Nu het hoogzomer is blijven we even stilstaan bij de onderhoudszorgen van onze vruchtgroenten. Tomaat blijkt hierbij het grootste zorgenkind, maar ook de komkommer- en paprikaplanten vereisen een degelijk gewasonderhoud.
Nu het hoogzomer is blijven we even stilstaan bij de onderhoudszorgen van onze vruchtgroenten. Tomaat blijkt hierbij het grootste zorgenkind, maar ook de komkommer- en paprikaplanten vereisen een degelijk gewasonderhoud. TomatenVruchtzetting en trossnoeiDe tomaten hebben al verschillende trossen met vruchten. Dit is een periode waarin slechte vruchtzetting veel voorkomt. De oorzaak kan tweeërlei zijn. Het is mogelijk dat door te grote warmte in de serre de vruchtzetting niet meer goed verloopt, dit is met name het geval bij temperaturen boven de 30°C. Zorg er voor dat de serre niet te wam wordt.. Je kan dit bereiken door de serre af te witten of af te dekken met rietmatten langs de zuidkant. Tenzij het echt niet anders kan moeten we het open zetten van de deuren zoveel mogelijk voorkomen. Dit veroorzaakt tocht, wat voor alle planten slecht is. Bij tomaat zorgt tocht voor opgerolde bladeren (sigareblad) (fig2) bij komkommer stijgt de kans op spintaantasting(fig3) en witziekte (fig1)
Slechte vruchtzetting bij tomaat kan ook zijn oorzaak vinden in een te grote plantbelasting. Er zijn dan te veel vruchten op de plant aanwezig. Het snoeien van de trossen kan dit voorkomen. Afhankelijk van het ras dat we telen snoeien we de trossen op vier (vleestomaten, geribde vruchten) tot zeven vruchten (kleinere, ronde rassen). Wanneer trillen?Het trillen is noodzakelijk voor een goede vruchtzetting. Dit doe je door een paar keer met de wijsvinger tegen de trossteel te tikken om het stuifmeel te doen loskomen. Ook kan je tegen de draden of steunstokken gaan tikken, maar dit is wel minder effectief en kan problemen geven als de omstandigheden minder gunstig zijn.Tril de tomaten op het juiste moment. Te vroeg in de morgen is het stuifmeel nog vochtig en komt het niet los. Te laat op de middag is het stuifmeel te droog en kleeft het niet meer op de stamper. Om de andere dag trillen is voldoende. BijbemestingNu de plant al wat groter is, heeft ze al heel wat voeding uit de grond opgenomen. Je kan eens proberen wat meststoffen in het gietwater op te lossen. Neem daarvoor een meststof met relatief veel kalium. Kalium is met name voor de vruchtkwaliteit zoals de rode kleur en de stevigheid van de vrucht heel belangrijk. Als je twee gram oplost per liter gietwater kan je telkens als er water gegeven wordt meststoffen toedienen. Meer dan twee gram oplossen is gevaarlijk voor wortelverbranding. Blad snijdenAlhoewel er wel eens enkele bladeren moeten vewijderd worden, mag je hierin toch niet overdrijven. Het is namelijk heel belangrijk dat de vruchten geen rechtstreekse zonnestralen ontvangen. De vruchttemperatuur loopt hierdoor zeer sterk op met als gevolg dat bepaalde delen van de vrucht bij het rijpen groen blijven. Dat je de bladeren moet verwijderen om de vruchten beter te doen rijpen is een fabeltje. Als de eerste vruchten rijpen kunnen we de bladeren onder de eerste tros afsnijden. Op die manier is er tussen het gewas een luchtiger klimaat. Slechts bij zeer sterke groei, als je door het vele blad de vruchten helemaal niet meer ziet hangen kan je boven de tros een blad wegsnijden. Barsten vermijden
barsten bij tomaat Als je de grond te ver laat uitdrogen en daarna veel water in één keer gaat geven is de kans groot dat vruchten die bijna rijp zijn zullen barsten. Ook als de vruchten in een jong stadium te veel in de volle zon hangen zullen ze later gaan barsten, zelfs als ze nog niet gekleurd zijn. Verder kunnen er ook barsten optreden als de vruchten 's morgens iedere keer nat worden door condens die erop neerslaat. Om deze natte vruchten in de voormiddag te vermijden moeten we de serre 's morgens op tijd luchten. Als je te lang wacht met luchten zal de temperatuur in de serre te snel stijgen. De vruchten kunnen nooit zo snel opwarmen met als gevolg dat ze veel koeler zijn dan de serrelucht en natslaan.
