Pascale Slagmulders is voedingskundige en brengt voor de lezers van GroentenInfo twee hoofdstukken uit haar boek “Terug naar de basis. Omdat een gezond leven begint met een gezonde voeding”
Daarin staat ook heel wat informatie over groenten en fruit, omdat zij de basis zijn van een gezonde voeding. Zo vind je er informatie over gezonde stoffen in groenten en fruit die belangrijk zijn voor het behoud van een goede gezondheid, over groenten en fruit als deel van de voedingsdriehoek en ook over groenten bereiden en diepvriezen. Alle recepten in het boek zijn evenwichtig samengesteld en bevatten behoorlijke porties groenten en/of fruit.
Zij heeft het boek geschreven omdat zij de consument opnieuw wou leren wat basisvoeding is en hoe hij de juiste keuzes kan maken bij het samenstellen van zijn maaltijd.
Het boek kost €12,5 , voor meer info contacteer Pascale Slagmulders op pascale@nutrajoy.com, of via haar website http://www.depeperbus.be/bestelformulier.htm
Leidt een vegetarische voeding tot voedingstekorten?
Vegetariërs weren afhankelijk van hun overtuiging, vlees, vis, eieren en melk uit hun voeding. Dit betekent onvermijdelijk dat zij rijke bronnen aan hoogwaardige eiwitten, ijzer, vitamine B12 en calcium schrappen uit het voedingsaanbod.
Toch komen welvaartziekten bij hen minder voor.
Dat komt omdat zij genotsproducten als koffie, thee en alcohol matigen; dankzij voldoende dagelijkse fysieke activiteit, zullen de micronutriënten beter worden opgenomen.
Hun voeding is rijk aan planten die voorzien in voldoende koolhydraten en vezels: soja, graanproducten, peulvruchten, noten, zaden, aardappelen, bio en lokaal geteelde seizoensgroenten en -fruit behoren tot het basisvoedsel van vegetariërs. Deze voeding is vezelrijk waardoor ze kunnen beschikken over een gezonde darmflora.
Vlees wordt vervangen door graanproducten. Soja is een volwaardige eiwitbron maar granen hebben als limiterend aminozuur lysine, peulvruchten methionine. Door eiwitten juist te combineren is het mogelijk vlees te vervangen en te komen tot volwaardige eiwitcombinaties met alle essentiële aminozuren in voldoende hoge concentratie. Omdat hun eiwitbronnen uit planten worden geleverd, zijn ze tegelijk vezelrijk en voorkomen ze de vorming van schadelijke afbraakproducten zoals bij het eten van vlees.
Door geen vlees te eten zal de inname van verzadigde vetten lager liggen in vergelijking met niet vegetariërs.
Maar door de hoge aanvoer van plantaardige voedingsbronnen, zal de aanvoer van linolzuur erg hoog zijn en kan er een tekort ontstaan aan Omega 3 vetzuren (met name aan EPA/DHA uit visoliën) indien een onjuiste voedingskeuze wordt gemaakt. Het is dus erg belangrijk te letten op een evenwichtige aanbreng tussen linolzuur en linoleenzuur (goede verhouding 4/1). Dit kan dankzij inname van noten en hun ongeraffineerde oliën uit soja, walnoten, tarwekiemen, maïs, raapzaad, lijnzaad, olijven. De oliën mogen evenwel niet verhit worden (zie hoofdstuk over vetten). Bij semi-vegetariërs die hun DHA uit inname van vette vis of kippe-ei kunnen halen, zal het makkelijk zijn om tot een goede verhouding linolzuur/linoleenzuur te komen.
De opname van ijzer, alhoewel rijk aanwezig in peulvruchten en granen, gebeurt niet zo effeciënt als bij vlees. Dit hoeft geen probleem te zijn indien een vitamine C bron wordt gecombineerd met de ijzerbron, dit wil zeggen dat vers fruit eten of vers geperst fruitsap drinken bij de maaltijd ijzertekort voorkomt.
Sommige groenten (brocoli, kolen, spinazie, tuin- en waterkers), kruiden (bieslook), noten, zaden en bessen voorzien in goed opneembare calciumbronnen, alhoewel de calcium concentratie in deze planten veel lager is dan in zuivelproducten en de aanbevolen calcium inname zelden wordt bereikt. Toch hebben vegetariërs een goede botstructuur. Calcium uit plantaardige bronnen wordt namelijk beter opgenomen door het organisme. Een eiwitrijke voeding, op basis van vers vlees en bereide vleeswaren, is niet enkel fosforrijk, het zal de calcium opname ook belemmeren. Indien de voedingsopname bestaat uit basisplanten en niet uit geraffineerde voeding dan zal er minder verlies aan calcium zijn maar wordt er in de plaats meer opgenomen.
Vitamine D zorgt samen met calcium tot sterke botten. Vitamine D vind je in de basisvetten, ongeraffineerde olie, noten, vette vis, hoeveboter. Niet al dit basisvoedsel wordt gegeten door vegetariërs. Toch zijn er geen tekorten omdat vitamine D ook door de huid wordt aangemaakt, dankzij voldoende blootstelling aan de zon.
Het is slechts de inname van vitamine B12 (aanwezig in vlees, vis en zuivel) die té laag is bij alle groepen van vegetariërs (ook zij die eieren en zuivelproducten eten). Deze vitamine is ondermeer belangrijk voor de werking van het centrale zenuwstelsel. Tekorten kunnen zenuw afwijkingen en bloedarmoede veroorzaken; vandaar wordt aangeraden om deze vitamine via supplementen in te nemen; ook zo bij zuigelingen én ouderen bij wie de opname van vitamine B12 daalt.
Mits innachtname van een evenwichtige en volwaardige basisvoeding die voldoende energie levert, en toediening van vitamine B12 supplement kan een vegetarische voeding perfect alle essentiële voedingstoffen aanbrengen en dit zowel bij zuigelingen, kinderen, adolescenten, volwassenen, sporters (letten op voldoende energietoevoer zeker ook bij adolescente sporters) en ouderen en zo bijdragen tot een langer en gezond leven. |
Auteur : Pascale Slagmulders
Laatste berichten van (toon alles)
- In memoriam : Herman De Moor - 17/02/2017
- Winterpostelein telen, vijf methodes - 20/12/2016
- Is fermenteren -Bokashi- een milieuvriendelijk alternatief voor composteren? - 03/12/2016
- De teelt van knoflook tot een goed einde brengen is niet eenvoudig. - 31/05/2016
- Het is nu Basilicum tijd, ook voor in de bloemenborder! - 15/05/2016
Ook ik ben vegetariër. Ik houdt van groente en fruit. Ik neem wel zuivelprodukten en ik eet veel noten. Steeds meer kies ik voor biologisch. Vleesvervangers daar doe ik nauwelijks aan. Jarenlang ben ik bloeddonor geweest. Als donor heb ik nooit verstek hoeven laten gaan. Mijn ijzergehalte is altijd boven de 9 geweest.
Ijzertekorten hoeft een vegetarier dus ook echt niet te hebben, dacht ik zo.