Deze nacht zakt de temperatuur tot +2°C onder thermometerhut. Dat betekent kans op grondvorst volgens de regio waar u woont. Raadpleeg het weerbericht. Bescherm eventueel aardappelloof, vroege boontjes en te vroeg geplante tomaten, courgettes, pompoenen enz.. De kans op vervriezing bestaat. De meeste andere groenten in de tuin zijn nu niet vorstgevoelig. Zie voor een overzicht gevoeligheidstabel groenten voor vorst
Zie voor gelijkaardige situaties archief lentenachtvorst 16 mei en lentenachtvorst 17 mei . Hou dus wat vliesdoek of folie bij de hand en volg de komende twee dagen uw regionaal weerbericht goed op. De eerste dagen gaan we enkele koude nachten tegemoet, maar daarna wordt het weer warmer.
als de aardappelen vorstschade hebben wat moet er dan mee gebeuren
Je kan niets doen. De scheuten zullen opnieuw uitlopen en verder groeien. Je hebt dus, afhankelijk van de grootte van de schade, een al dan niet kleine bladgroeiachterstand
dat is inderdaad zo.
van het ogenblik dat het aardappelloof de folie of vliesdoek raakt zal het bevriezen ! ik heb het namelijk ondervonden vorige jaren.
m v g.
fil.
Vorstschade bij aardappelen, het heeft gevroren aan de grond op 4 mei 2011, volgende nacht opnieuw in veel regio’s. Jonge aardappelen hebben vorstschade, zonder afdekking. Aanaarden maar vanavond. Maar ook de vroege, grote aardappelen, onder de folie hebben zwarte bladeren in de tip. Ik denk dat ik moet besluiten dat, wat ik altijd al gedacht heb, namelijk dat vliesdoek beter is voor de lentenachtvorst dan plastiekfolie, dan toch klopt. Blad vriest blijkbaar aan de folie!
Iemand ervaring daarmee? Laat het weten in de reacties hieronder.
[img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/vorstschade-aardappelen-zonder-folie.JPG[/img]
[img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/vorstschade-aardappelen-folie.JPG[/img]
[img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/vorstschade-aardappelenfolie.JPG[/img]