Serie : Meloenen telen | Snoei bij staande teelt

Het snoeien bij meloenen heeft tot doel de bladgroei wat te beperken en de vorming van vrouwelijke bloemen te stimuleren. Op die manier bekom je in onze gematigde streken toch nog tijdig vruchtvorming en oogst.

Een meloen die onbeperkt kan doorgroeien zal eerst veel blad maken en vertraging oplopen bij de vorming van vrouwelijke bloemen. Dit is nog belangrijker bij sterk groeiende meloenrassen. (Het rassenoverzicht bij meloenen is één van de nog niet verschenen artikels)

De snoei begint al tijdens de opkweek van de meloenen. Als de plant twee echte bladeren heeft wordt ze getopt. Het intoppen van de meloenplant tijdens de opkweek is om te vermijden dat er op de zijscheuten geen vrouwelijke bloemen komen. In dat geval komen de vrouwelijke bloemen pas op de zijscheuten van de zijscheuten.Deze meloen werd al eens getopt en heeft nu twee zijscheuten.
Meloen-met-twee-scheuten

Als deze zijscheuten, een tweetal bladeren hebben wordt de beste zijscheut overgehouden.

Meloen-scheut-bezig-met-afsnijden
De overblijvende stengel wordt wat gesteund met een stokje.

Bij het uitplanten wordt een touw in de kasconstructie opgehangen en wordt de plant regelmatig ingedraaid.
Meloen geplant en aangebonden

Als de plant zowat één meter hoog is hebben zich in iedere bladoksel stevige scheuten ontwikkeld. Uit de eerste zes à zeven bladoksels worden al de zijscheuten verwijderd. De bloemetjes uit deze bladoksels hoeven niet verwijderd te worden, het zijn immers mannelijke bloemen.
Meloen_staand_overzicht

Hoger op blijven de scheuten zich ontwikkelen. Op deze zijscheuten vind je de vrouwelijke bloemen. Niet helemaal wegnemen dus!
Meloen_rechtstaande_teelt

Beroepstelers toppen deze scheuten in op één blad. Als liefhebber kan je deze scheuten intoppen op twee bladeren. Dan heb je twee vruchtbeginsels en is de kans op vruchtzetting groter. Als de tweede vrucht achteraf niet gezet blijkt wordt het tweede blad toch nog verwijderd. Ook als beide vruchten op de scheut gezet zijn wordt het tweede blad verwijderd. Er is wat extra werk met dit systeem.
Zijscheuten_gesnoeid_meloen_staande_teelt

Als de meloenplant de draad bovenin de kas bereikt wordt de plant niet ingetopt, maar over de draad gelegd. Dit bevordert de uitgroei van de al gezette vruchten. Het snoeien blijft dus verder gaan.

135 gedachten over “Serie : Meloenen telen | Snoei bij staande teelt”

  1. Heb zaadjes van een gallia meloen geplant , en heb nu vier blaadjes , hoe moet het nu verder ?
    Grt Patrick

  2. ik heb galia en charentais meloenen in de serre
    wanneer zijn ze rijp? of moet ik ze afsnijden bij voldoende grootte en laten rijpen op kamertemperatuur? hoelang moeten ze dan narijpen?
    groetjes
    alois

    1. Alois, meloenen laten aan de plant hangen tot er rond de vruchtsteel barstjes in de opperhuid komen. Dan oogsten en nog een 2-5 dagen op kamertemperatuur laten narijpen. Groeten Tuinman Peter

  3. Hi Luc,
    Allereerst bedankt voor je website. Erg lezenswaardig. Voor het eerst meloenen trachten te kweken. Ik heb geprobeerd je schema te volgen en ik heb 2 scheuten omhoog laten lopen. Beide scheuten hebben echter alleen mannelijke bloemen voor zo ver ik kan bekijken. Wat gaat er fout?

    1. Jan, wanneer je de jonge plant hebt getopt en daaruit zijn dan 2 scheuten gegroeid en je hebt die langs een touw geleid dan is dit tot daar reeds zeer goed. Uit de bladoksels van die 2 scheuten groeien (dieven) die voor bijna 100% vrouwelijke bloemen dragen, deze mag je niet wegnemen maar toppen na 2-3 bladeren want je hebt daar voldoende vrouwelijke bloemen en na de bestuiving en bevruchting komen daar de vruchten. Groeten Tuinman Peter

      1. Dank je wel .
        Had al gedacht dat het eigenlijk gelijk zou zijn aan de komkommer snoei .
        Als de meloen wat groter wordt hang ik ze in een net zakje op .

      1. Beste Peter

        Ik lees hierboven dat je de plantjes best intopt na het krijgen van de eerste 2 echte bladeren, wil dit dan zeggen dat je die echte bladeren af moet knippen of ben ik verkeerd.

      2. Nee hoor, die bladeren laat je staan, maar je topt de plant in boven twee echte bladeren, om dan twee weken later de sterkste scheut uit te kiezen om mee verder te gaan

  4. Geachte,
    Zijn meloenen en tomaten samen te kweken in een serre of hebben zij tegenstrijdige belangen?

    Mvg

    Luc

    1. In theorie kan het, want meloenen zijn cucurbitaceae en tomaten zijn solanaceae. In de praktijk, doe het niet. Tenzij U beschikt over een zeer grote serre. Want de meloenen liggen in de schaduw van de tomatenplanten.

  5. en hoe zit het eigenlijk met geënte plantjes? is de werkwijze dezelfde?
    In de winkel hebben ze me verteld dat ik moest toppen na 5 echte bladeren! nu heb ik dat gedaan maar ik vrees dat het verkeerd is.
    Is dit nog recht te zetten?

    groeten
    Yves

  6. Mid mei heb ik in een kasje meloenzaadjes geplant (type Sugar Baby) en laten kiemen. Na enkele weken heb ik de jonge plantjes in een potje gezet zonder een vorm van beschutting. Toen deze plantjes te groot voor de pot werden heb ik ze in volle grond geplaatst (ik was er toen niet van op de hoogte dat meloenen enkel alleen in kas te telen zijn). Eenmaal in de grond zijn ze, ondanks de natte zomermaanden flink gegroeid. Ook verschenen er enkele jonge vruchten die het helaas niet gered hebben. Tot mijn grote verbazing trof ik gisteren een gezonde meloen ter grote van een tennisbal aan, ook zijn er nog enkele jonge vruchten die inmiddels uitgegroeid zijn tot een iets grotere vrucht, ik ga de grote meloen op een bordje leggen, verder nog tips? :)

  7. 3 keer had ik kleine meloentjes. Helaas is het gaan rotten. Is mijn kas te vochtig? Nu komt er een nieuwe meloen aan. Wat nu?

