Categorie archieven: Aardappelen

Alle artikelen over aardappelen planten, bemesten, kweken, rooien,

Aardappelziekte : waarschuwing en bestrijding (syn aardappelplaag, phytophthora)

Inleiding

4 juni 2014. We kregen al regelmatig wat regen te verwerken. Het aardappelloof is al goed ontwikkeld waardoor het minder goed opdroogt. Kortom, de ideale omstandigheden voor aardappelziekte zijn al een hele tijd aan de gang. Er was al aardappelziekte gesignaleerd. Met de huidige regen en de aangekondigde opwarming zullen er nieuwe infecties optreden. Controleer uw gewas vanaf nu elke dag! En grijp bij vaststelling van de ziekte onmiddelijk in. Maar omdat de omstandigheden zo slecht zijn, is preventief ingrijpen aan te raden. Omdat er ook na het weekend opnieuw regen voorspeld wordt blijft de situatie de komende twee weken zeer gunstig voor de ontwikkeling van de aardappelziekte.
Als de bladeren van aardappelen gedurende een bepaalde tijd nat blijven, dan is de kans op de kieming van de sporen van de schimmel groot. Een preventieve bestrijding moet nu zeker uitgevoerd worden, indien nog niet gebeurd. Hebt u al eens behandeld, dan is het nu tijd voor een nieuwe gewasbescherming.

De vrees bestaat dat gewone preventiemaatregelen, zonder bespuiting, dit jaar, 2014,  onvermijdelijk tot catastrofes zal leiden in veel tuintjes!!!!  

Preventief
Het is zaak de kieming van de sporen van de aardappelplaag voor te zijn. In principe moet de behandeling tijdig gestart worden zodat ook de onderste bladeren beschermd worden. Dit is nog moeilijk te verwezenlijken als het gewas helemaal dicht gegroeid is en al in bloei staat. Best wordt met de bespuiting begonnen als de planten elkaar in de rij beginnen te raken.

Indien er al aardappelplaag aanwezig is moeten de zieke plekken zo grondig mogelijk verwijderd worden en onmiddellijk gevolgd worden door een bespuiting. Zo kan je de kieming van sporen – (afkomstig van de zieke planten) –  op het gezonde aardappelloof voorkomen.

Bespuiting

Gebruik bij de bespuiting voldoende water zodat het loof volledig nat wordt. De planten goed bevochtigen, maar afdruipen van de spuitvloeistof voorkomen. Dit betekent bij een volgroeid gewas meestal zo’n tien later water per 100 m².
De aandroogtijd van de middelen schommelt, afhankelijk van het middel,  tussen de 1 en maximaal 6 uur. Het hoeft dus geen hele dag droog te blijven vooraleer een behandeling kan uitgevoerd worden. Een viertal uur is meestal voldoende.

Hou rekening met de wachttijd van het product, meestal twee tot drie weken voor het oogsten. Vooral belangrijk bij de vroege aardappelen. Behandel enkele rijen die je binnenkort wenst te oogsten dan maar niet.

Bespuiting gebeuren bij vochtig, warm weer met bijna dagelijks regen op zijn minst wekelijks. Bij normaal weer, toch op zijn minst drie keer tijdens de junimaand. Daarna zou het ergste achter de rug moeten zijn, behalve bij de late aardappelen, waar we langer door moeten gaan met de bespuitingen.
Het behoort tot de wettelijke plicht van iedere aardappelteler, professional of liefhebber, om de aardappelplaag te voorkomen en indien nodig te bestrijden!

Productkeuze
Vraag advies in uw professioneel (tuin)centrum omtrent de te gebruiken producten. Door het verschil in erkenningen tussen Vlaanderen en Nederland is het niet mogelijk hier producten te publiceren. Zo is  bijvoorbeeld in België het gebruik van koperhoudende producten (contact, preventief) erkend in de biologische teelt van aardappelen, maar in Nederland niet.
Gebruik een afwisseling van minstens twee producten, liefst één met preventieve contactwerking die de kieming van de sporen verhindert en één met terugwerking (curatief) die de kieming van de sporen onderbreekt (moderne middelen).

De contactmiddelen : Preventieve behandeling zonder knolbescherming. (producten op basis van mancozeb, chloorthalonil en eventueel koperhoudende producten en Bordeauxse pap)
Contactmiddelen met knolbescherming
-beter regenbestendig
-preventieve werking, sterke werking tegen sporen.
Zo’n middel is  Unikat Pro (in België).
Lokaal systemische of translaminaire middelen
– middelen die worden opgenomen door het gewas.
– weinig gevoelig voor afspoeling door regen.
4 juni 2014 : In België zijn heel wat middelen voor de bestrijding van aardappelziekte in aardappelen beschikbaar voor de liefhebber, al deze producten hebben een toelatingsnummer dat eindigt op G/B (Garden producten). Volgens opzoekingen op Fytoweb.be zijn dit de volgende Cuprex Garden (contactmiddel), Dithane Garden (contactmiddel), Infinito Garden (systemisch middel) , Proxamil Garden (systemische werking) en Revus Garden (systemische werking);

4 juni 2014 : Volgens opzoekingen op ctgb.nl zijn in Nederland Revus Garden en Infinito ter beschikking voor de liefhebber. Misschien zijn er nog, maar het systeem laat een concrete opzoeking niet toe.

