10 tips om deze plotse hittegolf op te vangen.

Morgen en overmorgen wordt het extreem warm. De afgelopen weken was het weer tamelijk gematigd. Deze bruuske temperatuurstijging met meer dan 10°C vraagt om de nodige aandacht bij de groenten in de kas. Probeer de planten in de kas voor te bereiden op deze weersovergang. Toch zullen slap hangende bladeren dikwijls onvermijdelijk zijn. De groenten zijn deze temperaturen immers niet gewoon. Een ietwat verzwakt wortelstelsel zal nu aan het licht komen. Bij tomaten kan tijdens dit weertype de basis gelegd worden voor neusrot, die pas veel dagen later zichtbaar wordt. Enkele eenvoudige tips:

(laat ook weten hoe u deze hittegolf aanpakt, in de reacties hieronder)

– Geef vlak voor het begin van de hittegolf al voldoende water. Zodat de wortels de tijd hebben zich aan te passen. En de vruchten voldoende watervoorraad kunnen aanleggen.

– Doe nu niet aan bijbemesting. Meststoffen verminderen de wateropname. Als je dat van plan was, wacht daar dan mee tot de hitte-tweedaagse voorbij is.

– Ga nu geen blad plukken bij tomaten of paprika snoeien. Doe dit beter na de hittegolf. De bladeren en vruchten die vrijkomen na het blad plukken zullen nu sneller verbranden. Zo kunnen brandvlekken bij paprika ontstaan. De vruchten van tomaten die nu in de felle zon hangen zullen later groenkragen worden.

– Neem nu geen dieven weg bij komkommer, de kans op brandkoppen is groot.

– Dek minstens de  zuidgevel af met schaduwdoek of rietmatten. Schaduwdoek is veel beter dan afwitten, zelfs met Temperzon. Zeker nu de hitte slechts enkele dagen zal duren. Daarna is er best weer zoveel mogelijk licht in de kas.

– Maak de grond tussen de planten, of het betonpad, of de tabletten, ook vochtig. De verdamping van het water zorgt bij deze overgang voor een hogere luchtvochtigheid en minder verdamping.

– Lucht de serre volledig van ‘s morgens zeer vroeg al. In de voormiddag is er meestal weinig wind.

– Pas bij het luchten  op voor te veel tocht (bv via de deur), die dikwijls in de namiddag kan ontstaan.  Tocht kan meer verdamping veroorzaken dan een iets hogere temperatuur. Een hittegolf is één iets, maar een strakke wind erbij maakt het nog veel erger.

– Planten in potten vragen nu nog meer dan anders de nodige aandacht. De watervoorraad in de pot is bij dit weertype tot vijf maal sneller opgebruikt dan bij koel en bewolkt weer.

– Geef bij planten die tijdens de hittegolf de neiging tot verwelking hebben, slechts kleine hoeveelheden water, maar wel frequenter. De zwakke wortels kunnen grote waterhoeveelheden niet aan.

12 gedachten over “10 tips om deze plotse hittegolf op te vangen.”

  1. Met de hittegolf van de laatste dagen loopt de temperatuur in de seere op tot +40°C.
    Ik ga proberen de temperatuur de volgende dagen lager te houden door aan het plafond een wit laken te hangen.
    Verder gaan alle planten in potten in de schaduw…

  2. graag enige hulp : ik wil aardappelen oogsten in april 2014 Welke aardappelsoort moet ik planten ?
    ik heb een koude serre , mogelijk ?

    1. Wim, das wel heel vroeg. Eerst en vooral de vroegste soort is volgens mij Berber. Een witpellige soort met een hoge opbrengst en te oogsten zeer vroeg. Het vroegste dat je kan planten in een koude serre is toch wel begin februari. Planten en afdekken met vliesdoek en nogmaals plastiekfolie is dan voor een teelt zonder verwarming noodzakelijk. Volgens mij kun je op deze methode ten vroegste oogsten zo een 100 dagen na planten, gebaseerd op groeisnelheid, planten in maart-april. Indien het in februari hard vriest zal de pootaardappel niet bevriezen maar zal ze ook niet groeien, de 100 dagen tikken wel. Realistischer is oogsten rond half mei. Anders ligt het wel wanneer je voorkweekt in een verwarmde ruimte. Bijvoorbeeld planten 15 januari in potjes gevuld met tuinaarde en plaatsen binnen voor het venster. Koel en zeer klaar laten opkomen, spaarzaam water geven om de lengtegroei van de scheuten af te remmen. Diep planten in de kas onder vliesdoek en plastiekfolie rond 3e week februari(hopen dat het niet -15 vriest. Dan kun je waarschijnlijk beginnen te oogsten rond half tot einde april. Een derde methode bestaat er in om te planten in potjes rond 15 december en uit te planten in een licht verwarmde serre(10 graden) rond einde januari. Die temperatuur verder aanhouden tot de verwarming niet meer hoeft. Op deze manier kun je gerust oogsten in april. Groetjes Tuinman Peter.

      1. Bedankt voor de tips Peter.
        Wil je ons aub op de hoogte houden van jou experiment Wim?
        Nog een bijkomende tip : dek de grond in de kas af met plastiek, ook voor het uitplanten, als je kan, al vanaf nu, want nu is de grond nog warm. Zo vermijd dat je uiteindelijk moet planten in een sterk afgekoelde grond.
        En misschien vind je nog iets in dit artikel : http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/tien-tips-voor-primeuraardappelen/, de tip met de potjes heb ik toen niet gebruikt en toen konden er geoogst worden rond de tiende mei. Weliswaar niet de maximale opbrengst, maar wel vroeg.

    2. beste peter
      dat is nu eens service .
      Ik las met interesse uw bevindingen , ik wil die patatjes oogsten in april Met uw hulp en die potten lukt dat ! merci

    3. heb dit jaar op 30/01 berbers geplant in plastiektunnel, niet gedekt met vlies en niet gedekt met plastiek op 2 vriesdagen na. De eerste aardappelen heb ik geoogst op 10/4. De grootste knollen waren dan een een 7 cm lang. En een week later zat er al eentje tussen van 11 cm. Het betrof wel 2e smeten zoals ze in het west vlaams zeggen. Dus het waren kleine pattatjes die ik uitgeraapt had uit de oogst van vorig jaar en deze bewaard had als planters. Deze hebben doorgaans iets minder knollen maar zijn wel iets vlugger oogstklaar

      greetz

      piet

      ps dit op een vraag van enkele jaren oud maar misschien zijn er nog die ne keer vroege pattatjes willen kweken

  3. dit is wel een goed idee van Rene om de grond af te dekken met papier e.d , maar ik ga het eens proberen met overschotten van worteldoeken die ik nog heb liggen zo kan ik de tomaatplanten nog water blijven geven.
    mag men de bladeren van de tomaten ook niet afkoelen met water er over te gieten of is dat geen goed idee?

    1. Bij de teelt van tomaten moet je proberen om zelden of nooit de bladeren nat te maken. Via natte bladeren kun je aardappelplaag krijgen. Dus geen bladeren nat maken. Groetjes Tuinman Peter.

  4. Ik heb een enorme hoeveelheid water gegeven gisterenavond en verder de grond afdekken met papier e.d. Dat is voldoende.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.