De afgelopen dagen zijn de meloenen toch flink gegroeid. Hoog tijd om aan bestuiving en bevruchting te denken. Want in een kas kunnen de bijen en/of hommels jou wel eens in de steek laten. Maak er een gewoonte van dat je om de twee dagen de bloempjes gaat bestuiven.
Hieronder vindt je, rijkelijk geïllustreerd met foto’s (klik erop om de details te zien), hoe je dit best aanpakt.
Zoek een mannelijke bloem, deze vind je in de bladoksels op de hoofdstengel. Er zitten er meestal verschillende in één bladoksel. Neem deze met frisse, gele kroonblaadjes. Er zitten meestal ook wat oudere exemplaren bij die er minder fris uitzien.
Pluk het bloempje met een zo lang mogelijk steeltje. Haal voorzichtig de gele kroonblaadjes rondom rond weg.
Tot je dit resultaat hebt
Zoek de vrouwelijke bloemen, deze bevinden zich op de zijscheuten. Ze zijn trouwens zeer makkelijk te herkennen omdat er al een klein meloentje (het vruchtbeginsel) onder zit.
Ga met het mannelijke bloempje voorzichtig tegen de stamper van de vrouwelijk bloem. Als je wat stuifmeel ziet kleven tegen de stamper is het goed. Niet duwen op de stamper, maar gewoon voorzichtig raken. Zorg ervoor dat je met een mannelijke bloem van één plant steeds vrouwelijke bloemen van andere planten gaat bestuiven.
Je kan met één mannelijk bloempje een tweetal vrouwelijke bloemen bestuiven. Eventueel meer, maar meestal zijn er ruim voldoende mannelijke bloemen voorhanden.
Kan het ook zo zijn dat er alleen vrouwelijke bloemen aan de plant komen?
Er zijn altijd voldoende mannelijke bloemen aanwezig. Groeten Tuinman Peter
een trucje om mannelijke bloemen uit vrouwelijke te herkennen zonder dat je moet kijken naar stamper of meeldraden is volgende
de bladoksels waar meerdere bloemen staan zijn het mannelijke bloemen, de oksels waar er maar 1 bloemje staat (met meestal al een klein vruchtbeginsel) zijn de vrouwelijke bloemen. Weet wel niet of dit klopt voor watermeloen aangezien ik dit niet kweek.
Piet, dat klopt eveneens voor watermeloen. Tuinman Peter
Hoi,
Ik heb dit jaar een goede opbrengst per plant, ca 6 mooie vruchten per plant
Maar als ik een rijpe meloen oogst heeft deze geen smaak, ze zijn mooi van kleur en heel sappig enkel de smaak ontbreekt.
Is er iemand die weet hoe dit komt?
ik heb 1,5 week geleden 3 watermeloenplantjes gekocht en in onze plastieken serre geplant. 2 daarvan zijn intussen volledig verwelkt, en van het 3 hangen de onderste blaadjes ook al slap de bovenste blaadjes staan wel nog mooi. Wat kan hiervan de oorzaak zijn ? Ze staan in ieder geval warm genoeg want in serre.
Geen advies ? intussen al 4 plantjes die verwelken, ze zien nog mooi groen, maar laten alles hangen en wat verschrompelt. Ik heb nog 1 een potje, die durf ik niet planten omdat ik vrees dat ook die dan zal verwelken ?
Nele, zijn het aangekochte stevige planten of zijn het zelfgekweekte en eigenlijk spitse plantjes mat weke blaadjes? Indien het hetlaatste is, dan zou het kunnen dat je plantgoed is opgegroeid bij veel te weinig licht en bij het uitplanten krijgen die plantjes nu ineens mega veel licht, gevolg de weekste blaadjes verbranden en de groeipunten kunnen overblijven en van daaruit kan de nieuwe groei komen. Indien zo, volhouden, de oude blaadjes verdrogen en de nieuwe groei daar komen dan de volwaardige bladeren en scheuten uit. Op deze manier komt alles nog tot een goed einde. Laat nog eens iets weten. Groeten Tuinman Peter
Nele, indien de denkpiste juist is dan zou ik het resterende plantje eerst buiten laten afharden op een half beschaduwde plaats en dan na ongeveer 1 week planten in de serre. Groeten Tuinman Peter
Het zijn stevige aangekochte plantjes. Het plantje die nog niet in de grond gepland werd staat nog goed. Zou het kunnen zijn door bv te weinig water ? Ze krijgen om de 2 dagen water en ze hangen echt verwelkt. Vorig jaar watermeloen in open lucht, nu in serre en nu lijkt het niet te lukken
Nele, heb je na of bij het planten een stevige meststofgift in de grond gedaan? Groeten Tuinman Peter
De grond werd volledig omgedaan en toen werd er wel potgrond voor de moestuin onder gemengd. Verder bij het planten enkel wat water, geen verdere meststoffen. Gisteren wel wat meststoffen bin het water gedaan. om de hoeveel tijd geef ik ze best water ? Het laatste plantje stond ook al in de serre, dus die deed het wel nog goed in de verpakking van de winkel. die heb ik nu ook gepland. 2 plantjes kapot en andere 2 zo half/half, nieuwe blaadjes staan wel mooi, onderste blaadjes verwelkt (plantjes ong. 12 cm)
Nele, doorbijten en hopen dat alles goed komt. Groeten Tuinman Peter
Hallo
Ik kweek in de serre meloentjes. Al stuk of 4 jaar.
