehaald en nu hebben we ieder jaar ontzettend veel blauwe druiven. Dus mijn advies is, blijf er na 8 jaar niet mee doortobben. Wegdoen en nieuwe plaatsen. De witte is gevoeliger, dus misschien ook kiezen voor een blauwe. En bekijken of de plek wel de juiste is. Helaas kan ik hier niet een foto bijplaatsen van onze druif.
ik strooi ruim gebruikte gemalen koffie (uit koffieautomaat bij mijn werkplaats,even vriendelijk contact zoeken met onderhouder van deze machine zoeken het voor je te bewaren). Werkelijk geen slak meer te zien in de andijvie en sla waar veel koffieprut omheen gestrooid is.
Nee hoor ! ze komen zelfs niet in de buurt van zout. Waarschijnlijk ruiken ze het op afstand. Men legt ook niet zijn hoofd op een guillotine om te zien of het echt werkt.
Houtsnippers werken inderdaad zolang ze (min of meer) droog zijn. Houtsnippers verrotten snel in een natte zomer. Toen de slakken terukwamen heb ik wegenzout op mijn paden gestrooid. Resultaat : ze kwamen zelfs niet meer in de buurt.In een natte zomer (2008) zo nu en dan herhalen. Kost bijna niks. Milieutechnisch niets op aan te merken.
Over houtsnippers en slakken,
Houtsnippers helpen tegen slakken door de droge en ruwe materie, slakken houden hier niet van en raken er niet goed over door hun tere en kwetsbare huid. Wat nog beter werkt zijn kattenbakkorrels, die zijn immers gemaakt om vocht te onttrekken en zijn dus nog veel doeltreffender! Wat héél goed werkt is een slakkenhaag maken rond een groentenbed of rond heel de groententuin. Neem gaas van
ong.25 à 30 cm.(metaal!) en plooi de bovenrand naar buiten in een hoek van 30 graden, deze hindernis kunnen slakken niet overwinnen. Je moet heel veel aandacht besteden aan de hoeken, zodat er niet het kleinste slakje door kan. De slakken die zich nog binnen deze omheining bevinden kan je vangen door een paar (vermolmde) planken in de tuin te leggen, de slakken kruipen hieronder en je kan ze gemakkelijk verwijderen! De meeste zal je in de vroege ochtend vinden.
Succes, groeten van Ella
Zink en koper zijn metalen waar slakken zich niet prettig op voelen. Dus een zinken randje rond een plantbed of kopergaas. Als dat vervuild wordt het effect wel minder.
reactie naar Hr.Ad van As. Houtsnippers(gemeentelijk plantsoenendienst) toegepast door de buurman.Buurm.geen slakken en U velen.!!Waren het wel de houtsnippers.?Is er op enigerlei wijze bewijs voor deze stelling.? Is toepassing van houtsn.mogelijk riskant ivm. het verspreiden van ziekten aanwezig in de houtsn. naar groentenbeddden.?Is wellicht de Hr.Luc De Deene(Groent.Encclop.) bereid/instaat een reactie te geven.!!Een tegelpad is per definitie een lelijk ding.!Vriendeelijke groet Leo Keijzer
Segrijnslakken (die huisjesslakken met donkerbruin-zwarte huisjes) heten ook wel ‘kleine wijngaardslak’ en worden gegeten. Segrijnslakken eten ook groen loof, waar gewone huisjesslakken dat eigenlijk nauwelijks doen.
Naaktslakken, welke variant ook, niet – blijkbaar zijn ze niet lekker (genoeg). Maar u kunt het natuurlijk altijd proberen ;-)
PS: Strooi AUB geen zout!! Wrede manier om slakken te doden.
PSPS: Als u graag egeltjes ziet: strooi dan GEEN blauwe korrels. Egeltjes eten er ook van en gaan ervan dood.
Wij doen ons best om op alle mogelijke chemische manieren ongedierte te bestrijden maar de nuttige dieren verdwijnen ook met die ongeloofelijke goeie chemische stoffen!! Daar staan we dan niet bij stil.
