Dit is deel zes van de serie Tomaten telen met Herman.
Wie Herman is en welke artikels hij al geschreven heeft vind je op herman.plantaardig.com
Nu de werkzaamheden in de tuin wat minder druk zijn heeft Herman de tijd gevonden om zijn leerrijke artikelenreeks over de tomatenteelt in 2007 af te werken.
Deze week kunt u eerst twee artikels verwachten over het teeltverloop tot einde oogst, daarna volgt in een derde artikel, een samenvatting met heel interessante conlusies. In het laatste artikel gaat Herman dieper in op enkele teelttechnieken en problemen die tijdens de teelt opdoken.
“Hierbij wil ik aan Herman een welgemeende dank u wel zeggen voor de uiterste nauwkeurigheid waarmee hij zijn teelttechniek omschrijft. Met de artikelenreeks Tomaten telen met Herman in 2007 en 2006 heb je simpelweg alle gegevens bij de hand om een geslaagde tomatenteelt te bekomen.”
(Luc Dedeene)
Het slot van dit laatste artikel eindigde op 01/07/2007 en hier wordt de draad terug opgepikt.
13/07/2007
De drie variëteiten (5 planten van elk) Hobby F1, Cristal F1, Ferline F1 staan nu allen in 4de of 5de bloemtros. Ze doen het heel goed en mits voldoende spuiten tegen de aardappelziekte heb ik voorlopig nog geen last van die kwaal. Bij normaal weer spuit ik om de 10 dagen maar in geval van heel veel neerslag op korte tijd verkort dit interval soms tot enkele dagen… Het was dan ook een uitzonderlijk jaar.
22/07/2007
Aftoppen (toppen van de plant) tot 5 trossen waar mogelijk en opkuisen van de planten.
Hoe tomatenplanten toppen?
Tip! Bladsnoei moet steeds met zorg gebeuren bmv een goed snijdend mes en zo dicht mogelijk bij de stengel van de plant. Eigenlijk mogen er geen “stompjes” blijven staan. Deze zijn immers dikwijls de aanleiding tot het ontstaan van stengelbotrytis. |
Bij het aftoppen gebruik ik een een concept (mij aangebracht door Luc) dat wel eens gebruikt wordt door professionele kwekers.
Hierbij topt men af bij 3 bladeren boven de laatste tros. In één oksel van die drie bladeren laat men een dief groeien die op zijn beurt defintief afgetopt zal worden na 3 bladeren. Daarna is de aftopping definitief. Bedoeling is van, niettegenstaande het aftoppen, nog een bepaalde sapstroom te laten doorgaan tot in de top van de plant. Daar zorgt de dief dan uiteindelijk voor tot wanneer hijzelf afgetopt wordt.
Het is gebruikelijk om in de buitenteelt slechts 4 trossen te laten groeien. Gezien de grote groeikracht van mijn planten en bij wijze van test probeer ik toch 5 trossen te kweken. Het weer zal uiteindelijk bepalen of alle vruchten voldoende groot en rijp te krijgen zijn tegen het einde van het seizoen. Ik hoop daarbij op een mooie septembermaand.
Naast het aftoppen worden alle planten opgekuist ttz het verwijderen van alle diefjes en verwijderen of inkorten van de bladeren die de grond dreigen te raken. Dit laatste om zeker geen schimmels van de grond op de planten te laten belanden. En ook om de plant binnenin beter te laten opdrogen.
28/07/2007
Definitief aftoppen van de bovenste dief op 3 bladeren.
