Foto : om optimaal resultaat te hebben bij de afdekking met potgrond is het beter een iets bredere zaaigeul (breder dan op de foto) te maken en die volledig af te dekken met een laagje van bijna één centimeter potgrond.
Bij professionele biologische groentetelers is dit voorjaar heel wat te doen rond het gebruik van potgrond of fijne compost als afdekmateriaal na het zaaien. Er werd in april een machine beproefd in de biologische uienteelt die het gezaadie rijtje afdekt met potgrond. Blijkbaar heeft het experiment succes, want nu wordt dezelfde machine ook gebruikt om wortelen te zaaien.
Bejo Nederland: Primeur voor biologische uienteelt
Over een nieuwe Gaspardo zaaimachine is een andere machine gebouwd die tegelijkertijd met het zaaien, het zaadje afdekt met potgrond.
Lees verderPeen zaaien onder compost om onkruid tegen te gaan
In navolging van het laagje compost over uienzaad wordt nu met dezelfde machine ook peen onder compost gezaaid.
Even uitgeprobeerd
Puur toeval, maar nog voor de bovenstaande berichten verschenen experimenteerde ik dit voorjaar met afdekking met potgrond voor de vroegste zaaiingen wortels, uien en spinazie. Niet met het idee van onkruidbestrijding, maar wel om te kijken of op die manier de opkomst kon verbeterd worden.
De ervaringen waren vrij positief.
Voor grotere zaden, zoals spinazie, waar wat dikker afgedekt kan worden lukt het nog beter dan voor ui of peen. De opkomst was goed en vooral in de rij van de spinazie was ook minder onkruid.
Hoe komt dat?
Het materiaal waar je mee afdekt bevat geen onkruid. Dus onkruiden komen enkel van onder de potgrond, zodat er alvast veel minder onkruidruk zal zijn.
Maar ook bij afdekking van de ajuin- en wortelzaden was er geen enkel verschil in opkomst en groei te merken tussen wat afgedekt was met pogtrond en met grond uit de tuin. Er was wel wat minder onkruid, maar niet veel minder. Het laagje potgrond moet voldoende dik zijn en voldoende breed gemaakt.
De aangehaalde voordelen zijn dus :
- onkruidontwikkeling in de rij drastisch te verminderen, en dus ook het manueel wieden sterk verminderen.
- Betere warmteopname van de grond en dus snellere kieming
- geen korstvorming zodat de jonge zaailingen makkelijk door de grond kunnen bij de kieming
Een nadeel lijkt mij: soms snelle uitdroging van potgrond bij fel weer, moet dus zeker aangedrukt worden en niet los erop zoals we gewoon zijn bij het in zaaikistjes zaaien. Verder kan de temperatuur onder de zwarte potgrond ook hoger oplopen. De combinatie van droge potgrond en hoge temperatuur kan misschien licht opkomsproblemen veroorzaken later in het seizoen.
Een andere, gelijkaardige, mogelijkheid.
Nog een techniek die al eens gebruikt wordt door professionele telers bij het aanleggen van een zaaibed voor prei, is het zaaibed bedekken met een laag potgrond van 2,5 cm en pas achteraf daarin te zaaien. Dit geeft zeer goede resultaten, niet alleen voor onkruid, maar ook wat betreft opkomst en stevigheid van de planten. Het zaaibed moet dan wel vochtig gehouden worden en best bedekt met een geperforeerde plastiekfolie.
U merkt het wel, mijn persoonlijke ervaringen met dit systeem zijn vrij beperkt… Waarschijnlijk zijn er wel trouwe lezers die daar wel degelijk gebruik van maken. Hebt u goede of slechte ervaringen met mulching van potgrond of gezeefde compost op pas gezaaide groenten? Laat het hieronder weten aan de andere lezers. Met dank.
