Categorie archieven: Witloof

Witlof kweken kan zelfs zonder groentetuin

Geen teelt die je op zoveel verschillende manieren kan telen als witloofkroppen. Tussen de klassieke teelt onder golfplaten met dekgrond tot de teelt zonder dekgrond in een emmer, kist of vat in de  garage of kelder zien we oneindig veel varianten. Het is juist de teelt zonder dekgrond die het voor iedereen mogelijk maakt wat witloofwortels te forceren tot mooie, goudgele kroppen. In dit artikel vind je een fotoreeks over de het telen van witloof in bakken. Ook zijn we op zoek naar goede adressen om witloofwortels te kopen.

Bij de teelt met dekgrond wordt er een dikke laag aarde op de wortels gelegd. Deze wortels kunnen in de schuur, kas of plastiektunnel staan. Of ze kunnen in openlucht staan, maar dan wordt de laag aarde bij vorst nog eens afgedekt met stro en een plastiekfolie.
Een variant hierop is dat de dekgrond vervangen wordt door stro of bladeren die op de wortels gelegd worden met daar een zwart doek overheen.
De teelt zonder dekgrond is de meest recente variant. Let wel, voor de teeltwijze met dekgrond moet het ras geschikt zijn. Rassen waarbij staat “teelt met dekgrond” groeien moeilijker zonder dekgrond, de kroppen zijn dikwijls te los. Rassen waarbij staat “teelt zonder dekgrond” kunnen zowel zonder als met dekgrond geteeld worden.

Meer gedetailleerde uitleg vind je in het uitgebreide artikel Witloof kweken – de forcerie

Enkele voorbeelden.

  • witlof-onder-golfplaat Deze liefhebber teelt het witloof op traditionele wijze in een kuil in open lucht met stro en folie op de dekgrond en golfplaten om de regen tegen te houden.

Kweekt u zelf de witloofwortels of koopt u ze in?

Geen (moes) tuin? Toch kan je in de wintermaanden witlof telen. Alles wat je nodig hebt is wat ruimte in een koele berging, kelder, garage of schuur,  tuinhuis of desnoods balkon.  En witlofwortels. Om die te telen heb je wel een tuin nodig natuurlijk.

Maar er is ook de mogelijkheid deze wortels aan te kopen. Zo zijn er heel wat volkstuinverenigingen in België die deze wortels via samenaankoop aanbieden aan hun leden. Bij sommige professionle witlooftelers kan je ook wel aan wortels komen. En ook sommige handelaars of tuincentra bieden deze in de herfst te koop aan. Toch is het niet in iedere regio even eenvoudig deze te vinden.

    • Hebt u een goede tip om aan witloofwortels te komen. Laat dan  een berichtje achter in de commentaarbox of stuur uw bericht naar lezersbijdrage@plantaardig.com.

Bij wijze van experiment kocht ik dit jaar een zak witlofwortels bij de plaatselijke volkstuinvereniging.

Witloof in bakken. (Witlof in fust) Een handleiding met foto’s

De wortels klaar maken
De wortels zijn al op lengte gesneden en ook het loof is al afgesneden. Zo dit niet het geval is snij je best de worteltop af zodat de wortels allemaal ongeveer 18 centimeter lang zijn. Ook het loof wordt afgesneden zodat er alleen een kraag van enkele cenitemter overblijft. Rotte blaadjes worden daarbij verwijderd. Meer uitleg over het snijden van de wortels kan je vinden op deze pagina over wortels klaarmaken in het fotoalbum van Cor.

witloofwortels-reinigen1 witloofwortels-inzetten2 witloofwortels-reinigen3

Foto’s (klik voor vergroting) : het verwijderen van verdord, rot en bruin blad. Zoals je op de foto kan zien zijn deze wortels iets te lang in de zak gebleven waardoor ze al aan het uitlopen zijn, met groene blaadjes, want de witte zak liet licht door.

De wortels inzetten
Neem een kist, emmer, bak die minstens 25 cm hoog is. Maak een substraat met de helft tuingrond en de helft potgrond of zeer goed verteerde compost.

