Flandria LycoPlus-cocktailtomaatjes bevatten van nature dubbel zoveel lycopeen
Flandria Ministar LycoPlus is een trosje met 7 tot 9 kleine cocktailtomaatjes. Elk tomaatje weegt ongeveer 30 gram en is bedoeld om uit het vuistje gegeten te worden als snack, aperitiefhapje of gezond snoepje. Het trosje is verpakt in een schaaltje met krimpfolie en goed herkenbaar aan een stempel met de tekst LYCO+.
Tomaten staan al lang bekend om hun belangrijke aanbreng van lycopeen (tussen 3 en 6 mg per 100 g volgens de rijpheid van de vrucht). De nieuwe Flandria Ministar LycoPlus-tomaatjes bevatten ruim dubbel zo veel lycopeen, namelijk tussen 6,5 en 10 mg per 100 g. Dat wordt bevestigd door meerdere analyses die zijn uitgevoerd door het laboratorium Fytolab in Gent.
Natuurlijke “health food”
In onze westerse voeding halen we de meeste lycopeen uit tomaten en verwerkte tomaten. Behalve lycopeen bevatten verse tomaten andere interessante bestanddelen zoals vitaminen C en B. Beschermstoffen worden bij een voedingsmiddel doorgaans beter benut dan bij een geconcentreerd supplement. Daarom kunnen ze niet zo maar vervangen door een lycopeenpil.
Het hoge lycopeengehalte van de Flandria Ministar LycoPlus-tomaatjes komt
overeen met dat van ketchup. Ketchup is echter een verwerkt product en bevat
vaak additieven en suiker. Niet zo bij LycoPlus: deze tomaatjes danken hun
hoger lycopeengehalte aan een natuurlijke veredeling van het betreffende
tomatenras.
Bij de meeste functionele voeding gaat het om supplementen die aan een basisproduct toegevoegd werden. Met de nieuwe tomaatjes kan ons lichaam echter puur natuur van de hogere dosis lycopeen profiteren.
Ministar LycoPlus heeft ook het Flandriakeurmerk gekregen. Alle groenten en fruitsoorten met dit keurmerk zijn afkomstig van lokale telers en combineren een milieubewuste teeltwijze met een onberispelijke kwaliteit. De Belgische tuinbouwers geloven sterk in het succes van het nieuwe lycopeentomaatje. In 2007 wordt al een productie van 250 000 kg verwacht. Het seizoen loopt van april tot december. De veilingen verwachten dat de prijs op hetzelfde niveau zal liggen als de andere minitomaatjes.
Evenwichtige voeding blijft de belangrijkste bescherming
Laten we wel wezen: alleen door LycoPlus-tomaatjes te eten zullen geen wonderen gebeuren. Een evenwichtige voeding met veel afwisseling en een gezonde levenswijze blijven de belangrijkste bescherming tegen ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten. De actieve voedingsdriehoek beveelt aan dagelijks 300 g groenten en 2 tot 3 stukken fruit te eten en deze aanbeveling blijft onverkort geldig.
De nieuwe LycoPlus-tomaatjes kunnen echter wel een interessante aanvulling vormen en met hun hoog lycopeengehalte zorgen voor een bijkomende bescherming. Vooral ook omdat hun vorm (kleine cocktailtomaatjes) het extra gemakkelijk maakt om ze uit het vuistje te eten of mee te nemen als snack of gezond snoepje.
Voorlopig is de LycoPlus-stempel alleen gereserveerd voor het tomatenras Ministar. In de toekomst kunnen ook andere tomaatrassen de stempel krijgen als ze een hoog lycopeengehalte kunnen bewijzen.
Bijlage : Dossier Lycopeen (Bron: Nutrition Information Center)
Verminderd risico op kanker door lycopeen in tomaten
Dat een voeding rijk aan groenten en fruit belangrijk is bij de
preventie van chronische ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten wordt
door niemand nog betwist. De resultaten van diverse epidemiologische studies
hebben de aandacht gevestigd op de gunstige effecten van de consumptie van
tomaten en de rol van lycopeen in het bijzonder. Lycopeen is het carotenoïde
dat tomaten hun typisch rode kleur geeft en is een krachtig antioxidant. Het
zou bescherming bieden tegen kanker (vooral prostaatkanker) en hart- en
vaatziekten.
Hoewel lycopeen ook voorkomt in vruchten zoals watermeloen, roze pompelmoes, abrikoos, mango en papaja, leveren tomaten en verwerkte tomaten in de Westerse voeding tot 80% van de opgenomen hoeveelheid lycopeen. Hoewel koken meestal gepaard gaat met enig verlies aan voedingsstoffen, blijkt de beschikbaarheid van lycopeen uit een licht gestoofde tomaat groter dan uit een rauwe tomaat. Onder invloed van de verhitting worden de celwanden in de tomaat afgebroken waardoor meer lycopeen vrijkomt. Daarnaast wordt lycopeen onder invloed van hitte ook omgezet in een meer biologisch beschikbare vorm (isomerisatie van een trans- naar een cis-configuratie). De toevoeging van een beetje vet aan de tomatenbereiding zorgt voor een nog betere absorptie. Lycopeen is immers een vetoplosbaar antioxidant.
Hoeveel lycopeen per dag?
Hoeveel
lycopeenrijke voedingsmiddelen we gemiddeld per dag zouden moeten eten om er
een gezondheidsvoordeel uit te halen, heeft men nog niet kunnen vaststellen.
Naast lycopeen bevatten tomaten bovendien nog andere interessante bestanddelen
zoals de vitaminen C en B, verschillende mineralen en vezels, die het
gezondheidseffect van lycopeen mogelijk versterken. Vandaar dat tomaten niet
zomaar kunnen worden vervangen door een lycopeenpil. De gezondheidseffecten
maar ook eventuele schadelijke effecten van lycopeen in de vorm van een
supplement, los van de voeding, zijn nog niet bekend.
De aanbeveling om dagelijks 300 g groenten en 2 tot 3 stukken fruit te eten
blijft van kracht. Wie kiest voor variatie, zet ongetwijfeld ook regelmatig
tomaten op het menu en doet zich zo ook telkens te goed aan een portie lycopeen
samen met andere essentiële voedingsstoffen.
Vandaar het belang van een evenwichtige en gevarieerde voeding. Een tomatensaus is prima maar voorzie ook andere groenten. De samenstelling van het totale voedingspakket blijft met andere woorden primordiaal.