Preventie
Natuurlijk mogen wij de preventie van aardappelplaag niet uit het oog verliezen.

  • Een ruime rijafstand zodat het loof goed kan opdrogen.
  • Pas om de vier jaar terugkeren op hetzelfde perceel met aardappelen.
  • Opslagplanten en afvalhopen verwijderen.
  • Gekeurd pootgoed gebruiken (dit is op diverse ziekten en aantastingen gekeurd en onderzocht).
  • Vroeg gewas (voorkiemen of vroeg rijpend ras nemen).
  • Evenwichtige bemesting en juiste plantenafstand.
  • Op percelen die aangetast zijn wordt het aangetast loof verwijdert, de knollen kunnen dan nog afrijpen. Het loof gaat mee met het huisvuil.
  • Tolerante rassen kiezen. Let wel, resistentie bestaat niet!

De cyclus
(klik figuur voor groter)De ziekte verspreidt zich via sporen en overwintert in knollen en in afvalhopen. Oösporen zijn (geslachtelijke) overlevingssporen die in de grond en in loofresten achterblijven. Ze kunnen in de grond enkele jaren overleven. Aantasting door oösporen kunt u voorkomen door niet vaker dan eenmaal per 4 jaar op hetzelfde stuk tuin aardappelen of tomaten te telen. Als u ziek loof op de composthoop gooit en later de compost onderspit, verspreidt u de oösporen met de compost over uw hele tuin.

De gewone (ongeslachtelijke) sporen zijn de ziektekiemen die zich via de lucht verspreiden en zo de buurpercelen kunnen aantasten. Ze worden gevormd in het witte schimmelpluis op de onderkant van aangetaste bladeren en stengels. Verwijder daarom onmiddelijke aangetaste plantendelen.

Overwintering van de aardappelziekte.

Ongeslachtelijk.
De schimmel overleeft de winter in aangetaste aardappelen die op het veld achterblijven. Als deze aardappelen in het voorjaar opnieuw kiemen en het loof boven de grond komt, is het loof onmiddellijk aangetast.


De laatste 10 jaar is er ook sprake van overleving via oösporen (geslachtelijke sporen) in de grond. Deze kunnen dan in het voorjaar kiemen en aardappelloof infecteren. Het zijn deze geslachtelijke sporen die ervoor zorgen dat de aardappelziekte in deze eeuw zoveel agressiever geworden is. Het is ook door de geslachtelijke vermenigvuldiging (die vroeger in Europa niet voorkwam) dat de resistentie bij resistente rassen dikwijls doorbroken wordt.

Ziekteverloop (zie nummers op de foto)

Bron van deze foto:
vegetablemdonline.ppath.cornell.edu/factsheets/Potato_Latehtm

PotatoLateColl
1. De spore van aardappelziekte heeft water nodig om te kiemen bij een gematigde temperatuur. 3 tot 5 dagen na de infectie zijn kleine vlekjes zichtbaar op de bladeren, maar ook op de stengels.

2. Deze vlekjes worden snel groter.

3. In het begin zien deze vlekjes er waterachtig, glazig uit.

4. Enkele dagen later zijn dit droge, verdorde vlekken.

5. De vlekken zijn dikwijls omringd door een lichtere gele zone.

6. Ook de stengels kunnen aangetast worden.

7. Bij sterke aantasting en veel regen kan de infectie doorgaan tot in de knollen.

Rassen en aardappelplaag

Vroeg
Vroege aardappelen zijn over het algemeen gevoelig voor aardappelplaag, vandaar een selectie van drie rassen die in deze groep behoren tot de minst vatbare voor aardappelplaag, zeker wat betreft overzetting naar de knol.
’Première’ – Kan zeer vroeg geoogst worden. Bloemige aardappel met gele gladde schil en lichtgeel vruchtvlees.
‘Prior’ – Vast in de kook. Geschikt voor kleigrond.
‘Fresco’ – Vroeg aardappel. Vastkokend. Zeer goede keukenaardappel, geschikt voor frieten. Lang bewaarbaar.
Halfvroeg
Eén ras is bijzonder tolerant tegen aardappelplaag en wordt zelfs aangeraden voor biologische teelt.
‘Sante’ Bloemige aardappel met lichtgeel vruchtvlees. Geschikt voor alle bereidingen. Goede bewaaraardappel.
Middenlaat en laat
‘Agria’, ‘Nicola’,  ‘Charlotte’ zijn gekende, vrij tolerante soorten tegen aardappelplaag.
Bijzonder resistent tegen aardappelplaag zijn :
‘Ditta’, ‘Remarka’ , ‘Disco’,  ‘Surprise’, ‘Allure’, ‘Aziza’  en ‘Texla’ , deze laatste heeft eigenlijk nooit last van aardappelplaag.