    1. Als ze heel klein zijn als ze rotten, is het waarschijnlijk omdat ze niet bevrucht zijn. Ze zwellen wel wat, maar worden al snel bleker tot geel en rotten. Misschien was het dat? Voor de nieuwe meloen is het nu helaas te laat. Deze komt jammer genoeg niet meer tot volle ontwikkeling. Als jou kas te vochtig is, dan zullen ook de bladeren schimmelvlekken beginnen te vertonen. Zijn de bladeren van de meloen mooi groen, dan is jou kas (waarschijnlijk) niet te vochtig.

      1. ik had ook stomweg cavaillons pitten in de grond gestoken ergens rond de maand juli de plant is vel gegroeid en heb ook moaar kleine cavaillons en ik denk dat er van’tjaar niks meer van komt maar zouden die dan terug komen volgend jaar en moet ik die snoeien , ik ben er maar een leek in ! ik moet ook nog zeggen dat die gewoon buiten staan zonder iets over ! graag een antwoordje .vriendelijke groeten

  8. Mijn meloenen gaan goed, misschien wat te goed zelfs want de hoofdstengel heb ik al tot boven, over de koord en bijna terug tot beneden. Veel plaats heb ik niet meer. Komt er geen punt waarop je die gewoon mag toppen?

      1. Ik heb twee geënte planten gekocht en die groeien als kool. Heb bij hen elk 2 zijstengels laten omhooggroeien, omdat ze toch zo groeikrachtig zijn. Aan één plant heb ik voorlopig 2 of 3 meloenen maar aan de andere heb ik er zeker 6, en blijven groeien :) Dan heb ik ook nog een gewone meloen plant en die blijft wat achter, maar daar hangen nu toch ook al twee meloenen aan. Gaat super dus :) Heb er thuis ook nog een gewone in een oude verfemmer in een mengeling van turf, compost en mest en onder een plastieken tentje. Benieuwd of dat iets gaat opleveren…

        Voorlopig laat ik ze dus nog even doorgroeien, wie weet krijg ik nog extra vruchten zodra de huidige klaar zijn (ze vergroten niet meer, dus dat zal niet lang meer duren). Als het echt te lang wordt snoei ik het eruit :)

        Bedankt!

  9. Even checken of ik de snoei goed begrijp. Kan iemand me vertellen of ik goed zit?

    – Laat de jonge plant groeien en top na 2 echte bladeren
    – Er ontstaan nu zijscheuten. Laat ze maar groeien
    – Na een tijdje neem je beste zijscheut en snij je de andere weg
    – Nu gaan we planten. We leiden de overblijvende zijscheut naar boven toe
    – Deze zijscheut gaat zelf ook zijscheuten produceren. De eerste 7 a 8 nemen we weg. Daarna laten we ze staan.
    – Die laatste zij-zijscheuten gaan we vervolgens toppen op één of twee bladeren, hier komen de vruchten aan.

    Klopt dat?

      1. Sorry dat ik tussen kom. Die laatste zijscheuten zou ik eerst tot een bevruchte vrouwelijke bloem laten komen (groeiend embrio) en dan snoeien op 2 bladeren boven de bevruchte bloem. Anders neem ik die scheut(nutteloos)volledig weg. Of heb ik het mis? Groetjes Tuinman Peter

      2. Peter, dat zou je ook kunnen, maar zelf snoei ik altijd onmiddelijk na de gezette vrucht. Om zo te vermijden dat daar dan weer ongewenste groei op komt en het wat warrig en onoverzichtelijk wordt…. groetjes, Luc.

    1. Dag Kurt,

      In eerste fase top je na 2 echte bladen en daar krijg je dan 2 okselscheuten, je schrijft dat je de beste overhoud. Ikzelf ben weer afgestapt van deze methode en laat beide scheuten opgroeien. Ik ben van mening dat ik dan iets meer meloenen per plant kan aanhouden. Qua toppen van de zijscheuten top ik altijd op 2 bladen, dan krijg je een mooie gelijkmatig verdeelde bladmassa over de volledige lengte van de plant wat beter tegen witziekte.
      Trouwens hoe raar dat het ook klinkt als de plant haar vruchten verstoot omdat ze op dit moment geen vruchten bij wil, mag je die zijscheuten zo lang laten worden als ge wilt, alle vruchten vallen af. En dit heb je meestal nadat een 3 tal vruchten volop beginnen te ontwikkelen, als ze reeds een bepaalde grootte hebben, lukt de vruchtzetting weer beter.
      Ik heb het hier wel over type charentais, andere kweek ik niet.

      groetjes

      Piet

      1. Dag Piet, bedankt voor uw reactie.

        Dus als ik het goed begrijp (want het is complex met al die zijscheuten en zijzijscheuten…) doet u het als volgt:

        – top de hoofdrank na 2 bladeren
        – men krijgt 2 zijscheuten
        – breng beide zijscheuten naar boven en verwijder geen enkele
        – op deze twee zijscheuten komen zijzijscheuten.
        – elke zijzijscheut wordt getopt op twee bladeren, er is dus geen sprake van het wegnemen van zijzijscheuten (bij de andere methode namen ze de eerste 6 tot 7 zijzijscheuten weg)

        Zodra er op de zijzijscheuten vruchten vormen: prima. Als de plant aanvoelt dat het teveel wordt, zal de vruchtzetting sowieso stoppen.

        Is dat wat u bedoelde? Bedankt.

      2. Sorry Kurt,

        Inderdaad de eerste 6 a 7 zijzijscheuten verwijder ik ook. Daardoor is de plant al veel sterker eer ze de eerste vruchten laat ontwikkelen. En daardoor liggen er ook nooit geen vruchten op de grond. Misschien nog een raad die niets met snoeien te maken heeft. Als er een aantal meloenen aan 1 rank hangen zou het wel eens gebeuren dat ze langs het touw naar beneden schuiven. Daarom bind ik de meloenen zelf ook of steek ik ze in een netje van sinaasappelen en bind ik dit netje op zodanig dat ze de plant niet naar beneden trekken.

        greetz

        Piet

  10. Hoeveel meloenplanten zou ik in een grote pot (85 liter) kunnen planten? Ik heb 2 meloenzaden (agora-suikermeloen) gezaaid en zou ze allebei in de pot willen uitplanten.
    groeten,
    Roos

      1. Bedankt voor je reactie. De pot is ca. 40×40 en 50cm hoog. Kunnen daar echt 5 meloenplanten in?
        Heb je ook enig idee hoeveel courgetteplanten, komkommerplanten, watermeloenplanten en pompoen er in 1 zo’n pot zouden kunnen?

