Categorie archieven: Kort nieuws van Tuinman Peter

Lees hier de korte berichten uit mijn tuin!

Winterpostelein telen, vijf methodes

Dit artikel is geschreven door Tuinman Peter die een eigen rubriek heeft op GroentenInfo

Winterpostelein, een heel erg vergeten groente!
Ze groeit van nature op een arme zanderige grond met een hoge pH en is zout tolerant. Ze groeit bij ons in het wild in de duinen aan de kust. Het 1-jarige plantje bloeit in de lente met kleine witte bloemetjes en zet veelvuldig zaad. Het plantje is volledig winterhard

De naam winterpostelein is nog wel gekend bij de leden van een moestuinvereniging of via een zaadgids. Maar de simpele vraag “wie heeft deze groente al eens gezien, gekweekt, gebruikt in de keuken of gegeten” levert weinig antwoorden op.

Winterpostelein is nochtans een zeer eenvoudig te kweken bladgroente, volledig winterhard zelfs in open lucht, zeer voedzaam en in veel bereidingen te gebruiken. Winterpostelein is een bladgroente met een niet doordringende fris zure smaak, zachter dan spinazie en toch met een lichte zilte ondertoon richting oesterblad. Je kunt de blaadjes rauw eten en je kunt er ook mee koken.

De teelt

SONY DSC

SONY DSC

Methode 1:
We starten buiten in volle grond vanuit zaad, zaaien op regeltjes met een afstand van 30cm tussen de rijtjes en dun zaaien in de rij (elke 5 cm 1 plantje). We zaaien al rond half september en verwachten zo een oogst vanaf begin december, we kunnen bij de oogst de plantjes volledig afsnijden, ongeveer 1cm boven de grond, en  laten de worteltjes onaangeroerd.  Zo geven ze een volgende oogst rond februari-maart naargelang het weer.

Methode 2:
We zaaien eveneens in rijtjes met een tussenafstand van 30cm maar zaaien hier veel dikker, wel elke 0.5cm een zaadje. Met deze methode hebben we reeds een eerste oogst rond 1 november. We snijden de plantje af als snijsla en de plantjes geven een nieuwe oogst net na de feestdagen.

Methode 3:
We zaaien voor in potjes(5-10 zaadjes in een potje van 10.5cm) en planten de jonge plantjes uit naargelang we plaats krijgen in de tuin, vierkante meterbak, een grote bloempot, een platte bak of serre. Met deze methode hebben we meer mogelijkheden om vroeger of later uit te planten alsook waar we gaan planten. De eerste oogst volgt na 2-4 maanden. Een volgende oogst krijg je dan na nog 2-3 maanden.

Bij het oogsten hoeven we natuurlijk de plantjes niet volledig af te snijden, we kunnen ook enkel de volgroeide blaadjes plukken. We bekomen dan veel sneller een volgende oogst. Zo kun je op een veldje wel de hele winter door plukken.
Ik kan het niet genoeg benadrukken, winterpostelein is volledig winterhard en kan buiten blijven zonder bescherming. De uitgelezen bladgroente voor tijdens de groenarme wintermaanden met alleen de veel bekendere veldsla in zijn zog.

Methode 4:
Dun zaaien in rijtjes in de serre. Door het betere klimaat kun je sneller oogsten. Overvloedig luchten is een noodzaak want winterpostelein verdampt veel water wat goed te zien is op de randen van de bladeren. Daar vormen er waterdruppels door het verschijnsel van guttatie. De plant perst water naar buiten via de huidmondjes zelfs al vroeg in de morgen als er nog geen normale verdamping mogelijk is. Voor veel serregrond is de tolerantie voor bodemzout een zegen want veldsla, een klassieker, kiemt slecht in een verzoute grond.

Methode 5:
Voorzaaien in potjes en dan verplanten in grote potten voor op het terras of uitplanten in hangpotten voor in de serre. Op deze manier blijft mijn grond eronder vrij om vroeg in de lente te zaaien, planten voor een volgend jaar.

In de keuken

SONY DSC

Koud: verwerken in gemende salades, postelein pesto, als accentje bij een voorgerecht, op een tapas hapje, gemixt in een koude soep of fijn gesneden in een dressing.

Warm: te gebruiken in soepen, in aardappelstoemp, in een groentetaart, ter vervanging van verse bladspinazie in lasagne, gefrituurde groenteballetjes met een krokant jasje, als vulling in ravioli enz. Je moet er wel rekening mee houden dat er bij het verhitten vrij veel vocht vrijkomt dus stoven en laten uitlekken op voorhand. Ja dit veelzijdige plantje zien we veel te weinig in onze winterse keuken.
Wie gaat de uitdaging aan, je kunt deze supergroente nog zaaien tot einde januari.
Tuinman Peter heeft er nu al voor heel de winter in zijn tuin en keuken.

Dit artikel is geschreven door Tuinman Peter die een eigen rubriek heeft op GroentenInfo

Is fermenteren -Bokashi- een milieuvriendelijk alternatief voor composteren?

msn_0007Dit artikel is geschreven door Tuinman Peter die een eigen rubriek heeft op GroentenInfo.
Titel : Composteren, een zegen of moeten we dit natuurlijk proces ter discussie stellen of vervangen uit noodzaak voor het milieu?

Land en tuinbouw krijgen de laatste tijd niet de beste punten als het gaat over het milieu en co2 uitstoot.
‘dieren produceren alleen methaangas, mest en co2’
‘boeren doen niets anders dan een bruine stinkende smurrie op hun velden uitspreiden(drijfmest)’
‘boeren spuiten met pesticiden en maken zo het milieu kapot’
Dit zijn een paar van de veelgehoorde uitspraken, of ze terecht zijn maakt totaal niets uit, de imagoschade is er en deze groeit nog elke dag. Biologische landbouw doet het op dit vlak veel beter.
Wanneer we een gezonde planeet met een zo weinig mogelijk opwarmend klimaat met stijgend zeewaterniveau willen doorgeven aan de volgende generatie moet er serieus gewerkt worden aan o.a. de uitstoot van co2. De industrie moet zich houden aan verschillende beperkingen, het verkeer wordt meer en meer aan bepalingen onderworpen en land en tuinbouw moeten nog veel onderzoeken, uittesten en innoveren.

