www.plantaardig.com
 

Groenkragen bij tomaat

Groenkragen bij tomaat
 
Ieder jaar duiken er problemen op met tomaten die slecht kleuren in de zone rond het kroontje.   Deze plaats blijft geel tot zelfs groen en dikwijls zijn er ook barsten vast te stellen op deze plaatsen. Dit is een typisch probleem bij het telen van rassen van het halfgroene of groene type.  Waarschijnlijk is het veroorzaakt door het warme weer van de afgelopen dagen.

Is het een ras met groene vruchten, bleek van kleur of met vruchten met een groene kraag?

Een donkergroene kraag wijst er meestal op dat we met een ouder ras te doen hebben. Het nadeel van deze rassen is dat de kraag van de vrucht soms minder goed zal kleuren. Bleke rassen geven een betere kleuring. Als deze vruchten dan te warm krijgen (door de zon die rechtstreeks op de vruchten schijnt) is de kleuring minder goed, dit kan gaan van een gelige kleur tot zelfs het volledig uitblijven van de kleuring van de meest groene delen van de vrucht.  Door de hoge temperaturen kan de groene kleurstof in de vrucht niet meer omgezet worden in een rode kleurstof.  Ook het hard blijven van de vrucht op die delen is een gevolg hiervan. Daardoor gaan ze vlugger barsten.
De vruchten mogen dus niet in de volle zon hangen. Dit veroorzaakt windbarsten en een slechte kleuring. Daarom moeten we ervoor zorgen dat er voldoende blad boven de tros te vinden is.
Het plukken van de bladeren om de rijping te bevorderen is eigenlijk niet zo goed als dikwijls gedacht wordt! Vruchten rijpen onder invloed van de temperatuur, niet onder de invloed van het licht. Vruchten die in de volle zon hangen kunnen wel eens te warm worden, waardoor de kleuring juist tegenvalt in plaats van beter te worden.

Oplossingen voor het probleem: *zorg voor voldoende blad rond de vruchten, zodat de zon niet rechtstreeks op de vruchten kan schijnen. *kies voor bleke rassen (te zien op de afbeelding in de catalogussen) *zorg voor voldoende verluchting en bijvoorbeeld afwitten van de serre bij warm weer

Deze vruchten zijn duidelijk van het donkergroene type!

Nog meer over groenten


Erwten

Aubergine

Tuinbonen

Knol

selder

Wortelen

Rode kool

Paprika

Knoflook

Artisjok

Bloem

kool

Bl
mk2

Bonen

komkom

mer

Rode kool

Koolrabi

Veldsla

Babyleaf

Pastinaak

Rabarber

Spinazie

Selder

Aardbeien

Veldsla

Knol

venkel

Tomaten

Daikon

Kardoen

keuken

raap

Witloof

Plantajuin

Aardappelen

Courgettes

Rammenas

Broccoli

Chinese kool

Boekentip!
De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen.



Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek
.
- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest).
 Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek 
 
© Copyright  Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2011)
 Alle rechten voorbehouden.