Geen teelt die je op zoveel verschillende manieren kan telen als witloofkroppen. Tussen de klassieke teelt onder golfplaten met dekgrond tot de teelt zonder dekgrond in een emmer, kist of vat in de garage of kelder zien we oneindig veel varianten. Het is juist de teelt zonder dekgrond die het voor iedereen mogelijk maakt wat witloofwortels te forceren tot mooie, goudgele kroppen. In dit artikel vind je een fotoreeks over de het telen van witloof in bakken. Ook zijn we op zoek naar goede adressen om witloofwortels te kopen.
Bij de teelt met dekgrond wordt er een dikke laag aarde op de wortels gelegd. Deze wortels kunnen in de schuur, kas of plastiektunnel staan. Of ze kunnen in openlucht staan, maar dan wordt de laag aarde bij vorst nog eens afgedekt met stro en een plastiekfolie.
Een variant hierop is dat de dekgrond vervangen wordt door stro of bladeren die op de wortels gelegd worden met daar een zwart doek overheen.
De teelt zonder dekgrond is de meest recente variant. Let wel, voor de teeltwijze met dekgrond moet het ras geschikt zijn. Rassen waarbij staat “teelt met dekgrond” groeien moeilijker zonder dekgrond, de kroppen zijn dikwijls te los. Rassen waarbij staat “teelt zonder dekgrond” kunnen zowel zonder als met dekgrond geteeld worden.
Meer gedetailleerde uitleg vind je in het uitgebreide artikel Witloof kweken – de forcerie
Enkele voorbeelden.
- Deze liefhebber teelt het witloof op traditionele wijze in een kuil in open lucht met stro en folie op de dekgrond en golfplaten om de regen tegen te houden.
- Op Cor’s website vinden we ook voorbeelden. Cor doet zowel een forcerie in een kuil met dekgrond in open lucht als in doorgesneden vaten zonder dekgrond die in de schuur gezet worden.
- Jan zet de wortels in emmers zonder dekgrond in de kelder, zie halfweg deze pagina op zijn website.
- Zelf gebruik ik plastic fust, dat ik in dan in het tuinhuis of de garage plaats. Zie verder in dit artikel.
- Uw eigen beproefde methode om witloof te telen is welkom in de commentaarbox onderaan dit artikel, of via lezersbijdrage@plantaardig.com (waar je ook foto’s kan naar toe sturen)
Kweekt u zelf de witloofwortels of koopt u ze in?
Geen (moes) tuin? Toch kan je in de wintermaanden witlof telen. Alles wat je nodig hebt is wat ruimte in een koele berging, kelder, garage of schuur, tuinhuis of desnoods balkon. En witlofwortels. Om die te telen heb je wel een tuin nodig natuurlijk.
Maar er is ook de mogelijkheid deze wortels aan te kopen. Zo zijn er heel wat volkstuinverenigingen in België die deze wortels via samenaankoop aanbieden aan hun leden. Bij sommige professionle witlooftelers kan je ook wel aan wortels komen. En ook sommige handelaars of tuincentra bieden deze in de herfst te koop aan. Toch is het niet in iedere regio even eenvoudig deze te vinden.
-
- Hebt u een goede tip om aan witloofwortels te komen. Laat dan een berichtje achter in de commentaarbox of stuur uw bericht naar lezersbijdrage@plantaardig.com.
Bij wijze van experiment kocht ik dit jaar een zak witlofwortels bij de plaatselijke volkstuinvereniging.
Witloof in bakken. (Witlof in fust) Een handleiding met foto’s
De wortels klaar maken
De wortels zijn al op lengte gesneden en ook het loof is al afgesneden. Zo dit niet het geval is snij je best de worteltop af zodat de wortels allemaal ongeveer 18 centimeter lang zijn. Ook het loof wordt afgesneden zodat er alleen een kraag van enkele cenitemter overblijft. Rotte blaadjes worden daarbij verwijderd. Meer uitleg over het snijden van de wortels kan je vinden op deze pagina over wortels klaarmaken in het fotoalbum van Cor.
Foto’s (klik voor vergroting) : het verwijderen van verdord, rot en bruin blad. Zoals je op de foto kan zien zijn deze wortels iets te lang in de zak gebleven waardoor ze al aan het uitlopen zijn, met groene blaadjes, want de witte zak liet licht door.
De wortels inzetten
Neem een kist, emmer, bak die minstens 25 cm hoog is. Maak een substraat met de helft tuingrond en de helft potgrond of zeer goed verteerde compost.
Vul de grond van de kist met enkele centimeter aarde. Plaats een rij witloofwortels. Strooi daar wat grond tegenaan. Plaats de volgende rij witloofwortels. Strooi en druk daar dan opnieuw wat grond tegenaan. Ga zo door tot de kist vol is.
Foto’s : inzetten van witloof in plastiekkisten.
Strooi nu een laag grond van enkele centimeters over de wortels. En spoel dan deze grond tussen de wortels met de tuinslang en sterke waterstraal. Zodat de koppen van de wortels opnieuw zichtbaar worden en bijna vrij van aarde zijn.