Beste Andre,
Heb zelf al jaren een moestuin in verhoogde bakken. Wat je jezelf moet afvragen; Worden er in de komende jaren nog flinke hoeveelheden grondverbeteraars of oude stalmest opgebracht? Dit geeft een verhoging van de grond en bij het omspitten zal er steeds aarde op de looppaden komen. Als je houtsnippers op de looppaden stooit is het vervelend als daar aarde op terecht komt omdat dat meteen ook onkruidgroei in de snippers geeft.Zelf zou ik iets hogere randen willen hebben (achteraf)
Neem je 4 vakken voor de vruchtwisseling? Soms, als er ziekten zoals knolvoet in de moestuin voorkomt is het beter om de vruchtwisseling in 6 jaar te wisselen. Ook is het handig om een extra vak te hebben zoor zaden die over zijn en daar een gemengd bed van te maken met gewassen die elkaar kunnen stimuleren.
Misschien heb je hier iets aan. Gr. Liesbeth
Ik wil mijn moestuin heraanleggen in 4 percelen die elk omzoomd zullen worden met een houten afsluiting van ongeveer 20cm hoog. Tussen de percelen wil ik looppaden aanleggen. Is dit de goede methode? Kan iemand mij advies geven?
Beste,
We doen dit al jaren in onze Kempense zandgrond,alhoewel de ondervinding leerde me dat door de potgrond te mengen met blanke turf, à rato van 3 delen potgrond en 1 deel blanke turf, nog beter is. De blanke turf heeft de eigenschap om het vocht veel beter vast te houden. En geen nood: blanke turf is neutraal en niet zuur !
Och, ieder zijn waarheid wel zeker ?
De tuingroeten.
Groeten.
Ook een methode: , sla of koolsoorten zaaien , afdekken met potgrond , bevochtigen , en dan met noppenfolie afdekken, totdat ze kiemen !! wel tijdig controleren of ze vochtig blijven ! En na het kiemen natuurlijk de noppenfolie verwijderen ! erg handig als het zo extreem warm is, zoals afgelopen 2 weken .
ik zag het dat mij tuin buurman het ook deed afdekken met potgrond , heb het geprobeerd vorig jaar en ik merkte wel het verschil met de bonen en de spinazie enz voort mensen blijft uit uitvoeren het hhelpt echt.
Ik gebreuk bloemengrond verrijkt met mestoffen voor
voor 30 dagen zodat de uit het zaad opkomende
plantjes niet achter voedsel moeten zoeken
Ik leg de zaadjes tussen twee laagjes bloemengrond
en daarbovenop een dun laagje tuingrond
Dit geld voor alle soorten zaad en bonen.
Ik doe het juist omgekeerd: Ruim potgrond in de zaaigeul; aanaarden met de hark; (eventueel licht begieten); zaaien; bedekken met grond. Grond is bij mij zand en dus uitdrogingsgevoelig. Met name bij de spinazie zorgt de compostonderlaag voor minder uitval door uitdroging.
Ik sluit mij aan bij alle voorgaande reacties,doe dit ook al verschillende jaren,bv staakbonen plant ik op een kompost hoopje zo dat de grond open blijft en het teveel aan water wordt afgevoerd. Resultaat betere uitkomst bij veel regen.
Ik kan mij hier alleen maar bij aansluiten.
Ik doe dat ook reeds vele jaren, geeft zeer goede kieming, omdat die donkere grond goed opwarmt, goed vocht houdt, niet dicht slaat bij een bui en de lijnen duidelijk zijn.
Omdat de bodem in mijn moestuin kleiachtig is en zich gemakkelijk dichtzet bj droogte,gebruik ik deze methode reeds zeer lang.Vooral bij”harde” zaden(peterselie,ajui,prei,zurkel..}geeft dit een goed resultaat op voorwaarde dat je de potgrond vochtig houdt.
Ik doe dit reeds meer dan 30 jaar.
Rijen zijn zeer goed te zien. Je kan reeds onkruid wieden tussen de rijen voor de opkomst van het gezaaide.
Ook ik doe dit reeds jaren, EN met succes !!!!
Een nadeel is wel dat de vogels graag de droge kompost omwoelen.
Maar het blijft een aanrader en de voordelen wegen zeker op.
hoi,
Ik doe dit al verschillende jaren maar gebruik vooral zaai- en stekgrond .
Nog een voordeel is,buiten de in het artikel genoemde’ dat je de zaairijen beter kunt onderscheiden(donkerder)