      2. Beste Roos,
        zowat alle groenten heb ik hier ook al geteeld in pot. Maar meloenen nog niet. Ik ga er hier van uit dat je één meloen kan telen in een pot van 20 liter. En als er dan vier meloenen in een pot gaan, dan is dat in de veronderstelling dat de meloenen uit de pot groeien natuurlijk. Enkel de stengel zit in de pot. Een meloen, komkommer of tomaat in een volume van 20 liter is zeer goed haalbaar. In een pot van 15 liter gaat ook. Dan zal je sneller moeten terugkeren met water geven. En ook eens meer bijbemesten.
        Maar, het allerbelangrijkste bij het telen in potten is dat je het goede grondmengsel maakt. En dat is er één die niet te nat wordt. Dit is dus zeker geen zuivere potgrond, maar ook niet alleen tuingrond. Basisregel is dat je van 60% potgrond neemt en dat mengt met 40% tuingrond, dat is bij althans het geval met goede resultaten. De grond bij mij is lichte grond, zandgrond. Heb je zware grond (klei, zavel, leem, dan doe je er misschien best nog eens 10% zand bij.
        Maar er is een volledige serie over groenten in potten op deze website, kijk maar eens in de rubriek in potten telen en begin bij artikel één onderaan deze pagina http://www.plantaardig.com/groenteninfo/rubrieken/groenten/potten/page/2/ en ga dan verder met de artikels, onderaan te beginnen op deze pagina http://www.plantaardig.com/groenteninfo/rubrieken/groenten/potten/page/1/

    1. Roos, in het tuincenter waar ik werk deden we vorig jaar veel onderzoek naar groenten kweken in potten. Heel veel groenten groeien opperbest maar. Bij tomaten met de eivorm krijg je veelvuldig neusrot, bij de ronde vorm veel minder tot niet. Bij watermeloen groeiden de planten uitbundig en we kregen ook veel vruchten doch in rijpe toestand hadden de vruchten bijna geen suikergehalte dit in tegenstelling van dezelfde planten die in de volle grond stonden. Bij aardbeien vind ik dat de gekozen pot redelijk diep moet zijn. In zo een potten groeit de plant beter met een grotere oogst tot gevolg. Slotsom, zeer veel groenten groeien in potten zeer uitbundig maar bij vruchtgroenten heb je toch een groot volume aan aarde nodig om tot een grote en smakelijke oogst te komen. De keuze van rassen is zeer belangrijk, dwergsoorten doen het dan weer beter. Laag groeiende kers tomaatjes groeien in bakken als kool, liggende teelt tomaten met een kortere groei idem, de hoog groeienden hebben een grotere potgrondhoeveelheid nodig. Baby komkommer groeit opperbest. Baby sla is een topper. Zo zie je maar, een algemene regel bestaat er niet, proberen en ervaring opdoen zijn en blijven de boodschap. Groetjes Tuinman Peter

  11. Is er al een artikel over de snoei van meloenen bij liggende teelt? Ik ga dit seizoen 3 kleine vroege soorten zetten in de vollegrond. De Minnesota Midget/ Collective Farm Women/ Jenny Lind. Moet je deze kleine soorten ook toppen na 5 bladeren? en hoe verder?

    groet Annemiek

    1. Annemiek, voor de liggende teelt blijft het snoeien na (2-3) bladeren idem als bij een teelt langs draden. Je hebt een meloenplant zonder toppen (dit is ring1) na toppen heb je 2 nieuwe scheuten (ring2) en bij de verdere groei komen de vrouwelijke bloemen op scheuten in de bladoksels van ring 2 (dus ring 3). Daar krijg je voldoende vrouwelijke bloemen en dan ook de vruchten. Eigenlijk blijft alles idem aan een groei langs draden. De vruchten na de bevruchting moet je op een droog plankje hout leggen opdat er geen rot vanuit de grond optreed. Ik heb voor 2014 ook de soort Minnesota midget in proef staan. Ik weet wel nog niet of het voor open lucht wordt of onder een regendakje. Groetjes Tuinman Peter.

      1. Hallo Peter,

        Het gaat geweldig goed met mijn meloentjes, ik heb 3 planten op een heuveltje met worteldoek staan, eerlijk gezegd heb ik geen snoei toegepast, want het regelde zich vanzelf, mooie compacte planten met veel vertakkingen en bloemen. Er liggen nu al zo’n 8 mooie meloenen…..moet ik alles gewoon door laten groeien of moet ik nu de uitlopers wegnemen om meer groei in de vruchten te krijgen?

      2. Bij meloenen is het de gewoonte de hoofdstengel te laten doorgroeien. Je zou wel de zijscheuten, toch zeker die waar de meloenen op groeien kunnen intoppen op een drietal bladeren. Dit naar analogie met de staande teelt. Maar die zijn waarschijnlijk niet makkelijk terug te vinden… Dus, doe het dan eventueel zo : zorg dat er nog een aantal scheuten zijn die kunnen doorgroeien en top de andere scheuten in op enkele bladeren. Zodat de plant toch wat blijft doorgroeien.

        groetjes
        Luc
        http://groenten-boek.plantaardig.com

  12. Is er al een artikel over de snoei van meloenen bij liggende teelt? Ik ga dit seizoen 3 kleine vroege soorten zetten in de vollegrond. De Minnesota Midget/ Collective Farm Women/ Jenny Lind. Moet je deze kleine soorten ook toppen na 5 bladeren?

    groet Annemiek

  13. bladvoeding geef ik niet, ze hebben korrelvoeding gekregen. Het blad ziet mooi groen, en echt wel veel bloemen, zowel mannelijk als vrouwelijk. Bijen en andere bestuivers zijn er zeker want de rest van mijn groenten word perfect bestoven met veel vruchtzetting, zoals mijn pompoenen, tomaten, boontjes,… . De meloenen staan tussen het tomatenperceel en het bonenperceel. Moet ik dan meer de folie gesloten houden? Ik ga het alvast eens proberen met een penseeltje, hopelijk haalt het wat uit.

    mvg,
    Mark

    1. wat is dan de n- p- k waarde van de mestkorrels??
      wat staat er op de verpakking?
      Ik bedoel geen bladvoeding maar bloeivoeding, meer, k dan ,n (meer kalium dan stikstof!)teveel stikstof (N) en te weinig kalium (K) kan bloei benadelen .
      en het kan ook een slechte bestuiving zijn ben benieuwd of het handmatig bestuiven werkt.en over de folie, zorg dat de lucht eronder zo droog mogelijk blijft dat voorkomt ook nog meeldauw!
      groeten.

      1. Ik wil toch een kleine nuance maken op het feit dat het zo droog mogelijk houden van de meloenen het verspreiden van echte meeldauw of witziekte zou tegengaan. De sporen van echte meeldauw bevatten uit zijn eigen genoeg water om te kiemen en hebben dus eigenlijk geen vochtige omstandigheden nodig om te kiemen. Het is wel een feit dat het kiemingspercentage hoger is bij hoge relatieve vochtigheid dan bij lage relatieve vochtigheid. Echter bij droge omstandigheden gaat de schimmel veel meer sporen produceren zodanig dat de verspreiding in droge omstandigheden eigenlijk groter is. Tevens is het een feit (meer voor serre) als je een tocht creëert in de serre om de planten te laten opdrogen de verspreiding eigenlijk nog in de hand gewerkt wordt. Dus Plant ik altijd mijn meloenen op de plaats in de serre waar er minst tocht is en dus de planten eigenlijk het langst nat staan.