Iedere gezonde tuin heeft egels nodig!! Leg wat houtresten op een stapeltje in een hoekje in de tuin en de egels komen er wonen. Egels zijn perfecte ongediertebestrijders!! Ik laat ze s’nachts vrolijk rondlopen in mijn moestuin. (Padden: zelfde verhaal)
Het probleem met egeltjes (die zijn in onze volks tuin complex niet meer te vinden)Ze brengen ook teken mee tussen hun stekeltjes en verspreiden waar ze komen.
als ik ze tegen kom bevrijd ik ze met een teken pincet en doe ’n druppel Frontline tussen hun stekels . soms zitten er 15 tot 20 teken op het beestje als je ze graag in je tuin wil hebben , moet daar ook naar worden gekeken.
Egels eten de blauwe korrels niet op. Egels kunnen wèl de slakken opeten die vergiftigd zijn en nog niet ondergronds zitten.
Let er daarom op dat je alleen slakkenkorrels met ferrifosfaat gebruikt. Andere types zijn wel giftig, voor slakken, maar ook voor egels, vogels, huisdieren, kinderen en jezelf.
Vroeg opstaan, slakken verzamelen die op de planten zitten, in een potje met deksel,leg ze in de diepvries en na 10 minuten zijn ze op een redelijke diervriendelijke manier ingeslapen.
Beste Nathalie, dit zijn de omhulsels van de cacaonoten, worden soms verkocht in tuincentra als mulchmateriaal, organische bemesting of bodemverbeteraar.
beste lezers.dit jaar heeft mijn buurman in z’n moestuin naast mij,een hele laag met houtsnippers op z’n pad langs zijn tuin gelegd en tot mijn grote verbazing heeft hij geen slakken en wij zijn er van vergeven zonder houtsnippers.Dus het is wel een succes zou ik denken.Volgend jaar ook snippers. vrg Ad van As
Ik zelf gebruik zee schelpen die men kan verzamelen( voor het strand seizoen) langs de kust ,plaats het langs de tuin randen of gewenste plekken ,de schelpen zijn ook zoutig dus 2 voordelen.
max
Ook wij hadden veel last van slakken,en inderdaad met houtsnippers verminderd het aantal behoorlijk. met de hand wegvangen scheelt ook veel.
Escargo van ecostyle is een goed alternatief doe ze in een bloempot die je op zijn zij ligt om natregenen te voorkomen deze zijn ook niet giftig voor je huisdier.
Teeltbeschrijvingen, Teelttips, Teeltervaringen en Nieuws over Groenten. Alles over groenten zaaien, planten, bemesten, onderhouden en oogsten.
Plantaardig.com gebruikt cookies bij uw bezoek aan de website. Bezoek je de website, dan ga je akkoord met het gebruik van deze cookies.Akkoord!Meer weten.
Privacy en Cookies Statement
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
In 2016 had ik een echte slakkenplaag. Dat gaat me niet weer gebeuren. Daarom heb ik een heel scala aan maatregelen genomen. Een combinatie van het opruimen van schuilplekken, het ontoegankelijk maken van plekken in de moestuin, het lokken van kikkers en vogels, het rapen onder een natte krant (werkt goed!) en ook af en toe wat korrels. Het lijkt vooralsnog goed te werken. Hier al mijn tips tegen slakken op een rij: tips tegen slakken
Ik ga vaak de tuin in met een scherpe schaar. Ik knip ze dan massaal doormidden en schep ze onder zodat ze composteren.
Het vorig jaar heb ik voor het eerst nematoden in gezet en het resultaat was dit jaar merkbaar. In het voorjaar waren er nog wel slakken, maar niet meer in de enorme aantallen als vorig jaar. Het was onder controle te houden. Nu ben ik er al mei ( het vorig jaar pas in july)mee begonnen om nematoden uit te zetten, dus moet ik toch een paar generatie meer “mislopen”.
Het werkt zeker maar het kost wel enige moeite. Al een tijdje kan ik elke week oogsten uit mijn kwekerijtje. Dit houdt ook in dat ik het gebied waar ik ze uitzet steeds groter kan maken.
