Dit is deel zeven van de serie Tomaten telen met Herman.
Wie Herman is en welke artikels hij al geschreven heeft vind je op http://herman.plantaardig.com
05/08/2007
De eerste rijpende tomaat op Cristal F1. Twee dagen later is er ook een eerste rijping bij Ferline en opnieuw enkele dagen later de eerste rijping bij Hobby F1.
14/08/2007
De 1ste plukdag.
Ik noteer mijn eerste oogst: 1 kg(Cristal) en 1,25 kg(Ferline).
Vanaf nu wordt de oogst bij elke plukbeurt, plant per plant, gewogen en opgenomen in een tabel!
17/08/2007
2de plukbeurt bij Cristal en Ferline. Alle planten staan er nog heel gezond bij dankzij voldoende bespuitingen tegen de aardappelziekte.
21/08/2007
3de plukbeurt en eerste oogst bij Hobby F1 (1,1 kg). Met een weekje verschil is er nu dus ook oogst te noteren bij Hobby F1 vleestomaat. Het is dan ook een vleestomaat met grotere vruchten, wat altijd een beetje ten nadele is van de vroegheid.
- Foto’s : Zo zien de planten eruit na de bladpluk op 24/08 (klik op de foto voor vergroting)
24/08/2007
4de plukbeurt en bladsnoei.
Gezien het kwakkelweer is bladsnoei en bladpluk nu nodig om de vruchten maximaal te laten rijpen.
Bladpluk en Bladsnoei Alle bladeren worden verwijderd (met een goed snijdend mesje) tot één blad boven de laatst rijpende tros. Bovendien wordt er, door bladpluk rondom de trossen plaats gemaakt zodat de karige zon, bij gebrek aan prettige dagtemperaturen, de tomaten rechtstreeks kan verwarmen. Gezien de tijd van het jaar is een hittegolf met hevige zon nu uitgesloten zodat de tomaten gerust, zonder gevaar, mogen blootgesteld worden aan de zon om maximaal te rijpen. Tijdens een warme zomer kan langdurige blootstelling aan de zon groenkragen en cirkelvormige scheuren veroorzaken. |
25/08/2007
Het slechte, uitzonderlijke regenweer blijft aanhouden, dus toch maar een laatste sproeibeurt tegen de aardappelplaag.
Hopelijk is het gevaar voor de aardappelplaag nu geweken. Misschien had ik vroeger kunnen stoppen met sproeien. Maar, na mijn slechte ervaring van 2006 wou ik dit jaar geen risico’s nemen…
Oorzaken, preventie en bestrijding van aardappelplaag (Phytopthora infestans) Lees alle nuttige info in het artikel “de aardappelplaag bij tomaten” (bericht juni 2007) en de algemene kenmerken van deze ziekte bij aardappelen én tomaten in het artikel “de aardappelplaag, waarschuwing en bestrijding” (bericht van 2 juni 2007) |
29/08/2007
7de plukbeurt met terug lichte bladpluk rondom de trossen
03/09/2007
Rotte stengel op één Hobby F1 plant! :-(
Vandaag ontdek ik op één Hobby-plant op ongeveer 20 cm van de grond een zwarte rottende plek(ongeveer 30 cm lang) op de stengel
Mergnecrose bij tomaten Bladeren en tomaten zijn nog volledig intact maar alle bladeren hangen er slapjes bij. Bij het rooien van de plant is er niets abnormaal met het wortelstelsel. De stengel is tot in de kern aangetast en bovendien blijken er luchtwortels gevormd te zijn op de stengel. Na raadpleging van Luc blijkt dit mergnecrose te zijn. Een zeldzame bacterieziekte waar niets kan tegen gedaan geworden. Oorzaak zou kunnen zijn een te sterke groei samen met overdadige wateropname. De luchtwortels op de stengel zijn dan weer een reactie van de plant, die gezien het optredend rot in de stengel,tracht van nieuwe wortels aan te maken. Met de hoeveelheid regenbuien van de afgelopen dagen en het feit dat de buitentomaten romdom gevangen zitten tussen betonnen boorden en paden kan er wel eens teveel watergift geweest zijn. Hopelijk blijft dit beperkt tot één plant… Dit is een zeer uitzonderlijke situatie die zelden voorkomt. De zwarte kleur doet soms denken aan aardappelplaag. Maar aangezien kenmerken op bladeren en vruchten volledig uitblijven, het merg van de stengel ook aangetast is en de plant verwelkingsverschijnselen vertoont is er geen twijfel mogelijk : dit is mergnecrose. |
Foto’s mergnecrose, klik voor vergroting op de foto’s
13/09/2007
2de aantasting van mergnecrose op één Ferline plant (zonder luchtwortels op de stengel weliswaar)
15/09/2007
Nog méér mergnecrose. Vandaag opnieuw mergnecrose op één Ferline en één Cristal. In het totaal nu dus op 4 planten van de drie verschillende varieteiten.