        Groetjes
        Piet

  14. zijn er wel bijen?? mischien kun je beter ook handmatig bestuiven bijv met een klein penseeltje.ben wel benieuwd hoe het er uit ziet. groeten

  15. Beste Mark, het zou kunnen dat het stuifmeel te vochtig blijft en niet verplaatst kan worden , of het heeft met de voeding te maken ,geef je al bloeivoeding ? dat kan ook helpen , hoe is de kleur van het blad?

  16. hey allemaal,

    dit jaar is men eerste jaar dat ik meloenen probeer te kweken; Het is de soort petit gris de rennes. Dit met staande groei via ursusdraad bedekt met plastiek-folie. De plant groeit heel goed, vormt zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen, maar tot nu toe heb ik nog geen enkele vruchtzetting, al m’n vrouwelijke bloemen er na een tijdje af. De folie ligt al een hele tijd open zodat er bestuiving kan plaatsvinden door bijtjes en zo. Wat doe ik verkeerd? Alvast bedankt voor jullie tips en reacties.

    mvg,
    Mark

  17. De planten zijn dan wel te groot voor in de kas deze methode is voor de buitenkweek op zwarte plastic rug .
    het zwarte plastic werkt super en is voor iedereen aan te raden!. in de kas gewoon volgens teeltbeschrijving toppen .

  18. Begin juli heb ik meloenzaden laten kiemen, gesnoeid na het tweede echte blad en van elke plant de beste zijtak overgehouden, die sindsdien al veel gegroeid zijn (gemiddeld 12 bladeren). Maar het probleem is dat er geen zijtak aan de zijtak worden gevormd, en soms zelfs helemaal geen mannelijke bloemen. Is er iets is mis met de snoei, zou ik ze best toppen na 12 bladeren? Of heb ik de zaden misschien te laat laten kiemen, zodat ik geen meloenen meer mag verwachten? Zowel buiten als binnen heb ik hetzelfde probleem, dus heb ik de indruk dat het niet aan de temperatuur ligt. Het is wel opvallend dat de planten mét mannelijke bloemen op de zonnigste plaatsen staan.

    1. Juli is inderdaad laat, de planten zijn nog jonger dan ze zouden moeten zijn in augustus. zeker toppen om de zijtakken(vruchten) te stimuleren
      en Bloei voeding geven .vruchten zouden er nog wel aan kunnen komen en zeker als het een goede (na)zomer blijft . en volgend jaar april / mei verwarmd zaaien .succes.

      1. En de manier van snoeien!Zelf geef ik de voorkeur aan de plant opkweken met de hoofdstengel en pas later te snoeien op het aantal gewenste bladeren(zijtakken) volgens de zaadverpakking of meer zijtakken dan op verpakking staat. Zelf zou ik niet op maar één vruchtdragende stengel gokken meer stengels (heb gesnoeid op 6 tot 8 bladeren ) en niet al te lang daarna uitgepoot. Heb nu buiten van 10 meloenplanten zeker wel 40 meloenen waarvan een deel al aan het afrijpen is .en er vormen nog steeds nieuwe vruchten

    2. Dank voor de reacties!
      Ondertussen zijn de planten goed gegroeid, en er zijn zelfs al 5 vrouwelijke bloemetjes verschenen. Zou ik de zijtakken van de zijtakken meteen na de vrouwelijke bloem toppen, of groeit de vrucht sneller als ik twee blaadjes i.p.v. één behoud?

      1. Ik hou steeds twee blaadjes op de zijscheuten, Als het een zeer vol gewas is (bv. geënte planten), hou ik één blad.
        Succes

  19. Beste, een maand of 3 heb ik cavailion’s gezaaid. Nu tot op heden nog altijd niets te zien. Moet wel zeggen bij het lezen van sommige reakties moest ik snoeien. Ik zie heel veel bloempjes, mijn vraag is waar moet ik beginnen en is het nog het nut? Zouden er nog meloenen aankomen of gooi ik alles eruit en begin ik volgend jaar opnieuw en dan MET snoeien vanaf het begin. Mvg,
    Anne-lise

    1. Bij mij juist hetzelfde, ik denk dat ik verkeerd gesnoeid heb en daarom heb ik de planten uitgetrokken. Volgend jaar beter.

    2. Anne-Lise, Gerda, ik veronderstel dat de meloentjes in de kas staan? Het wordt waarschijnlijk moeilijk, of zelfs schadelijk om nu nog te beginnen snoeien. Maar als je heel veel bloemen ziet, is er hoop. Zie je ook vrouwelijke bloemen? Met een meloentje onderaan? Met een goede nazomer kan er waarschijnlijk nog geoogst worden, als ze in de kas staan.
      Snoeien bij meloenen begin je best aan van in het begin. En dat is nodig om snel vrouwelijke bloemen te bekomen. Niet snoeien gaat ook, maar dan laat de vorming van vrouwelijk bloemen lang op zich wachten, zoals bij jou nu. Achteraf wordt het heel moeilijk te snoeien wegens een wirwar aan stengels. Heb je de ruimte niet nodig voor een andere teelt, dan zou ik het er toch op wagen.

      1. Deze morgen een verwonderlijke ontdekking gedaan. Er hangen ‘piepkleine’ meloentjes aan :-). Nu maar hopen op een mooie warme nazomer dat ze nog zullen groeien. Het is al een wonder dat we vruchtjes krijgen in mijn ogen. Dus zullen zien. Maar volgend jaar zal ik ze zeker snoeien.

    1. zelf geen problemen mee buiten is er toch genoeg biologische bestrijding van nature heb ik gemerkt,
      in de kas zou het mischien iets meer risico zijn .
      maar ik denk dat het wel kan.

  20. Hoi, deze week heb ik meloenzaadjes gekocht (honingmeloen). Ik begrijp dat ik nu gewoon kan beginnen met het inzaaien in een grote pot?
    We hebben een kas waar we deze maand al 35 graden hebben gemeten. ’s Nachts kan het er momenteel 10 graden zijn. Is het aan te raden de zaadjes binnen te planten, of kan ik gelijk beginnen met planten in de kas? En moet ik de pot donker houden?
    Ik zou ‘m natuurlijk in een klein potje in de vensterbank kunnen zetten. Maar wanneer kan ie dan de kas in?

  21. Beste tuinliefhebbers,
    heb dit jaar voor het eerst een stuk land (betuwse klei)
    en wil daar ook meloen op gaan kweken.
    heb al kleine plantjes (op verwarmingsmat gekiemd)
    : ,emir,melba,zatta,geelvlezige watermeloen,sugar baby.nu is mijn vraag :kan ik iets aan de grond doen waar ze in komen te staan(klei,is wel omgefreesd) zodat ik maximale resultaten krijg(met een goede zomer!)heeft iemand tips voor mij?

  22. HALLO,
    IK HEB MELOENZADEN GEKOCHT(GALOUBET F1)NU OP DE VERPAKKING STAAT OP DAT DEZE
    VARIATEIT NIET HOEFT UITGEKNEPEN TE WORDEN IS DAT NORMAAL?