Beste, ik heb nematoden gekocht tegen mieren. Ik zou het interessant vinden om te horen hoe u ze kweekt, aangezien ze zooo duur zijn…
Dit is de eerste maal dat ik iets lees over parasitaire nematoden (aaltjes) tegen mieren. Ik ben benieuwd welke aaltjes gebruikt zijn. Aaltjes worden gekweekt op een min of meer kunstmatig substraat dat bestaat uit o.a. gesteriliseerd slachtafval. Hieraan worden een aantal (geheime) producten toegevoegd. Dit geheel wordt in grote tanks gedaan (fermentoren) die op zeer nauwkeurige temperatuur kunnen worden gehouden. Er wordt een bacterie in de massa ge-ent. Zodra de bacterie voldoende vermenigvuldigd is worden er een aantal aaltjes bij gedaan. Die leven van de bacteriemassa en vermenigvuldigen zich dan. Als er voldoende aaltjes in de tank aanwezig zijn worden ze geoogst. De slachtafval/bacterie/aaltjes prut wordt dan zo goed mogelijk geschoond en ‘verpakt’ in een dragerstof die goed te verspuiten is samen met de aaltjes. Het is een ingewikkeld proces en erg arbeidsintensief. Voor elke toepassing moet het juiste aaltje gekozen worden en dat vergt ook meerdere kweken en dus fermentoren. Duur dus, maar wel voor veel insectenproblemen de juiste keuze. Dit is echter nog maar een zeer beperkt antwoord.
Interessant artikel: http://www.permaculture.co.uk/articles/20-ways-control-slugs-permaculture-garden-or-allotment?utm_source=GraphicMail&utm_medium=email&utm_term=NewsletterLink&utm_campaign=newsletter-3426-May-2013&utm_content=
Het slakkenprobleem is makkelijk op te lossen met Escar-go van ECOstyle. Ik doe dit al jaren. Kijk bijvoorbeeld hier om dit product te kopen: http://www.gardonline.eu/nl/products/124/slakken-bestrijden
Goedendag Tuinmannen en Tuinvrouwen,
Heeft iemand ervaring met het bewerken van de grond met koperen gereedschap? Zou het ook kunnen helpen door bijvoorbeeld koperen buisjes op diverse plaatsen in de grond te steken.
Groetend,
Wim
and if you can’t beat them….? Onbekend is onbemind.
A. Vogel beschrijft de toepassing van slakkenslijm voor kwaadaardige darm-, maag- en longenproblemen.
http://www.henriettesherbal.com/archives/best/1995/slugslime.html
Bijgaande link geeft een “eenvoudige “oplossing voor ons slakkenprobleem.
Het principe van het koper schijnt te kloppen.
http://www.templatenetwork.org/topaz/07/nl/13.html
Groet
Bert.
Heb toch maar wat korrels van Ecostyle gestrooid. Had niet gedacht dat het zo goed zou werken. Had heel veel last van dikke grote bruine naaktslakken. Kropen zelfs tegen de ramen omhoog. Het 1x gestrooid en ondanks het natte weer heb ik geen slakken meer gezien.
Dit artikel heb ik gevonden op het internet, natuurlijk vergeten om de link te noteren. Maar het gaat om de intentie. Als je een beetje engels kunt kom je al een heel eind.
Veel geluk met het recept, mij heeft het in ieder geval al goed geholpen ! En vooral… goedkoop ! !
Repel the Pests
Keep slugs (slakken) and aphids (luizen) away from plants with a homemade, nonchemical pest spray. Place one peeled onion, two peeled garlic cloves, and one teaspoon cayenne pepper in the jar of a blender. Add three cups of water, and blend until smooth. Let the mixture sit overnight, strain the liquid into a spray bottle, and coat plants generously. The solution will keep, refrigerated in the bottle, for up to one week.
and the link is…..: http://www.marthastewart.com/275371/dealing-with-pests-and-problems/@center/276996/vegetable-garden-guide ;-)
Je bent de beste! Dank je, (ook voor mezelf).. :)
Hoi Bert,
Alhoewel ik geen expert ben kan ik je misschien toch adviseren..
De nematoden leven veel korter dan een jaar. 1 toepassing van nematoden garandeert een werking van minimaal 6 weken. (mits je de grond vochtig houd!)
Maar elke slak die geparasiteerd is door de nematoden zal sterven en dan komt er weer een nieuwe generatie nematoden (uit die slak).