Waarom aardappelplaag voorkomen?

Niet alleen sterft het loof volledig af en zal de productie dus niet heel groot zijn. Het meest vervelende  is dat een groot deel van de knollen ziek worden en niet meer geconsumeerd kunnen worden, ook tijdens de bewaring worden nog veel knollen ziek.

Kenmerken

Phytophthora herkent u aan bruinzwarte vlekken op het blad, waarbij aan de onderkant van het blad op de grens van ziek en gezond, groen weefsel onder vochtige omstandigheden wit schimmelpluis ontstaat. Op de stengels kunnen bruinzwarte vlekken ontstaan, die vaak beginnen in de bladoksels. Op de knollen vormt Phytophthora bruinachtige, iets ingezonken plekken; de knol is roestbruin verkleurd met ‘eilandjes’ van gezond weefsel. De knol verrot.

Tip : lees ook het artikel van Cor over aardappelplaag, met adviezen: klik hier

kenmerken aardappelplaag  op het loof, klik om te vergroten

Kenmerken op de knol (uit het artikel Aardappelen met zwarte of bruine huid) klik op de foto om te vergroten.

 

Voor u getest: aardappelen telen boven de grond!

Kan je aardappelen telen zonder aan te aarden. Kan je aardappelen eigenlijk gewoon bovenop de grond telen? En kan je vermijden dat je ze achteraf uit de grond moet graven?
Als je het doet op de gangbare manier kan dit natuurlijk niet. Want de knollen zouden blootgesteld worden aan het licht en het resultaat zou een oogst zijn van donkergroene, niet eetbare knollen.
Het lijkt niet mogelijk en toch hebben twee van onze lezers deze methode onafhankelijk van elkaar uitgetest en voor zichzelf succesvol bevonden.  Ook al hou je het liever bij de gewone plantmethode, je krijgt er zeker en vast nieuwe inzichten door, waar je uw voordeel kan uithalen.
Lees hier de experimenten van Marc en van Michel

Aardappelen onder worteldoek

De methode van Aardappelen telen onder worteldoek wordt door Marc van volkstuinen Oostende beschreven in dit artikel. De aardappelen worden geplant in de plantgaten van een worteldoek. Het worteldoek is natuurlijke geen onbekende voor onze lezers. Herman teelt er al enkele jaren sla op en heeft zijn uitstekende methode om een worteldoek in de moestuin aan te leggen al uitvoerig beschreven. Je vindt zijn methode in het artikel Zelf een groentebed op worteldoek aanleggen

Aardappelen boven de grond, onder een dikke mulchlaag

Michel Dobbelaere, alias De Woelmuizenier, woont in Oost-Duitsland en antwoordt regelmatig op de lezersvragen bij GroentenInfo . Zijn reacties getuigen telkesn weer van een grote deskundigheid. Zijn rijke ervaring belet hem echter niet regelmatig nogal gewaagde en speciale experimenten uit te voeren in zijn groentetuin. Michel is dit voorjaar een blog gestart waarin hij zijn niet alledaagse teelttechnieken wil delen. Michel schrijft over zijn blog “Als er één iemand iets aan heeft ben ik al blij mijn ervaring meegedeeld te hebben”  Zo is hij een fervent aanhanger van het Tuinieren zonder spitten. Zijn inspiratie haalt hij o.a. bij Bill Mollison, de vader van de permacultuur en Ruth Stout, bekend van haar “No Work” tuinboeken. Dit jaar beschreef hij in zijn blog zijn experiment met het bovengronds telen van aardappelen. Hieronder vind u de links naar de vier berichten die hij op zijn blog publiceerde.

Bovengrondse aardappelen (het begin)

Over de voorbereiding van het stuk grond, al van voor de winter. En over het planten van de aardappelen boven de grond, onder een dikke laag hooi. Lees hier.

Bovengrondse aardappelen (tussenstand – einde juni)

Over het kweekgras dat Michel zijn experiment bijna deed opgeven. Maar, wonder boven wonder, een simpele ingreep deed de aardappelen plots herleven. Lees hier.

Bovengrondse aardappelen (de oogst)

De regenrijke zomer deed de aardappelen van Michel alvast deugd, want hij teelt op zandgrond. Op 11 augustus doet hij een proefrooiing. Bekijk hier het resultaat.

Bovengrondse aardappelen (epiloog)

In dit bericht maakt Michel een evaluatie van zijn experiment en vergelijkt het met de ‘gangbare’ telet van aardappel zoals hij het de vorige jaren uitvoerde. Lees het hier.