    1. Ik ken dit ras niet. Kan je eens precies hier overschrijven wat ze schrijven op de verpakking, dan weet ik beter water bedoeld wordt met “uitgeknepen”. Ik ben zeer geïnteresseerd om te weten wat er op de verpakking staat en kan u dan ook een goed antwoord geven!

      1. hallo tuinliefhebbers
        Dit staat letterlijk op de verpakking
        MELOEN GALOUBERT F1
        type charentais.Zeer vroeg.Fel gekleurd
        vruchtvlees.Zeer regelmatig van vorm en kaliber.Zaaien in turfpotjes onder verwarmd glas.Na het kiemen de planten uitplanten onder glas.Deze varieteit hoeft niet uitgeknepen te worden en weerstaat goed tegen ziekten.
        dit pakje is van SOMERS
        Mijn dank voor de snelle reactie
        Leo,

  23. Dag Tine, welke zaadjes/ras heb je gekocht? Ik vrees dat dit moeilijk wordt. Er is wel een soort (naam ontsnapt mij nu) die het buiten beter doet en vroeger rijpt. Als je die hebt lukt het wel in pot op een zonnige en beschutte plaats om enkele meloentjes te hebben. Zoniet zal je moeten hopen op een heel goede zomer. Handmatig bevruchten zal hier ook nodig zijn als er geen bijen, hommels of zweefvliegen op afkomen.
    Je hoort het, het is afhankelijk van het ras, de kwaliteit van de zomer en de zon en warmte op de standplaats.

  24. Hallo, ik heb een vraagje. Ik heb net watermeloenzaadjes gekocht. Kan je die op een terras in een bloempot in de zon kweken enzo ja is er een handmatige bevruchting nodig of gaat dat vanzelf ? Alvast bedankt Mvg Tine

  25. Mariek,
    Je zaait de meloenen best pas de eerste dagen van april. Juist omdat je geen kas hebt.
    Om ze te kweken op een balkon zal je best een soort kimrek van toch wel anderhalve meter hoog in een pot zetten en meloen daaraan op geregelde afstand vastbinden. En hopen op een zonnige en warme zomer, want meloen, en zeker hongingmeloen is niet echt een buitenplantje….
    Hopelijk komt er voldoenden zon op het balkon?

    1. Tnx! Ik ga waarschijnlijk een soort kasachtig (plastic) iets er omheen bouwen zodat de plant genoeg warmte krijgt. In de zomer staat er van 12:30 tot 19:00 zon op het balkon. En kan in de pot een stuk gaas of iets erin zetten en hij kan tegen de muur aan gezet worden.
      Het word een leuk projectje :-)

      Gr,
      Marieke

  26. Hoi,
    Van de week heb zaadjes van de honingmeloen gekocht. Ik heb geen tuin maar een balkon. Kan ik deze nu al zaaien en hoe kan ik dit het beste aanpakken?

    Groeten,
    Marieke

  27. Ik heb m’n 4 meloenen planten nu al een tijdje staan. Ik top de zijscheuten op 2 bladeren maar zie ondanks de vele mannelijke bloemen nog niet 1 vrouwelijke bloem. De planten zijn al zeker 1.80m hoog

    Doe ik iets fout?

    1. Beste Raoul,

      er klopt inderdaad iets niet. Als ze gesnoeid zijn en al 180cm hoog moeten ze wel vrouwelijke bloemen hebben.
      2 vragen : heb je de planten in jong stadium getopt en verder gegaan met een zijscheut? (jonge plant toppen op drie bladeren en doorgaan met een zijscheut)7
      Heb je hogerop de zijscheuten getopt op twee bladeren?
      Het lijkt erop dat de vr bloemen pas op de zijscheuten van de zijscheuten zullen komen. Dat zou je kunnen zien op de oudste scheuten onderaan.

      Ik zou heel graag de planten op foto zien, met wat detail van de zijsscheuten. Dat zou ook veel verduidelijken.

      stuur uw foto’s naar lezersbijdrage@plantaardig.com

  28. Dag,
    Ik heb de meloenen gekweekt zoals beschreven, na 2 bladeren getopt en beste zijscheut gehouden. meloenen groeien wel goed, maar er ontwikkelen geen okselscheuten, overal klein puntje maar die groeien niet door. De meloen is nu al meer dan een meter hoog en heeft mannelijke bloemen, maar geen zijscheuten en dus geen vrouwelijke bloemontwikkeling. Kan ik iets doen om dit te bevorderen?

    1. Dit wijst op een zwakkere groeikracht. Waarschijnlijk door het afgelopen, minder goede weer van vorige week. Of het nu van te veel of te weinig water is, dat is van hier moeilijk uit te maken. Want ook bij te veel water heb ik dit verschijnsel al gezien. Vraag is dus wat de oorzaak is van de mindere groeikracht van de plant. Meestal gaat dit gepaard met een lichtgroene kleur van de bladeren en vrij kleine bladeren. Heb je een foto? Stuur deze naar lezersbijdrage@plantaardig.com. Dit zou al veel duidelijker maken. De foto wordt dan bij uw bericht geplaatst.
      Luc
      http://groenten-boek.plantaardig.com

  29. Hallo, Ik had een vraag, moet ik die zijscheuten meteen weg halen of moet ik die in de eerste instantie laten groeien tot de plant 1 meter is? Bvd

    1. Hallo,

      Ik nijp de eerste 7 okselscheuten uit als ze een 5 tal cm zijn. Ik wacht niet tot alle 7 de okselscheuten ontwikkeld zijn want ik denk dat de snoeistress dan veel te groot zou zijn.
      groeten
      Piet

  30. Hallo allemaal,

    Ik heb zojuist een normale watermeloen en een sugar baby geplant.
    Nou is mijn vraag hoe ik ze straks moet gaan snoeien,
    Op de sugarbaby staat namenlijk dat snoeien niet nodig is.
    En kan ik hem het beste langs de grond, of langs een draad laten groeien?

    mvg sharona

    1. Dag Sharona,

      Eerst en vooral denk ik dat sugar baby een ras van watermeloen is en dat je dus twee watermeloenen hebt geplant.
      Verder moet je aan watermeloenen eigenlijk niet gaan snoeien.
      Qua planten, bedoel je zaaien of reeds uitplanten van de meloenen in de kas want als dit een koude kas is denk ik dat het nog wat vroeg is. Meloenen zijn zeer warmte minnend en de nachten zijn nog wat koud.
      Nog een tip voor iedereen: bij het planten van meloenen in het plantgaat enkele liter lauw water gieten. Dit zorgt voor de opwarming van de grond en dan schrikt het plantje niet zo hard, wel een beetje laten wegzakken voor het planten natuurlijk. Ook nooit aangieten met koud water.

      groeten

      Piet

    2. Inderdaad, akkoord met de reactie van Piet.
      Watermeloen niet snoeien (ook sugarbaby is een watermeloen) en, zo heb ik ervaren, wegens het zware gewicht van de watermeloen is langs draad telen niet mogelijk. Voorzie voldoende plaats
      Voorzie 1,5 m² per plant
      Niet snoeien, maar ‘terugleggen’ en ‘uitleggen’
      zie ook de artikels over watermeloen, zie inhoudstafel hierboven en kies artikel nr 6 en nr 8

  31. Inderdaad het snoeien werkt prima, heb aan iedere plant al een aantal meloenen hangen en ik verwacht dat de eerst algauw rijp zullen worden. Echter er is nu een ander probleem opgedoken, nl echte meeldauw.