Waar zitten de problemen?
Dieren produceren mest. Bij het omzetten van die mest wordt er co2 uitgestoten. Mest van dierlijke oorsprong wordt niet optimaal benut want er verdampen gassen(methaan en anderen) en er spoelen nutriënten uit via het grondwater(nitraten en fosfaten). Drijfmest kan beter dienen als grondstof voor een biogasinstallatie en wordt zo beter gebruikt en met minder reststromen.
Plantaardig afval wordt niet volledig benut als grondstof voor bemesting. Onze composthopen werken niet optimaal. Bij kleine hoeveelheden en een slechte opvolging krijgen we verrotting. Hierdoor krijgen we verspilling. Wanneer we plantaardig afval naar het containerpark brengen wordt dit afval naar een compostfabriek gebracht waar er een veel betere opvolging met een beter rendement is. Bij deze verwerkingsmethode komt er veel co2 vrij.

Het is echter de vraag of er andere methoden bestaan die beter zijn voor het milieu.
Fermenteren is zo een methode. Het is een weinig gekende en nog minder toegepaste methode welke zou kunnen helpen volgens de promotors.
Sorteren van afval verder aanmoedigen en belonen. Afvalwater wordt naar een zuiveringsinstallatie gepompt. Bij het zuiveren van dit vervuilde water komen er door natuurlijke processen veel gassen vrij. Kunnen we die gassen niet opvangen en benutten?

Wat kunnen wij thuis doen om ons steentje bij te dragen?
Sorteren is en blijft de hoofdzaak.
Composteren in de tuin is een natuurlijk proces waar de omzetting gebeurt door zuurstof, microleven en natuurlijke scheikundige processen, bij deze gebruikt de natuur zuurstof en krijgen we uitstoot van biogassen en co2. Fermenteren gebruikt bijna geen zuurstof en zo krijgen we bijna geen uitstoot van co2. De restmaterie bevat natuurlijke stoffen die veel rijker zijn aan voeding dan gewone compost. ‘De natuur is bij het composteren blijkbaar niet zuinig met zijn rijkdommen’.

Wat kan de overheid van ons overnemen om het milieu te sparen?
Sensibilisering in verband met fermenteren. Moeten compostmeesters op het containerpark ook de nieuwe techniek uitleggen en aanprijzen?
Afvalwater zuivering moet dienen als grondstof voor het produceren van groene elektriciteit.
Compostfabrieken moeten hun vrijgekomen warmte en verteringsgassen opvangen en hergebruiken. Fermenteren moet officieel worden gepromoot om deze als nieuwe methode te gebruiken.
Boeren die een milieuaanvraag indienen voor het verwerken van drijfmest naar biogas moeten steun krijgen in het verkrijgen van een vergunning. Uitleg aan de plaatselijke bevolking is een noodzaak. Drijfmestverwerking tot biogas in een fabriek moet worden gestimuleerd en ondersteund.
Bio elektrische centrales. Moeten we daar vragen bij stellen? Onze landelijke haardvuren en houtkachels worden met de vinger gewezen inzake uitstoot van fijn stof en co2 maar centrales die nota bene worden gesubsidieerd om elektriciteit te winnen uit houtsnippers worden gepromoot!! Wie kan zoiets nog begrijpen?

De praktijk:
Fermenteren van groenafval(de Bokashi methode)
Hoe beginnen we er aan? Het groenafval verkleinen(snipperen), kleinere partikels worden sneller omgezet. De verkregen groensnippers spreiden we uit volgens de lasagne methode. Eerst een dunne laag groenafval dan een laag Bokashi starter en dan terug groenafval en zo verder. De verkregen massa goed aandrukken. Fermenteren gebeurt immers bij afwezigheid van zuurstof. Na de laatste laag groenafval steeds afdekken met een plastiekfolie om af te sluiten van de lucht. Fermenteren doe je op grote schaal in een silo en kleinschaliger bijvoorbeeld in een big bag die je goed kunt afsluiten. Na 3 tot 5 weken is de fermentatie afgelopen en kan de verkregen Bokashi worden gebruikt in de tuin. Onderspitten of inwerken is een goede methode. Anders dan compost moeten we de tuingrond nu laten narijpen. Bokashi heeft een lage ph en komt terug op neutraal na het rijpen in een behandeld perceel. Vanaf nu kunnen we zaaien of planten. Het volledige proces is gebeurd zonder uitstoten van co2. Op deze manier kunnen we in onze groenten-, fruit- en of siertuin een steentje bijdragen om de verdere opwarming van de aarde af te remmen. Ondertussen kan gefermenteerd rijker groenafval nuttiger worden gebruikt als plantenvoeding(zuiniger omgaan met de voedingsstoffen).Uiteraard kan deze methode ook gebruikt worden voor groenafval van het containerpark in een verwerkingsfabriek.
Onze planeet Aarde mogen we niet verpesten voor de komende generaties en dit kan alleen maar wanneer iedereen zijn steentje bijdraagt. Vele kleine deeltjes samen geven een grote brok welke een verschil kan maken. Samen kunnen we er iets aan doen.
Auteur : Tuinman Peter

De teelt van knoflook tot een goed einde brengen is niet eenvoudig.

SONY DSC

De kweek van knoflook gaat niet zonder slag of stoot.

Vorige herfst heb ik mijn lookteentjes geplant volgens de regels van de kunst, met als resultaat dat er tijdens de winter een voorspoedige opkomst was en  in de lente een goede beginnende groei tot volwaardige plantjes. Vorige week, half mei, zag ik aantasting van het loof door roest. Deze week is dit uitgegroeid tot een zware aantasting. Op een biologische manier is hier niets meer aan te doen.
Vlug de oogst redden dan maar. Knoflook kun je op 2 manieren tot een oogst laten komen:
– Laten groeien en laten afrijpen tot volgroeide lookbollen. Er zijn dan drie kapers op de kust: roest, preivlieg en rotten van de lookbollen (grauwe schimmel).
– Halfwas oogsten, einde mei, als een soort noodmaatregel bij een aantasting van ziekten of plagen. Deze methode zal ik nu beschrijven daar ik dit jaar heb gebruikt als noodstop.
– Wanneer de groene forse stengels in april en mei aangetast worden door roest dan geeft dit zeker voor de bollenteelt een vermindering van de oogst. Wanneer je de groene stengels nu oogst en schoont zoals prei dan houdt je de jonge knoflookstengels over die een zeer zachte smaak hebben. Je kan ze nu met weinig werk (geen teentjes pellen) in de keuken  gebruiken. Deze jonge lookstengels moet je dan uiteraard in de diepvriezer bewaren. Voor mij zijn ze eigenlijk een meerwaarde ten opzicht van de knoflookbollen.
Dus, bij een aantasting door een ziekte: oogsten, opschonen, wassen en in de diepvriezer bewaren. Telkens je look in een gerecht nodig hebt duik je gewoon de vriezer in om er 1 a 2 stengeltjes uit te halen. In bevroren toestand kun je ze perfect fijn snijden of je doet ze in één stuk de pot in. De zachte lookstengel smelt dan als sneeuw voor de zon. Zo is er  geen gedoe meer om lookteentjes te pellen. Groeten Tuinman Peter
SONY DSC
SONY DSC
Knoflook met roest

 

 

 

 

 

 

 

 

SONY DSC

Het is nu Basilicum tijd, ook voor in de bloemenborder!