Vul de grond van de kist met enkele centimeter aarde. Plaats een rij witloofwortels. Strooi daar wat grond tegenaan. Plaats de volgende rij witloofwortels. Strooi en druk daar dan opnieuw wat grond tegenaan. Ga zo door tot de kist vol is.

4-witlof-telen-in-bak 5-witlof-telen-in-bak
Foto’s : inzetten van witloof in plastiekkisten.

Strooi nu een laag grond van enkele centimeters over de wortels. En spoel dan deze grond tussen de wortels met de tuinslang en sterke waterstraal. Zodat de koppen van de wortels opnieuw zichtbaar worden en bijna vrij van aarde zijn.

Lees verder Witlof kweken kan zelfs zonder groentetuin

Witloof telen in de koude bak

IMG_4854

Sofie Devalckeneer stuurde foto’s over hoe zij te werk gaat bij het telen van witloof. Sofie maakt gebruik van de koude bak, die op die manier ook in de winter een nuttige bestemming krijgt. Sofie woont in Sint-Pieters-Leeuw, midden de streek van het Brussels grondwitloof (www.grondwitloof.be), dat geteeld wordt in de driehoek Brussel-Mechelen-Leuven. De foto’s vindt je onderaan dit bericht. Eerst wat uitleg, geschreven door Sofie.

“Ik probeer altijd de eerste tafel zo eind september, begin oktober in te zetten. Normaal (afhankelijk van de temperatuur in oktober) kan ik dan een eerste keer proeven rond Allerheiligen. Dat is dan ook meteen de periode dat de laatste (grotere) tafel erin gaat bij mij. Ik doe zo om de 2 weken een tafel. En dan kan ik toch wel tot maart of april volgend jaar oogsten. De werkwijze is misschien niet die volgens het boekje, maar het is gewoon de wijze die ik van mijn grootvader zaliger heb geleerd.

Koude bak
Ik gebruik dus de koude bak. Er staat eind september nog voor de helft sla in, maar toch begin ik dan al met het inzetten van de witloofwortels. Ik graaf die systematisch ongeveer een spade diep uit en doe de overtollige aarde langs de zijkanten als extra vorstbescherming tijdens de winter. Er zijn planken gezaagd op de breedte van die bak. Die duw ik tegen de wortels en pin ze vast met stokjes zodat die overeind blijven. 2 op elkaar, zodat de bovenste een 10-tal cm boven de koppen van de wortels uitkomt. En dan doe ik er 7 à 8 cm (droge!) dekgrond op. Wordt het flink koud dan komt er nog een laag stro op. Dit kunnen ook droge bladeren zijn, maar ik werk toch liever met stro.

Golfplaten
Over de bak komen die typische (heel oude…) ijzeren gebogen golfplaten. Het zijn bij mij wel gehalveerde want de klassieke overspannen al snel 2m en zoveel plaats heb ik niet…

Eerste oogst.
Ik heb vorige zondag (28 okt) eens gespiekt en er een 3-tal kropjes uitgehaald, ze zijn nog klein, maar ik heb de blaadjes bij de laatste sla gedaan, zalig van smaak, niks bitters aan, om zo op te knabbelen! Nu ja, ik laat ze zelden zo dik/groot worden als deze in de handel en al zeker niet zo vroeg op het seizoen (ongeduld :-)
). En bovendien heb ik er zeker meer dan genoeg…
Ik ga trouwens vandaag nog (2 nov),tussen de buien misschien),of morgen de laatste 150 wortels in leggen De oogst daarvan zal in maart zijn. Bij een zeer zachte winter wat vroeger, als het lang koud blijft, wat later.
Ik zal dan zo’n 600 wortels ingelegd hebben dit jaar… met dank aan een gulle kweker, die bij elke bestelling er zo’n 50 tot 70 wortels bovenop cadeau deed… dat wordt witloofsoep, witloofwok, witloof in hesp, witloofsalades dus deze winter…
En zal er best ook wel wat uitdelen wellicht…

Wortels kopen?
Hier vind je ze op de wekelijkse markt bij iemand die allerlei groenteplanten verkoopt. Maar die is niet uit onze buurt zelfs, dacht Buggenhout. Er zijn nog kwekers die wel wat wortelen willen verkopen, maar ze hebben dit jaar erg veel tegenslag met de teelt, hoor ik overal, dus begrijpelijk dat ze niet verkopen. Ze hebben maar een klein deel op het ideale moment kunnen zaaien, en het late voorjaar was te koud, De oogst is dit jaar later, met niet al te dikke wortels.