    Na wat zoeken heb ik volgende zaken gevonden nl spuiten met spuitzwavel, of enkele andere chemische middelen en ook spuiten met een vloeistof op basis van 10% melk.
    Heeft er iemand ervaring met het bestrijden van echte meeldauw, er zijn trouwens als heel wat bladeren aangetast en ik moet dus dringend handelen.

    Met Vriendelijke Groeten

    Piet

    1. Dag Piet,

      ik denk dat je het beste kunt behandelen met spuitzwavel. Niet behandelen kan inderdaad voor een zeer snelle afsterving van de bladeren zorgen. Ik zou geen risico nemen. Spuitzwavel is in diverse tuincentra te koop onder diverse namen. Jammer dat alles wat geel wordt, maar dat was je er van de meloenen gemakkelijk af.

  32. Hoeveel water dien je de meloenen te geven? Elk plantje een liter per dag?
    Kan je teveel geven? Of te weinig?
    Ik heb namelijk een plant die vroegtijdig afsterft, zou watertekort een oorzaak kunnen zijn? De rest deed het wel goed maar de bladeren van deze planten beginnen nu ook wat geler te worden.

    Nog extra vraagje; kan de temperatuur in de serre te warm zijn? Of is dit onmogelijk daar het een tropische plant betreft?

    1. Dag Phil,

      vooral de eerste weken kan je meloenen teveel water geven. Hoeveel je mag geven is moeilijk te zeggen , dit kan zeer sterk schommelen volgens het weer en de plantgrootte. Een liter per dag lijkt mij in veel gevallen teveel als je dit bijvoorbeeld een week aan een stuk doet. Teveel water in het begin kan er later voor zorgen dat de plant wortelproblemen krijgt en nog moeilijk water kan opnemen.
      Planten die nu verwelken kan je proberen nog te redden door dagelijks een portie water te geven, zonder daarbij de grond voor 100% te verzadigen. Als het tenminste geen Fusarium is. Dat is volgens mij ook de regel bij meloenen : zorg ervoor dat de grond nooit voor 100% verzadigd is, want dit zal later voor wortelproblemen zorgen. Anderzijds mag je de meloenen ook geen droogtestress geven. Maar dat zal bij meloenen die in het begin niet teveel water kregen niet zoveel voorkomen. Deze planten gaan dan echt op zoek naar water.
      De temperatuur bij meloenen kan zelden te hoog worden, tenzij natuurlijjk extreme situaties, zoals ramen bijna dicht van de kas als het buiten vijftentwintig graden is. Ook bij meloenen kan verbranding ontstaan.

  33. Ik woon in de tropen. Heb sinds een paar weken meloenplantjes in m’n kas. Ze groeien daar lekker. Maar doordat het de eerste keer is ben ik ook wat voorzichtig geweest met snoeien en toppen, eigenlijk om dat ik ook niet goed weet wat dat inhoud. Ze worden nu flink groot en het is een beetje een warboel met al die dunnen draadjes. Kan je mij vertellen wat nu precies het verschil is tussen toppen en snoeien. Ik heb nu 1 bloempje. Ik begrijp dat ik nu het vele blad nog weg kan halen, maar hoe? gewoon afknippen?

  34. Ik heb buiten plantjes opgekweekt van sierkomkommers,het zijn al aardige plantjes geworden.Weten jullie ook hoe de verzorging verder is,b.v. het snoeien,om een goed resuldaat te krijgen.
    Vriendelijke groeten Nelly van Santvoort.

  35. In verband van het snoeien is me nog iets niet duidelijk.

    wat moet je doen met de zijscheuten aan de top van de plant.

    Ik bedoel: op de rank die je rond het touw draait (eigenlijk een zijscheut van het eerste of tweede blad) snij je de zijscheuten volledig weg voor de eerste 7 bladoksels. De volgende okselscheuten laat je groeien en snij je in na het eerste of 2 de blad. Maar het is ook de bedoeling om maar een 4 tot 6 meloenen te laten ontwikkelen per plant. Wil dit dan zeggen dat je de okselscheuten boven de 13e blad (7 eerste weg volgende 6 vruchtzetting) weer volledig moet weg snoeien?

    Met Vriendelijke Groeten

    Piet

    1. Eigenlijk niet, laten groeien, al die okselscheuten en snoeien.
      Ook de scheuten op de okselscheuten eventueel snoeien.
      Tot nu toe heb ik nog nooit meloenen moeten wegnemen. De plant maakt maar zoveel meloenen aan als ze aankan. Bij grootvruchtige soorten zoals Oranje Annanas, groeien er dikwijls maar drie aan. Dat betekent dat je eigenlijk de hoogste scheuten voor niks aanhoudt. De kans dat er daar nog één bijkomt is klein. Maar ik hou ze toch aan om de groei in de plant te houden, enkel dan groeit de meloen verder.
      Bij kleinvruchtige soorten zoals charentais/cavaillon groeien er meer per plant. Maar ook dan zullen er zelden meer dan 6-7 per plant zijn. De rest komt er gewoon niet aan. Zijscheuten aanhouden en snoeien dus, tot boven..
      Succes.

  36. Hallo

    Ik kweek 2 jaar ananas meloenen
    ik zou wel eens willen weten wat voor bemesting nodig is om een optimaal goed uit zien gewas en opbrengst te kunnen verhogen .

    m.v.g.cees

    1. @ Cees
      Algemeen kan je de bemesting voor meloenen zo omschrijven : ze houden van voldoende organisch materiaal (goed verteerde compost of stalmest) en van een kaliumrijke samengestelde meststof. Opletten met stikstofrijke meststoffen, deze niet gebruiken (te veel bladvorming).

  37. beste meloenkwekers,

    ik zie dat er meerdere mensen op zoek zijn naar die nederlandse netmeloen uit de jaren 60.
    wat is de officiele naam van deze soort?
    wie heeft informatie over of er nog zaden te vinden zijn???

    m vr gr. Joan Herder

  38. ik heb ergens gelezen dat zodra er een kleine meloen aanzit je moet stoppen met watergeven. Niet alle meloenen komen toch tegelijk. Wie kan mij het juiste antwoord geven.
    Groetjes
    Janny

  39. Hallo,

    Sorry voor dit vorig berichtje, maar ik heb het fout.
    Het zijn geen vrouwelijke maar mannelijke bloemen.