Natuurlijk is deze methode niet aan iedereen besteed. Maar we weten nu dat het mogelijk is. Hoeveel mensen hadden vooraf durven zeggen dat dit zou lukken? Er zit vast wel iets in dat we in het achterhoofd kunnen houden voor als de gelegenheid zich voordoet. Denk je dat de besparing aan arbeid en de besparing op grondvocht voor u een voordeel is, dan moet je enkel nog op zoek naar een grote hoeveelheid hooi om volgend jaar aan de slag te kunnen. Het hooi is niet verloren, het jaar daarna brengt het humus in de grond.  Rest er mij nog Michel te bedanken dat hij zijn experiment met alle moestuinders wilde delen.

8 x zieke en afwijkende aardappelknollen

ph5bm14aDeze week kreeg ik van twee verschillende lezers foto’s toegestuurd van aardappelen met gebreken. Het loont zeker de moeite deze te publiceren voor de andere lezers. Ondertussen maken we van de gelegenheid gebruik om ook nog enkele andere veel voorkomende gebreken bij gerooide aardappelen te tonen en te verwijzen naar de artikels hierover. In dit artikel hebben we het achtereenvolgens over luchtknollen, groeischeuren, holheid, zwarte aardappelen, schurft, ritnaalden en doorwas.

Hebt u andere afwijkingen gemerkt bij de aardappelen in uw tuin, laat niet na een foto te sturen naar lezersbijdrage@plantaardig.com of de foto te publiceren op de facebookpagina van GroentenInfo.

 

1. Luchtknollen.

Willy stuurde volgend bericht en foto’s.

Hallo ,ik heb in mijn tuin een aardappelplant met volgende eigenaardigheid. Sinds enkele weken gaat 1 aardappelplant verdorren, maar op de stengels komen bollen tevoorschijn ter grootte van een mispel. Zie foto in bijlage. Kan iemand mij zeggen wat dit is??

image

image

Antwoord
Bij het zien van de foto dacht ik onmiddellijk aan de vorming van bovengrondse knollen, luchtknollen genoemd. Je zou kunnen verwarren met de bessen die soms ontstaan na de bloei, maar dat is het duidelijk niet.
De oorzaak van luchtknollen is het afsterven van de stengel onder de grond, waardoor geen koolhydraten naar beneden kunnen vervoerd worden en de plant verplicht wordt aardappelen boven de grond te maken. Dit afsterven van de stengel kan verschillende oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld de schimmel Rhizoctonia. Je ziet een foto en je leest er meer over op http://www.pcainfo.be/portal/page?_pageid=60,283123,60_283163&_dad=portal&_schema=PORTAL

2. Groeischeuren

Van August kreeg ik volgende bericht

Beste, dit jaar constateer ik uitzonderlijk veel gebarsten (grote) aardappelen. Zou dit te wijten zijn aan het feit dat ik deze begin maart onder plastiek heb gepland ? En onder deze plastiek heb gehouden tot eind april. Ik zag wel uitzonderlijk veel “groen”, waardoor ik minder oogst heb verkregen. Het uitzonderlijk mooi voorjaar (droog) kan er ook een oorzaak van zijn. Ik ben maar een “leek” op vlak van tuinieren, doch ik wou dit toch even mededelen. Daar mijn land nogal “laag” ligt heb ik geen water moeten geven. Uiterlijke ziekte beelden heb ik niet geconstateerd op het bladgroen wel een uitgesproken bloei ! Foto’s in bijlage kunnen misschien verduidelijking brengen. Hopelijk volgend jaar beter !

Gebarsten premièren 002

Gebarsten premièren 003

Antwoord van GroentenInfo
Dit zijn overduidelijk groeischeuren. zie ook op http://www.agris.be/nl/aardappelziekte/194078.asp Nu nog de oorzaak achterhalen. Dit zou inderdaad te maken kunnen hebben met zeer sterke groei. Zou het kunnen dat er flink bemest geweest is? Of wat was de voorgeschiedenis van het perceel? Het plastiek zou dan de groeikracht van de aardappelen nog extra bevorderd kunnen hebben. Maar het plastiek zelf zou ik niet als oorzaak zien. Of het zou kunnen dat er na een groeistilstand door droogte opnieuw groei ontstaan is door een regenbui. Ik ben alvast benieuwd naar de bemesting van de aardappelen.

Antwoord van August :”Je zal gelijk hebben dat ik overbemest heb. Ik had een ruim aanbod van verse koemest en ik heb deze pas ingewerkt net voor het planten. Ik zal dit niet meer doen. Vorig jaar hadden er boontjes en prei op dit stukje grond gestaan. Volgend jaar beter hoop ik.”

Antwoord van GroentenInfo
Koemest mag wel degelijk voor aardappelen gegeven worden, maar de dosis was duidelijk teveel, of de stamest was niet genoeg verteerd.  In dit geval had een extra toediening van patenkali kunnen helpen om de groei van de aardappelen te beheersen. Niet bemesten volgend jaar zou evenzeer tot teleurstelling kunnen lijden.

