Hobbytuinder Gerrit-Jan Ramaker uit het Noord-Hollandse Slootdorp keek verrast op toen bleek dat de eerste kooltjes op zijn tuin al groot genoeg waren om te snijden.
Normaal begint hij veel later met het snijden, vorig jaar was de eerste kool pas met Pasen oogstrijp. “Mijn leverancier leverde relatief grote planten, maar zo vroeg bloemkool heb ik het niet eerder meegemaakt. En dat voor kool in het open veld tussen de akkerbouwgewassen. Collegatuinders hadden het al over wel erg late herfstbloemkool, maar het is toch echt winterbloemkool.” Gezien de lichte tot matige vorst die voor de komende nachten wordt voorspeld, denkt de hobbytuinder er over de kleinere kooltjes maar af te dekken om schade door de vorst te voorkomen.
Bron: agrarisch dagblad auteur: John Ramaker AGD.nl – Winterbloemkool uitzonderlijk vroeg oogstrijp
Waarschijnlijk is dit een uitzondering? Of heb ik het verkeerd voor? Hoe is het bij u met de winterbloemkool? Als er al een kooltje in zit, vergeet dan niet de winterbloemkool af te dekken, want nu zijn de planten extra gevoelig voor vorst. De komende nachten wordt immers vrij strenge vorst verwacht. Lees daartoe het artikel Winterbloemkool tijdens de strenge vorst. Toen vroor het nog later en moest er zeker en vast afgedekt worden in winterbloemkool.
Ook al zit er geen kooltje in, dan toch dek je de winterbloemkool de eerste nachten best af. De weersvoorspelling gaat immers tot -5°C de volgende nachten.
Lees ook de teelthandleiding winterbloemkool.
Update
Eerste winterbloemkool geoogst
Arie en Corrie Willeboer uit Kruiningen hebben op 27 februari 2008 hun eerste winterbloemkool van dit jaar geoogst. Door het warme begin van 2008 is deze erg vroeg dit jaar. In totaal haalden zij een opbrengst van 48 bakken Miracle en 35 bakken Pulsar. In totaal dus 83 bakken mooie winterbloemkool van een goede maat en kwaliteit. Op tien bakken na, allemaal zessen, dus ze zijn mooi grof dit jaar aldus Arie Willeboer. Ik plant mijn vroege rassen altijd in de laatste week juli want ik wil een gewas met veel blad hebben dat goed volgroeid de winter in gaat. Dit omdat vroege rassen niet veel blad meer maken na de winter. Arie en Corrie Willeboer telen in totaal samen ongeveer 4 hectare winterbloemkool. Op drukke momenten krijgen ze hulp van hun 3 dochters. eerste bloemkool Corrie Willeboer met een mooi bak Miracle.
bedankt zal langs vreeken gaan is dichterbij laat nog iets weten
Je vindt hun contactinfo op http://www.vlaamszaadhuis.com
bedankt voor de snelle reaktie. het vlaams zaadhuis enig idee waar of hoe dit te berijken is
Je gaat gewoon naar http://www.vreeken.nl en je geeft daar in de linkerkolom als trefwoord bloemkool. Dan heb je paarse, groene, geel-oranje en witte bloemkolen.
Bij Vlaams Zaadhuis heb je ook groene bloemkolen van het ras Panther, een aanrader om te telen, zie dit artikel:
Groene bloemkool
geachte lezers
wie kan mij vertellen waar ik aan gele en rode bloemkoolzaden kan geraken