Een slak kan zich vele meters per dag verplaatsen en geïnfecteerde slakken zullen zich voor dat ze sterven verplaatsen door de hele tuin. Daardoor verspreid ook de nematoden zich…
Als je deze linkt klikt kun je de info van bio-control lezen misschien heb je daar wat aan. biocontrole.nl/plaagbestrijding/naaktslakken.html
Wat ik zelf ga uitproberen om de kosten van de nematoden in de hand te houden is om zelf de nematoden te gaan kweken. Zie de link die Michel hierboven heeft geplaatst. Dit zal ik in het najaar gaan doen omdat het effectiever is om de slakken dan te bestrijden zodat er in het nieuwe jaar minder eitjes gelegd zullen worden…
Ik zal mijn bevindingen dan hier op het forum plaatsen.
Grtz,
Yenk
Hallo Yenk
Sinds eind july ben ik ook nematoden aan het kweken. Ik gebruik er grote weckflessen voor. Een laagje modder onder in de fles, een stuk of 10 slaken erbij en geregeld even roeren. De slug giet ik dan uit op plaatsen waar slakken over dag zitten en ik ben nu zover dat ik echt moet zoeken om in alle 8 weckflessen voldoende slakken te krijgen. Een hele verademing dat mijn tere plantejes niet meer in de magen van onze slijmerige vriendjes vedwijnen. Bijna alle slakken die ik nu vind zijn aangetast, die verzamel ik en daar maak dan ik weer nieuwe slug van zodat ik elk week kan “oogsten”. Het gebied waar ik de nematoden over uitstrooi kan ik dus steeds groter maken. Dit geeft ze minder de mogelijkheid om zich voort te planten, volgend jaar moeten er dus een stuk minder zijn. Hopelijk blijven er na de winter nematoden ion de bodem achter. Ik ben benieuwd. Voor wie een erg gevoelige neus heeft is dit geen leuk karweitje, want het stinkt als een malle.
Groet
Bert
@Bert
@Yenk
ik ben ook begonnen met nematoden te kweken. Over het resultaat kan ik nog niks meedelen omdat ik mij dit jaar volledig geconcentreerd heb op mijn aardappelteelt. Zie http://woelmuizenier.blogspot.de/
Ik hoop dat Luc het mij niet kwalijk neemt dat ik dit forum een beetje misbruik: graag zou ik met jullie beiden (en iedereen die dat ziet zitten) meer(alternatieve) tuinderservaringen uitwisselen en jullie beter leren kennen.
Mijn droom is: een soort ‘Tuinderscafé’ waar we mekaar kunnen ontmoeten op een iets meer dan virtuele wijze.
Laat eens iets ‘horen’: micheldobbelaere@t-online.de
Je kunt slakken infecteren met aaltjes. Je ziet dat ze geinfecteerd zijn door de verdikte ‘kraag’ achter de ‘mantel’ van de slak. Vaak is deze rood gekleurd. Als de slak sterft komen de aaltjes eruit. Neem een ruime schaal met water en zet in het midden een verhoging waarop een filtreerpapiertje ligt. Leg hierop de slak en vul het schaaltje met een laagje water. De aaltjes kruipen uit het slakkenlijk en komen in het water. Dit water giet je in een reservoir en na enkele uren liggen alle aaltjes onderin. Zo kun je een concentratie van aaltjes opbouwen. Je kunt ze zo niet lang bewaren. Wel als je ze koel wegzet (4 graad C.) in ruimer water. Neem een aquariumpompje om luchtbelletjes door dit water te laten gaan zodat het vers en zuurstofrijk blijft. Bovendien liggen dan niet alle aaltjes op elkaar. Misschien toch beter om ze te kopen bij http://www.biocontrole. Kijk ook op mijn website: http://www.insectconsultancy.nl
Wat zo jammer is aan de meeste “huis tuin en keuken” tips (en ook de korrels) is dat maar ongeveer 10% van de slakken boven de grond komt/is de rest zit/gaat onder de grond naar de plantjes die ze willen eten…
Dan heb je het niet goed begrepen. Je strooit die korrels, en de slakken komen erop af. Ze laten alle lekkere groente links liggen om de blijkbaar nog veel heerlijker korrels op te snoepen. Waarna ze zich terugtrekken en doodgaan.
ik heb mijn info van diverse internet bronnen.. Er staat ook iets op de site van Biocontrol (zie link bij een eerdere post van mij hierboven).
