Dit is de naam van een tentoonstelling met lezing, kookdemonstratie door Frank Fol en een ajuinzoektocht voor de kinderen. Dit alles in het groentemuseum ’t Grom van 14 september tot 29 oktober.
We gebruiken elke dag uien in onze keuken. Maar we eten meer ajuinachtigen dan we denken. Ook prei, bieslook, sjalot en knoflook behoren tot deze alliumfamilie.
In ’t Grom, wordt er vanaf vrijdag speciale aandacht besteed aan deze heel oude, populaire en veelzijdige groente.
Meer dan 5.000 jaar geleden werden ajuinen, net als prei en knoflook, al in het Midden-Oosten gegeten. De Romeinen brachten de groenten naar onze regio’s. De groenten werden hoofdzakelijk door armen gegeten.
Ook tijdens de middeleeuwen en de nieuwe tijd bleef dit voedsel minderwaardig omdat ze een kwalijke reputatie hadden. Ze werden gezien als winderige voeding, slecht voor de spijsvertering en lichaamssappen.
Nochtans werden trossen ajuinen ter bescherming tegen infecties, de pest en ongedierte gebruikt. Het enige nadeel blijft dat je van de zwavelhoudende grondstof alliine huilt, maar net deze stof zorgt ervoor dat een ajuin gemakkelijk te bewaren valt.’
Vandaag is de ajuin niet langer een vieze groente, maar ook lekker en vooral gezond.
De beroemde groentekok F. Fol komt het op 21 september hier bewijzen met speciale gerechten met de ajuin, knoflook en prei in de hoofdrol. Inschrijven hiervoor (15 euro) via 015-31.50.55.
Het startschot van ‘Zeg niet zomaar ajuin tegen een ajuin’ wordt gegeven met een lezing van Eddie Niesten van het CAG op 14 september om 20 uur. Nog tot 29 oktober loopt tegelijk ook de speciale ajuinzoektocht voor kinderen in het museum.
Meer info groentemuseum ’t Grom