3. Holle aardappelen

ph5bm14a

Holheid is het verschijnsel waarbij midden in aardappelknollen een holte voorkomt die aan de buitenkant niet zichtbaar is. Holheid ontstaat als gevolg van onregelmatige groei van het gewas en komt vooral voor bij grote knollen. Er bestaan duidelijke rasverschillen in gevoeligheid voor holheid. Meer info in het eerder verschenen artikel  Holheid : groeien de aardappelen te snel?

4. Schurft bij aardappelen

ebdvvxyr

Het is een verkurking van de aardappelhuid, als gevolg van aantasting door een grondschimmel. Deze verkurking kan oppervlakkig zijn of diep (pokken). Niet de smaak, wel de handelskwaliteit wordt hierdoor negatief beïnvloed. In schurftplekken kan gemakkelijk vuil ingesloten raken. Meer info over schurft bij aardappelen in het artikel Aardappelen met zwarte of bruine huid

5. Zwarte vlekken op de knollen

3nswpixb

Deze aardappelen zijn zwart en rotten door een knolinfectie van de aardappelziekte.  De knollen vertonen langs de buitenkant zwarte vlekken die zwart en waterachtig zijn. Knollen aangetast door  aardappelplaag worden best zorgvuldig uitgesorteerd om te vermijden dat ze tijdens de bewaring verder onheil aanrichten.

6. Gaatjes in de knollen.

fcafdtiq

Op deze foto is het duidelijk, maar soms zie je alleen de gaatjes die de larven van de kniptor, ritnaalden genaamd, maakt. Meer info in het artikel Lok ritnaalden met aardappelen.

7. Doorwas bij aardappelen

fu2335r2

Tijdens warme zomers, als de bodemtemperatuur te hoog oploopt ontstaat er doorwas. Juist onder de grond ontstaan een massa nieuwe uitlopers met kleine knolletjes. Dit veroorzaakt uiteindelijk een kleinere sortering. De grotere knollen worden gemakkelijk glazig. Meer info in het artikel Aardappelen controleren op doorwas!

8. Slakken onder de grond!

update 15/08/2012 Herman de Moor schrijft : binnenin kunnen de aardappelen  zodanig uitgevreten zijn dat ze omzeggen waardeloos zijn voor consumptie.
foto 1  : de half geschilde aardappel mét de slak er nog in die Monique vond
foto 2 :  de aardappel en slak zijn nu van mekaar gescheiden
foto 3 :  detailfoto van de slak,  eens de slak zich voortbeweegt bereikte ze een gestrekte lengte van ongeveer 5 cm

Uit dit document http://www.kennisakker.nl/files/Kennisdocument/Rapport_11044_preventieve_beheersing_slakkenschade.pdf

het volgende citaat

“Uit een inventarisatieonderzoek uitgevoerd doorPPO en DLV Plant blijkt dat de gele en slanke kielnaaktslak (Tandonia sowerby en T.
budapestensis) en de zwarte, donkere en bruine wegslak (Arion hortensis, A. distinctus enA. subfucus) de schadeveroorzakers zijn. De schade van deze ondergronds levendeslakken wordt niet gedurende de teelt van het gewas geconstateerd, maar bij de oogst,tijdens de inschuring of gedurende de bewaring.
Een nieuwe belager van met name aardappelgewassen is de wormnaaktslak (Boettgerilla pallens Simroth). Deze wormnaaktslak is in 2010 op 2 percelen aangetroffen.”

Ook iets speciaal bij uw aardappelknollen opgemerkt? Stuur dan uw foto naar lezersbijdrage@plantaardig.com

Aardappelen uit de moestuin oogsten in juli

image_thumb[8]

Aardappelen laat je nog enkele uren drogen vooraleer ze binnen te brengen. Doe ze in ieder geval dezelfde dag nog binnen, want vroege aardappelen kleuren heel snel groen bij blootstelling aan het licht.

De vroege aardappelen zijn aan oogsten toe of zijn al geoogst. Het loof is in de meeste gevallen nog groen. Maar met een dreigende aantasting van het loof en de knollen door de aardappelziekte is het toch beter om te oogsten. Als je er zeker van bent dat de knollen nog gezond zijn, kan je ook het loof afknippen om zo verdere aantasting door de aardappelplaag te vermijden. De opbrengst van de aardappelen is overal zeer goed, met grote knollen. Als door het huidige regenachtige weer de bladeren van de half-vroege rassen ziek zouden worden door de aardappelziekte is het beter om ook deze soorten te rooien. Of in ieder geval het loof te verwijderen. Als je deze halfvroege aardappelen een tijdje wil bewaren is het immers beter om ze nog wat in de grond laten om zo een dikkere huid te bekomen. Heb je late aardappelen dan blijft het opletten geblazen voor de aardappelziekte, die dit jaar hevig uit de hoek komt.