“Ongeveer 90% van de populatie naaktslakken bevindt zich in de grond. Voor de ondergronds levende slakken zijn slakkenkorrels, die op de grond worden uitgestrooid, niet effectief.”
Nogmaals: ze komen tevoorschijn om die korrels te eten. Net zoals ze tevoorschijn komen om planten te eten.
Hier zijn de slakkenkorrels van Esgar-co bijzonder effectief. Voor het strooien werden sla, bonen, erwten, tomatenplanten en sierbloemen volledig opgevreten. Ik wilde een moestuin, het werd een slakkenkwekerij.
Na een paar keer flink strooien is zeer beperkt strooien nu voldoende om vraat tegen te gaan.
en van waar komen dan de volgende generaties?
Leg enkele schillen van de meloen in de tuin en er wordt door de slakken heerlijk van gesmuld.Morgens even kijken en de slakken die kan je dan zo oppakken en weggooien waar je maar wil
Een half uur later zaten er al heel veel slakken lekker te eten. Ben benieuwd naar morgen, bedankt.
Een zeer doeltreffende manier om de slakkenplaag tegen te gaan is om Nematoden tegen slakken te gebruiken. Nematoden zijn zeer kleine aaltjes die je vermengt met water over de grond giet waarna ze de naaktslakken parasiteren.
Wij hadden zeer veel last van naaktslakken en die vraten echt aan alles inclusief jonge peper plantjes… (waarvan wij dachten dat ze die niet aten). Bio -slakkenkorrels is bij ons tuincomplex geen oplossing doordat de korrels binnen enkele uren door de kraaien worden opgegeten, de kraaien slopen zelfs de slakkenvallen waar de korrels in zitten. En niet Bio-slakkenkorrels zijn natuurlijk uit den boze..
Vorig jaar begonnen met in het voorjaar 2 keer de nematoden over de tuin besproeid. Daarna nog 1 keer in oktober. Dit jaar 4 weken geleden 1 keer de nematoden over de tuin gesproeid. We zien een zeer duidelijke afname van de schade die de naaktslakken andere jaren aanrichtte..
Er komen nog wel naaktslakken in de tuin voor (doordat de medetuinders geen nematoden gebruiken) maar die richten weinig tot geen schade aan en worden geparasiteerd als ze bij ons in de tuin de grond in gaan..
we hebben ook nog enkele slakkenvallen waarin we bier gebruiken maar vinden in tegenstelling tot vorige jaren maar weinig naaktslakken in de biervallen :)
De nematoden kosten wel wat geld zeker in het eerste jaar als je ze enkele keren moet gebruiken. Bij ons was de schade zo groot dat het nu z’n geld alweer opbrengt ( en de slakkenkorrels zijn ook duur).
De nematoden zijn o.a. verkrijgbaar bij http://biocontrole.nl/plaagbestrijding/naaktslakken.html
Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben…
Dag Yenk
de nematoden waren mij bekend. De prijs schrok mij ook af. Ik had ze dan ook nog nooit uitgetest en ook nog nooit geen ervaringen van medetuinders gehoord! Dit is dus zeker en vast een zeer nuttige reactie. Blijkbaar is het zijn geld waard! Hartelijk dank daarvoor.
zelf wel nog niet geprobeerd, maar volgende methode doet mij denken aan Rudolf Steiner. Hij stelt voor slakken te verzamelen, pureren, en dan deze soep verdund te verspuiten. ‘Nemaslug’ etc. zijn waarschijnlijk op dit principe gebaseerd. Jammer genoeg zijn dergelijke preparaten vrij duur.
Volgende methode berust eveneens op nematoden maar kost niks: http://www.telegraph.co.uk/gardening/gardeningequipment/8675592/The-war-on-slugs-starts-at-home.html
Een artikel in Permaculture Magazine sloeg eens voor slakken te verzamelen, ze drogen, de huid afpellen en dan samen naaien tot een goeie regenjas ;-)
Bedankt Michel voor de link!
Ik ga dit zeker proberen, het is de moeite waard om te zien of ik zelf de nematoden kan kweken zodat we goedkoop het hele tuincomplex kunnen besproeien met de aaltjes…
Hallo Yenk
Zelf heb ik deze week ook nematoden gekocht en ik vroeg mij af of het mogelijk zou zijn om de besmette slakken proberen op te zoeken en die dan door de tuin te verspreiden om zo de nematoden meer door de tuin te verspreiden, want ik las ergens dat zo’n nematode per jaar ongeveer 1 meter af kan leggen.
