Enkele foto’s van “slachtoffers” van een eerste nachtvorst of grondvorst, 21 oktober 2007 (+0,7°C, grondvorst) en op 30 oktober 2008 (-0,3°C).
2007 : De eerste slachtoffers lijken deze nacht, 21 oktober, gevallen. Zo vroeg waren we het hier niet meer gewoon. Op de thermometer was het nog net positief met 0,7°C, maar aan de grond heeft het duidelijk gevroren. De bladeren van de pompoenen en bonen, indien nog in de tuin, zijn vervroren hier in West-Vlaanderen op zo’n 30 km van de kust. Ook de postelein is kapot. Verder is de gewone kropsla en de ijsbergsla soms licht glazig door de grondvorst.
Ook enkele nog niet goed afgerijpte pompoenvruchten die nog buiten lagen vertonen glazige vlekken. De vruchten van pompoenen zijn immers uiterst gevoelig, net zoals de bladeren.
Hierbiij enkel foto’s uit 2007 en 2008, die allemaal hetzelfde kenmerk vertonen : verwelkte bladeren! Door de vorst gaat het water in de cellen uitzetten, waardoor deze gaan barsten. Daarbij gaat de stevigheid van het blad verloren. Na enkel dagen worden de bladeren bruin.
Verwelkte pompoenbladeren
Pompoenen worden glazig
Links : Knopkruid is een signaalkruid om de eerste nachtvorst te detecteren!
Rechts : Andijvie overleeft nog die eerste nachtvorst, maar het posteleinplantje is ten dode opgeschreven
In de siertuin kan Dahlia als signaalplant voor de eerste nachtvorst dienen.
Bij sla is de schade te merken aan glazig blad, afhankelijk van hoe erg het is kan dit al dan niet tot onherstelbare schade leiden.
Bonen behoren eveneens tot de meest grondvorstgevoelige soorten.
Minipaprika’s telen gaat prima in open lucht, maar deze subtropische plant kan natuurlijk geen vorst verdragen.
gelieve even te kijken op onze site
we hebben een nieuwe machine om beschadiging door nachtvorst te beperken