Basilicum kennen we als een zeer aromatisch keukenkruid, met een eetbare bloem.

Maar er zijn ook selecties die hun plaats verdienen in een bloembak of plantenborder.  De bladkleur en de bladtekening maken ze daarvoor heel geschikt.
Vorige zomer stonden er in het park rond het kasteel van Vordenstein (Antwerpen) tientallen soorten aangeplant. Een lust voor het oog,  de kleurenpracht van de verschillende soorten trok de aandacht, wat een unicum. De talrijke bloemen trokken veel bestuivende insecten  aan. Nooit had ik gedacht dat je hele borders kon aanplanten met alleen maar soorten Basilicum.

Wanneer we spreken over Basilicum in openlucht zullen veel mensen denken aan een plant die makkelijk afsterft.  Als je basilicum buiten wil planten moet je wachten tot minstens de 3de week van mei, anders sterven de plantjes door de koude nachten. Hou je daar rekening mee, dan is het een dankbare buiten(kruid)plant.  Enkele sfeerbeelden. Na het zien van deze plaatjes smaakt het toch naar meer.

Groeten Tuinman Peter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heel eenvoudig zelf paddenstoelen kweken

Houtsnippers, een afvalproduct uit de bosbouw of tuinaanleg.

In maart kocht ik bij een bevriend tuinaannemer voor een zacht prijsje een grote aanhanger houtsnippers van Eik en Populier. Echt een mooi en zuiver product. De paden in mijn bostuin werden er rijkelijk mee belegd zodat een regendag toch droge voetjes geeft, ook mijn kippen lopen in hun perk droog rond. Nadat elk plekje in mijn tuin een mulchlaag kreeg had ik nog 1 kubieke meter over net genoeg voor mijn paddenstoelenproef. Ik ga paddenstoelen kweken op loofhoutsnippers, 4 paletten samengevezen tot een vierkante bak met een inhoud van 1 kubieke meter.  Ik vulde de bak met een derde snippers, op deze hoogte heb ik geënt met een kweekset voor Paddenstoelen (Stropharia). Dan de rest van de bak opgevuld tot 1m hoog. Volgens de voorschriften op een begeleidende site, rijkelijk water geven, standplaats schaduw en verder vochtig houden dit voor de gehele zomer bij droogte. Zo gedaan, ergens in juli merkte ik dat er mycelium tot bovenaan groeide. Wat was ik blij, er groeide mycelium tot bovenaan! Ergens begin augustus bracht ik een laag dekaarde aan(noodzakelijk voor deze specifieke soort). Dit is een 3cm dikke laag potgrond met een hoge pH en bodemleven (levende buxuspotgrond van DCM). Twee weken later zag ik dat er zich in die dekaarde mycelium vormde. Het was alleen wachten op vochtiger en koeler weer. Einde augustus kwam dit weer er aan. Op een dag ontdekte ik knoopvorming. Yes, ze komen(hopelijk de juiste soort) en ziehier het resultaat.

De site die mij heeft begeleid: homegreen.nl

Hierna volgen de foto’s.

Het resultaat op 31 augustus reeds 2 kg paddenstoelen geoogst. Meer kondigt zich aan.

3-30-2015 (2)

3-30-2015

24-8-2015

25-8-2015

26-8-2015

28-8-2015

Een leuk recept met perzik en appel

Vorige zomer hadden wij een mooie oogst van appelen en perziken. Perziken kan je niet zo lang bewaren en voor het wecken van perziken alleen  hadden we er dan weer niet genoeg.
Idee! Wij maken compote van appels en perziken. Wij namen 3 kg perzik vlees en 3 kg appel vlees die we in een kookpot stoven gedurende 15 minuten. Geen suiker er bij, alleen een beetje kaneel. Na de bereiding alles in potten gedaan en wecken maar. Een super compote.
Hoe kwamen wij op het idee? Compote van appel en peer is zo lekker, waarom het niet eens proberen met perzik? En zo gebeurde het, met een overheerlijk resultaat!
Groeten Tuinman Peter.

DSC04126

DSC05054

DSC05050

Hoeveel water mag je geven aan tomaten in de kas?

Meestal gaan we ervan uit dat tomaten veel water nodig hebben. Dit is toch zo in het begin van een teelt ( de planten moeten de tijd krijgen om in te wortelen). Hier stel ik toch enkele vragen na het bezoeken van een biologische boerderij.

Ik kwam op bezoek op een biologische boerderij en ik zag dat de koppen van de planten enkele dagen geleden lichtjes waren verbrand, (slap gehangen). Oorzaak was dat het een paar dagen voordien  zeer warm weer was?

Hun uitleg was: “een tomatenplant moet zelf zijn water zoeken, zo krijg je stevige gezonde planten. Later in de teelt  is dit om nooit water te moeten geven zodat we een veel lagere luchtvochtigheid verkrijgen als preventie tegen ‘de aardappelziekte’.”

Dit stemde mij tot nadenken. Hoe ver mag je gaan om een tomaat droog te telen en toch geen neusrot cadeau te krijgen. Als je in de winter goed doorspoelt, geen scheikundige meststoffen gebruikt, hoe ver mag je dan gaan?

Eivormige rassen  zijn gevoeliger dan ronde rassen. Ook heb je gronden met een hogere zomergrondwatertafel en gronden met een diepere zomergrondwatertafel. Hier zijn we weer, ken je grond! Heb je het gevoel dat je grond zelfs in de zomer zelden uitgedroogd is dan kunnen de tomatenplanten steeds water vinden. Heb je daarentegen een zandgrond en een diepe zomergrondwatertafel dan kun je niet zo ver gaan. Een ding is zeker: in een glazen serre heb je minder condens (lagere luchtvochtigheid) dan in een plastiek tunnel. De grond afdekken met een mulchlaag kan ook wonderen doen. Toch iets om even bij stil te staan. Groetjes Tuinman Peter

DSC02221

Snoeptomaat ‘Ceylon’ de allerbeste uit de tomatenproeven 2014

Dit jaar terug een rassenproef bij tomaten gedaan, 39 soorten naast elkaar getest en 1 ras staat met stip op nummer één.