Andere jaren maak ik meestal 2 of soms eens 3 stengels per plant. Nu dit jaar heb ik dit eens niet gedaan en gehoopt dat het zaad wat beter boven komt.
Nu ik heb nu ongeveer 30 planten staan. Toch lukt het niet om meerdere meloentjes aan dezelfde stengel te krijgen. Aan de meeste heb ik maar één meloen hangen, en enkele 2 meloenen.
Het lukt mij al zeer moeilijk om de bloementjes bevrucht te krijgen. Ik heb e hele poos om de twee dagen zelf proberen te bevruchten. Helaas niets van resultaat, dus enkel met de hulp van enkele hommels ben ik toch aan de vruchten geraakt. :( ik begrijp niet dat het zelf niet lukt.
Ook sterven er soms bevruchte bloemen af. Ze krijgen een grote van ongeveer 4/5 cm lengte en plots worden ze geel en sterven ze af. Ik heb zo met pijn in het hart al een stuk of 20 zo moeten afknippen. Anders ging ik gemiddeld wel 2 meloentjes gehad hebben.
Is er een reden dat een bevruchte meloen toch afsterft na één / twee weken?
Mvg
Een meloentje dat afsterft is niet bevrucht, ook al heeft het de eerste dagen toch wat gegroeid.
Misschien is de reden dat het dit jaar niet lukt dat je maar één stengel kweekt. Daardoor is de groeikracht misschien veel meer dan vorige jaren. Bij meloen met heel sterke groei en heel veel blad kan het zijn dat er mindere vruchtzetting is. Ik kan uw planten niet zien, dus is dit een veronderstelling. Een heel flauwe groeikracht kan ook. Of nog iets anders dat ik als diagnose zou stellen als ik de planten zou zien. Foto’s kan altijd naar lezersbijdrage@plantaardig.com Laat maar van je horen…
Hallo
Ik ben voor een 4,5 maand in Thailand , hier heb ik ook mijn watermeloenen in volle grond enkele plantjes hebben we nu , maar er zijn geen vr aan enkel mannelijke bloempjes hoe verkrijg ik die zijscheuten MVG carrie
Watermeloenen en verschillende soorten gewone meloenen bij elkaar, levert dat een probleem op kwa smaak. Ik heb verschillende soorten meloenen bij elkaar geplant, en vroeg me nu af als bestuiving van elkaars bloemen nog dezelfde vrucht geeft…
Zaden aanhouden is waarschijnlijk zeker niet aangewezen..
Dat is geen probleeem nu. De vruchten zullen nu door een eventuele kruising niet veranderen van uiterlijk. Als je daarentengen zaden over houdt uit deze vruchten zal je plantjes bekomen die andere kenmerken zullen hebbben. De gewone meloenen kunnen onderling kruisen, wat op zich geen probleem hoeft te zijn, het kan een mooie verrassing opleveren. De kans dat watermeloen met meloen kruist is zeer klein (een procentje of zo), zo heb ik indertijd eens opgezocht op de website van een Amerikaanse universiteit. Dat is op zich niet zo verwonderlijk want ze behoren wel tot dezelfde familie, maar tot een verschillend plantengeslacht. Het is een beetje alsof je een meloen met een courgette zou kruisen.
“Zorg ervoor dat je met een mannelijke bloem van één plant steeds vrouwelijke bloemen van andere planten gaat bestuiven.”
Betekent dit dat men minstens 2 meloenplanten moet hebben ? Waarom mag er niet bestoven worden tussen bloemen van 1 en dezelfde plant ?
