www.plantaardig.com
 

Ook op zoek naar een droog plekje in de Lage Landen?
Hieronder vind je verschillende
weersvoorspellingen op orde gezet.Bijgewerkt 2006   

   
Belgische weerberichten Nederlandse weerberichten
Korte termijn voorspellingen van het KMI (België) Het klassieke weerbericht voor vandaag en morgen KNMI (Nederland).
Klassieke weerbericht  van het KMI 5 dagen vooruit Vijfdaagse weersverwachting KNMI
Weerbericht voor de kust en de Zee (KMI België)
********
Samenvatting weersvoorspelling per regio (kust, ardennen, lotharingen,, centrum , kempen)
Negendaagse voorspelling van het KNMI-Nederland
Het weerbericht van de Bodemkundige Dienst van België Voorspellingen per stad of gemeente Nederland
Voorspellingen per stad of gemeente België  Het weer in  Nederland NOS teletekst
Regenradar voor Nederland en België Weerbericht vijf dagen teletekst Nederland
Provincievoorspelling West-Vlaanderen en de andere negen provincies Weerbericht vijf dagen ver, per provincie, Nederland
Regiovoorspelling Belgische Kust 14-daagse weersvoorspelling De Bilt
Weerbericht teletekst VRT (kust, ardennen, gaume, kempen, binnenland)    
Tiendaagse weersvoorspelling voor alle gemeentes in België (HLN)    
Goede links? Onthou dan deze pagina!
Zet deze pagina als startpagina - Of zet deze pagina bij je favorieten
(Werkt niet in firefox)

Concrete weersinfo, een bespreking van het weerbericht op verschillende websites

Zijn  de weergoden ons gunstig gezind? Misschien vinden we de oplossing hiervoor wel op het net.  Jazeker...

Maar heb je  al gemerkt dat als je even snel het weerbericht wil oppikken van op het net er altijd een probleem is? Probeer maar eens het weerbericht te vinden met een zoekmachine, je bent zo tien minuten bezig. Ofwel heb je de voorspelling van deze 12 uur geleden te pakken, ofwel is het je helemaal niet duidelijk of er nu voldoende regen zal vallen om te kunnen zaaien.  Een bezoek aan http://weer.pagina.nl? Alleen als je helemaal het noorden wil kwijt raken!

Maar welke site neem je nu? Welke is meest up-to-date? En welke weersvoorspellingen kunnen ons ook een meerwaarde bieden als we in de tuin aan de slag willen? Iedere bron heeft zo zijn eigen plus- en minpunten.

Zet alvast je internetverbinding open en klik met mij mee van het ene naar het andere nuttige weerbericht:

Lange termijn voorspellingen

Laten we maar meteen starten met een echte aanrader.

Het weerbericht van de Bodemkundige Dienst van België biedt een schat aan informatie en dit voor zeven dagen ver! Onbetrouwbaar die zeven dagen zeg je? Wel, onderaan de voorspelling van iedere dag vind je nog eens de betrouwbaarheidsgraad van de voorspelling.  

Naast de klassieke items zoals minimum- en maximum temperaturen vind je er ook gegevens die voor de land- en tuinbouwer, maar ook voor de tuinier heel interessant zijn. Je vindt er met name ook info over de hoeveelheid neerslag die er zal vallen. Dit geeft je in de zomer een indicatie of de voorspelde regen voldoende zal zijn om de droogte te verdrijven, of dat je toch nog beter de beregening gebruikt de avond voordien. In het voor- en najaar kun je op die manier beslissen of je na die regenachtige vrijdag op zaterdag toch nog de grond zult kunnen omspitten of niet.

Men maakt er zich hier ook niet van af met een voorspelling "zwaar bewolkt" of  "vrij zonnig", nee je krijgt er direct het aantal uren zonneschijn en de bewolkingsgraad in procenten bij.

Dus alle twijfels of je al dan niet het vliesdoek over de vervroegde groenten kunt verwijderen zonder verbranding daags nadien zijn verzwonden. Ook de vraag of je al dan niet de jonge plantjes uit de koude bak kunt uitplanten zonder zonneslag wordt hier beantwoord. En of je die al lang geplande bespuiting zal kunnen uitvoeren in het weekend zal je kunnen beslissen als je ook  voorspelde windsnelheid in km/h afleest.