Groet
Bert
Zand strooien en dan kan de slak er niet meer over?
Dat noem ik zand in je ogen strooien, haha. Want ik heb nog niets ontdekt waar ze niet overheen kruipen.
Vorige week liep ik over een weggetje dat net was voorzien van een nieuwe deklaag met scherp grind.
En de grote bruine en zwarte slakken schoven er vrolijk overheen. Het was droog weer. Half negen in de ochtend.
De kleine zwarten doen dat misschien niet, maar van deze grote lummels zaten er maar liefst drie in een klein kasje waar sla in geplant stond. Ze kropen er gewoon in en uit. De rand is ca. 30 cm hoog en bovenaan scherp. We eten dus originele gaten-sla.
Om slakken te doden kan je mensen bellen, kost wel geld, om ze weg te halen. Maar zelf een trucje: Je moet op die slakken spugen, want je spuug is zout, en slakken gaan smelten bij zout. Dus kan je gerust ook zout erover strooien :)
kippenkorrel vinden ze (helaas) ook heel erg lekker! Dank voor de tip.
Bij toeval heb ik ontdekt dat naaktslakken graag konijnenkorrels lusten. Ik leg op plaatsen waar slakken verwacht kunnen worden een handje korrels.
’s Morgens en ’s avonds controleren en de slakken kunnen op de composthoop, zie mijn vorig bericht. Tot nu toe werkt het. Ik ga er van uit dat het ook met korrels voor andere dieren werkt. Groetend, Wim
Er zit weer wat vooruitgang in mijn slakkenstrijd. Er heeft zich een egel laten zien die ik het wat gemakkelijker heb gemaakt om op de composthoop te komen. Ik zie steeds minder slakken op de composthoop hopelijk eet de egel er goed van
Groetend, Wim
Ik verzamel de slakken en zet ze op de composthoop.
Volgens mij doen ze hier nuttig werk en blijven daar.
Ik graaf potjes of plastic bekertjes in en doe er wat bier in. Die slakken vinden het lekker en kruipen er met z’n allen in. Het zijn net mannen. Alleen gaan de slakken er dood van.
ik heb goed resultaat gehad met een bekertje met bier erin. Heel eenvoudig doch heel doeltreffend.
In de avond een bekertje gezet en in de morgen lagen er een 30 tal slakken in. Grote en kleine exemplaren.
Beste, wij hebben een kruidenhoekje. Sommige kruiden groeien fantastisch, zoals peterselie, bieslook, marjolein, rozemarijn, zurkel, salie, munt en citroenmelisse. Daarentegen lukt het niet met dille, koriander en kervel. Ik kocht reeds enkele keren een plantje, maar als de eerste blaadjes geplukt zijn, groeien geen nieuwe meer. Zo was het ook met basilicum, maar dat hebben we opgelost door basilicum in de volle grond in onze serre te zaaien.
Wie heeft tips om de kruiden levend te houden?
Alvast bedankt;
Ik denk dat het met het weer te maken heeft gehad. Dit jaar hebben deze kruiden het bij mij ook niet echt goed gedaan terwijl ze het normaal gesproken prima doen. Deze drie en ook basilicum houden niet van vocht en van vocht houden slakken, slakken vinden deze kruiden lekker en het balletje is rond. Ze groeien al minder door het koele vochtige weer en daarbij de vele slakken nu dan weet je het wel. Waarom zaai je trouwens dille, koriander en kervel niet zelf. Normaal gesproken zijn het goed te telen gewasjes en zelfgezaaid geeft sterkere plantjes. Wel iets dunnen. Succes, marijke
Dag Luc
Even een vraag.
Mijn gebuur heeft in zijn tuin druiven staan ( groene)
Daar zit witte schimmel op en daarna worden ze zwart.
Die persoon heeft naar avve geweest en een produckt
gehaald om er op te spuiten,het heet Bordelaise pap
maar dat haalt niets uit.
Kunt u mij een tip geven wat we het beste kunnen doen.
De druiven staan daar nu reeds een 8 tal jaren ,en
er is nog niet van kunnen gegeten worden.