En de winnaar is: Ceylon, een snoeptomaat met een fenomenale smaak.

Meestal kennen we snoeptomaten van  het versvak bij de groentenboer. De vruchten zijn rond of ovaal en je eet ze zo uit het vuistje. Zelfs de jeugd eet op die manier groenten (voor veel mama’s een geruststelling). Bij de Lidl in België spelen ze daar handig op in door aan de kassa een rekje met snack groenten te plaatsen.

Ceylon, als zaad te koop bij Peter Bauwens (De Nieuwe Tuin) en vanaf april 2015 bij Tuincenter Defever te koop als planten.

Eigenschappen:    -een fenomenale smaak en een zachtere byte dan de winkelvruchten.

– eenvoudig te kweken en het ras produceert overvolle trossen.

– goed bestand tegen de aardappelziekte (niet resistent).

– het is een zaadvast ras.

– heeft de vorm van een Coeur de Boeuf maar dan kleiner.

Kortom een ras om voor 2015 zeker te onthouden.  Met de groeten van Tuinman Peter

DSC05073

Slakkenvraat bij struikboon, normaal verwaarloosbaar!

Struikboontjes, een eenvoudige teelt met een bijna gegarandeerd resultaat. Dit is wat we weten over de teelt van struikboontjes. Het kan verkeren zei ‘Bredero’. Tijdens de zeer natte maand augustus 2014 waren er gigantisch veel slakken op strooptocht, zelfs boontjes welke slechts sporadisch worden aangevreten door slakken vielen massaal ten prooi. Ik moest zelfs na de eerste pluk slakkenkorrels strooien, bij de eerste pluk was er bijna een derde bonen aangevreten.  Na het strooien van biologische slakkenkorrels werd het weer een normale oogst. Ziehier de foto’s:DSC05017

We doen veel inspanningen voor de biodiversiteit! Is ons gazon nu ook een bloemenweide?

27-4-2014

In het openbare groen en privé-tuinen worden grote inspanningen gedaan om het insectenbestand op peil te houden of te verbeteren. We plaatsen een insectenhotel, geknutseld uit allerlei recuperatiemateriaal. We voorzien een ruimte om veldbloemen en bijenplanten te zaaien, kortom we worden er ons van bewust dat de natuur niet stopt aan onze tuingrens. Hoera, we worden weer wat milieuvriendelijker. De jeugd wordt op school bij allerlei projecten betrokken om zo de natuur een handje te helpen. We gaan er echt op vooruit. De hype van groenten en kruiden kweken brengt een heel bewustwordingsproces op gang. Het kan niet beter.

We zullen daarom alles in de praktijk omzetten. Hierna volgen enkele voorbeelden van zo een projecten. Elke gemeente of tuinbezitter doet hier toch aan mee. Ikzelf zeker.

DSC00401

DSC00402

-Spuiten we onze oprit en bijhorende terras nog steeds met ontgroeners en onkruidbestrijders? Daar leven miniplantjes en gewervelden.

-Onze bloemenweide grenst aan ons groene gazon. Spuiten we nu nog steeds ons gazon tegen (on)kruiden? Daar leven net de plantjes welke we gezaaid hebben in onze bloemenweide!!

Heeft dit artikel je tot nadenken gestemd, dan is het geslaagd. Groetjes Tuinman Peter

DSC04631

 

gazon met bloemen

DSC00407

Koolscheuten!

8-4-2014

Vandaag de eerste aspergebroccoli geoogst. De hele winter was het even bibberen of deze kooltjes zouden bevriezen, nee hoor. Vandaag dus de eerste geoogst. In de keuken telkens een uitdaging om een passend gerecht samen te stellen.

Onmiddellijk maak ik een vergelijking naar een andere onbekende groente. Koolscheuten, dit zijn de bloemstengels van  doorschietende koolgewassen. Savooikool, spruitkool, spitskool, boerenkool en anderen. Wanneer we van die bloemstengels plukken en het bovenste behouden tot aan de vezelvorming in de stengel dan houden we fijne malse eetbare koolgewasstengels over. Als we die groente goed bekijken dan is de vergelijking met asperge broccoli vlug gemaakt. De beiden zijn een koolgewas, de beiden zijn bloemstengels en de beiden kun je oogsten en verwerken op de lengte tot waar je de vezels(draden)  tegenkomt. Kool bloemstengels gooien we op de composthoop(behalve als we zaad willen oogsten). Waarom toch, uit onwetendheid of drempelvrees?  Deze stengels zijn zeer voedzaam, zijn uiteraard spotgoedkoop en in de lente groeien ze als het aanbod uit onze tuin elke dag kleiner wordt. Waar wachten we op?

In Frankrijk worden bloemstengels van koolzaad geplukt, gekookt om daarna te laten afkoelen en te serveren met een vinaigrette. Heerlijk als je houdt van azijn. Ik niet dus. Ik verwerk al deze scheuten oa in aardappelpure. Je kunt ze ook koken in gezouten water om dan te serveren met witte saus.  De foto’s zullen veel verhelderen. Smakelijk.

Groetjes Tuinman Peter

 

Daslook (Allium ursinum), een rijzende ster.

28-3-2014

Daslook, weinig gekend. Waarschijnlijk is het omdat deze allium-soort in de natuur zo zeldzaam is geworden.

Slechts op een paar plaatsen in België en Nederland kun je daslook nog aantreffen in het wild. Onder bladverliezende bomen op een vochtige bodem kun je deze rakker wel vinden. Het is een bolgewasje waarvan de bolletjes, de groene bladeren en de bloemen kunnen worden geconsumeerd. De bolletjes kunnen worden gebruikt als look, de groene bladeren als onderdeel van een Pesto of om vis in te wikkelen en dan te garen in de oven. De bloemen kunnen worden geconsumeerd als eetbare bloemen en de nog niet ontloken bloemknoppen kunnen worden geoogst en opgelegd in azijn en olijfolie als kappertjes-vervanger, kortom een plantje met een veelzijdig keukengebruik. In de tuin kunnen we dit plantje een plaatsje toebedelen  in de half schaduw en op een niet te droge grond. We moeten daslook wel niet te veel vertroetelen want eens aangeslagen ontpopt hij zich tot een bodembedekker met een overwoekerende allure. Op de foto’s kun je zien dat we niet alleen zijn om de blaadjes naar waarde te schatten. De slakken lusten er ook wel een stukje van. We kunnen dit plantje vermeerderen via de bolletjes en door te zaaien.