In Kampenhout is er een witloofkweker die wortelen verkoopt.

Verkoop witloofwortelen voor eigen teelt, tot eind december.
Wellens Francois – Streekweg 14 – 1910 Kampenhout
email:
monique.van.steenweghen@telenet.be

Maar niet iedereen kan wortels kopen in Kampenhout. Daarom doet GroentenInfo een poging om alle adressen waar witloofwortels te koop zijn, te verzamelen. Dus, heb jij een goed adres waar je witloofwortels koop, zet het zeker op
Het prikbord Gezocht, witloofwortels van GroentenInfo. (17/11 : het prikbord veroorzaakte een overbelasting op de site, is nu buiten gebruik)

Wil je meer weten over de teelttechniek van witloofwortels lees dan ook deze artikels:
Witloof, de forcerie Witloof telen zonder groentetuin

Hieronder de foto’s van Sofie.

.IMG_0908

De koude bak, eind september. De eerste ronde witloofwortels is ingezet.

IMG_0909IMG_4850 (1)

De wortels om in te zetten zijn onderaan al ingekort. Dit omdat ze machinaal gerooid zijn en dan meteen “op maat” worden gesneden.

IMG_4851

Het loof wordt bijgesneden (2 à 3 cm) en de rotte blaadjes verwijderd.

IMG_4854

De wortels zijn ongeveer 18 cm lang bij het inzetten.

IMG_4861

De plank zorgt ervoor dat de wortels mooi rechtop kunnen ingezet worden.

IMG_0911

Er wordt een tweede plant bij geplaatst en afgedekt met ongeveer 8 cm aarde.

IMG_4987

4 november. Dit is een eerste oogst, de kroppen zijn nog niet volgroeid, maar het is moeilijk te wachten natuurlijk. De rest kan nog wat bijgroeien.

IMG_4988

Deze kroppen komen van de zijkant en hebben wat licht gezien, waardoor de punten wat groen zijn.

IMG_4989

Met dank aan Sofie voor de foto’s en de tekst.
Hoe zetten jullie de witloofwortels in?

Ook nog :

Witloofwortels telen zonder groentetuin.

Witloof kroppen kweken kan zelfs zonder groentetuin

is een bekend en veel gelezen artikel op www.plantaardig.com. Nu zorgt Tuinman Peter voor een  vervolg, of beter gezegd, een proloog bij dit artikel.

Witloofwortels telen kan ook zonder groentetuin!

witloof-potjes-collage-met-tekst

Waarschijnlijk weet je wel dat je geen mooie, witte witloofkroppen kan telen zonder eerst in de zomer witloofwortels te telen of in het najaar witloofwortels te kopen.

Na het lezen van het populaire artikel “witloofkroppen kweken zonder groentetuin” op Plantaardig.com en de reacties daarop door de jaren heen, kan ik niet anders dan een artikel schrijven over een weinig gekende methode om wortels te telen. Om zo ook twee zeer veel terugkomende vragen op te helderen. Namelijk : “Waar koop ik witloofwortels?” en “Ik zag in een tuincenter witloofplantjes staan, volgens mij geen goed idee?”

Het is duidelijk dat veel lezers een probleem hebben om witloofwortels te bekomen of te telen. Witloofwortels nemen nog al wat plaats in om te telen en sommigen hebben een te kleine of geen moestuin of een kleine balkontuin. Al een paar keer heb ik op een voordracht voor de vereniging ‘De Volkstuin’ mijn andere kijk op het telen van witloofwortels voorgesteld. Maar omdat de meeste leden van De Volkstuin een groentetuin hebben werd ik wel eens op een binnensmonds gemonkel afgerekend…..