Kies een drogende dag uit om aardappelen te oogsten. Oogst ‘s morgens en laat ze enkele uren drogen aan de lucht. Kan je ze openspreiden onder een afdak, in de kas of in het tuinhuis dan is dat ook een goede oplossing. Hoe minder vochtige aarde aan de knollen hoe beter ze te bewaren zijn. Het drogen zorgt er ook voor dat je de zieke, rotte aardappelen beter kan onderscheiden. Want enkele rotte aardappelen kunnen tijdens de bewaring veel schade veroorzaken. Bewaar de aardappelen op een donkere plaats of dek ze af tegen het licht. Vroeg gerooide aardappelen zijn heel gevoelig voor groenkleuring ten gevolge van blootstelling aan het daglicht.

Lees ook : ph5bm14a7 x zieke en afwijkende aardappelknollen, moest het toch gebeuren dat je iets abnormaals opmerkt bij de knollen.

De situatie is zorgwekkend. Inspecteer nu uw aardappelplanten op de eerste symptomen van aardappelziekte.

Geen ziekte die zo veel voorkomt en waar men zo weinig durft over schrijven in tijdschriften en boeken voor de hobbytuinder. GroentenInfo streeft ernaar correct advies te geven. Daarom deze tweede waarschuwing. De situatie is dan ook heel uitzonderlijk. Dit jaar zullen zullen er zeker en vast *catastrofes* gebeuren. De ziekte is door het slechte klimaat ondertussen aan zijn negende generatie toe dit jaar. Het gaat veel sneller dan andere jaren. Daarom geven wij u met deze foto’s de beginnende symptomen van aardappelziekte. Ook ik heb gisteren het advies gevolgd van het aangepaste artikel op http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/aardappelplaag-waarschuwing-en-bestrijding/

Aan beelden van totaal verwoeste aardappelplanten geen gebrek. Maar het is belangrijk de ziekte heel snel te ontdekken. Daarom deze foto’s van de kenmerken helemaal in het begin van de aantasting.

http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/aardappelplaag-waarschuwing-en-bestrijding/

Teeltrotatie en gewasbescherming bij aardappelen, een verplichting… of?

aardappelcystenaaltjeEen nieuwsbericht, dat vandaag verscheen in de landbouwpers, gaf mij het idee even een rondvraag te doen hoe de wettelijke verplichtingen in verband met vruchtwisseling bij aardappelen en aardappelziektebestrijding op jullie volkstuincomplex geïnterpreteerd worden.

24/11/2010. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) in België heeft de export van consumptieaardappelen naar Rusland stil gelegd.  De reden is dat het Russische bureau voor de voedselveiligheid  eind vorige week opnieuw het aardappelcysteaaltje Globodera rostochiensis in een partij aardappelen uit België heeft gevonden.

Het probleem ontstaat door te lang aardappelen op hetzelfde perceel te telen. Dat leidt uiteindelijk tot een verminderde opbrengst. De Russen gebruiken de consumptieaardappelen soms als plantgoed. Dan kan het aaltje in de bodem terechtkomen. Daarom is de voedselcontrole in  Rusland erg streng voor de aaltjes.

Nochtans wordt in België de uitbetaling van de EU-subsidie gekoppeld aan de regelgeving voor de vruchtwisseling bij aardappelen. In België geldt  voor professionele telers een minimale rotatie van één op drie aardappelen. Behalve als het gaat om vroege aardappelen die vóór 20 juni worden gerooid.
(Bronnen Nieuwsblad, AGD.nl en AGD.nl )

Wist u trouwens dat er onlangs een zeer goede website ontworpen is om de telers voor te lichten in verband met het aardappelcystenaaltje, www.nematoden.be ? Je vindt er alle info over levenswijze, bestrijding en preventie van deze plaag.  Je vindt er ook een interessante lijst met resistente rassen.

Ook op veel volkstuincomplexen worden de eisen van vruchtwisseling bij aardappelen dikwijls aan een controle onderworpen. Verder is de bestrijding van aardappelziekte (Phytophthora infestans) er een verplichting.

Het zou interessant te vernemen welke regels bij u op het volkstuincomplex gelden in verband met de vruchtwisseling en gewasbescherming bij aardappelen. Zijn deze regels streng? Vindt u ze overdreven of zelfs overbodig? Of zou u willen dat sommigen zich wat beter aan het reglement zouden houden?

Grote enquête aardappelziekte bij tomaten in open lucht.

44wwxnrr

Het was weer eens een kwakkelzomer en van nazomer is er ook weinig sprake. Op heel veel plaatsen heeft de aardappelziekte bij de tomaten lelijk huis gehouden. Dit jaar eerder onverwacht, want tot halfweg de zomer waren er weinig problemen.

Op de site verschenen al diverse artikels over de aardappelziekte bij tomaten. Nu houden we een enquête over deze aardappelziekte. Of u al dan niet aardappelziekte gezien hebt. Of u al dan niet de oogst reddeloos verloren zag gaan. Of u bespuitingen uitvoert, waarmee en hoe? Of u rassen kent die minder gevoelig zijn?

