Aardappelen oogsten midden in de winter

U kon hier al eens lezen over een boer die aardappelen met kerstmis levert. En je kon hier al lezen dat sommige telers al begin april primeuraardappelen uit de kas leveren.  Maar dat je in januari aardappelen kan oogsten uit de kas, nee dat hadden we nog nooit gehoord. Zeker nu er schaarste is op de aardappelmarkt, is dit een lucratieve teelt! Gelukkig hoefden de telers niet te stoken. En denk er aan : Doré is zo te lezen een goed ras om in de kas of plastic tunnel te telen!

Dit artikel stond in de krant BN/DeStem vandaag

Vrijdag 12 januari 2007 – SINT ANNALAND  Nieuwe aardappelen in januari. Zelfs bij de huidige hoge temperaturen is dat een bijzonderheid in ons land. In een kas aan de rand van Sint Annaland oogsten Corné van Dijke en Leander van Driel honderden kilo’s Dorés. Zelfs bij de huidige temperaturen is dat een bijzonderheid. Dat oogsten gaat op ouderwetse wijze: met een riek. Eind september zijn de twee jongemannen begonnen met het poten van de Dorés.

“We wisten absoluut niet wat het resultaat zou zijn. Deze kas wordt eigenlijk alleen gebruikt voor de teelt van aardbeien. Afgelopen najaar bleek dat een deel van de grond in de winter niet zou worden gebruikt. Onze baas vroeg of we dat stuk kas niet wilden huren. Daar zijn we op in gesprongen. Via aardappelhandel Bijl hoorden we dat het mogelijk moest zijn in de kas aardappelen te telen. We besloten de stoute schoenen aan te trekken”, aldus Corné en Leander.

Deze week zijn de eerste piepers uit de grond gehaald. Het resultaat mag er zijn. Dit hadden we echt niet verwacht. De aardappelen zijn stuk voor stuk groot van omvang. Als we hadden voorgekiemd, hadden we nog meer opbrengst gehad. De prijs mag er ook zijn: een kilootje Dorés levert 3 tot 4 euro op. Dat heeft te maken met de vroege oogsttijd. Het is in feite een exclusief product. Vandaar die hoge prijs, aldus de twee inwoners uit Sint Annaland. Cees Bijl van de gelijknamige aardappelhandel heeft het over een bijzondere gebeurtenis. Dit heb ik niet eerder meegemaakt in ons land. Het komt al niet veel voor dat aardappelen in een kas worden geteeld, maar het tijdstip dat ze uit de grond worden gehaald is helemaal ongewoon.

Via Bijl worden de Dorés verhandeld. Deze week zijn dus de eerste exemplaren verkocht. Dat gaat om honderdvijftig kilo. De verwachting is dat het hele veld twee tot drieduizend kilo oplevert, aldus Bijl. De aardappelen komen niet in de supermarkt terecht. Nee, daar is het een te exclusief product voor. Je moet eerder denken aan delicatessezaken en dure restaurants. Dit soort zaken kunnen pronken met nieuwe Hollandse aardappelen uit januari. Corné en Leander geven toe dat ze veel geluk hebben gehad met de zachte temperatuur. We hebben niet hoeven te stoken, dat scheelt natuurlijk enorm. Anders was het een veel duurder verhaal geworden. Over een paar weken zijn alle Dorés eruit, dan is het tijd voor de tweede ronde. Want nu we weten dat het telen erg goed gaat, willen we dat graag herhalen. Na de tweede oogst, verdwijnen de ‘erpels’ uit de Stallandse kas. Dan wordt elk stukje grond gebruikt voor de aardbeien.( BN/DeStem )

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.