Bij deze dus mijn alternatieve teeltmethode, witloofwortels telen op een andere manier. Daarbij gaan we er dus van uit dat we te weinig  of geen grond ter beschikking hebben om de hele zomer lang daar witloofwortels op te telen. In een kleine moestuin kan immers door het telen van witloofwortels te veel grond gedurende te lange tijd bezet zijn.

(Na de beschrijving stap-voor-stap volg een tiendelige fotoreportage stap-voor-stap)

Zaaien.
In de periode tussen begin mei en zelfs einde juni, zaai ik een zaaikistje met witloof, dit is alvast een flinke besparing op zaden. Er zal immers niets verloren gaan door een minder goede opkomst in de groentetuin of door het dunnen van de plantjes.

Verspenen
Wanneer de plantjes groot genoeg zijn om te verspenen, neem ik bloempotjes van ongeveer 10.5cm. Bij mij zijn dit de potjes van de zomerbloemen voor de bloembakken die anders toch bij het afval terecht komen. Ik vul die met een goede potgrond met een beetje klei in het mengsel, dit is een kwalitatieve geraniumpotgrond. Daarna begiet ik de potjes flink en laat ze tien minuten rusten. Dan is  de aarde klaar om in te verspenen.

We verspenen één tot maximum drie plantjes  per potje. In mei mag je drie plantjes nemen, in juli slechts één. Als  je vroeg zaait heb je voldoende tijd om de wortelgroei vlot  te laten verdergaan, en dan kan je drie plantjes in één pot verspenen.  Eén wortel in een pot zorgt voor een snellere groei op een kortere tijd.  Voor iemand die uitsluitend dikke kroppen wenst te oogsten is 1 plant per pot de standaard, zo bepaal je zelf de latere dikte van het geoogste loof.
Deze verspeende plantjes kweek ik verder op als andere groenteplantjes.  Na vier tot zes weken is de potkluit goed doorworteld en zijn de planten al flink gegroeid.

Je kan ook plantjes gebruiken uit het tuincenter, die zijn dan voorgekweekt in persblokjes.

Open zetten
In dit stadium kunnen we niet verder dan de potjes ruimer te plaatsen om de planten meer licht te geven.

Dit kunnen we op 2 manieren:

1. We nemen een plantentray met de bijhorende maten volgens de gebruikte bloempotjes en we gaan openzetten. De potjes blijven in de tray maar we laten telkens één plaats open. Regelmatig gaan we de potjes lostrekken van de vaste aarde of de bloembak om de doorgroeiende penwortel los te breken. Hierdoor blijft de volledige wortelgroei binnen het bloempotje. We kunnen de planten op deze manier verder verzorgen, dan hebben we in oktober, november volgroeide witloofwortels in een potje.

2. We nemen de bloempotjes en gaan ze in de groentetuin in rijtjes een klein beetje ingraven, zodat de wortels door de drainagegaten kunnen groeien. Om de 2 weken gaan we de ingegraven potjes een kwartslag draaien om de penwortel te breken om de wortelgroei te dwingen in de pot. In november zijn de planten ook klaar!

Voordelen
Bij methode 1 kun je witloofwortels kweken in een stadstuin. Bij methode 2 kun je witloofwortels kweken als een nateelt en kun je uw beschikbare oppervlakte beter benutten. Dan heb je pas in juli of augustus meer ruimte nodig. Zo heb je een perfecte nateelt en verlies je niet van in het begin de grond aan de teelt van witloofwortels.  Handig toch!

Rooien van de wortels
Indien vroeg gezaaid kun je de potjes loswrikken met de spitvork begin oktober om na 2 tot 3 weken het loof af te snijden en in te tafelen. Bij een latere oogst (november) mag je losmaken, afsnijden en intafelen op één en dezelfde dag. Ikzelf forceer witloofwortels steeds na nieuwjaar dan heb ik minder groenten recht uit de tuin

De kroppenteelt
Voor de forcerie (kroppenteelt) blijft alles dus gelijk aan een ‘normale’ teelt, met als verschil dat de wortels in een potje zitten met aarde. Plaats je deze potjes in een waterdichte bak dan kun je tijdens het forceren in het donker uiteraard verder water geven. Als de oogst klaar is neem je gewoon potje per potje mee naar de keuken en je hebt ‘super vers’ witloof. Je snijdt de oogst af, en het potje kan bij het restafval.
Je kan meer info opdoen over het kweken van de kroppen op de wortels in een donkere ruimte in  het artikel Witloofkroppen telen zonder groentetuin.