02/08/2007
Uitdunnen van de bloemen op alle trossen
Hoe trossen snoeien? Dit gebeurt een beetje in funktie van de groeikracht van de plant en de soort, met name de grootte van de vruchten die deze soort voortbrengt. Dit komt dan neer op 6-7 bloemen per tros voor de ronde tomaten (Cristal en Ferline) en 4-5 bloemen voor een vleestomaat (Hobby). |
Dit artikel werd geschreven door Herman. Wie Herman is en welke artikels hij al geschreven heeft vind je op herman.plantaardig.com
voor Farhad.
de temperatuur laag houden dat zal het zijn wat je moet doen .kan dat met schaduw doek ?ik weet niet hoe warm het daar is . als de temperatuur buiten meer is als dertig graden dan zal het moeilijk zijn de temperatuur te drukken met schaduwdoek.
en om aerco te plaatsen dat zal nogal duur uit vallen naar mijn mening.
ik weet niet u hier mee te helpen maar dit kan u misschien op weg helpen om een oplossing te vinden.
met vriendelijke groeten .
fil.
Geachte Heer/mevrouw ,
ik ben farhad en ik woon in noord-turkije en ik wil graag weten hoe ik de tomaten kan kweken in die hitte, hoe ik het moet bij houden tijdens warmte en kou. ik doe het zelf ook het zelfde manier als de nederlanders , maar het weer is hier anders dan in NL. kunt u mij adviseren hoe ik het dan beter kan aanpakken.
met vriendelijke groet,
Farhad
Helaas, ik kan u niet helpen, ik heb geen ervaring met het telen van tomaten bij grote hitte in zuiderse landen
jane
met onder vinding kan ik u garanderen als ge de wester kant en de noorder kant van uw overkoepeling dicht houd dat ge wel degelijk goede resultaten zult bekomen..
m v g
fil.
Beste Jane,
het is belangrijk dat de planten niet nat worden. Zit een voor of achterkant vlak aan de regenkant (west, zuidwest, noordwest, maak deze dan volledig dicht. Indien anders georiënteerd, dan zou ik deze, voor deze specifieke toepassing open laten. Is er een voor of achterkant naar het zuidwesten, westen, noordwest, gericht, maak deze dan dicht.
Je merkt het : de oriëntatie van de koepel is belangrijk. De oostkant laat je ruim open. Vraag is of dit nu één van de zijkanten of één van de kopse kanten is?
Een zijkant aan de oostkant (oost, zuidoost, noordoost) kan je onderaan veel ruimte laten, anders niet. Probleem met open zijkant kan de drup van de regen zijn.
Je kan de koepel al ééns meer dan één dag dicht laten, maar de oostkant moet dan zeker open zijn. Je hebt best ook de mogelijkheid om de plastic aan de zijkant wat op te trekken om luchtbeweging te maken, om bij slecht weersomstandigheden toch wat drogende omstandigheden te bekomen. Kortom : droog houden, maar toch voldoende luchtbeweging houden.
Op dit moment ben ik voor de buitentomaten te beschermen bezig met de opbouw van een koepel voor de bescherming van de tomaten tegen de regen.
De koepel is gemaakt op paalhouders, daarin een paal en daarop gegalvaniseerde tunnelbogen. De totale hoogte is nu 1.80 mtr., de breedte is 1.65 mtr en de lengte 3.00 mtr. Ik kan niet in de tunnel lopen.
Ik heb kasfolie gekocht en met klemmen moet dit over de bogen geplaatst worden. De kasfolie moet ik nog op maat knippen.
Nu mijn vragen:
– moet ik de kasfolie helemaal tot aan de grond bevestigen of moet er ruimte aan de onderkant gehouden worden?
– als er ruimte aan de onderkant gehouden moet worden hoeveel ruimte is dat dan?
– moet ook de voor- en achterkant helemaal dichtgemaakt worden?
– als het meerdere dagen achter elkaar regent, moet ik dan toch luchten om ziekten/schimmels te voorkomen?
Ik hoop een antwoord te krijgen voordat de schaar in de kasfolie gezet wordt.
Alvast bedankt voor jullie reacties
Beste Edward,
Over dieven bij tomaten is via google in het internet heel veel te lezen.Met uitzondering van zogenaamde
“struiktomaten” zijn dieven regelmatig te verwijderen.
Als het duidelijk is wat precies een dief is namelijk de
scheut die,tijdens het opgroeien van de plant,ontspringt
in het oksel van elk blad op de stengel,dan blijft de
enige vraag nog:hoe verwijder je ze?
Om te beginnen laat je ze best niet te groot worden door toch een paar maal per week de dieven te verwijde-
ren.Eens ze minimaal 5 cm groot zijn kan je ze met de
hand gewoon afbreken.Grotere dieven kan je best met een scherp mes mooi wegsnijden zo dicht mogelijk tegen de stengel.
Is uw vraag hiermee beantwoord?Zoniet laat je nog iets weten?
Met vriendelijke groeten,
Herman..
Geachte heer, mevrouw ik snap niet helemaal hoe je diefjes moet weghalen.
alvast bedankt, Groeten Edward
Hallo Leo
Vele jaren heb ik tomaten geplant in een verplaatsbare kast. Het is te zeggen vier palen in de grond en er een paar planken tegen genageld. Bovenop golfplastiek en aan de westerkant dicht gemaakt met plastiekfolie. De laatste jaren zaai ik zelf mijn plantgoed Pyros F1 hybride met een goed resultaat. Het is makkelijk met deze metode van konstruktie daar je ze ieder jaar kunt verplaatsen. Van vorig jaar heb ik een plastiek tunnel met bogen van een vriend waarin ik 15 planten in geplant heb Pyros F1 met voldoende opbrengst voor ons gezin van vier personen plus nog een deel in de diepvries. Ziezo nu heb je al een klein ideetje .
Ik kan nog meer uitgebreid reageren maar ik moet alles met een vinger tikken en dat duurt nog al lang mijn linkerhand wil niet mee.
Groetjes van uit Mol.
Beste Leo,
Nu raak je toch wel een onderwerp aan dat op het laatste van mijn “to do” lijstje stond.In mijn eerste kweken van tomaten heb ik steeds buitenteelt(onbeschermd) gedaan en sinds de beschikbaarheid van mijn serre ben ik continu bezig met,zoals mijn artikels het wel aantonen,de hobby-kasteelt te evalueren op allerlei gebied(de ideaal mogelijke leefomgeving voor de kastomaat ontdekken,problemen ontdekken,oplossingen uittesten en aanreiken.Ondertussen heb ik varieteiten beoordeeld,vergelijkende testen gedaan met geente en potplanten(de artikels volgen wel in de loop van de komende weken).Om tijdens mijn testen in de kas,die toch altijd productie-risico’s inhouden,ben ik steeds buitenteelt(onbeschermd,dus gewoon in open lucht) in parallel gaan voortdoen,enerzijds als vangnet voor als het falikant moest aflopen met mijn kasresultaten en steeds gebruik makend van dezelfde tomatensoorten als in de kas teneinde te kunnen oordelen hoe een bepaalde soort presteert in de kas en buiten.
Ik had dus,al lang in mijn hoofd om ooit eens een buitenteelt(met mobiel afdak en zijwand)constructie te ontwerpen.Ook afgelopen jaar,gezien mijn testen van afgeente tomaten(binnen en buiten) en potplanten(in kas),ben ik dus zover nog niet gekomen.
Ik heb een aantal criteria(aan te vullen door Luc en/of
lezers met meer ondervinding) die ik zou vooropstellen,moestik vandaag aan zoiets beginnen.
Voor mij zouden belangrijke keuzes zijn.
-op te bouwen elk jaar op een andere plaats in de tuin?
-mobiel(bvb zoals de plastic koepels in 1/2 cirkelvorm)
-oprolbare of eenvoudig verwijderbare dakbedekking
-oprolbare en/of verwijderbare zijwanden aan regen-en
windzijde.
-hoogte:min 50cm boven plant met 4trossen(ronde of vleestomaat,niet geent).
-breedte:voldoende om schuin inslaande regen te beletten
van vruchten en gebladerte van de planten te raken
-planten voldoende ver uit mekaar zetten,de sterkste
soorten eventueel langs de buitenzijde inplanten…
De uitvoering van een soepele oplossing zal bovendien afhangen van de technische vaardigheden,beschikbaarheid van gereedschappen.Gezien mijn achtergrond en de “aard van het beestje” ontwikkel ik zelden iets,vooraleer het goed bestudeerd werd.
Toch één idee :vetrekkend van een versterkt geraamte van de welbekende partytenten,met gebruik van andere dakbedekking(stevig oprolbare plastiek folie of scharnierbare en verwijderbare verandadakplaten bvb)zou dit misschien een haalbare oplossing kunnen zijn.
Wat de soort van oplossing ook is, heb ik het idee dat,ideaal gezien,de dak-en wandbedekking van een buitenteelt-constructie gewoon verwijderbaar is als er prachtig weer is(zonnig en weinig of geen koude wind)en dat bij ongunstiger weersomstandigheden dak-en/of zijwandbedekkingen gemakkelijk kunnen geplaatst worden.Voor buitentomen is temperatuur,denk ik zelden een probleem(in ons klimaat) maar zijn vooral regen en koude wind(niet te verwaarlozen!!) heel belangrijke zaken om te vermijden.
Ik vind eigenlijk dat je vraag belangrijk genoeg is om daar eens onze specialist(Luc Dedeene dus) een aparte
rondvraag bij onze vele lezers te laten doen in een nieuw tomaten-artikel.Nu het winter is,kunnen de leden
misschien eens eigen oplossingen illustreren en maken.
Spijtig dat ik jou niet meer dan een eerste visie kan geven.Ook kasteelt met een hobbykas heeft zijn typische sterktes en zwaktes.Spijtig dat ons klimaat ons bij de buitenteelt het ons niet gemakkelijk maakt.
Luc zal,mogelijks,de mogelijkheden van een apart artikel of verwijzingen naar bestaande oplossingen in internet wel eens bekijken en met zijn ondervinding mijn beperkte bijdrage kunnen vervolledigen(of corrigeren).
Met vriendelijke groe(n)tjes.
Herman…
Hallo Herman, U spreekt bij Uw zienswijze over de kweek van tomaten over “buitenteelt onder afdak” Dat spreekt mij bijzonder aan.Ik heb een stuk grond in West Friesland,vlak land,veel wind,veel regen,maar ook regelmatig veel zon.Een typisch Hollands klimaat in de omgeving van Hoorn/Wervershoof.Wilt U mij svp.aangeven de bouw van äfdak”.?Zoals hoogte,lengte diepte(overkapping)Welke kant op de resp.zuid,zuidwest,west,noordwestkant.De openkant wellichtnaar het Oosten gericht ivm. met wind/regen.?Waarmede moet het afdak worden bekleed.?Ik bedoel verticaal en horizontaal,dus feitelijk totaal.?CARBONAATPLAAT l6 dan wel 10 mm.UV bestendig.Helder dan wel Creme.?Ik ben U bijzonder erkentelijk als U mij zou willen antwoorden waarvoor ik U bij voorbaat dank en vriendelijk groet Leo Keijzer
beste,
bedankt voor het advies.
ik zal op tijd stoppen met de behandeling zodat ik op een veilige manier mijn tomaten kan comsumeren.
mvg damien
Beste Damien,
een veiligheidstermijn van veertien dagen betekent wettelijk dat er niet mag geoogst worden in de twee weken na de behandeling. Pas na twee weken mag je oogsten en onmiddelijk gebruiken. Op welke wijze de vruchten dan ook geconsumeerd worden.
groetjes
Luc
Beste Damien,
Volgens mij is de veiligheidsdatum weldegelijk de tijd tussen spuiten en gebruik in de keuken.
De vraag is dan ook eigenlijk.Tot hoelang moet men doorgaan met spuiten tegen de aardappelplaag bij tomaten?
En maakt het verschil of men (na afspoelen van de vrucht) de tomaten ook nog eens de schil verwijdert?
Daarom ga ik je vraag doorspelen naar Luc Dedeene.Allicht
kan hij hier nog meer details aan toevoegen.
Groetjes.
Herman…
hello herman,
sinds enkele weken sproei ik mijn buitentomaten tegen de aardappelplaag met cuprex.
op de handleiding van dit spuitmiddel staat een veiligheidsdatum van 14 dagen.
moet ik dan 14 dagen wachten met spuiten vooraleer ik ze in de keuken gebruik of 14 dagen wachten na het plukken?
mvg damien
Beste Ton,
De vraag omtrent roze korrel is reeds eerder gesteld.
Ik plak hier het antwoord
Roze korrels is een meststof(NPK 16,18,25) voor bijvoeding,oplosbaar in water,in Belgie frekwent te koop in grootwarenhuizen,tuincentra(bvb Aveve),Makro.
Het product is eveneens in vloeibare vorm(handig voor bijvoeding van kamerplanten bvb,maar duurder dan de korrelvorm).Het is een goede en eenvoudige aanvulling op
de basisbemesting in de tomatenteelt(zie ook mijn volgende artikels van het opkweken van de tomaten).
Je vind op de http://www.compo.be site de informatie omtrent dit product.Het zou ook in Nederland moeten te vinden zijn.
Vanaf de 3de bloemtros kan je dit toedienen.Als de basisbemesting ok was(zie mijn artikels) is er,behoudens
het geval waar je specifieke zaken opmerkt zoals overdreven bladgroei en krulkoppen geen andere bemesting nodig.In dat geval is het beter om de
bijvoeding met roze korrel een paar weken te vervangen door een wekelijkse bijbemesting met patentkali om de stikstof uit de roze korrel te vermijden maar extra kalium en magnesium toe te dienen voor de vruchten.
Veel succes nog met de kweek en blijven spuiten…
Herman.
dit jaar zou het eens moeten lukken; dank voor alle tips: wat is ‘roze korrel’/ is er meer meststof nodig?
ik spuit nu wekelijks tegen aardappelziekte en zowaar, dit jaar ziet het er goed uit.
groet
Ton
Hello Patricia,
Indien je krulkoppen bedoelt,vindt je hier de nodige uitleg http://home.scarlet.be/groenteninfo/2006/06/krulkoppen-bij-tomaten.html Andere mogelijkheid is het omkrullen van bladeren tgv bladluizen aantasting(eerder dan de bladeren van de top).
Tenslotte blijft er de gekende bladkrul van voornamelijk de onderste blederen die zich uiteindelijk sigaarvormig gaan oprollen.Dit is een reactie van de plant.De krulling is het gevolg van te sterke verdamping door tocht,hoge bladtemperatuur,felle zonneschijn,droge grond,veroudering ook.De plant beschermt zich als het ware als ze niet genoeg vocht kan opnemen.
In feite is het een bijna jaarlijks voorkomend onschuldig verschijnsel zowel in de binnen-als buitenteelt.Zolang het beperkt blijft tot de onderste bladeren,geen probleem.Je kan er dus niet zoveel aan doen.Of is dit,wat je bladkrul noemt,nog iets anders?
In dat geval kunnen foto’s meer duidelijkheid geven.
Met vriendelijke groeten,
Herman…
Beste,
wat kan men doen tegen bladkrul bij tomaten?
mvg
Hallo Jozef,
Uit mijn artikel(deel 9) deze algemene stelling ivm
watergift(altijd s’morgens) en bijvoeding:
Na het uitplanten gebeuren de gietbeurten 14 dagen lang aan de voet van de stengel. Daarna wordt er gegoten in een geul op 20 cm van de as van de planten. Dit verplicht de plant,eens goed in de groei, om via de wortels op zoek te gaan naar vocht dat verder van de plant verwijderd is. Dit zorgt ervoor dat het wortelstelsel duidelijk beter en groter uitgebouwd zal zijn wat ervoor zorgt dar er goede opname is van water en voeding, de stengel steviger wordt en de plant kan doorgroeien naar meer trossen en mooiere vruchten dan een plant met een zwak wortelstelsel.
Bijvoeding met roze korrel
Beginnen vanaf de 3de bloemtros en stoppen na het aftoppen van de plant.
Voor kasteelt 1 x per week tijdens een gietbeurt (2 tot 3 gietbeurten per week naargelang het weer) met ongeveer 2,5-3 liter gietwater/plant
Voor buitenteelt onder afdak : idem als voor kasteelt
Voor buitenteelt zonder afdak: wekelijks 1 koffielepel roze korrel strooien aan de voet van de plant en daarna water geven(indien relevant) of laten inregenen;
Bij heel veel regen in de periode van de 2de tros kan men dan reeds beginnen met de bijvoeding (om uitspoeling te compenseren)
Uit een artikel van serretomaten(deel 3) volgende tekst:
01/06/07
Eerste bijvoeding met roze korrel oplossing.
Alle tomaten staan nu in hun 3de bloemtros, zijn nu allen gemiddeld 70-80 cm hoog, met de eerste vruchten op de eerste en soms op de tweede tros. Tijd dus om naast de gewone water-gietbeurten ’s morgens (twee tot driemaal per week,ongeveer 2-3 liter/plant,volgens het weer) één van de wekelijkse gietbeurten te vervangen door een gietbeurt met een roze korrel-oplossing van 2g/liter.
Een eenvoudige methode om niet steeds met enkele grammen meststof in de weer te zijn:
Hiervoor los ik 200 gr roze korrel in een emmer met 10 liter water.Van deze oplossing wordt er 200cc (na goed oproeren) gemengd in 10 liter water waarmee de planten dan aangegoten worden (gemiddeld 2-3 liter/plant).
Uit een ander artikel(deel 8) deze opmerking:
Nadeel van de onbeschermde buitenteelt is o.a. het gebrek aan kontrole op de watergift en gevaar voor aardappelziekte. Ook is het, gezien ons klimaat, realistisch van te kweken op 4 trossen, waarbij het oogstseizoen reeds afloopt op einde september of bij uitzonderlijk weer misschien iets later kan doorgaan.
Gezien de hoeveelheid regen deze zomer heb ik nooit water gegeven aan de planten met uitzondering van 2 gietbeurten (één per week) met roze korrel (2 gram/liter gietwater) teneinde nog enige bijvoeding re geven aan de tomaten. Eigenlijk had deze bijvoeding in droge vorm moeten gegeven worden
Conclusies:
In de serre:
-water geven(2 tot 3 liter/plant 2-3 maal per week
afhankelijk van het weer
-1 x per week water geven(met bijvoeding) vanaf 3de bloem
Buiten onbeschermd:
-alleen water geven als nodig is(als grond droog is)
-bijvoeding éénmaal per week vanaf 3de bloem(bvb roze korrel)in gietwater(als water geven nodig is,zoniet de meststof droog toedienen rond de wortels en inwerken) Hoeveelheid:ongeveer 5gr/plant(koffielepel)
Algemene regel voor watergift :ALTIJD s’morgens zeker in de kasteelt.
Is dit voldoende duidelijk Jozef?
Let wel,dat betekent niet dat andere manieren van watergift niet goed zouden zijn,alleen doe ik het zo.
Tenslotte zijn er meerdere wegen naar Rome nietwaar.
Wat telt is het resultaat.
Vriendelijke groe(n)tjes.
Herman…
Herman,
ik heb tomaten in de serre en buiten, ik wist niet dat er verschil in water geven was. ik geef mijn tomaten binnen en buiten in de vooravond water.
de groeten van jozef
Jozef,
Gaat uw vraag nu over kastomaten of buitentomaten al of niet onderdak geplaatst?Is belangrijk want watergift is verschillend.Bloemen buiten is denk ik eerder s’avonds aangezien condensatie en verdamping s’nachts daar niet ter sprake komt.Laat iets weten omtrent uw tomaten-vraag?
Groetjes,
Herman…
hallo ik zou graag willen weten wanneer we het best water geven aan tomaten en bloemen smorgens of in de avond bedankt op voorhand jozef
Hallo,
Onafgezien van de grootte van een tomatenplant,is voor mij de stelregel dat elke dief die verschijnt in het oksel van een blad,van zodra hij groot genoeg is om met de vingers te verwijderen(een tweetal cm is de norm die ik aanhoud),onmiddelijk verwijdert wordt.Dieven slorpen energie van de plant op en hebben geen funktie.Als je ze
te groot laat worden dienen ze met een scherp mesje af te snijden,vlak tot tegen de stengel,dus gevaar voor beschadigen van de stengel en een grotere wonde.Dus dieven WEG ERMEE.
Het wegnemen van de dieven kan gemakkelijk,in volle groeiseizoen,tot driemaal per week nodig zijn,zo vlug groeien ze,of zo vlug komen ze terug wanneer ze niet groot genoeg waren bij eerste wegname.
Best is gewoon elke dag vluchtig al je planten te controleren op aanwezigheid van dieven.
Nog een belangrijke opmerking:let goed op aan de kop van de plant dat je niet een dief maar de kop van de plant verwijderd,goed kijken dus en liever de dieven verwijderen tot één blad(oksel) onder de kop en een paar dagen wachten om hogerop de dieven weg te nemen.
Nog veel dieven-plezier gewenst.
Groetjes,
Herman…
mijn tomaten planten zijn nu 30cm hoog moet ik nu
de dieven er al uit halen.
Beste Ivan
1/de methode met de omgekeerde fles, wordt heel veel door liefhebbers gebruikt.
Het is bij tomaten dan ook niet nodig over de hele grondoppervlakte water te geven, maar de voorkeur gaat er toch naar om een strook rond de planten vochtig te houden, bijvoorbeeld met een druppeldarm of gietdarm of een geultje waar water inloopt. Om zo de voedingsopname en het wortelstelsel toch wat uitgebreider te maken zowel in de breedte als de diepte. De dieptegroei van de wortels wordt in dit geval gestimuleerd door niet te overdrijven met water te geven en zeker en vast “iedere dag een klein beetje” te vermijden. Dan worden de wortels lui en gaan ze niet op zoek naar water. Mijn bijkomende tip bij gebruik van de fles is dan ook deze: er op letten dat er een voldoende grote cirkelvormige en vochtige zone rond de plant ontstaat.
2/ Deze methode is mij onbekend. Persoonlijk zou ik het niet durven aanraden. Maar als u er goede resultaten mee hebt…. Vanwaar mijn twijfel? Omdat de plantenhormonen, aanwezig in stekpoeder wel zorgen voor de wortelvorming van stekken, maar eigenlijk niet zo lang een invloed op de plant hebben. Het zou mij verbazen dat de planten hier nog voordeel bij halen. Verder zou te veel stekpoeder wel eens een nadelige invloed op de kiemplantjes kunnen hebben. Nergens, ook professioneel, wordt de toepassing van stekpoeder bij zaden dan ook aanbevolen of vernoemd.
groeten,
Luc Dedeene
Beste,
hierbij enkele opmerkingen ivm tomatenteelt.
1/ inplaats van gietgeultjes te maken, denk ik dat het beter is om de wortels te doen groeien in de diepte. daartoe gebruik ik een petfles van water, waarbij ik een darm van +/- 15 cm lang monteer op de hals van de fles. (de darm even opwarmen zodat hij over de boord v/de fles gaat). De bodem v/de fles wordt afgezaagd en men kan een juiste hoeveelheid water geven.
2/ men bekomt een veel sterkere wortelkluit van de tomatenplanten waaneer men wat stekpoeder bij het zaad mengt; sterkere planten, grotere tomaten, minder ziekten.
groeten
Dag Anne-Mie
Na enig gezoek vond ik “Zakopane”tomatenras te koop op
http://www.vreeken.nl
Hopelijk is dit wat je zoekt.
Met vriendelijke groeten.
Herman De Moor
Ben al een tijde op zoek naar tomatenzaak van het ras Zakopane. Kunnen jullie mij zeggen waar ik dit kan kopen ?