DSC09490

 

DSC09794

 

DSC09790

Basilicum voor buiten.

Kruiden planten in de tuin en in bloembakken. Zeer handig als je het mij vraagt.

Peterselie, bieslook, rozemarijn, en anderen zijn stuk voor stuk winterharde en resistente kruiden. Basilicum is een kruid dat houdt van warmte. In het grootwarenhuis, tuincenter of de plaatselijke speciaalzaak kunnen we van die potjes kruiden kopen om direct te gebruiken en na de snit in de tuin te planten. Basilicum is echter een buitenbeentje. Dit kruid mag pas in open lucht geplant worden vanaf 1 juni!!!  Voor die datum moeten we die plantjes kweken in een serre, veranda of voor het keukenraam. Menig keukenprins of prinses heeft moeten ervaren dat basilicum sterft bij het planten in open lucht. De reden is de temperatuur. Nachttemperaturen van 12-14 graden zijn een noodzaak. Wanneer we een potje van dit kruid hebben gekocht kunnen we het ook beter verpotten in een grotere pot om zo de wortelmassa te verbeteren, dit geeft een steviger plant tot resultaat. Als we aan al deze behoeften voldoen zullen we een basilicum plant hebben waar we heel veel van kunnen oogsten. Uiteraard bestaan er ook nog verschillende soorten met hun specifieke uitzicht, aroma’s en behoeften. Een paar voorbeelden: de grofbladige (Genovese), de Griekse, de Thaise, munt basilicum, kaneel basilicum, rode basilicum en anderen.

Op de volgende foto zie je basilicum netjes verpot zodat we een stevig plant kweken waar we langdurig van kunnen oogsten.

basilicum verpot

Fijne en grove witloofwortels gescheiden intafelen.

27-3-2014

Bij het intafelen van witloofwortels kun je best de wortels sorteren. Soms zetten we een fijn worteltje tussen de grove om de gaatjes te dichten. Dit is eigenlijk niet zo een goed idee, immers de kopgroei op een fijne wortel verloopt sneller dan bij een dikke witloofwortel. Hierdoor krijg je een ongelijke oogstrijpheid. Voor volkse tuinders die witloofwortels aankopen is dit artikel niet van belang daar de wortels bij een commerciële more info

tuinder machinaal worden gesorteerd. Bij een zelfkweker is dit uiteraard niet zo.

Bij het gescheiden intafelen krijg je 1 week vroeger een oogst op de dwergwortels al is de te verwachten oogst minimaal maar toch het behouden waard. Ziehier de kweek van micro witloof en normale witloof in fotovoorstelling.

image

image

image

Geknakte aardbeistengels voorkomen.

27-3-2014

Wanneer we aardbeien vervroegen in de serre via de methode in hangpotten, kunnen we tijdens de verdere groei van de vruchten net voor het rijpen te kampen krijgen met knakkende trosstengels. Door het knakken van de vruchtstengel vermindert de aanvoer van water met  voedingsstoffen. Hierdoor krijgen we zure vruchten. Om dit fenomeen te vermijden leg ik van bij de start van de kweek steunringen, die ook gebruikt worden om vaste planten in de siertuin te ondersteunen, over de hangpotten zodat later  de vruchttrossen worden ondersteund om alzo het knakken tegen te gaan. Is deze methode een waterdicht systeem? Neen maar het voorkomt wel een heleboel geknak en zure vruchten. De foto’s spreken voor zich.

 

DSC09536 DSC09549 DSC09550 DSC04276 94 DSC01182

 

 

 

 

 

 

Een waardig levenswerk

5-2-2014

Korte tijd geleden maakte ik via internet kennis met een nieuwe vorm van ‘je beroep uitoefenen, je hobby beleven en ook nog iets doen voor het goede doel. ‘ Kan het leven nog interessanter zijn?

De heer Jan Robben is een tuinder (aardbeienteler) die op een bepaalde  leeftijd vond dat een groot bedrijf uitbaten ( zeer weinige vrije tijd) en iets doen voor de maatschappij moeilijk te combineren viel.  Na lang beraad stichtte hij ‘de aardbeienacademie‘  Niet van vandaag op morgen maar via een geleidelijke omschakeling herverdeelde hij zijn tijd. Hij wilde de man met de pet leren om zelf aardbeien te telen, dat dit  niet zonder slag of stoot gaat en dat een doosje van die vruchtjes niet steeds hetzelfde smaakt. Hij wilde iedereen laten genieten van lekkere aardbeien en aantonen dat er ook verschillende soorten bestaan met verschillende smaak- en keuken eigenschappen. Zoals ik ook een artikel schreef hier op Plantaardig.com : lees het hier. Vervolgens wilde hij ook via zijn nieuwe manier van handel drijven iets doen voor het goede doel.

Sinds enkele jaren verkoopt hij nu aardbeiplanten via, het net, evenementen en thuisverkoop, voert promotie voor zijn  producten en die van zijn collega’s, leert iedereen de smaken van eerlijk gekweekte vruchten kennen en doneert een percentage van zijn manier van handel drijven. Had hij niet gezegd dat hij het rustiger aan ging doen? Dat was toch de bedoeling. Zijn idee loopt als een trein en daarenboven gaat hij nu ook nog een boek schrijven over ja, aardbeien.  Al zijn ideeën en belevenissen zijn te lezen op ‘Aardbeienacademie‘. Een hele brok om te bestuderen. Je kunt hem bijna niet bijhouden, zo gedreven.

Bij deze zegt Tuinman Peter zijn steun toe aan het levenswerk van Jan Robben. Ik ga alvast een boek bestellen over aardbeien (dat het een interessant boek zal worden daar twijfel ik niet aan).

Bij deze Groetjes Tuinman Peter.

Zaai sjalot

28-1-2014

Sjalot uit zaad? Nieuw, zeer zeker. Zelfs de professionele kweek staat voor een volledige ommezwaai.

Vorig jaar zaaide ik voor de eerste maal als proef sjalot uit zaad, met een goed resultaat.  Sjalot zaai je in het begin van de maand mei, niet te dik en in rijtjes. Het zaadje kiemt en vormt een plantje zoals een zaai ajuin. In de loop van de zomer vormt dit plantje een cluster van bolletjes. De behandeling tegen de uienvlieg en de uienmot is idem aan een gezaaide ajuinteelt.  De sjalot is volgroeid en begint te rijpen einde september. Bij volledig afsterven van het gewas mogen de sjalotten gerooid worden. Drogen om goed te kunnen bewaren is nu de grootste bekommernis.

