Fytonutriënten in groenten en fruit.

peperbus2peperbus1

Pascale Slagmulders is voedingskundige en brengt voor de lezers van GroentenInfo twee hoofdstukjes uit haar boek “Terug naar de basis. Omdat een gezond leven begint met een gezonde voeding”. Daarin staat ook heel wat informatie over groenten en fruit, omdat zij de basis zijn van een gezonde voeding. Zo vind je er informatie over gezonde stoffen in groenten en fruit die belangrijk zijn voor het behoud van een goede gezondheid, over groenten en fruit als deel van de voedingsdriehoek en ook over groenten bereiden en diepvriezen. Alle recepten in het boek zijn evenwichtig samengesteld en bevatten behoorlijke porties groenten en/of fruit. Zij heeft het boek geschreven omdat zij de consument opnieuw wou leren wat basisvoeding is en hoe hij de juiste keuzes kan maken bij het samenstellen van zijn maaltijd.
Het boek  kost €12,5 euro, voor meer info contacteer Pascale Slagmulders op
pascale@nutrajoy.com, of via haar website  http://www.depeperbus.be/bestelformulier.htm 
Pascale Slagmulders

Het belang van fytonutriënten voor de gezondheid

Fytonutriënten in zaden, noten,peulvruchten:

Epidemiologische studies toonden aan dat zaden, noten en peulvruchten meer leveren dan enkel energie. Planten bieden bescherming tegen kankers, hartziekten en diabetes.

Er zijn een groot aantal componenten die geconcentreerd aanwezig zijn in de buitenste lagen van de zaden, zoals:

  • vele verschillende vitaminen, met inbegrip van de antioxydant vitamine E en zijn tocotriënolen
  • oplosbare vezels : oplosbare, niet verteerbare koolhydraten, die de vertering vertragen, die zorgen voor een gelijkmatige afgifte van insuline in het bloed en een constant bloedsuiker niveau, die het cholesterol niveau verlagen en energie verschaffen aan gunstige bacteriën in het colon, de groei van ziektemakende kiemen onderdrukken, en zorgen voor gezonde darmcellen.
  • onoplosbare vezels, die de transit van voedsel versnellen doorheen het colon en zo de opname van carcinogene stoffen vermijden
  • een variëteit aan verdedigingscomponenten, waarvan sommige met anti-oxyderende werking, andere met kankerwerende eigenschappen

Fytonutriënten in groenten en fruit:

De meeste fruit en groentensoorten leveren slechts een beperkte energie aanbreng, maar ze zijn een belangrijke vitamine bron. Groenten en fruit leveren bijna alle vitamine C, veel van het foliumzuur, en de helft van de vitamine A. Al deze componenten spelen een cruciale rol in een optimale celstofwisseling.

Ademhalen is essentieel voor het leven van mensen, dieren en planten; onze cellen hebben zuurstof nodig als reactiemiddel met suikers en vetten om energie te produceren. Tijdens deze reacties ontstaan vrije radicalen, die verouderingsziekten veroorzaken. Radicalen zijn zeer onstabiele verbindingen die ons organisme beschadigen, zelfs ons DNA (door oncontrolleerbare deling en tumorgroei).

Ons lichaam kan dit gevaar afwenden ondermeer dankzij de inname van voedingstoffen met anti-oxydatieve werking die de vrije radicalen gaan neutraliseren vooraleer ze schade kunnen toebrengen. Vandaar heeft ons lichaam een continuë aanvoer nodig van anti-oxydanten om een goede gezondheid te kunnen behouden. Welnu, planten blijken een goudmijn te zijn aan anti-oxydanten. Carotenoïden (beta-caroteen in wortelen), luteïne (in kool), zeaxanthine (in maïs), lycopeen (in tomaten), chlorophyl (in spinazie)…

Ook vitamine C en vitamine E zijn krachtige anti-oxydanten.

Men kwam tot de vaststelling dat micronutriënten zoals aanwezig in fruit, groenten, volle granen, noten en peulvruchten bijdragen tot de gezondheid op lange termijn door dagelijks vele verschillende groenten en fruit te eten.

Er bestaat een techniek dat de concentratie aan anti-oxydatieve stoffen meet in groenten, fruit en kruiden volgens de ORAC meetmethode. De waarden werden opgenomen in een lijst waarbij fruit en groenten worden geklasseerd volgens hun anti-oxydatieve capaciteit. Hieruit blijkt dat alle soorten bessen erg hoge ORAC waarden hebben, wat wil zeggen dat ze bijzonder rijk zijn aan anti-oxydanten. Ook kruiden scoren goed.

Het farmaceutisch bedrijf Geigy onderzocht een aantal planten (aardappelen, brocoli, wortels, bonen, spinazie, aardbeien, bananen, appels) over een aantal jaren (sinds 1985 tot 2002) en moest daarbij vaststellen dat deze groenten en fruitsoorten over de jaren minder micronutriënten zijn gaan bevatten. Er werd een daling vastgesteld van 12 tot 90% aan calcium, magnesium, foliumzuur, vitamine C en vitamine B6.

De oorzaak moet gezocht worden bij het telen van groenten en fruit als massaproduct op verarmde gronden en het gebruik van pesticiden. Indien planten op termijn niet meer kunnen instaan voor levering van essentiële voedingstoffen zodat het organisme ziek wordt als gevolg van allerlei tekorten, dan kan het gebruik van supplementen aangewezen zijn om herstel van het organisme mogelijk te maken.

Fytonutriënten zoals aanwezig in planten leveren het lichaam vele verschillende gezonde stoffen. Elke plant levert deze stoffen in een unieke verhouding. Zo wordt ons organisme beschermd tegen ziekte.

Auteur : Pascale Slagmulders, meer info op www.depeperbus.be

Een gedachte over “Fytonutriënten in groenten en fruit.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.