Martin, volgens mij is het geen probleem dat je een kruisbestuiving krijgt met bloemdelen voortkomende van dezelfde plant. Groeten ‘Tuinman Peter’
Je kan dit perfect met één plant doen maar kruisbestuiving levert grotere vruchten op
Ik heb verschillende vrouwelijke bloemen op de plant, en ook verschillende mannelijke. De vrouwelijke bloemen staan altijd gesloten, hoe kan ik die dan bevruchten ?
Dat is raar, dat die vrouwelijke bloemen niet open gaan. Kan je een foto sturen naar lezersbijdrage@plantaardig.com ?
Maar, bloemen die gesloten blijven kunnen niet bevrucht worden. Ofwel zijn ze nog te jong, ofwel is dit een fenomeen dat ikzelf nog nooit gezien heb en de oorzaak.
Nele, het is bekend dat de bloemen van courgette en pompoenen alleen open staan in de voormiddag. Op welk tijdstip van de dag ga je de bloemen controleren om te bestuiven? Groeten Tuinman Peter
Ik ga de watermeloen telkens controleren ’s morgens voor 8 uur en meestal ook nog eens ’s middags 12u als ik thuiskom en dan s’ avonds. Zal dit weekend eens in de loop van de voormiddag kijken.
Deze middag stonden er 2 bloemetjes wat open, dus dan maar wat bestuiving gedaan. morgen volgende poging. Op welke termijn zou je moeten weten of het een watermeloen wordt ? Ik heb intussen al en 6 tal vrouwelijke bloemetjes waarvan de bloem intussen verwelkt en wat verdroogd is, die zullen dus niks worden. Is het nodig dat ik water geef, veel ?
Inderdaad, watermeloen heeft vrij kleine bloemen waarvan het soms lijkt dat ze niet goed open gaan.
Binnen de week zou het kleine vruchtbeginsel ofwel al duidelijk gegroeid moeten zijn, ofwel geel geworden en afgestoten.
Je kan ook de volgende dag nog eens dezelfde bloem bestuiven, om nog meer kans te hebben.
Staan de planten buiten, dan is de kans groot dat er bijen andere bestuivers op afkomen.
Watermeloen heeft weinig water nodig. Het is zeker niet nodig veel water te geven als de plant goed ingeworteld is, de plant is aangepast om in zeer droge omstandigheden toch zeer waterrijke vruchten te leveren.
Intussen 1 vruchtje die al groter is dan alle andere, dus hoop, 2 andere die open waren, dus bestoven. Van 4 andere heb ik de bloem niet weten open gaan, was nochtans weekend dus heb het goed in de gaten gehouden. Die bloempjes zijn intussen verdroogd, dus zal hetniks zijn, tenzij de bijen meer succes gehad hebben. Kan ik nog iets doen om de kans op slagen van alvast dat ene vruchtje te verhogen ?
Je kan eigenlijk niets doen, behalve hopen op een zonnige nazomer, zodat de watermeloen nog tot rijping kan komen. In de serre moet dat zeker lukken, in open lucht is het eventjes afwachten wat september brengt. Reken toch op zes weken vanaf nu vooraleer je een watermeloen kan oogsten.
Kan ik m’n meloen planten bemesten met tomaten mest vloeibaar?
tomatenmest kan zeker bij meloenen en zeker bij aardappelen.
Maar je moet wel oppassen dat er niet te veel gebruikt wordt, anders wordt de plant verbrand, als de plant begint te verbranden komen er langzaam roestvlekken (oranje vlekken).
zorg goed voor je akker.
met vriendelijke groeten Boer Tuin en Passie.
Ik heb de meloen soort Sweet Granite het is een soort die het ook goed in ons klimaat groeit. Zijn ook geschikt voor grote potten.
De plant doet het goed maar ik zie alleen mannelijke bloemen ook aan de zijscheuten. Moet ik meer geduld hebben of? En kan ik de plant ook wekelijks bij mesten met vloeibare tomatenmest?
Beste Janny, waarschijnlijk zullen de vr. bloemen komen aan de zijscheuten van de zijscheuten. Top de zijscheuten in op 2 bladeren en de zijscheuten die nu ontstaan hebben vr. bloemen. Het zou ook kunnen dat verderop er wel vr. bloemen op de eerste zijscheuten komen. Je mag bijbemesten, maar tweewekelijks is voldoende. Meloen vraagt minder meststof dan tomaat.
Groeten,
Luc
http://groenten-boek.plantaardig.com
Hallo ik heb 6 meloenplanten maar het lukt me maar niet om een bloem te bestuiven ik doe alles precies zoals hier boven staat maar het lukt me maar niet heeft iemand tips?
Hallo, wij hebben 1 plant in de serre staan en zonder nadenken en beschrijving gekocht, leek ons leuk, watermeloen.