Het grote verschil met sjalot uit plant-teentjes is dat zaai-sjalot veel langer bewaard. Voor veel volkse tuinders een oplossing voor het probleem dat na nieuwjaar de eigen geteelde sjalotten beginnen te rotten zodat er tegen april-mei niets meer over blijft. Volgens mij is het ideaal om iets minder sjalotten uit teentjes te planten maar dan ook nog eens sjalot uit zaadjes extra te kweken, op deze manier is het mogelijk om het jaar rond sjalot te gebruiken vanuit de eigen teelt. Geen sjalot moeten kopen vanuit Peru of China voor keukengebruik vanaf de lente is een hele opluchting.

Ik heb een paar foto’s genomen van mijn proef resultaat. Groetjes Tuinman Peter.

Waar koop ik zaad? Vorig jaar kocht ik dit zaad  via internet bij Tabernal zaden, dit jaar zag  ik het ook bij Het Vlaams Zaadhuis, dus  ja, het is reeds op een paar plaatsen te koop.

DSC08759 DSC08756

Levend gietwater, enkele reacties

1. Aangezien je zoveel biologisch leven wilt, is beekwater dan ook niet goed? Beekwater is meestal op omgevingstemperatuur behalve als de beek ontspringt uit een natuurlijke bron (dan is het water meestal te koud behalve een warmwaterbron). Beekwater is in beweging en bevat zo meestal zuurstof.  Beekwater mag dan geen lozingen krijgen van huishoudelijk of industrieel afvalwater. Het mag ook geen reststoffen van pesticiden bevatten (landbouw). Beekwater kan goed zijn, wanneer je beek wordt gevoed met water uit een natuurgebied of uit een bos, andere oorsprong is twijfelachtig maar kan worden onderzocht.

2. Mag ik planten begieten met water uit mijn vijver? Eigenschappen van vijverwater: het is in beweging (voldoende zuurstof), het is vol met leven (bacteriën in het filtersysteem), het bevat voedingsstoffen door de uitwerpselen van de vissen. Als de vissen biologisch voedsel toegediend krijgen en als het vijverwater niet om de week bediend wordt met een fles chemicaliën tegen groen water dan is er geen enkel probleem. Wanneer er om de zoveel tijd een fles in gekapt wordt dan  is dit natuurlijk een ander verhaal. Het bewijs dat water met vissen kan gebruikt worden om planten te begieten is er reeds: aquaponic. Dit is grossomodo: vissen kweken in water en dit water met afvalstoffen (mest) gebruiken om planten te begieten en te voeden, na het kweken het water terug lozen in de viskweek en de cyclus is rond. In Nederland zijn er grote onderzoeksprojecten ‘Ecofutura‘. De tijd en de ervaring zal uitsluitsel geven. Ik houd het bij mijn eigen regenton welke ik prepareer volgens mijn kennis.

Hopelijk zijn deze extra tips een bron van extra informatie.

Onderzoekers over de hele wereld zijn bezig over het vraagstuk water, wij weten dat we er uiterst zuinig op moeten zijn.

Groetjes Tuinman Peter

Wat zijn de voordelen van levend gietwater?

26-1-2014

Wat zijn de voordelen van levend gietwater? Waarom levend gietwater?

Dat zijn de vragen die zeker zullen opduiken na het lezen van het artikel over het maken van levend gietwater.

-Behandeld gietwater bevat eerst en vooral veel zuurstof en is reeds verlucht (kwalijke geurtjes en stoffen konden reeds ontsnappen). Dit gietwater is reeds op omgevingstemperatuur (planten kunnen ook schrikken van koud water). De wortels nemen water van een lage temperatuur moeilijker op (daarom kamerplanten steeds handlauw water geven).

-Behandeld water veranderd van biologische samenstelling: toevoeging van zeewierkalk zorgt er inderdaad voor dat de ph zal stijgen maar zelfs dit is  niet altijd wenselijk, belangrijker is dat het miniscule poreuze gesteente veel schadelijke stoffen opneemt en vooral niet meer terug vrijgeeft. Voor de optimale werking van een vijverfilter zijn er startbacteriën nodig, hier is dit ook zo maar hier starten we met goede humus welke een rijkdom van andere bacteriën en schimmels bevat. Juist daarom is het zo belangrijk dat je goede (de beste) compost gebruikt.  De goede eigenschappen van bacteriën en schimmels opgelost in het gietwater komen van pas om de grond in de lente na de winter met lage temperaturen met weinig bacteriële activiteit een boost te geven. Minder vruchtbare grond wordt beter door compost-leven aan de grond toe te voegen. De plantenwortels worden steviger en zijn gezonder in een bodem die biologisch actief is. Hieruit komen natuurlijk gezondere stevigere planten. Levend water spuiten over de planten zorgt er voor dat: stof wordt afgespoeld en dat er plantenversterkers worden aangevoerd eventueel nog zelf toegevoegd met voeding (bladvoeding). Dit complexe gebeuren zorgt er voor dat we steviger en gezondere planten krijgen. Dit verschil kan eventueel voldoende zijn dat je rozen later of geen bladziekten krijgen. Het kan er ook voor zorgen dat je druiven geen meeldauw krijgen. Deze plantenversterkers (zo heten ze) kunnen er ook voor zorgen dat je aardappelen minder of geen valse meeldauw krijgen (aardappelplaag). Dus zo een slokje kan een hele borrel van verschil uitmaken in de loop van de zomer.

-Moeten we daar zo veel werk aan besteden: iedereen moet voor zijn eigen uitmaken wat er voor hem en zijn planten belangrijk is. Gezonde planten kweken hangt van zo veel factoren af dat dit behandelde gietwater een lawine van problemen kan stoppen. Het is geen garantielabel, maar het helpt.

-Kostprijs: 1 zak goede compost is voldoende voor een heel jaar, 2 kg zeewierkalk is voldoende voor een heel jaar, 1 pot druivensuiker in poedervorm is voldoende voor een heel jaar en de technische installatie gaat jaren mee. Volkse tuinders zijn specialisten in het recycleren van afval van anderen, dit kan het kostenplaatje nog drukken.

Ik hoop dat deze 2 artikels een inzicht geven in wat beroepsmensen reeds jaren reeds jaren doen.

Groetjes Tuinman Peter.

Levend gietwater

Gietwater

Gietwater kan regenwater zijn, kan grondwater zijn, kan leidingwater zijn of nog van andere oorsprong (vb condensvloeistof uit de droogkast) enz.

Water, het allerbelangrijkste voor de groei van onze gewassen. Waarom vertrouwen wij dan blindelings de kwaliteiten ervan?