Het is onze grote wens dat u hier klikt om deel te nemen aan deze enquête, zodat we een massa gegevens bekomen die kunnen helpen om volgend jaar de aardappelziekte beter te lijf te gaan. Wij hopen op 10 minuten van uw tijd!

Nog nooit werd de problematiek  van aardappelziekte in tomaten bij de hobbytuinders immers in kaart gebracht. Door deze enquête in te vullen neemt u deel en verleent u uw steun aan een uniek project in Vlaanderen en Nederland.
Ieder hobbytuinder in Vlaanderen en Nederland heeft er baat bij deze enquête in te vullen.

Klik hier om deel te nemen aan de enquête.

Alvast hartelijk dank voor uw deelname. De resultaten worden vanzelfsprekend nadien uitgebreid besproken.

Aardappelplaag, Aardappelziekte, Tomatenplaag, Tomatenziekte, fytoftora, Phytophthora infestans

voor-de-tomaten-ziektetomaten-ziekte-plaag-2de-tros Vergeet de tomaten niet! De aantasting kan zich razendsnel verspreiden. Wie denkt dat het allemaal wel meevalt komt vroeg of laat voor een onaangename verrassing te staan. Bovenstaande foto’s van een fervente tuinierster uit Engeland bewijzen dit.  ( bron : http://nipitinthebud.wordpress.com)

 

Afgelopen week waren de  nachten uitzonderlijk warm en viel er regelmatig regen. En dat betekent dus extra schimmeldruk. Met name de aardappelplaag kreeg afgelopen week diverse infectiekansen. Na de waarschuwing van vorige week voor de aardappelziekte bij aardappelen wordt het hoogtijd om ook aandacht te besteden aan de infectiekansen bij tomaten. Daartoe kunt u het herwerkte artikel Waarschuwing aardappelplaag, nu ook bij tomaten in open lucht  lezen.

Hulp gevraagd!
Bij het herwerken van dit artikel stootte ik op een eigenaardig probleem! Het lijkt dat er in Nederland geen enkel middel (meer) erkend is om de aardappelziekte bij tomaten in open lucht te bestrijden of te voorkomen. Terwijl in België zelfs de biologische telers een beroep kunnen doen op koperhoudende producten, blijkt dit in Nederland niet te mogen. Of sla ik de bal mis? Is het droog houden van de tomaten planten met extra bescherming de enige preventiemaatregel die men in het Noordelijk deel van de lagen landen ter beschikking heeft? Laat het weten op lezersbijdrage@plantaardig.com of in de reactiebox onderaan dit artikel.

In dit artikel vindt u een overzicht van alle artikels op de site over aardappelziekte, met veel foto’s en talrijke reacties van lezers. Laat ons hopen op een goede zomer, zodat de aardappelziekte ons niet te veel kopzorgen baart.

Klik hier om de tien artikels over aardappelziekte te lezen.

 

Aardappelen aanaarden, bemesting en nachtvorst.

Aanaarden_aanaarder2Er staan al heel wat vroege aardappelen  een flink eind boven de grond. Zeker deze onder folie of doek.
Als het nog niet gebeurd zou zijn, dan wordt het tijd om het doek of folie eventjes aan de kant te schuiven en aan te aarden (artikel). Daarna de afdekking toch nog even terug leggen, want aanstaande woensdag wordt in sommige streken in het binnenland nog een koude ochtend voorspeld, kans op vorst aan de grond dus! Ook  bij de aardappelen zonder doek of folie wordt het uitkijken naar woensdagochtend. Zelfs  als ze nog geen tien centimeter hoog zijn kan het dan nodig zijn toch al aan te aarden, als op dat moment zou blijken dat er inderdaad nachtvorst aan de grond aankomt.

Als het loof zo’n tien tot vijftien centimeter lang is kan je de aardappelplanten een eerste maal aanaarden. Dit betekent dat je aarde aan de voet van de plant brengt. Het aanaarden bevordert de ondergrondse stengelontwikkeling.  Dan groeien er ook meer knollen. Verder voorkom je ook dat de aardappelknollen nadat ze dikker worden boven de grond uitkomen en dan groen worden door het licht. Bij vroege aardappelen kan aanaarden een remedie zijn tegen late lentenachtvorst.

Maak van de gelegenheid gebruik om extra kalium aan de aardappelen te geven. Hoe lichter de grond, hoe meer een kaliumgift noodzakelijk is. Ook kan je nog andere meststoffen geven, indien je niet genoeg gaf voor het planten.

In dit artikel wordt het belang van kalium en stikstof bij de teelt van aardappelen nagegaan. Het artikel wordt afgesloten met een direct uitvoerbaar advies voor bemesting bij de teelt van aardappelen. Om het even welke bemesting toegepast wordt, aanvullen met een extra kaliumbemesting is altijd noodzakelijk. Lees het artikel en ga na of u al voldoende voeding aan de aardappelen gegeven hebt: bemesting bij aardappelen

Hoe te werk gaan bij het aanaarden?