Deze site wordt dagelijks om 10 uur 's morgens aangepast. 

Ook Nederland heeft zijn eigen landbouwweerbericht en tuinbouwweerbericht, met regio voorspelling vijf dagen ver:

Naast de algemene weersbespreking, waar men toch een vijftal dagen vooruit kijkt is er ook een knop regio. Hier krijg je een rudimentaire voorspelling voor de komende vijf dagen, maar ook met de voorspelde neerslaghoeveelheid. Hier echter is de vermelding "gewastemperatuur" interessant, hoe veel koelen de plantjes 's nachts af, interessant voor voor- en najaar. Ook de het verschil tussen de gewone temperatuur en de maximum gewastemperatuur kan je een indicatie geven over de sterkte van de zonnestraling en de mate van verdamping van de plant. Is dit verschil hoog dan wacht je beter nog even met het wegnemen van het vliesdoek of het buiten brengen van de jonge kasplantjes.  

De tekstweerberichten worden 's morgens en ergens halfweg de namiddag aangepast. Bij de regioweerberichten is het niet helemaal duidelijk of die ook twee maal per dag aangepast worden, een uurvermelding zou hier wel nuttig zijn. 

Heb je  grote tuinprojecten op stapel staan, of wil je weten wanneer de winter eraan komt dan probeert het KNMI van Nederland tot negen dagen vooruit te kijken.  In de loop van de ochtend kan je hier de nieuwste lange termijn voorspelling raadplegen. Het hoeft niet gezegd dat dit slechts een trendaanwijzing is.

Bovenstaande sites hebben dus vooral zijn nut voor planningen op een termijn langer dan één dag.

Korte termijn voorspellingen

Wil je echter weten of je straks als je thuiskomt van je werk deze avond het gras nog zal kunnen afrijden, neem er dan even de korte termijn voorspellingen van het KMI (België) bij. Voor Nederland kan je het KNMI-weerbericht op korte termijn raadplegen.

Middellange termijn voorspellingen

Als je het allemaal wat teveel wordt dan neem je er toch gewoon het klassieke weerbericht bij (maar wel up to date) van het KMI (België).  Of hetzelfde weerbericht aangepast aan de verschillende regio's in België.

Het KNMI - Nederland heeft ook zijn het klassieke weerbericht op middellange termijn.

Regenradar

Wil je  weten of die voorspelde regenbuien er nu al aan komen? Of is er nog tijd om snel even de aardappelen op te hogen zonder in een plensbui terecht te komen? Kijk dan naar de aanstormende buien of motregens op de regenradar voor Nederland en België.  

Regionaal

West-Vlamingen uit België hebben weer eens geluk, want zij hebben hun eigen provincievoorspelling. Of misschien woon je wel langs de Belgische Kust, dan heb je hier je eigen regiovoorspelling .

Andere Belgische regio's zien zich vermeld op het KMI-weerbericht aangepast aan de verschillende regio's in België .  

Nederland heeft ook eigen weerbericht per provincie.

Wil je echt een regionale uitsplitsing maken en vertrouw je niet op de weersvoorspelling voor het hele land, kijk dan even naar de voorspelling voor uw eigen stad of gemeente in België of in Nederland.

<

 

Nog meer over groenten


Erwten

Aubergine

Tuinbonen

Knol

selder

Wortelen

Rode kool

Paprika

Knoflook

Artisjok

Bloem

kool

Bl
mk2

Bonen

komkom

mer

Rode kool

Koolrabi

Veldsla

Babyleaf

Pastinaak

Rabarber

Spinazie

Selder

Aardbeien

Veldsla

Knol

venkel

Tomaten

Daikon

Kardoen

keuken

raap

Witloof

Plantajuin

Aardappelen

Courgettes

Rammenas

Broccoli

Chinese kool

Boekentip!
De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen.



Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek
.
- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest).
 Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek 
 
© Copyright  Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2011)
 Alle rechten voorbehouden.