Voor een groot stuk uit onwetendheid gaan wij er van uit dat de kwaliteit van water (gietwater) steeds goed is. Water is toch water! Water is toch altijd water! Water is toch alleen maar water! Niets is minder waar, regenwater kan via ons dak pollutie vanuit de lucht bevatten, grondwater kan via de grond worden bevuild door omliggende gronden, leidingwater kan gemaakt worden voor andere doeleinden dan planten gieten. Water om planten te gieten heeft specifieke eigenschappen zelfs nog volgens de soort plant welke we willen begieten. Geen leidingwater welke veel kalk bevat voor zuurminnende planten, geen leidingwater voor vleesetende planten. enz.

Water is per definitie water (H2O) met: zuurstof, voeding, scheikundige stoffen, leven (positief en negatief) kortom een mengsel van delen en elke dag kan de mengeling anders zijn. Licht heeft zeer zeker ook een invloed hierop. De pH van water is vroeg in de morgen niet gelijk aan hetzelfde water op de middag. Al deze factoren zorgen samen voor goed gietwater.

Mijn methode: ik heb een bovengrondse regenton van 500 l water welke ik kan afdekken zodat er geen licht in kan. Deze ton vul ik met het water dat ik ter beschikking heb. Als het regent en ik heb regenwater in mijn regenput dan vul ik die ton ermee. Na een zeer lange regenloze periode moet ik bijvullen met leidingwater. Grondwater kan ook. Zuurstof brengt leven. Om deze reden belucht ik mijn regenton door middel van een luchtpomp (24 op 24). Elke week breng ik in dit beluchtende water een goede handvol compost van een goede kwaliteit. Elke week een paar koffielepels zeewierkalk.  Elke week breng ik in dit water een flesje appelsap of een paar koffielepels druivensuiker. Wat wil ik bereiken of wat creëer ik nu. Via het beluchten breng ik zuurstof in het water, het warmt ook langzaam op tot omgevingstemperatuur. Met de goede compost breng ik leven in het water(bacteriën en schimmels) en via de fruitsuikers (enkelvoudige suikers) breng ik voeding voor al dit ontwikkelende leven. Zeewierkalk heeft dan de eigenschap dat het minder goede scheikundige stoffen kan bufferen. Dit is pas levend water. We kunnen in deze regenton ook nog vloeibare meststoffen toevoegen zodat bij elk gebruik van dit water er ook voeding wordt meegegeven. Gebruik van dit water voor al je planten om ze naar believen te gieten en 1 maal per week vul je alles terug bij volgens de hoeveelheid welke reeds is opgebruikt. Zo een regenton in elke tuin is een haard van groei en natuurlijk leven.

Gebruik je nu dit water in je serre, op je terras, voor je kamerplanten of in de tuin, beter kan niet. Eén keer per week dit opvolgen en je hebt een explosie van leven welke onze plantjes alleen maar ten goede komt. Mag je dit water ook aan dieren geven? Ja, maar dan doe je er geen vloeibare mest bij. Gezond water is goed voor alle leven. Waarschijnlijk stond je nog nooit stil bij de kwaliteit van gietwater, het is heel belangrijk om dit eens te doen.

Vijvermensen weten dat vijverwater moet behandeld worden om tot een goed resultaat te komen, wij toch ook.

De foto’s tonen een luchtpomp voor een vijver, de andere foto’s tonen mijn regenton met borrelend water, het lijkt wel stroperig, het voelt tussen de vingers zeer zacht aan. Levend water waar mijn waterkers op groeit.

Groetjes Tuinman Peter

DSC08746 DSC00289 DSC00304

 

Even de bewaaraardappelen nakijken!

We zijn inmiddels na half januari, de ‘provisie’-aardappelen beginnen te kiemen. Voor al diegenen die kiemremmers (patattepoeder) hebben gebruikt kiemen de aardappelen bijna nog niet maar voor al degenen die op een biologische manier hebben gekweekt en ook wensen te bewaren was het gebruik van groeiremmers uit den boze. Immers kiemremmers zijn scheikundige stoffen welke een vorm van bezoedeling van ons voedsel teweegbrengen, vandaar dat kiemremmers in de voorbije jaren een andreaskruis werden opgekleefd. Met de nieuwe wetgeving vanaf 2013 was dit ineens niet meer nodig.  Wanneer we niets hebben gebruikt dan zijn de aardappelen al aardig aan het schieten, nu het moment om de groeiende scheuten met de hand te verwijderen. Als we dit niet doen dan, wordt er onnodig vocht gebruikt om de scheuten te laten groeien met zacht worden van de aardappelen tot gevolg. We mogen er ons ook aan verwachten dat we bij het schillen van onze dagelijkse patat diepe harde kanalen gaan aansnijden. Kanalen voor de aanvoer van sap en voedingsstoffen. We hebben er eigenlijk alle baat bij om op gepaste tijde onze piepers te ontdoen van de wassende scheuten om zo een langdurig genot te hebben van onze rijkelijke oogst anno 2013. Willen we aardappelen eten uit eigen kweek en niet vanuit de andere delen van de wereld dan moeten we onze lekkere aardappelen verzorgen als nooit tevoren. Enkel op deze manier kunnen we genieten tot aan de nieuwe oogst uit onze eigen kelder.

Scheuten van aardappel zijn niet eetbaar. Aardappel is een lid van de familie van de nachtschadigen en alzo zijn de knollen in ongekookte toestand giftig, ook de geplukte scheuten.

DSC08743

PS ik moet er nog steeds een 50 tal kg uitdoen, ze zitten nog steeds onder de grond, de beste manier van bewaren als het dan toch niet wil vriezen. Neen geen elfstedentocht dit jaar, of heeft de winter nog een venijnig staartje in petto?

Groetjes Tuinman Peter.

Rood witloof te gebruiken als pluksla

Tijdens de winterse dagen heb je weinig verse bladgroenten ter beschikking recht uit je eigen tuin. Een plant om even in de kijker te plaatsen is rood witloof: CICORIA ROSSA DI TREVISO 2. Uiteraard kun je rood witloof kweken om de wortels te oogsten en in te tafelen als witloof. In dit artikel bekijk ik het op een andere manier. Rood witloof is zeer vorst resistent, op deze manier kan dit plantje onbeschermd in de tuin laten staan om te gebruiken als een pluksla. Telkens wanneer je een salade of een voorgerechtje maakt dan heb je kleur en smaak nodig. Het vers geplukte blad van rood witloof kan daar bij helpen. Het blad is knapperig, roodpaars van kleur en smaakt  lichtjes bitter..  Gemengd met andere soorten uit onze  moestuin een waardevolle aanwinst. Mijn winterse sla, volgens de beschikbaarheid en de inspiratie van het moment kan bestaan uit: veldsla, rode mizuna, bladmosterd, zuring, hartbladeren van rode biet, spinazieblad, kervel, witloof, kiemgroenten en blad van rood witloof. Je zou denken dat we tijdens de winter geen verse bladgroenten kunnen plukken in de moestuin. Niets is dus minder waar, we moeten alleen wat meer moeite doen. In de zomer heb je inderdaad een zee van mogelijkheden, nu iets minder.