    Ik heb gelezen dat vrouwelijke bloemen op de zijranken voorkomen.Er is 1 zijrank bij mij die nu een beetje groeit. Denk je dat de anderen binnen een paar dagen ook gaan groeien?

    Grtjs

    Matti

    1. Dag Matti

      De zijranken zouden vrij snel moeten uitgroeien nu. Staan de meloenplanten misschien net zoals de pompoenen binnenshuis? Dan wordt het wel moeilijk om sterke zijranken te bekomen

    2. hallo,

      de meloenplant staat in de serre. Aan een touw omhoog te klimmen. Er is nu een zijrank die al 2 bladeren heeft. Ik denk wel dat de volgenden nu ook gaan beginnen groeien. Ik volg de stapjes die in dit artikel staan. Maar wat wil precies ‘de plant indraaien in het touw’ zeggen?

      grtjs

  40. Hallo,

    ik zit weer met een probleempje.
    Vandaag staan 2 vrouwelijke bloemen in bloei op mijn meloenplant. Er is werkelijk geen andere mannelijke bloem te bespeuren.
    Kan ik mijn meloenplant zelf bestuiven met bloemen van een andere plant? Of kunnen de bijtjes mijn meloen ook bestuiven zonder mannelijke bloem van de meloenplant?

    MVg,

    Matti

  41. goeiemorgen meloenspecialisten,

    waar is toch de hollandse netmeloen gebleven ??

    beetje oranje vruchtvlees, in plakken in een kom, beetje suiker erover, poosje in laten trekken en dan smullen maar..

  42. hallo
    Mijn meloenplant staat ongeveer 70 à 80 cm hoog. Ik heb de eerste zes bloemen de oksels uit gedaan zo als ge mij gezegd hebt er staan wel in ieder oksel twee a drie bloemen in op de hoofdstam maar daar komen geen zijscheuten aan wel dunne draadjes van 1 a2 mm dik en 10 a15cm lang nb doe ik iets mis ,, ;mvg rene

    1. Dag Rene,
      het zou kunnen dat je pech hebt en het een soort “inteeltplant” is. Maar ik denk dat de zijscheuten wel zullen komen, want de plant is nog niet zo groot. Misschien heb je er nu al gezien?
      vriendelijke groeten
      Luc

  43. hallo
    Sinds kort heb een broeikast en wil graag meloenen kweken maar hoe ik ook mijn best doe, het plantje blijft 3 cm en wil niet groeien, de rest van de plantjes verschroppeld, wat doe ik toch verkeerd.

    Groetjes Marian

    1. Hoi Marian,

      de grond rondom de plant niet op laten drogen, ook de plant niet in het water zetten; iedere dag een scheut water en het komt goed. Kijk ook even of er geen slakken in de buurt zijn, deze vinden de plantjes ook lekker.
      Succes,

  44. hallo op de meloen plant het onderste groot blad is er een stukje buine rand van 2a3 cm groot nb eenhalve cirkel is dat een ziekte ,, en hoe dikwyls mag ik water geven in de week mvg rene bedankt luc voor deinlichting

    1. Dag Rene
      de vlek die u beschrijft, dit is geen ziekte, maar beschadiging of zonnevlek.
      Meloen vragen niet zo heel veel water. Enkel in het begin moet je opletten dat ze niet te droog komen. Ze hebben dan immers nog geen uitgebreid wortelstelsel. Eenmaal de plant een halve meter groot is, wacht dan gerust tot de bodem iets droger is vooraleer opnieuw water te geven.
      Hoeveel keer per week? Soms één keer, bij bewolkt en regenachtig weer, soms drie keer bij zonnig en warm weer.
      In ieder geval kan je bij meloen meer schade doen door te nat te kweken dan door iets droger te telen.

      vriendelijke groeten
      Luc Dedeene
      http://groenten-boek.plantaardigcom

  45. Hallo het is de eerste keer dat ik meloenen teelt. Het is staande teelt van cavaillon. De plant staat ongeveer 30 cm hoog en staat in plastiek serre, ik heb nog niet gesnoeid de ene plant staat 1 bloem in. Hoe dikwyls mag ik dat gieten in de week. Ik ben onzeker voor intoppen, wie kan mij helpen mvg rene

    1. Beste Rene,
      ik zou de plant nu niet meer intoppen. Daarvoor is de plant te groot lijkt me en wordt de achterstand te groot. Intoppen wordt best gedaan als de plant twee echte bladeren heeft, vooraleer uit te planten
      Sla dus in het artikel hierboven het toppen over. Pas nu gewoon de snoei toe zoals hierboven beschreven, maar vanaf de tekst onder de derde foto. Dat wil dus zeggen, de scheuten uithalen bij de eerste zes bladoksels. Daarna (vanaf de zevende bladoksel) de zijscheuten intoppen op twee bladeren.
      Doordat niet getopt wordt zou het kunnen (maar dat is niet zeker) dat op de zijscheuten nog geen vrouwelijke bloemen groeien. Dan moet je op deze zijscheuten nog eens een tweede serie zijscheuten laten uitgroeien, daarop komen dan zeker vrouwelijke bloemen.

      vriendelijke groeten
      Luc Dedeene
      http://groenten-boek.plantaardig.com

  46. Hallo,
    Ik heb een meloenplant (Charentaistype). Kan ik deze in mijn plantenkasje ook in een grote pot laten groeien? Waar moet ik dan op letten. Ik weet er heel weinig van.
    Bedankt voor uw antwoord.

    1. Beste Lotte,

      Je kan deze ook wel in een grote pot van 12 liter telen.
      Ga daarbij te werk zoals bij de teelt van tomaten in potten.
      http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/de-teelt-van-kastomaten-in-potten/)
      Om het eenvoudiger te maken : Gebruik minstens de helft potgrond en voor de rest tuingrond en meng dit goed. Gebruik een pot met grote gaten. Best is de pot in de gront in te graven
      en volg voor de rest de teeltinstructies van bovenstaand artikel.

      vriendelijke groeten
      Luc Dedeene
      http://groenten-boek.plantaardig.com

  47. Hoi, ben net begonnen, alleen ik woon in de tropen, waar het momenteel zo’n 33 graden in de schaduw is, dus de zon zal moordend zijn, maar waar ga ik mijn meloenen nu laten groeien, in die hete zon of beter in de schaduw ?

    1. Dag Regina,
      Meloen kan wel tegen de zon en hoge temperaturen. De origine van de wilde meloen blijkt tropisch Afrika en Azië te zijn. Licht is belangrijk voor een goede groei. Alhoewel ik geen benul heb van een tropenklimaat zou ik niet kiezen voor een volledige dag in de schaduw. Misschien kan een halve dag wel een compromis zijn voor dit eerste teeltexperiment.
      groetjes
      Luc

  48. Ik kweek al enkele jaren na mekaar meloenen (charentais) verticaal onder glas.
    Dit jaar deed het verschijnsel zich voor dat van de helft van de planten (10tal), opgekweekt van zaad uit hetzelfde zakje en in dezelfde periode uitgeplant, de meloenen niet het normale uitzicht en normale vorm vertoonden. Ze waren bleker, zonder verticale strepen, zonder ruw oppervlak , voelden behaard aan en zagen er ietwat uitgezakt uit. De smaak was goed.

