Foto : de toppen van de aardappelplanten zijn vervroren. Klik voor vergroting.
Het voorjaar van 2005 wordt er één om niet rap te vergeten. De late winterprik begin maart, de bijna zomerse temperaturen daarna, de overvloedige regen in april en begin mei en als kers op de taart een barkoude meimaand. Tot twee maal toe zijn de aardappelen door de vorst een kopje kleiner gemaakt. Op 11 mei ging de temperatuur aan de grond al eens flink onderuit, maar dat dit zelfs nog vandaag – op 18 mei- nog eens gebeurd, is vrij uitzonderlijk. Zeker voor de kuststreek. De negatieve temperaturen aan de grond zorgden voor vorstschade bij niet afgedekte vroege aardappelen. Waarschijnlijk zullen bij niet afgedekte aardbeien sommige bloemen vervroren zijn, maar dat is nog niet helemaal duidelijk. Deze aardbeiteler heeft alvast de beregening in werking gesteld om vorstschade te voorkomen. Indien er al vorstgevoelige, niet afgedekte, gewassen zoals pompoen, courgette en selder geplant werden kunnen deze ook schade opgelopen hebben. Het blijft nog even wachten op berichten over schade in het binnenland.
Uw waarnemingen in verband met vorstschade zijn welkom.
Vandaag 5/5/2011 sommige aardappelplanten met zwarte blaadjes, gisteren alles ok. Kan dat van de nachtvorst zijn of is er iets anders aan de hand?
Woon in Vlaams Brabant.
Inderdaad, Marcel, dat is het, kijk maar op http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/waarschuwing-opletten-voor-grondvorst/comment-page-1/#comment-27215
Ook hier schade!