www.plantaardig.com
 

Witlof, witloof : worteloogst, bewaring en kroppenteelt.


Inhoud: 

worteloogst
kroppenteelt met dekgrond

kroppenteelt zonder dekgrond

oogsten en bewaren kroppen
schimmels


Figuur 1 : witloof en roodloof kroppen

Worteloogst en bewaring 

 

Met het oogsten van de wortels kan ook de kroppenteelt starten. De wortel moet goed afgerijpt zijn. Niet afgerijpte wortels geven kleine en losse kroppen. Indien u de vroege rassen al wenst te oogsten eind september, begin oktober is het belangrijk om dit na te gaan. Het is te zien door een wortel overlangs door te snijden en de grootte van de inwendige holte ter hoogte van de wortelhals te beoordelen. Deze inwendige holte moet al goed zichtbaar zijn. De schouders rondom de wortelhals zijn dan ook niet meer vlak. Bij een vroege oogst moeten de wortels dan ook meestal nagerijpt worden.. Nadat ze met de riek losgemaakt zijn en met de hand opgetrokken kunt u ze nog een week laten liggen met het loof aan de wortel. Leg ze netjes geschikt op rijen, liefst onder een afdak. Op het veld laten liggen kan ook, mits beschut tegen regen en vorst. Leg de wortels op korte rijen en laat het loof van de tweede rij de wortels van de vorige rij bedekken. Als gerooid wordt eind oktober en november, wordt het loof onmiddellijk afgesneden tot op ongeveer 2 cm boven de wortel. Een gedeelte van deze wortels kan direct ingetafeld worden, andere kunnen, nadat de aarde wat gedroogd is, op een zo koel mogelijke, maar vorstvrije plaats bewaard worden. Let erop dat de wortels niet broeien. Tegen uitdroging kan een lichte afdekking van de bovenkant van de hoop, maar zorg voor verluchting. De ideale, moeilijk te bereiken, bewaartemperatuur is 0°C. 


Figuur 2 : Duisternis is essentieel tijdens de groei en de bewaring van witloofkroppen, 
zoniet ontstaan heel snel groene randen.

Kroppenteelt
Met dekgrond 

Kies een stuk niet te natte grond met goede structuur. Best is dit stuk grond bekalkt in het voorseizoen. Er wordt dan een kuil gegraven van ongeveer 25 cm diep en 50 cm breed. De bodem van de kuil wordt losgemaakt met de spitvork. Wat verteerde compost erdoor mengen bevordert de vorming van de vele vezelworteltjes. Kalk toevoegen kan eventueel nu nog. Witlofkroppen ontwikkelen goed bij een hoge pH. De wortels worden er zij aan zij tegen elkaar ingezet met de bovenkant van de wortel op gelijke hoogte. Eventueel kan u de wortels op ongeveer 18 cm lengte bijsnijden. Zet dunnere wortels aan de zijkant, dikkere wortels meer naar binnen. Dit om te vermijden dat dikke kroppen de kleintjes verdringen. Strooi dan een laagje fijngemaakte grond over de wortels en spoel dit met de gieter tussen de wortels. Gebruik veel water, want voor de uitgroei van de kroppen is veel vocht nodig. Daarop komt 15 cm tuingrond, waarna een laag stro of turf. Daarna het geheel afdekken met platen of plastiek. Afhankelijk van het weer en de plastiekafdekking kan vanaf het vroege voorjaar geoogst worden. Teeltspreiding kan door een kuil aan te leggen in de koude kas of plastiektunnel of in een schuurtje. Hier hoeft de strolaag en het plastiek niet.De oogst kan dan al in februari aangevat worden. Vroege rassen hebben een hoge temperatuur nodig bij het forceren, dek ze dan ook in het begin niet te veel af. De late rassen worden bij de start met een dikke laag grond afgedekt om de groei uit te stellen. Eenmaal de groei op gang is, moet u de laag terug op 15 cm brengen. 

Kroppenteelt
Zonder dekgrond 


Figuur 3 : Witloof kan makkelijk geteeld worden in potten of bakken, die u dan in het duister plaatst, deze witlofcontainer is ideaal omdat die voldoende hoog is, een deksel heeft en een peilbuis om water te geven.

Deze teeltwijze, die met geschikte rassen mogelijk is, is eenvoudig en minder arbeidsintensief. Om binnenshuis kleinere hoeveelheden witlof te oogsten op verschillende momenten, zonder afhankelijk te zijn van het weer, is deze teeltwijze ideaal. De wortels worden in diepe bakken, kisten of potten gezet. Leg onderaan een laag goede teelaarde of beter nog potgrond, plaats daarna de bak schuin en zet de eerste rij wortelen erin. Druk nu vooraf bevochtigde teelaarde of potgrond tussen de wortels. Start dan de volgende rij. Een plastiekbuis verticaal in de bak dient om indien nodig,  weinig water te geven. De bakken moeten nu naar een volledig duistere ruimte of worden van het licht afgeschermd. Plaats een kartonnen doos omgekeerd over de bak en leg er zwarte plastiek op. Direct op het loof afdekken met zwarte plastiek geeft soms bruine randen aan het witlof. De bakken of potten bewaar je een tijdje zo koel mogelijk, daarna verplaats je ze naar een ruimte met een temperatuur tussen 12°C en 20°C. Bij oogst voor nieuwjaar is dit ideaal 17°C, bij oogst na nieuwjaar 15°C, later nog koeler. Na één tot anderhalve maand kan geoogst worden. Laat de bakken die je nog niet wenst te oogsten zo koel mogelijk staan. 

Oogsten en bewaren kroppen

 Start tijdig met oogsten bij de teelt in de grond. Zo bekomt u een vrij lange oogstperiode. Bij de teelt in bakken, kan u de bak op een koelere plaats zetten als ze oogstklaar zijn. Witlofkroppen kunt u ook enkele weken in de koelkast bewaren 

Schimmels 

Slijmrot (Sclerotinia sclerotiorum) en andere bewaringsschimmels zijn het grootste probleem. De schimmelziekte wordt meegenomen uit de tuin en komt pas tot uiting na het intafelen. De ziekte moet voorkomen worden door een goede vruchtafwisseling en een beheerste groei zonder bemesting op een niet al te humusrijke grond. Verder is het belangrijk dat er geen stilstaand water is bij de wortelteelt en bij de ingekuilde wortels. De in te zetten wortels moeten goed gecontroleerd worden. De schimmel veroorzaakt dode, bruine, zachte vlekken op de wortels die gemakkelijk overgaan op de buurwortels. Als u deze wortels in het licht legt groeit er het typische witwollige sclerotiniapluis op. Op het veld en tijdens het inzetten kunnen schimmelwerende maatregelen toegepast worden 


Nog meer over groenten


Erwten

Aubergine

Tuinbonen

Knol

selder

Wortelen

Rode kool

Paprika

Knoflook

Artisjok

Bloem

kool

Bl
mk2

Bonen

komkom

mer

Rode kool

Koolrabi

Veldsla

Babyleaf

Pastinaak

Rabarber

Spinazie

Selder

Aardbeien

Veldsla

Knol

venkel

Tomaten

Daikon

Kardoen

keuken

raap

Witloof

Plantajuin

Aardappelen

Courgettes

Rammenas

Broccoli

Chinese kool

Boekentip!
De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen.



Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek
.
- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest).
 Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek 
 
© Copyright  Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2011)
 Alle rechten voorbehouden.