Aanaarden_met_hak aardappelen
Aanaarden kan je doen met de hak. Dan haal je de aarde tussen de rijen weg en leg je die tegen de aardappelplanten. Als achteraf de toppen van de plant nog net boven de grond uitkomen is dit voldoende (tenzij nachtvorst verwacht wordt, dan stop je ze helemaal onder)

Aanaarden kan ook met een aanaarder.

Aanaarden_losmaken_spitvork aardappelen

Om het werken met een aanaarder minder lastig te maken kan het nodig zijn de grond tussen de rijen los te maken met een spitvork. Zo kan je de aanaarder makkelijker door de grond halen.

Aanaarden_aanaarderAanaarden_aanaarder2

Aanaarden_resultaat
En dit is het resultaat na een eerste keer aanaarden, geultjes tussen de rijen, aarden wallen waar de planten bovenop lijken te staan en geen onkruid meer te bespeuren. Binnen de twee weken wordt er nog een tweede maal aangeaard, meestal iets minder dan de eerste keer.

Wat vooraf ging : Aardappelen, het pootgoed aankopen, voorkiemen en poten , zoals je in dat artikel kan lezen werd in iedere rij een ander ras geplant, daardoor zie je duidelijk verschil tussen de rijen, de twee buitenste rijen zijn immers vroege variëteiten, de binnenste rijen zijn halfvroege soorten en zijn nog niet zo sterk ontwikkeld.

Aardappelen kweken?

Tien tips voor primeuraardappelen

aardappelen telen in plastiek tunnel Dit is het derde artikel in de reeks “Primeurgroenten telen, dat kan je zelf.”
Het is de bedoeling om met dit artikel de teelt van aardappelen in een stappenplan te overlopen, met telkens daarbij de aandachtspunten om een zo vroeg mogelijke oogst te bekomen. Simultaan daarmee krijgt u ook een teeltverslag van primeuraardappelen in plastiek koepel in het voorjaar van 2008.

Waarom?
Wie primeuraardappelen wil telen, doet dit niet om heel grote hoeveelheden te telen en zeker niet om lang te bewaren. Het is enkel de bedoeling om een aanvaardbare opbrengst te bekomen, zowel in kilo’s als in grootte van de aardappel, maar dan wel zo vroeg mogelijk.

Hoe zeer vroeg aardappelen telen?
Hebt u een ruime kas of plastic tunnel, dan kunt u eind januari-begin februari een vroegste teelt van aardappelen starten. Ongeveer met een maand vertraging kan u dit ook in open lucht, natuurlijk op lichte, snel opwarmende en drogende grond én met afdekking van geperforeerde folie.

Het teeltverloop in onderstaand artikel gaat over de teelt van primeuraardappelen in een plastictunnel, in het relatief zachte voorjaar van 2008.

Onder overkapping
De teeltwijze in de kas of tunnel lijkt mij  interessant om begin mei over een kleine hoeveelheid zeer vroege aardappelen te beschikken en zeker niet om deze aardappelen volledig te laten uitgroeien en afrijpen. Dan bent u beter af met een vroege buitenteelt onder folie.

Groot voordeel
Doordat deze teelt tegen ten laatste begin juni volledig geoogst is, zal de bestrijding van aardappelplaag niet nodig zijn!

Aandachtspunten

1. Heel vroeg voor pootgoed zorgen.
Wie het pootgoed al ter beschikking heeft voor nieuwjaar is zeker in het voordeel. Koop in ieder geval uw pootgoed half januari, tijdstip waarop de meeste tuincentra het eerste pootgoed in stock hebben.
Ons pootgoed was beschikbaar op 6 januari. U kunt hetzelfde pootgoed gebruiken ook gebruiken voor de vroege teelt in open lucht.

2. Vroeg ras kiezen
Zorg dat u een zeer vroeg ras hebt. Vroege rassen gaan sneller over tot knolvorming dan half vroege, half late of late rassen. Ze maken ook minder loof.
Wij kozen voor het ras “Première”.
Ook vindt u in de tuincentra Witte Eersteling en Berber e.a. als zeer vroege rassen.

3. Voorkiemen door  warmtestoot geven.
aardappelen voorkiemenGeef het pootgoed een warmtestoot, dat wil zeggen, zet het bij hoge temperatuur van zodra je het ter beschikking hebt.  In ons geval was dit op 08/01/2008/ bij 18-20°C in de warme kas en bij lichtrijke omstandigheden. Zo komen de scheuten veel sneller. Laat de kiemen goed doorkomen. Laat ze eventueel iets langer worden dan je voor de gewone openluchtteelt gewend bent.

Worden de kiemen te lang (langer dan 1 cm) en is het planttijdstip nog niet in zicht, zet ze dan op een koelere 5-10°C), maar toch zeer lichtrijke plaats. Voor ons pootgoed was dit niet nodig. Maar wilt u een deel van het pootgoed ook gebruiken voor de openluchtteelt, dan is het natuurlijk nodig dit in een koele, lichtrijke ruimte te zetten. