Kiemgroenten zijn terug in.

(17 nov 2013) Kiemgroenten zijn terug. Ze waren even weg door een voedselcrisis in Duitsland maar na een volledige zuivering van de naam staan ze nu terug volop in de belangstelling.

Kiemgroenten zijn gezond, ze bevatten veel vezels, ze bevatten veel vitaminen enmineralen. Het zijn allemaal goede eigenschappen toegeschreven aan deze wel zeer goed smakende groenten.

Tijdens de wintermaanden wanneer we minder verse groenten kunnen oogsten uit onze tuin kunnen we binnenshuis volop energiebommetjes kweken. Veel plaats en tijd zijn er niet voor nodig. Een plaatsje op de vensterbank in de keuken is reeds voldoende. Hier volgt nu een opsomming van enkele van de gemakkelijk te kweken soorten. Rucola, radijs, rammenas, erwten, tuinkers, zonnebloem, rode biet, wortel, ajuin, prei, pluksla, kervel, dille, koriander, luzerne(alf alfa), spinazie, mung boontjes(soja scheuten), rode kool, broccoli, bloemkool, raap, rode mosterd en nog anderen. Je kunt ze op verschillende manieren kweken, gewoon in bloempotjes(in zaai en stekgrond), in een kiemtorentje, in glazen bokalen of  in een nieuw washandje.

Belangrijk is dat je ze kweekt bij een niet te hoge temperatuur (liefst tussen de 12 en de 18 graden) en dat er steeds vocht voorhanden is, licht mag maar hoeft niet. Zo kun je de hele winter zorgen voor vers krachtvoer.  Nu volgen nog enkele foto’s. Groetjes Tuinman Peter. Lees ook mijn zeer uitgebreid artikel over kiemgroenten, klik hier

1022 1024 2772

The following two tabs change content below.

Tuinman Peter

Deelt graag zijn ervaringen en tips met de lezers van Plantaardig.com
Tuinman Peter brengt ons tips uit zijn biotuin. Peter Dewulf is een doorwinterde tuinier die ook graag in de keuken verwerkt wat zijn zweet opbrengt. Peter is een gewaardeerd voordrachtgever bij de Volkstuinafdelingen. en haalt dagelijks veel plezier uit zijn job als verantwoordelijke voor de plantenafdeling in een tuincentrum. "Door de jaren heen kunnen lentes, zomers, herfst en winter anders zijn. Tuinieren is dan ook geen exacte wetenschap. Voeling houden met het klimaat is belangrijk om de teeltwijze te bepalen". Veel leesgenot, Peter Dewulf

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.