Tuinbonen, van zaaien tot oogsten. De serie.

Eén van de vroegste groenten, tuinbonen, kan je al vanaf eind januari voorzaaien, bijvoorbeeld in potjes. En ze kunnen, als het weer en de grond het toelaat, al heel vroeg de moestuin in. Kou deert hen niet, integendeel. Want als je de teelt van tuinboon te laat start (zaaien tot begin april) dan zullen ziektes en vooral luisaantastingen de teelt geen goed doen. Op GroentenInfo vindt je heel wat info over hoe je de teelt van tuinbonen kan aanpakken. Deze info is ondertussen ook al ruim voorzien van heel veel tips van hobbytuinders. De artikels werden zopas verpakt in een serie.

  • Tuinboon van zaaien tot planten, teeltgegevens.<
  • Fotoreportage Tuinbonen zaaien en planten.
  • Tuinbonen planten, met video
  • De teelt van tuinbonen, van bloei tot oogst (met fotoreportage)
  • Tuinbonen : luizenprobleem onderschat?
  • 8 gedachten over “Tuinbonen, van zaaien tot oogsten. De serie.”

    1. Bij vreeken’s zaden zijn gele tuinbonen. Die doen het op bemesting van bladeren, beendermeel en patentkali. Bemesting is factor 2 hoger dan gewone tuinbonen,dus 13/11/15.

    2. Hallo,

      Eind februari, net na de vorstperiode , heb ik de tuinbonen gepoot, op een stuk grond waar de vorst uit was. Ze hebben het dit jaar goed gedaan, geen luis en vandaag, 12 juni, het eerste maaltje gegeten. Ze kunnen nog iets dikker worden. Ik zaai altijd eind februari, begin maart, het soort Witkiem. Bij vroeg zaaien, minder tot geen last van luis.

    3. Beste,
      Hoe zit dat nu eigenlijk met de bonen?
      Volgens het ene artikel: Wachten op de warmte en droog houden. (Zo doe ik het ieder jaar.)
      Nu krijg ik weer een artikel: Vroeg beginnen en geen probleem met nachtvorst!

      Groeten, Marcel

      1. Marcel,
        in dit artikel is sprake van tuinbonen, Vicia Faba. In België minder gekend en soms beter gekend als de veevoedervariant paardebonen.

        De bonen die warmte vragen zijn slabonen, sperziebonen, spekbonen enzovoort. Over deze warmteminnende bonen (Phaseolus vulgaris) lees je meer in dit artikel lees je er meer over
        http://www.plantaardig.com/groenteninfo/bonen_teelt.htm

        Het enige wat de twee soorten bonen gemeen hebben is dat ze familie zijn van elkaar, net zoals erwten ook familie zijn van bonen (Vlinderbloemenfamilie)

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.