Nu lees ik hier over de bestuiving! en de vraag is dus, kan je met 1 plant aan zelfbestuiving doen of werkt dat niet en zal je altijd 2 planten moeten hebben?
Nu is hij nog klein en kan ik er nog 1 bij kopen.
Hallo Rob, één plant is voldoende. Zo heb je wel minder bloemen en is de kans op insectenbezoek kleiner. Dus best handmatige bestuiving uitvoeren, maar het mag stuifmeel zijn van dezelfde plant als waar de vrouwelijke bloem op staat;
groetje,
Luc
http://groenten-boek.plantaardig.com
Bedankt voor het snelle antwoord!
Insecten zijn er niet in de serre dus zullen we als de tijd daar is zelf op bestuivingsavontuur gaan!!!
Hoeveel vierkante meter heeft een meloen nodig?
Dag Luuk, ongeveer een kleine vierkante meter buiten en binnen een volle vierkante meter. Groetjes Tuinman Peter
Oké ik ben van plan om morgen een tunnelkas te maken van ongeveer 2 bij 5
Hallo , wij eten (met zijn vieren) nu al zo,n 2 weken bijna elke dag (water)meloen , en we kunnen er niet genoeg van krijgen,,zo lekker zijn ze .
zelf gekweekte zijn echt veel beter als uit de winkel !!!!
Volgend seizoen nog veel meer kweken …zeker 2 maal zo veel . en alleen F1.!! Groeten
Arjan, niet vergeten dat we een uitzonderlijk zonnige zomer hebben gehad. Een volgende zomer misschien niet zo, niet overmoedig worden door het verdubbelen van de kweekhoeveelheid. Ik heb nog voor de mooie zonnige dagen artikels gepubliceerd dat we er misschien mee rekening moeten houden dat we inderdaad vochtiger en minder zonnige tijden tegemoet gaan. We zijn nu 2 maanden verder en is een heel ander verhaal. Zo zien we maar dat we nog steeds niet het weer op lange termijn kunnen voorspellen. Toch zijn de vruchten van paprika, meloen en watermeloen uit open lucht dit jaar niet te beschrijven lekker. Nog smakelijk verder. Groetjes Tuinman Peter.
Arjan, ik heb een nieuw artikel gepubliceerd in de rubriek korte dagberichten van tuinman Peter over rottende meloenen door de regen, heb jij hieromtrent ervaring? Groetjes Tuinman Peter.
PS het artikel word online geplaatst tijdens het weekend, niet vroeger.
Ben zelf al meloenen aan het oogsten buiten het zijn netmeloenen met zo,n grove tekening ,emir en melba ,
dat had ik niet gedacht dat ze zo zouden worden. na het plukken paar dagen op fruitschaal ze werden zachter , en meer geel . daarna in koeling …mmmmmm.
Dag Arjan, uit mijn proeven, de soort ‘Farr North’ uit volle grond, reeds 3 vruchten geoogst, nog 1 dag laten narijpen en inderdaad koel serveren. Wat een smaaksensatie, vruchten uit de winkel zijn meestal te vroeg geplukt en halen niet zoveel aroma. Groetjes Tuinman Peter
ik heb een vraagje kan je meloen beter op lichte klei kweken of op zandgrond die grond soorten heb ik alvast weten voor volgend jaar ik denk zelf lichte klei omdat daar meer voeding in zit
hoi ja lichte klei is ok beter nog als je er meer compost aan toe voegt ,zand is niet goed dat houdt slecht vocht vast en heeft geen voedingsstoffen.
zelf kweek ik ook op lichte klei .
oke bedankt
op internet stondt dat komkommer courgette en meloenen familie van elkaar zijn en dus met elkaar kan bestuiven
jouw komkommerplant is waarschijnlijk een 2 slachtige buitensoort omdat je zegt dat er nog geen komkommers aanzitten(die komen nog!) ,die geeft eerst een boel mannelijke bloemen waarvan het stuifmeel denk ik beter is om de meloen mee te bestuiven dan een zelfbestuivende (soort met alleen vrouwelijke bloemen) ik denk dat de bestuiving soms goed kan gaan.
succes
Hallo Jannes, ze behoren inderdaad allemaal tot dezelfde familie. Maar dat wil niet zeggen dat ze allemaal kruisbaar zijn. Zo zou je anders ook aardbeien en appels kunnen kruisen bijvoorbeeld of paprika en tomaat.
Maar, je hebt een punt, meloen en komkommer zijn niet alleen familie, ze behoren zelfs tot hetzelfde geslacht (Cucumis). Dat maakt de kans op kruising al groter. Toch beweert de meeste Engelstalige wetenschappelijke literatuur op internet dat dit een rariteit is. Maar het is niet onmogelijk. En dat heb jij nu misschien wel ondervonden!
groetjes,
Luc
het is gelukt met de komkommer plant bestuiven er komen 3 meloentjes aan hoe vaak moet ik nu water geven
niet te veel water geven, net genoeg, zelf geef ik buiten maar ongeveer 1x per week water met voeding erbij ongeveer 2 / 3 liter per plant.
als het heet is mischien 2x per week .
de voeding is belangrijk voor een goede vruchtzetting heb ik gemerkt .maar teveel stikstof geeft weer te veel blad.een voeding met als grootste aandeel kalium en fosfor werkt goed .
de voeding die ik gebruik is een biologisch / minerale met sporenelementen magnesium en aminozuren,sommige meloenen van mij buiten zijn bijna klaar om te oogsten , en een watermeloen is zo groot als een voetbal, de langwerpige watermeloenen beginnen ronder te worden?.groeten.
Dag Jannes,
de grond aan de drogere kant houden, zoals Arjan zegt.
Alle literatuur wijst er op dat komkommer en meloen elkaar niet zullen bestuiven. Ergens op internet staat dat het heel zeldzaam is….. Dan heb jij wel heel veel geluk gehad. De kans is groter dat de bestuiving van mannelijke bloemen van eenzelfde plant komt dan van een komkommerplant. Welk soort komkommer had je?
delikatess er komen geen komkommers aan
let er wel op dat de mannelijke bloem die je gaat gebruiken de goede rijping heeft en het stuifmeel produceert , jonge en te oude bloemen hebben geen of niet goed stuifmeel ! je kunt het zien als het puntje van het penseeltje die je gebruikt bedekt wordt met een kleine hoeveelheid geel poeder dan is het meestal goed om mee te bestuiven. groeten
moet het perse een mannelijke bloem van een andere plant zijn??
Ik heb het ooit eens opgezocht, en de conclusie was, meen ik mij te herinneren dat het beter van een andere plant is, maar dat het niet 100% noodzakelijk is.
oke maar ik heb 4 vrouwelijke bloemen bevrucht met een mannelijke bloem van dezelfde plant maar die gingen dood dus ga ik maar met een bloem van een komkommer plant bestuiven
Bestuiven van meloenen met een komkommerplant lukt niet…
Ik heb deze methode geprobeerd. toppen enz..
Er kwamen reeds 3 meloenbollen van +- 4-5 cm aan. Maar 2 er van zijn op die grootte toch afgevallen
Wat kan daar de reden van zijn???
Het waren gekochte geënte meloenplanten van Superprof.
Geef ik te veel water? Is de kas te warm? ????
thanks om mee te denken
hoi, teveel water geven is niet goed ! , en hoe warm is het dan in de kas?
en bloeivoeding werkt ook goed om vruchten beter te laten vormen
van bloeivoeding heb ik nog nooit gehoord
heb je daar een productsoortnaan van
Als de plant er goed uitziet is de reden van afvallen van de vruchten toch wel een slechte bestuiving/bevruchting. Vruchtzetting bij meloenen is soms wat wisselvallig en helaas wordt niet iedere vr. bloem een meloen.
mijn meloen plant is zeer groot en er komen ook al vrouwelijke bloemen aan maar die worden niks groter en ik heb ze wel bestoven en moet je de plant blijven snoeien ???
Ja hoor, blijven snoeien. De vruchtjes worden groter nadat de gele bloemblaadjes verdord zijn. Dan heb je twee mogelijkheden : de vruchtjes groeien, of de vruchtjes worden geel en schrompelen in elkaar. Niet alle vr. bloemen zullen uitgroeien, dikwijls minder dan de helft. Bij niet geënte meloenen meestal max 4-6 meloenen per plant
oké bedankt voor de tip
Hallo,
volgens mij doe je niets verkeerd, de mannelijke bloemen komen eerder als de vrouwelijke.dus nog even wachten.
Ik kan me vergissen, maar ik heb dus alleen mannelijke bloemen. Ik zie nergens een verdikking, zoals op de foto’s bij vrouwelijke bloemen. Ik heb de plant wel getopt, omdat ie was geknakt, vervolgens heb ik een zijscheut als nieuwe hoofdstengel gebruikt. Wat doe ik verder allemaal verkeerd?
De mannelijke bloemen komen op de hoofdstengel, de vrouwelijke bloemen komen op de zijscheuten. Heb je die?
Zo zie je maar weer, wat een harde werkers die bijen zijn.
Zuinig op zijn dus.