    Heeft u hiervoor een verklaring ?
    Bedankt van tevoren

    1. Beste Narre
      de enige verklaring is hier dat twee soorten bij het verpakken door elkaar geraakt zijn.
      Vertoonden deze meloenen ook een barstje rond de steel bij rijpheid of was er enkel de geleidelijke verkleuring van de vrucht zonder de kenmerkende geur bij het rijpen. Waarom ik dat vraag?
      Wel, het behaarde dat u beschrijft doet mij namelijk denken aan honingmeloen, en die barsten ook niet rond het steeltje bij rijpheid.
      Ik denk niet dat het een ziekte is of zo…
      groetjes
      Luc
      http://groenten-boek.plantaardig.com

  49. Hallo,..

    Ik heb een vraagje over watermeloen steekjes?

    Mijn zoontje heeft watermeloen zaadjes laten uitkomen,..en nu hebben wij 4 kleine steekjes ,
    Maar wij hebben totaal geen idee wanneer wij die steekjes in de volle grond kunnen zetten,…hoe groot ze dan moeten zijn en in welke periode we dat moeten doen en of het zo en zo wat kan worden want wij hebben geen kas of serre.

    Alvast Bedankt,..
    Eric van Hoeven.

    1. Hallo Eric , je kunt het nog proberen te planten maar ik denk dat je er veel te laat bij bent de beste plantperiode is namelijk eind mei begin april zeker als je buiten wilt planten , deze hebben natuurlijk heel veel warmte en zon nodig , de mijne staan in een serre en hebben al kleine vruchten.

  50. Hoi

    Heel erg bedankt voor de duidelijke info en foto’s. Dankzij julie heb ik nu 2 meloentjes (emir/ananasmeloen) in de kas hangen. De grootste heb ik in een oud sinasappelnetje gehangen omdat ik bang ben dat de vrucht eraf knapt. Het “probleem” dat ik nu heb is dat er 2 planten naast elkaar staan en het een zooitje wordt met al die zijscheuten. Ik kan niet meer zien wat bij welke plant hoort. Kan ik gewoon wat scheuten wegnemen als het te erg wordt?

    Yvon

    1. Beste Yvon,
      leuk dat je succes hebt met de teelt. Je kan de zijscheuten steeds terugzetten op twee bladeren of zelfs een deel wegnemen als er veel te veel zijn. Bedoeling is dat je de zijscheuten op twee bladeren houdt en “zijscheuten van de zijscheuten” gaat wegnemen.
      groetjes
      Luc

  51. Ik heb eind mei 4 meloenplantjes gepland in de serre (watermeloenen) en heb deze niet gesnoeid maar zien er wel heel goed uit , dus het snoeien hoeft niet zo zeer denk ik want je krijgt ze toch niet alleen opgegeten en heb ook 2 cavia’s plantjes geplant maar deze gaan niet zo snel , kan dat ?

    1. Hallo Carlo,
      zoals vermeld in het artikel over watermeloen is snoeien bij watermeloen niet nodig. Deze groeit generatief genoeg, dat wil zeggen vormt gemakkelijk mannelijke én vrouwelijk bloemen. Bedoel je “cavaillon”? Deze groeit in het begin wat trager dan watermeloen, maar kent dan in twee weken tijd een enorme groeispurt. Bij deze zou ik toch snoeien om meer en sneller vrouwelijke bloemen en dus meer kans op succes te hebben.
      groetjes
      Luc

  52. Ik heb dit jaar voor het eerst de geurmeloen(zeer oud ras) uitgezaaid.
    Kan echter nergens vinden of deze ook eetbaar is.
    Wie weet hier iets van??
    Groet.
    Mario

    1. Beste Mario,
      Deze geurmeloen is inderdaad een oud ras.
      Er is ook veel info te vinden indien je de naam “Queen Anne’s Pocket melon” ingeeft in Google. Volgens de info is de meloen eetbaar, maar is de smaak niet bijzonder. Het is dus in de eerste plaats een geurmeloen blijkbaar. Ervan eten kan dus zeker geen kwaad, laat je dan ook iets weten als je de meloenen gebracht hebt? Dat zou zeker nuttige GroentenInfo zijn!

  53. Goedenavond Groenteninfo,
    Ik heb zaadjes van siermeloentjes hoe kan ik die gaan kweken, wat moet ik doen ik kan op internet niets vinden. Of heeft het een andere naam misschien? Het is een rood bolletje met wit streepje. Een hele leuke struik moet het worden dat is het enige wat ik weet.Mensen wie weet hier iets over????

    1. Dag Marion,
      heb je de juiste naam op het zaadzakje staan? Geef je die eens door?

      Volgens de informatie die ik vond, teel je de normaal best langs touwen of draad om bevuiling te vermijden en opdat de vruchtjes beter in de zon hangen. Maar gewoon plant op de grond telen kan ook, met als grote nadeel, veel plaatsverlies. Verder is snoeien voor deze kleinvruchtige siermeloentjes niet nodig. Dus zaadjes in potjes doen, één centimter diep, vochtig houden. Als het plantje twee kiemblaadjes heeft en een drietal echte blaadjes heeft, kan je planten, het planten gebeurt normaal gezien onder glas, al deze sierkomkommers en siermeloenen zijn zeer warmtebehoeftig. Vanaf dan dus een beetje opbinden of langs de grond de ranken wat openspreiden.
      groetjes
      Luc

  54. Ik heb een week of 4 geleden 2 meloenplanten in de volle grond geplant, een gewone en en watermeloen. Als echte amateur weet ik niet eens meer welke wat is. Nu heb ik ze gewoon laten groeien over de bodem, zonder te snoeien en zonder op te binden. Kan ik nog aan deze planten snoeien?

    1. Dag Sally
      het verschil tussen de watermeloen en gewone kan je zien aan het blad
      de watermeloen heeft grijze en zeer diep ingesneden bladeren, deze van de gewone meloen zijn groener van kleur en ondiep gezaagd.
      Watermeloen hoef je niet te snoeien, kan perfect langs de grond, alleen de scheuten wat verdelen over de beschikbare oppervlakte
      Ik hoop dat het een beetje een goede zomer wordt, want meloenen in open lucht slagen enkel in zeer mooie zomers vrees ik. Ik zou op de liggende meloenplant zorgen dat er een viertal scheuten zijn die mogen doorgroeien en de andere scheuten toppen op twee bladeren om de vruchtgroei te bevorderen. Maar dit is de snoei van de liggende teelt in een notendop en sterk vereenvoudigd, er moet daar nog een artikel over komen.
      groetjes
      Luc

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.