Neusrot
neusrot bij tomaatDe vrucht wordt bruin langs onder door een probleem met de grond, hetzij de watervoorziening, hetzij de bemesting (zoutconcentratie en pH) De grond mag je niet laten uitdrogen, je moet opletten voor een te hoge zoutconcentratie die zich na verloop van jaren in de kas kan opstapelen en je moet ook zorgen voor regelmatige bekalking van de serre volgens het grondontledingsdavies. KomkommerVruchtzettingmoderne hybridekomkommers Het zijn de moderne, gladde komkommers die hier besproken worden. Dit zijn hybriderassen met uitsluitend vrouwelijke bloemen. De vruchtzetting verloopt hier parthenocarp, dit wil zeggen zonder bestuiving of bevruchting. Bijen of trillen van de bloemen is hier zeker niet nodig. Het is wel belangrijk dat we regelmatig oogsten, in volle zomer betekent dit om de andere dag. Als je komkommers snijdt van maximum 400 gram zullen er regelmatig nieuwe vruchten bijkomen. Als de geoogste vruchten te zwaar zijn is de plant minder groeikrachtig en stopt de vorming van nieuwe vruchten. GewasonderhoudKomkommerplanten worden best langs een koord geleid. De eerste vijf bladoksels worden volledig gepluisd (zowel bloem als rank) om de plant meer groeikracht te geven. Daarna laten we om de andere oksel een vrucht uitgroeien, dit is afhankelijk van de groeikracht van onze planten. Alle ranken worden verwijderd tot aan de draad, behalve de laatste twee. Eenmaal aan de draad, die op een hoogte van 1,70 m à 2,00 m hangt, wordt de plant getopt. Uit de laatste twee bladoksels laten we ranken groeien. Deze worden aan weerszijden van de plant in haken gelegd en worden zo naar beneden geleid. Pluizen of vruchtdunning is op de ranken niet echt meer nodig. Op een 1m van de grond worden deze ranken getopt. Eventueel kan je later nog een tweede rank laten uitgroeien van boven uit. Blad verwijderen bij komkommer doen we beter niet. De stengel is nogal dun en broos en de kans is groot dat de gemaakte wonde aangetast wordt door rottingsschimmels. Laat de onderste bladeren gewoon opdrogen aan de stam. WaterKomkommer heeft veel water nodig. Door het oppervlakkig wortelstelsel hebben kunnen ze moeilijk water opnemen uit de diepere grondlagen. Hou daarom de grond goed vochtig. Alhoewel altijd aangeraden wordt om de plant langsonder water te geven en de bladeren niet nat te maken is het in bepaalde omstandigheden te overwegen om langs boven water te geven. Doe dit dan wel 's morgens vroeg, zodat er geen bladverbranding is en de bladeren tijdig kunnen opdrogen. Het voordeel hiervan is dat de kans op spintaantasting en witziekte, waarvoor komkommerachtigen zeer gevoelig zijn, kleiner wordt. Beide treden op in warme en droge omstandigheden. Ook tocht kan spint- en witziekteaantasting in de hand werken. Witte vliegAlhoewel
tomaat er ook veel last kan van hebben is komkommer nog veel
aantrekkelijker voor de witte vlieg. Witte vlieg kan je wel doden
met breedwerkende insecticiden, maar deze hebben als nadeel dat eieren,
larven en poppen van de witte vlieg niet gedood worden. Daardoor
zijn er de week daarna opnieuw volwassen witte vliegen en kunnen we
opnieuw starten met de bespuitingen. roetdauwbevuiling
|
Nog meer over groenten
Boekentip! De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen. Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek.- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest). Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek © Copyright Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2011) Alle rechten voorbehouden.
|