We hebben op deze manier zelf onze eigen witloofwortels gekweekt op een zeer beperkte ruimte in de tuin of op een terras én we hebben babywitloof gekweekt. Wat een luxe.

Je kunt dit met gewoon witloof, met haverwortel en je kunt dit ook met rood witloof.

Fotoreportage : stap voor stap witloofwortels telen in bloempotjes

een koolgewas  maar het kon evengoed een veld witloofwortels zijn in wording
Foto 1 : De teelt start met het zaaien van witloof in zo’n klein potje om dan later te verspenen.pas verspeend!
Foto 2 :  De witloofplantjes zijn pas verspeend vanuit het zaaikistje naar de bloempotjes van 10,5 cm.

Witloof uit perspotjes, pas geplant!
Foto 3 : Witloofplantjes uit het tuincentrum werden zopas in bloempotjes geplaatst.

een mooi opengezet wachtveldje (Kopie)
Foto 4 : Deze witloofplanten zijn al wat ruimer gezet.

De groei van de witloofkroppen begint!Meer dan één witlofkropje per potje!

Foto 5 en 6 : De groei herneemt, je ziet duidelijk dat er meer dan één wortel in een potje zit!

Mooi doorgeworteld
Foto 7 : Tijdens de forcerie (kroppenteelt) groeien de vezels goed door het potje.

halfwas (Kopie)

Foto 8 : De witloofkropjes zijn halfwas.

bijna oogstklaar (Kopie)

Foto 9 : Straks oogsten!

Veel succes met de teelt van de eigen witloofwortels dit jaar. ‘Geen moestuin’ is nu geen excuus meer…
Tuinman Peter

Dag van het witloof 2007

image

Tijdens de Dag van het Witloof is iedereen in het PAC welkom voor culinaire demonstraties, proefsessies en rondleidingen in de proeftuin. Zelfs bloemschikken met scheuten is mogelijk. ‘Witloof is het bitter zoetje van onze provincie en verdient het om een hype te worden. Het is licht verteerbaar, bevat veel vitamines en weinig caloriën. Bovendien leent de groente zich uitstekend om er een hele maaltijd, compleet met witloofijs en -likeur, van te maken. Met deze dag wil men nog meer mensen overtuigen.

Programma

-Nationale witlooftentoonstelling
-culinaire demonstraties
-promotieverkoop witloof
-proeverijen rond witloofproducten
-muzikale omlijsting
-demonstraties bloemschikken met witloof
-infostanden over witloof en Hagelandse streekproducten
-rondleidingen in het PAC en bezoek installaties Nationale Proeftuin voor Witloof
-kinderanimatie

Waar?

Provinciaal Agrarisch Centrum (PAC) (website)
Blauwe Stap 25 – 3010 Herent – België

Wanneer?
Zondag 16 september 2007 van 13 tot 18 uur.

Witloof wordt Kunst!

In de Bogardenkapel in de Katelijnestraat te Brugge loopt de hele maand maart een originele tentoonstelling. De Brugse kunstenaar Pierre Goetinck heeft in de kapel witloof geplant dat onder het oog van het publiek kan groeien en op zondag 1 april zal geoogst en uitgedeeld worden.

Onder de titel “Mais il faut cultiver notre jardin” (Maar we moeten onze tuin onderhouden) – naar een uitspraak van Voltaire – laat Pierre Goetinck in de verduisterde kapel witloof groeien.
Vorige zomer realiseerde Goetinck naar aanleiding van de vierde nacht van de musea een tuin met vergeten groenten in het Gezellemuseum. Samen met Rolle Debruyne en Annemie Goderis legde hij een bloemen- en groentetuin aan als procesmatig kunstwerk.