Groetjes Tuinman Peter.
DSC07591

roodlof

Oerprei als snijprei

De snijprei (oerprei) die ik begin september in een grote bloempot heb geplant is klaar om  voor de tweede maal te worden geoogst. Als de jonge scheutjes een hoogte van 20 cm hebben bereikt dan is de prei terug oogstklaar (alles afsnijden tot aan de grond). Op deze manier heb je tijdens de winter steeds een bosje verse zachte prei binnen handbereik. Zeg nu zelf als je in de keuken staat en het is buiten guur weer dan kan het handig zijn om je ingrediënten en kruiden dicht bij de keuken te hebben. Om deze reden stel ik voor om vanaf nu in elke kruidentuin een ferme bos snij-prei te planten.  Heb je geen kruidentuin in volle grond dan kun je die prei planten in een bloembak of kruidentoren, succes gegarandeerd. Zoals steeds, onbekend is onbemind. We kennen de kweek van bieslook, wel nu,  oerprei kun je op dezelfde manier kweken. Bieslook oogst je in de lente en de zomer, oerprei oogst je in de herfst, winter en vroege lente. Onze kruidentuin heeft er terug een nieuw plantje bij.

Veel kweekgenot, groetjes Tuinman Peter.

 

oerprei snijprei

111

Lees ook de twee uitgebreide artikels over oerprei op Plantaardig.com

We zijn in het seizoen van ‘De Fluweelpootjes’.

Fluweelpootjes zullen bij de doorsnee tuinier weinig of niet gekend zijn. Fluweelpootje is een paddenstoel welke vooral in december en na nieuwjaar verschijnt, het is een eetbare soort en ze is krachtig en toch subtiel van smaak, maar niet  rauw te consumeren.

Het is bij uitstek een soort voor de teelt op stammen of hunting in het wild. Je kunt ze bijna niet verwarren met andere (giftige) soorten daar ze in dit seizoen niet voorkomen. Fluweelpootje komt voor op zwak groeiende of afstervende wilg, populier en ander zacht loofhout. Het is dus een hout opruimer.

    Algemene kenmerken:

  • Groeit in groepjes op stervend hout.
  • De hoed is en wordt niet veel groter dan een stuk van 2€.
  • De kleur is oranje.
  • De hoed is bij regen slijmachtig en dit verdwijnt terug bij zonnig weer, bij een langere  droge periode zijn de paddenstoelen drogende en voelen leerachtig aan. Dit herstelt zich bij de volgende regenbui.
  • De plaatjes zijn lichtgeel of wit van kleur.
  • De steel is fluweelbruin tot zwart van kleur.
  • Er is geen ring rond de steel.
  • Kan in het najaar verward worden met zwavelkopje (welke giftig is en lichter is van kleur), bij twijfel steeds dubbel controleren aan de hand van 2 paddenstoelboeken.(zwavelkopjes komen voor tot einde december). Vanaf januari is er geen verwarring meer mogelijk.

Iemand die fluweelpootjes zelf wil kweken kan het best ‘pluggen’ op stammen van wilg of populier. Het pluggen wordt gedaan op afgezaagde stammen van 10 tot 20 cm dikte en dit nadat het rooien 1 tot 2 maanden is gebeurd. Pluggen is het in de stam aanbrengen van mycelium van de gewenste paddenstoelsoort.

Pluggen van paddenstoel mycelium kunnen worden aangekocht via het internet bij gespecialiseerde firma’s en worden aan huis gestuurd. Na 1 jaar kan je beginnen te oogsten en dit voor de volgende 2 tot 3 winters. Dan is het hout leeg en nog alleen goed om op te ruimen.

Het kweken van paddenstoelen is een gespecialiseerde vorm van tuinieren. Deze vorm van kweken kan leiden tot een zachte vorm van verslaving, het laat je nooit meer los. Bij enige twijfel over de soortechtheid van de gewilde soort, niet plukken en consumeren.

Groetjes tuinman Peter.

Nu nog de gebruikelijke foto’s.

DSC08044 - kopie DSC07590 DSC07909

.

Bezoek aan een ‘Kerst’ tuincentrum

25-11-2013

Kerst in aantocht, wij tellen af.

Naarmate Kerstmis nadert kriebelt het om een heuse show, markt of ijspiste te bezoeken. Lichtjes in enorme aantallen en veelkleurige kerstbomen geven de trends aan. We worden van heinde en verre uitgenodigd om mee te doen aan ‘workshops’ om zelf kerstversieringen allerhande, eigenhandig te maken. In dit tuin- en decoratie center ligt de klemtoon toch iets anders. Hier worden we overweldigd door de fenomenale werkstukken. Werkstukken vooral zeer opvallend door hun grootte. Nergens anders zien we kunstwerken met zo een afmetingen en met zo een vernieuwende ideeën.  Voor ons, volkse tuinders, inspiratie om zelf aan de slag te gaan. In onze tuinen oogsten we steeds wel iets bruikbaars om mee te oefenen. Groen, geknipt vanuit onze borders, gedroogde sparappels, gekronkelde takken, knoestig snoeihout, bloembollen, ajuinen, schelpen vanop het strand,  overal is na rijpe inspiratie wel iets bruikbaars te vinden. Met deze bakken vol basismateriaal en samen met aangekochte veelkleurige ballen, linten en vooral lichtjes kunnen we aan de slag. Steeds wanneer we in dit betreffende centrum rondwandelen en kiezen, geven we onze ogen de kost om thuis zelf te knippen, kleven, binden en schikken. Voor het ultieme Kerstgeschenk komen we dan later nog eens terug. Na een namiddagje vol inspiratie keren we terug huiswaarts en staan te popelen om aan het werk te gaan.  Nu nog een aantal foto’s en de groetjes van Tuinman Peter.

Het tuin- en decoratie center Defever is te bezoeken in Gistel (België).

DSC06695 DSC07338 DSC06561 DSC07109 DSC07287 DSC07380 DSC07334 DSC06700 DSC07348