Niet altijd blijkt de ganse plant afgestorven en is er nog een zekere doorstroming van sap naar blad en vruchten zodat niet onmiddelijk de (groene) vruchten dienen geoogst te worden.
Mergnecrose hoeft dus niet automatisch te betekenen dat de plant volledig afsterft
16/09/2007
14de plukbeurt en laatste belangrijke bladsnoei. Naast een laatste belangrijke bladsnoei strooi ik ook grasmaaisel op de aarde tussen de planten om teveel indringing van water (regen dus) in de grond te vermijden. Hoe meer de plant geremd (gestopt) wordt in zijn groei, hoe vlugger het rijpen van de vruchten nu zal gebeuren.
- Foto’s na de laatste bladpluk op 16 september: bij minder warm weer in het najaar en als de vruchten allemaal volgroeid zijn mag er toch heel wat blad verwijderd worden.
30/09/2007
Laatste (17de) plukbeurt van nog ongerijpte groene vruchten. De resterende, nog groene, tomaten worden nu geoogst voor narijping in de kas en vervolgens in de kelder (15°C). Deze laatste plukbeurt levert mij : 13,4 kg van Hobby (5,8kg),Cristal (4,8kg) en Ferline (2,8kg).
De globale jaaroogst (15 planten in totaal) bedraagt 67 kg afkomstig van Hobby F1 (28,9 kg)+Cristal F1 (22,6 kg)+Ferline F1 (15,4 kg)
15/10/2007 : Het rooien van alle planten
Alle planten worden nu gerooid en alle wortelstellen geverifierd. Nu blijkt dat alle varieteiten aangetast zijn door kurkwortel.
Gezien kurkwortel het gevolg is van een progressieve aantasting van de wortels door een schimmel, is de vraag hoe, na 2 jaar tomatenteelt op hetzelfde stukje grond,deze schimmel terecht gekomen is in de grond?
03/11/2007
Narijpen
Het narijpen van de nog groene tomaten is voortreffelijk gebeurd.
Een eerste narijping gebeurde in de kas tot wanneer de vruchten lichtrood kleurden. Hierna verhuisden de vruchten stelselmatig naar de kelder voor volledige narijping.
Tijdens de narijping zijn er nogal wat vruchten die schimmel gaan vertonen. Narijpen vertrekkend van volledig groene tomaten blijkt dus niet eenvoudig te zijn… (Lees ook het artikel : Wat met de groene tomaten?)
Dit artikel werd geschreven door Herman. Wie Herman is en welke artikels hij al geschreven heeft vind je op herman.plantaardig.com.
Het vervolg lees je morgen in deel 8
Beste Sven,
Het product dat gebruikt werd in 2007 is nu niet meer verkrijgbaar. De wettelijke wachttijden moeten hoe dan ook gerespecteerd worden. Voor wat betreft producten en wachttijden kan ik enkel en alleen verwijzen naar http://www.fytoweb.be, de verkopers van het tuincentrum en de verpakking van het product. Deze materie is te gevoelig aan veranderingen om hier te publiceren. Ook al omdat deze materie sterk verschilt tussen Nederland en België.
Met vriendeijke groeten,
Herman…
Dag Herman,
Ik lees hier dat je op 25/08/2007 nog een spuitbeurt tegen plaag gaf en op 29/08/2007 er reeds van oogste. Met welk product behandelde je dan gezien de toch wel zeer korte tussentijd?
Interessant. Ik ga eens op de zakken kijken.
Bedankt weer. Al die berichten beantwoorden kost toch veel tijd.
groetjes, Joke
Beste Joke,
Hier is het antwoord op de vraag:wat betekent EC?
EC betekent Electrical Conductivity, en dat is op zijn beurt een maat voor de totale concentratie aan meststoffen en zouten, het is dus een andere benadering voor het gegeven zoutconcentratie.
De EC-waarde vindt je o.a. terug op de verpakking van bvb potgronden(uitgedrukt in µS/cm of mS/cm al naargelang de concentratie)en meststoffen.
Met vriendelijke groeten,
Herman…
Hallo Herman,
Bedankt voor je uitgebeide antwoord. Het kwartje is gevallen. Ik haal eigenlijk ook nooit veel blad weg voor eind augustus.
De zoekfunctie heb ik idd nog nooit gebruikt omdat ik dacht dat ik dan weer in het google doolhof terecht zou komen. Heb het uitgeprobeerd en het werkt fantastosch.
Gezoch op scheuren/barsten van tomaten en ik kwam direkt waar ik wezen moest. In dat artikel van 2007 werd gesproken over EC bij de wortel. Waar staat die afkorting voor?
groet van Joke
Beste Joke,
Hierboven is reeds in beperkte mate gesproken van “bladpluk en bladsnoei” en dit in de periode van de oogst,wanneer de vruchten vollop aan het rijpen zijn of
op het einde van het seizoen,om de laatste vruchten toch nog zo goed mogelijk op kleur te krijgen.
Er zijn,tijdens de opgroei van de plant,ook nog andere
momenten waar bladpluk “gedoseerd” nuttig kan zijn,bvb wanneer het gewas overdreven veel blad ontwikkelt en daardoor de bloem-en vruchtvorming benadeelt omdat er teveel energie gaat naar het gebladerte.
Waarom bladpluk,onoordeelkundig toegepast,nadelig kan
zijn heeft te maken met het feit dat,door bladsnoei,er een vermindering van bladoppervlak ontstaat,dus minder verdamping en bij gelijkblijvende watergift meer wateropname in de vruchten dus.Als onmiddelijk daarna de temperatuur in de kas hoog oploopt of een sterke zon instraalt op de vruchten,gaat de vrucht barsten(zie hierboven).
Conclusie:
Bladpluk en bladsnoei moet,tijdens de verschillende teeltstadia,oordeelkundig gebeuren,kan verschillen van
teelt tot teelt,teeltklimaat,tomatenras,,
Zeker dus geen zaak om klakkeloos op dezelfde manier toe te passen maw ook een kwestie van “feeling” en kritisch bekijken van elke plant afzonderlijk.
Het idee van een apart artikel daarover te schrijven bestaat reeds en dit zal,in functie van de beschikbare tijd,zeker nog gebeuren.
In afwachting hiervan hoop ik u toch een beetje inzicht gegeven te hebben in deze zaak en is hierbij uw vraag
voldoende beantwoord?
PS:Bovenaan elk artikel vindt je een google site-zoekfunctie waarmee je gemakkelijk de artikels kunt opsporen waarin sprake is van een zoekwoord.
Nuttig om te gebruiken en weinig geweten,zo blijkt.
Met vriendelijke groeten,
Herman…
Hallo Herman,
Waarom was het dan niet goed om het blad rigoureus terug te knippen zoals vaak gedaan wordt?
Staat vast nog wel ergens op de site maar ik kan even niet traceren.
Beste Joke,
Nitraat in vruchtgroenten is nooit een probleem. En bladplukken heeft daar geen enkele invloed op. Nitraten hopen zich soms op in bladeren van planten.
Nitraat in bladgroenten is dan eventueel wel een probleem bij teelt in lichtarme omstandigheden.
Op de site staat een artikel over nitraat-nitriet : http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/nitraten-in-groenten-nader-verklaard/
Indien u nog concrete vragen heeft over het bladplukken zelf, dan horen we het graag.
Met vriendelijke groeten,
Herman…
Ik weet dat er verleden jaar het weghalen van veel blad in tomaten is besproken.
Dat was o.a. niet goed omdat nitraat of nitriet (vergeet steeds het verschil)zich dan in de tomaten ontwikkelt. Heb naar het bericht gezocht maar kan het niet vinden.
Kan iemand mij nog een keer uitleggen hoe dat werkt?