De kunstenaar wil met dergelijke projecten de groenten weer onder de aandacht brengen. ,,Het zelf telen en kweken van groenten is iets wat mensen eeuwenlang deden maar wat we in de laatste decennia zijn verloren. Het gaat zelfs zover dat mensen niet eens hun eigen tuin onderhouden. Zo moeilijk is het nochtans niet om gras te maaien of in je tuin je eigen groenten te kweken. ,,De huidige, moderne mens is volgens de kunstenaar wel meer oeractiviteiten kwijtgeraakt. Verse groenten hebben volgens de kunstenaar iets mythisch gekregen. Het is ook wel magisch, als je erover nadenkt. Door simpelweg een zaadje te planten, begint er iets te groeien. Het is die magie en levenskracht die hij met het groeiende witloof in de Bogardenkapel wil tonen.

Hij kweekt er witloof  in de vorm van het grondplan van een mythisch gebouw. De kunstenaar wil met zijn installatie in de Bogardenkapel de manier waarop we in Brugge naar het historische erfgoed en zijn mythes kijken, onder de loep nemen. Soms wordt de historische waarde van een gebouw groter door de mythevorming die er rond ontstaat. Dit idee probeert Pierre Goetinck over te brengen door enkele honderden kilogram witloof te kweken. Goetinck speelt op die manier met de krachtige contradictie van de donkere, ondergrondse wortel waarruit bovengronds de mooie, witte vrucht groeit.
Op de laatste dag van de tentoonstelling (op zondag 1 april 2007, van 10.00 tot 17.00 uur) kunnen de bezoekers gratis het gekweekte witloof van de installatie komen ophalen en op die manier een portie eetbare kunst mee naar huis nemen.

Praktische info *opening: vrijdag 9 maart 2007 om 19.00 uur *periode: zaterdag 10 maart tot zondag 1 april 2007 *openingsuren: vrijdag tot zondag, 10.00-17.00 uur *toegang gratis *Bogardenkapel, Katelijnestraat 86, 8000 Brugge

Iedere moestuinbezitter is eigenlijk wel een kunstenaar! Uit de combinatie van aarde, lucht, water en zaadjes maakt hij ieder jaar weer andere verrassende kunstwerken.

Grondwitloof krijgt erkenning.


Anderhalf jaar geleden kon u hier het bericht lezen
Brussels grondwitloof zoekt erkenning”.

Nu is het eindelijk zover.

Weldra krijgen ook het Vlaams-Brabantse grondwitloof, de Vlaams-Brabantse tafeldruif en de Gentse azalea een Europese erkenning als streekproduct.
De goedkeuringsprocedure om een Europees label ‘Beschermde Geografische Aanduiding’ te krijgen, is ingezet.
“Ik ondertekende vandaag de dossiers en ze vertrekken nu ter goedkeuring naar Europa. Maar we voorzien geen problemen”, aldus minister van Landbouw Leterme vrijdag tijdens een persconferentie.

Een dergelijke label heeft naast verschillende economische voordelen ook een erkenning in zich. Trees Merckx, Vlaams Volksvertegenwoordiger, stelt terecht dat :”Streekproducten door de consumenten terecht geassocieerd worden met vakmanschap, traditie en vooral kwaliteit.”

De Europese Commissie verstrekt regelmatig beschermde oorsprongslabel aan allerlei streekproducten. Dat moet die producten beschermen tegen namaak en de authenticiteit daarvan waarborgen.

Toch wel eigenaardig dat het “Vlaams-Brabants” grondwitloof is en niet “Brussels” grondwitloof zoals oorspronkelijk aangegeven. Een communautaire kwestie?

Roodloof heeft nu ook Flandria kwaliteit.

Vrijdag 4 februari werd op de Mechelse Veilingen in Sint-Katelijne-Waver voor het eerst roodloof van het keurmerk Flandria verkocht.