Groetjes Jos
bestrooi de druiven regelmatig met solfer poeder die kunt je kopen bij de drogist telkens na de regen bestrooien
marcel
Ruim 20 jaar geleden hebben we een witte van de Laan (die geeft groene druiven) tegen de zuidmuur van ons huid geplant.
De blauwe van boskoop plantten we op 2 meter afstand tegen een hek. We maakten houten balken van huis naar hek en lieten beide druiven daaroverheen groeien. De witte had ieder jaar last van witte schimmel, oftewel meeldauw. Daardoor kregen we van beide planten geen vruchten. De een stak de andere aan. Na 5 jaar tobben hebben we de witte weggehaald en nu hebben we ieder jaar ontzettend veel blauwe druiven. Dus mijn advies is, blijf er na 8 jaar niet mee doortobben. Wegdoen en nieuwe plaatsen. De witte is gevoeliger, dus misschien ook kiezen voor een blauwe. En bekijken of de plek wel de juiste is. Helaas kan ik hier niet een foto bijplaatsen van onze druif.
Je kan inderdaad zand strooien, maar…als het regent helpt het niet meer en het regent nog al vaak in ons landje!
ik strooi ruim gebruikte gemalen koffie (uit koffieautomaat bij mijn werkplaats,even vriendelijk contact zoeken met onderhouder van deze machine zoeken het voor je te bewaren). Werkelijk geen slak meer te zien in de andijvie en sla waar veel koffieprut omheen gestrooid is.
als ge gewoon zand rond de planten strooit
zult ge geen slakken hebben
ze kunnen niet over het zand kruipen
Nee hoor ! ze komen zelfs niet in de buurt van zout. Waarschijnlijk ruiken ze het op afstand. Men legt ook niet zijn hoofd op een guillotine om te zien of het echt werkt.
Houtsnippers werken inderdaad zolang ze (min of meer) droog zijn. Houtsnippers verrotten snel in een natte zomer. Toen de slakken terukwamen heb ik wegenzout op mijn paden gestrooid. Resultaat : ze kwamen zelfs niet meer in de buurt.In een natte zomer (2008) zo nu en dan herhalen. Kost bijna niks. Milieutechnisch niets op aan te merken.
“Milieutechnisch niets op aan te merken”. Dat is reinste onzin!!! Gewoon milieu-crimineel om te poneren dat zout geen kwaad kan in de grond.
Over houtsnippers en slakken,
Houtsnippers helpen tegen slakken door de droge en ruwe materie, slakken houden hier niet van en raken er niet goed over door hun tere en kwetsbare huid. Wat nog beter werkt zijn kattenbakkorrels, die zijn immers gemaakt om vocht te onttrekken en zijn dus nog veel doeltreffender! Wat héél goed werkt is een slakkenhaag maken rond een groentenbed of rond heel de groententuin. Neem gaas van
ong.25 à 30 cm.(metaal!) en plooi de bovenrand naar buiten in een hoek van 30 graden, deze hindernis kunnen slakken niet overwinnen. Je moet heel veel aandacht besteden aan de hoeken, zodat er niet het kleinste slakje door kan. De slakken die zich nog binnen deze omheining bevinden kan je vangen door een paar (vermolmde) planken in de tuin te leggen, de slakken kruipen hieronder en je kan ze gemakkelijk verwijderen! De meeste zal je in de vroege ochtend vinden.
Succes, groeten van Ella
Zink en koper zijn metalen waar slakken zich niet prettig op voelen. Dus een zinken randje rond een plantbed of kopergaas. Als dat vervuild wordt het effect wel minder.
reactie naar Hr.Ad van As. Houtsnippers(gemeentelijk plantsoenendienst) toegepast door de buurman.Buurm.geen slakken en U velen.!!Waren het wel de houtsnippers.?Is er op enigerlei wijze bewijs voor deze stelling.? Is toepassing van houtsn.mogelijk riskant ivm. het verspreiden van ziekten aanwezig in de houtsn. naar groentenbeddden.?Is wellicht de Hr.Luc De Deene(Groent.Encclop.) bereid/instaat een reactie te geven.!!Een tegelpad is per definitie een lelijk ding.!Vriendeelijke groet Leo Keijzer
Kan men nu, eind december, maatregelen treffen tegen de komende slakkenplaag? bedankt,
Kan men er soms geen lekkere gerechtjes van maken?
