Besparen op pootgoed van aardappelen

Pootgoed is een zeldzaam goed dit jaar, wat het ook heel wat duurder maakt. Daarom enkele tips om te besparen op pootgoed. Deze tips waren oorspronkelijk bestemd voor de professionele aardappelteler, maar werden door mij bewerkt voor de moestuin. Het zijn ook slechts enkele uittreksels van een actueel bericht van het PCA met mijn bevindingen daarbij.

(Op de foto, een grote maat van rode eersteling, met grote topscheut. Om deze topscheuten te vermijden is het beter tijdig het pootgoed te snijden om zo de andere scheuten te stimuleren)

Ruimer planten

Proeven in het verleden hebben aangetoond dat de meeste kilo’s verkregen worden met de nauwste plantafstanden. Ruimer planten kan economisch verantwoord zijn, als er niet overdreven wordt. Ruimer planten geeft meer grove knollen met meer kans op holheid, kloven, groenverkleuring, stootblauw en rooischade. Zorg ervoor dat de plantafstand aangepast is aan de omstandigheden (dichter in zware, koude grond; ruimer in lichte grond) en aan het ras.

Mijn toevoegingen : dichter planten zal het gewas minder snel doen opdrogen, met waarschijnlijk iets meer kans op schade door aardappelplaag. Dus toch beter iets ruimer planten omdat er toch weinig kans is op stootblauw en rooischade. Dit zijn normale plantafstanden :   70 x 30 of 60 x 35 voor vroege aardappelen, 70 x 35 voor halfvroege of 60 x 40. Dit is voor de maat pootgoed 28-35 of 28-40.

Snijden

Snijden van pootgoed is een techniek die vooral toegepast wordt bij vroege rassen. In principe is snijden niet aan te raden omwille van de kans op overdracht van (latent aanwezige) ziekten. Bij vroege rassen levert snijden een iets onregelmatigere opkomst, maar een vergelijkbare opbrengst als dezelfde stengeldichtheid aangehouden wordt (doorgaans zes à acht cm nauwer planten). Door te snijden worden meer kiemen (= stengels) gestimuleerd per poter. Dit kan een besparing van een derde van de benodigde kilo’s opleveren.

Mijn toevoegingen : Pootgoed snijden bevordert ook de vroegheid. Pootgoed snijden doe je best overlangs, dit zorgt voor de beste verdeling van de kiemen. Door grotere maten te snijden, kan je dit pootgoed behandelen alsof het de maat 28-35 is. Je hebt dus dubbel zoveel pootgoed, maar je moet niet dubbel zo dicht gaan planten. Snijd je niet , dan moet je wat wijdere planten.

  • Een rekenvoorbeeld :
    voor maat 28/35 geldt: 2½ kg bevat ± 100 knollen (7 stengels per 2 knollen) voor ± 20 m² (plantafstand 70 x 30)  Bij maat 35/50 geldt: 2½ kg bevat ± 45 knollen (5 stengels per knol) voor ± 13 m² (plantafstand 70 x 35). Door deze laatste te snijden heb je 90 knollen, die je dan uitplant op 70 x 30. Dus kan je daarmee 16 m² planten, nog niet zoveel als met 2,5 kg pootgoed van 28-35 maar wel al wat meer dan met niet gesneden pootgoed. Het is ook beter voor de stengelverdeling.

 

Lakschurft

De laatste jaren vormt lakschurft (Rhizoctonia sp.) een belangrijk probleem dat zich uit in een slechte opkomst, een verlaagde opbrengst en een minder goede kwaliteit. Vooral bij vroeg planten is het risico groter, omdat koude weersomstandigheden de opkomst vertragen en de schimmel meer kans geven om scheuten aan te tasten. Aangetaste poters zijn een belangrijke oorzaak, naast besmetting uit de grond. Minder lakschurft op de poters betekent een betere opkomst, een betere sortering, een mooiere vorm, minder afval door gaatjes en scheuren en beter wasbare aardappelen (minder lakschilfers)

Beoordeel daarom uw pootgoed door enkele knollen te wassen zodat de zwarte sclerotiën zichtbaar worden.

 

Mijn toevoegingen : zorg er voor dat u zeker tot begin april de pas geplante aardappelen afdekt met flodderfolie of vliesdoek. Plant niet in natte grond en dek de grond na het planten onmiddelijk af met folie, zo blijven de poters wat warmer.

 

Poters tellen

Het is zinvol vóór het planten het aantal poters per kilogram te weten. Mogelijk vallen de poters groter of kleiner uit dan verwacht, waardoor een kleinere of grotere oppervlakte kan worden beplant.

