Liggende tomaten kweken in een tomatentoren!

27 september

DSC05414De naam liggende tomaten zal bij velen nog het voorhoofd doen fronsen. Wat is me dat? Dit zijn tomaten die we kunnen kweken, liggend over de grond op een bedje van stro. Je hoeft ze niet te steunen, je hoeft ze niet te dieven (luizen), je hoeft ze niet te tikken (bestuiven) kortom alles gaat vanzelf. Dit is de teeltwijze om tomaten te telen zoals in de landen waar men tomaten industrieel kweekt om tomaten in te maken voor blikjes of conserven. De tomaten groeien vollevelds en worden machinaal geoogst, zoals wij hier aardappelen telen. De tomaten gaan dan naar een inmaakfabriek en worden dan verwerkt.

In ons regenrijk klimaat moet dit op een iets andere manier gebeuren.

Liggende teelt: planten in de serre vanaf einde april, in open lucht vanaf half mei, niet steunen, de grond afdekken met stro of cacaodoppen en de liggend groeiende planten beschermen tegen de regen met een afdakje. Meer hoef je niet te doen, ‘ en oogsten maar’.

Tuinman Peter heeft er weer een variant op bedacht. Liggende tomaten kweken in een kweektoren.

Je neemt 4 oude euro paletten en vijst die aaneen in de vorm van vierkant met de langste zijde naar boven, zo bekom je een hoge kubus. Aan de binnenkant afdichten met plastiek. De zo bekomen bloembak vul je op met een mengsel van 1 deel potgrond en 1 deel tuingrond. Dit om een stevige en goede waterhoudende grond te verkrijgen. Deze bloembak kun je plaatsen in open lucht met een afdakje boven tegen de regen (ter voorkoming van de aardappelziekte) of je plaatst die gewoon in je serre. Op die manier krijg je lekker veel oogst op een paar vierkante meter. Die bloembak beplant je met een 7 tal tomatenplanten van een geschikte soort. De grond tussen de planten dek je terug af met stro of cacaodoppen. De groeiende planten rijkelijk water geven en dit elke dag bij warm weer. Elke maand bemesten met een gekorrelde organische meststof of elke week met een vloeibare organische meststof. Bij warm zonnig weer groeien die planten uit tot een warboel van scheuten, bloemtrossen en vruchten. Niet dieven.  Kan het nog met minder werk? Oogsten als de vruchten rood kleuren.

Enkele geschikte soorten: Randy, Roma, San Morzan 3 en Ida Gold. Ja de eerste 3 soorten zijn van die  zelftoppende ovale inmaaktomaten met lekker veel vruchtvlees en weinig sap. Ida Gold is een zelftoppende gele ronde tomaat.

Ik weet dat ik af en toe op de proppen kom met een controversieel vernieuwende teeltmethode ( zie witloofwortels kweken in potjes) maar het is zoals steeds heel bruikbaar.

Voor wie het helemaal vernieuwend wil maken nog een aanpassing, plaats de groeitoren op een palet en je kunt je toren buiten zetten met een pompwagen bij zonnig weer en je neemt je toren terug binnen op een regenachtige dag. Ha, ha, ha.

We hebben de hele herfst en winter de tijd om na te denken om er het onze van te maken.

Zoals steeds 3 foto’s(meer te beschikking). Groetjes Tuinman Peter.

DSC02898

DSC05462
DSC03690

DSC05457
DSC05414

The following two tabs change content below.

Tuinman Peter

Deelt graag zijn ervaringen en tips met de lezers van Plantaardig.com
Tuinman Peter brengt ons tips uit zijn biotuin. Peter Dewulf is een doorwinterde tuinier die ook graag in de keuken verwerkt wat zijn zweet opbrengt. Peter is een gewaardeerd voordrachtgever bij de Volkstuinafdelingen. en haalt dagelijks veel plezier uit zijn job als verantwoordelijke voor de plantenafdeling in een tuincentrum. "Door de jaren heen kunnen lentes, zomers, herfst en winter anders zijn. Tuinieren is dan ook geen exacte wetenschap. Voeling houden met het klimaat is belangrijk om de teeltwijze te bepalen". Veel leesgenot, Peter Dewulf

6 gedachten over “Liggende tomaten kweken in een tomatentoren!”

  1. Beste Peter,bedankt voor de info. Onlangs las ik een artikel in Mother Earth ( website in Amerika) over het kweken van groenten en andere planten op strobalen. Reeds van gehoord? En heb jij daar ervaring mee?
    Grtn
    Luc

    1. Luc, in het juli nummer van het blad ‘Groei en Bloei’ wordt er inderdaad zo een systeem beschreven. Het is een uitvoerig artikel met redelijk veel foto’s. Het is een systeem volgens de Amerikaan Joel Karsten met site: http://www.strawbalegardens.com. Op het eerste zicht denk je ‘dat is te mooi om waar te zijn’ en met ongeloof klasseren we zo een artikel bij de rubriek: dromen. Bij nader inzicht is het nog zo verkeerd niet. Vroeger werd er bij ons een gelijkaardig systeem gebruikt om vroege gewassen te kunnen kweken in een minder verwarmde kas. De balen werden ingegraven in de grond. De strobalen werden uitvoerig bemest met een N meststof en rijkelijk nat gemaakt. Hierna volgde een spontane compostering met warmteontwikkeling tot gevolg. Na 10 dagen werden de balen afgedekt met aarde en een paar dagen later werden er meloenen, komkommers, paprika’s of tomaten op geplant. Dit is een oude methode om te kweken met bodemverwarming. Uiteraard verder in het seizoen groeiden de wortels van de gewassen verder in het composterende stro. Dus het is niet zo nieuw. Het nieuwe van die man is dat hij zijn groentetuin op die manier aanlegt maar dan boven de grond.
      Het proberen waard. Planten die groeien op steenwol krijgen al hun water en voedingsstoffen toegediend via het aangedruppelde water, hier stelt hij ook voor om een druppelsysteem te installeren, voeding toevoegen is dan nog een detail. Het proberen waard. Voel je je geroepen om in 2014 hier op http://www.peter.plantaardig.com je resultaten te beschrijven? Wij willen allemaal bijleren, steun vanuit de site kun je steeds verwachten. Groetjes Tuinman Peter.

  2. Beste Peter, dit jaar had ik een echte “boom” van buitengekweekte – vooral coeur de boeufs – tomaten. Dit dank zij de droogte en de warmte. Jouw liggende tomaten heb ik één keer gevonden in de tentoonstelling van Beervelde. Slecht resultaat. Graag deed ik het nog eens over. Waar haal jij de zaadjes?
    grtn
    Luc

    1. Dag Luc, de zaden van Randy en San Morzano 3 kun je kopen bij een verkooppunt van ‘Sluis Garden’, Roma bij ‘VT zaden’ en Ida gold bij Peter Bouwens. of al de planten van deze soorten zijn plantklaar te koop vanaf 15 maart tot 1 juni bij Tuincenter Defever te Gistel waar ik werk. Groetjes Tuinman Peter.

  3. Wat een prachtig idee voor als je niet veel tijd hebt en toch graag een ‘echte’ tomaat eet, ik ga dit volgend jaar HEEL ZEKER proberen :-)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.