Wie weet hoeveel ‘goede’ stoffen ze bevatten.
Dan heeft iedereen er plezier van!
Segrijnslakken (die huisjesslakken met donkerbruin-zwarte huisjes) heten ook wel ‘kleine wijngaardslak’ en worden gegeten. Segrijnslakken eten ook groen loof, waar gewone huisjesslakken dat eigenlijk nauwelijks doen.
Naaktslakken, welke variant ook, niet – blijkbaar zijn ze niet lekker (genoeg). Maar u kunt het natuurlijk altijd proberen ;-)
PS: Strooi AUB geen zout!! Wrede manier om slakken te doden.
PSPS: Als u graag egeltjes ziet: strooi dan GEEN blauwe korrels. Egeltjes eten er ook van en gaan ervan dood.
Wij doen ons best om op alle mogelijke chemische manieren ongedierte te bestrijden maar de nuttige dieren verdwijnen ook met die ongeloofelijke goeie chemische stoffen!! Daar staan we dan niet bij stil.
Iedere gezonde tuin heeft egels nodig!! Leg wat houtresten op een stapeltje in een hoekje in de tuin en de egels komen er wonen. Egels zijn perfecte ongediertebestrijders!! Ik laat ze s’nachts vrolijk rondlopen in mijn moestuin. (Padden: zelfde verhaal)
Het probleem met egeltjes (die zijn in onze volks tuin complex niet meer te vinden)Ze brengen ook teken mee tussen hun stekeltjes en verspreiden waar ze komen.
als ik ze tegen kom bevrijd ik ze met een teken pincet en doe ’n druppel Frontline tussen hun stekels . soms zitten er 15 tot 20 teken op het beestje als je ze graag in je tuin wil hebben , moet daar ook naar worden gekeken.
Egels eten de blauwe korrels niet op. Egels kunnen wèl de slakken opeten die vergiftigd zijn en nog niet ondergronds zitten.
Let er daarom op dat je alleen slakkenkorrels met ferrifosfaat gebruikt. Andere types zijn wel giftig, voor slakken, maar ook voor egels, vogels, huisdieren, kinderen en jezelf.
Vroeg opstaan, slakken verzamelen die op de planten zitten, in een potje met deksel,leg ze in de diepvries en na 10 minuten zijn ze op een redelijke diervriendelijke manier ingeslapen.
Ik strooi altijd cacaodoppen tussen mijn sla en ik heb nooit slakken !!!
sorry..maar wat zijn cacaodoppen..?? thankssss..
Beste Nathalie, dit zijn de omhulsels van de cacaonoten, worden soms verkocht in tuincentra als mulchmateriaal, organische bemesting of bodemverbeteraar.
Bedankt voor de info..!!
Houd er dan wel rekening mee dat cacaodoppen giftig zijn voor honden in het geval uw hond in uw tuin komt. Zie http://www.poisoncentre.be/article.php?id_article=371
Dat is inderdaad een zeer belangrijke opmerking!
Zeker lezen dus
http://www.poisoncentre.be/article.php?id_article=371
Bedankt Leentje!
ikzelf zet veel stenen beeldjes in mijn stadstuin en ga elke dag de slakken vangen en gooi die in een diepe gracht
beste lezers.dit jaar heeft mijn buurman in z’n moestuin naast mij,een hele laag met houtsnippers op z’n pad langs zijn tuin gelegd en tot mijn grote verbazing heeft hij geen slakken en wij zijn er van vergeven zonder houtsnippers.Dus het is wel een succes zou ik denken.Volgend jaar ook snippers. vrg Ad van As
Ik zelf gebruik zee schelpen die men kan verzamelen( voor het strand seizoen) langs de kust ,plaats het langs de tuin randen of gewenste plekken ,de schelpen zijn ook zoutig dus 2 voordelen.
max
Ook wij hadden veel last van slakken,en inderdaad met houtsnippers verminderd het aantal behoorlijk. met de hand wegvangen scheelt ook veel.
Escargo van ecostyle is een goed alternatief doe ze in een bloempot die je op zijn zij ligt om natregenen te voorkomen deze zijn ook niet giftig voor je huisdier.