Lees het overzicht in aardappelen kweken.

14 gedachten over “Besparen op pootgoed van aardappelen”

    1. Dag Jeanine,

      Het is nu de kunst om de aardappelen in rust te houden. het is de bedoeling dat de ogen nu nog niet onluiken. Plaats deze dus zo fris en licht mogelijk. De mijne staan in aardappelbakjes onder een afdak gericht naar het noorden. Wanneer ze nachtvorst uitgeven gaan ze binnen in een frisse maar vorstvrije loods. Alhankelijk van de temperatuur buiten zet ik de deuren zoveel mogelijk open zodanig dat de planters veel licht krijgen en fris blijven. in Het vroege voorjaar gaan ze dan schieten en dan moeten ze opnieuw zoveel mogelijk licht krijgen. Ik ga ze dan ook regelmatig buiten zetten zodanig dat ik sterke scheuten krijg.

      groeten

      piet

  1. pootaardappels doormidden snijden is vaak een goede manier om aan voldoende poters te komen. Raja bijvoorbeeld is een grote poter met vrij weinig ogen, voorkiemen en vlak voor planten doormidden snijden met op elk stuk 1 of 2 ogen werkt in de praktijk goed, met 2 kilo pootgoed zit je zo op 36 poters en kun je 10 m2 beplanten. Zelf pootgoed overhouden kan 1 keer, consumptieaardappels uit de winkel kunnen ook als pootgoed, maar je moet niet overdrijven in die dingen. Met pootgoed kun je meestal 18 poters per kilo rekenen, kleine poters gaan meestal tot 40 per kilo.Bij frieslander en dore gaat de voorkeur meestal uit naar grote poters, die hebben meer groeikracht en herstellen beter van late nachtvorst. Plantafstand bij vroeg is 5 per m2, 40 bij 50 of 45 bij 45, behalve frieslander, die is 6 per m2. Middelvroeg is meestal 38 tot 40 planten per 10 m2. Laat is vanaf 36 poters per 10 m2, of nog verder uit elkaar, afhankelijk van de vroegheid.

    1. Ruimer planten van poters kan ook schelen in de gevoeligheid voor aardappelziekte. Dit is een bekende truc uit de beroepsteelt. Bang voor aardappelziekte bij ideale plantafstand? De totale hoeveel kalium bij de beroepsteelt, afhankelijk van de opbrengst, varieert van 11 tot 15 gram per m2. Van mij mag je er rustig 1 tot 2 gram erboven zitten, dat scheelt meestal al in de gevoeligheid voor aardappelziekte. Poters snijden heeft de voorkeur voor voornamelijk de middelvroege en late rassen, die hebben meestal toch voldoende groeikracht en redden het wel. Per se de bint willen telen? Aardappelmoeheid opheffen en voldoende bescherming tegen aardappelziekte? Dan zal je rond de 20 gram kali per m2 zitten! Ga er maar aan staan!

  2. Ik bewaar ieder jaar mijn eigen poters geselecteerd uit mijn aardappel oogst , hoe lang kan ik daar mee doorgaan ? ik heb het ras Parel .

    Hendrikus

    1. Volgens mij kan dit zolang je nog steeds gezonde kleine poters kunt uitrapen. Vanaf dat je een jaar hebt dat de oogst door een ziekte tegenvalt moet je herbeginnen met nieuw pootgoed. Je kunt geen aantal jaren kleven op herwinnen van pootgoed.
      Groetjes Tuinman Peter

  3. hoewel ik elk jaar mijn aardappelen op een andere plaats in de moestuin poot had ik dit jaar een prachtige groei. Tot ineens de bladeren verdroogde. [half juni] Ik heb 1 plant er uitgehaald en dat zag er ogenschijnlijk goed uit. Na een week de aardappelen gerooid. Zeer onregelmatige afmetingen. Regelmatig kom ik aardappelen tegen, die van binnen aangetast zijn. Weet iemand wat er gebeurd kan zijn

  4. Ik miste U een beetje maar gelukkig kunnen we weer beginnen.Première teel ik al een aantal jaren, ik zet hele kleine poters om de 30cm in de regel dan teel ik alleen maar grote aardappelen en omdat je begin juni al kunt rooien heb je ook geen last van aardappelziekte. Voor late had ik voor het eerst Agria een heleg rote opbregst met aardappelen van ong 15 cm. In de flevo polder was een tuinder die rooide 100000 kg van een bunder.
    Groet H Rutsen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.