Teler Geert Mortelmans van WITMO is tot nu toe de enige teler die roodloof met Flandria-kwaliteit aanleverde op de Mechelse Veilingen. Tien jaar geleden trachtte zijn vader het reeds te introduceren, maar de resultaten bleven onder de verwachtingen en de kroppen vielen veel te klein uit.

In november 2005 probeerde zoon Mortelmans het opnieuw met het ras “Redoria”, een sterk ras dat heel het jaar geproduceerd kan worden. Naast de klassieke witloofproductie wil Mortelmans op kleine schaal met de productie van de roodloofteelt doorgaan tot juni 2006.

De rode slasoort radicchio en witloof behoren tot dezelfde familie, waardoor het mogelijk is om te kruisen en tot roodloof te komen. Het roodloof heeft dezelfde groeicondities nodig en wordt dan ook samen met het klassieke witloof geproduceerd. De structuur van roodloof wijkt lichtjes af van dat van witloof en heeft minder, maar wel langere blaadjes.

Op het vlak van de smaak zijn er weinig verschillen. Roodloof brengt wat kleurrijke variatie op het bord, wat het product zeker kansen biedt in restaurants en op feestelijke gelegenheden thuis. Men moet echter opletten bij de bereiding, want de kleur kan sterk verminderen bij het koken. Een betere garantie op kleurbehoud is bereiding met stoom of in de microgolfoven.

De oogst van grondwitloof is begonnen.


Alhoewel het nog geen hoogseizoen is, is de oogst van het eerste grondwitloof al begonnen, en de vraag is groot. Dit witloof wordt niet vaak uitgevoerd omdat er in België al meer vraag is dan aanbod. Toch zijn er veel minder witlooftelers die nog grondwitloof telen. “Dat komt omdat het zo arbeidsintensief is. In april en mei wordt het witloof gezaaid in het veld. In augustus en september wordt het in het veld geoogst. Daarna wordt het ‘ingetafeld’ in de witloofschuur. Het wordt dan bedekt met een laagje aarde.
Bron : lees verder op vilt.be

De vzw Brussels Grondwitloof heeft ook een website met alle informatie over traditioneel geteeld witloof www.grondwitloof.be
En tot 31 oktober kunt er deelnemen aan een wedstrijd waar u een pakket witloof kunt winnen.

Zelf witloof forceren? Lees het artikel over de forcerie van witloof

Brussels Grondwitloof zoekt erkenning. – Wedstrijd op de site

Eerst een stukje uit De Standaard van vandaag:

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) vraagt een Europese erkenning aan van het grondwitloof. Als Europa instemt, kan alleen echt ambachtelijk geteeld witloof nog aanspraak maken op de naam ,,Brussels grondwitloof”. ,,Het loof uit volle grond zal niet zo snel verdwijnen als sommigen hopen”, zegt Frans Croon, de bezieler van de vzw Brussels Grondwitloof. Toch daalde het aantal witloofboeren in Vlaams-Brabant van 2.400 naar 400 in twintig jaar tijd. De procedure voor de erkkenning sleept twee jaar aan, maar houdt wel enkele belangrijke voordelen in. “Het gebied en de naam zijn dan beschermd. Momenteel verbied niemand je een bordje ‘Brussels grondwitloof’ buiten te hangen. Met een Europese erkenning wordt dat anders”.



Waarschijnlijk gaat het hier dus over de types Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB), Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) en Gegarandeerde Traditionele Specialiteit Guaranteed (GTS). Meer info per land en welke landbouwproducten daartoe behoren vindt u op deze webpagina .

In Belgie zijn er heel weinig landbouwproducten Europees erkend. Kijk maar eens op de daarpas vernoemde webpagina. Frankrijk heeft er veel meer, ook voor groenten en fruit, bijvoorbeeld de Mâche Nantaise, de veldsla uit Nantes dus, en de Haricot Tarbais. En zo zijn er nog veel regionale producten erkend in Frankrijk.

De vzw Brussels Grondwitloof heeft ook een website met alle informatie over traditioneel geteeld witloof www.grondwitloof.be

En tot 31 oktober kunt er deelnemen aan een wedstrijd waar u een pakket witloof kunt winnen.

Lees ook het artikel over de forcerie van witloof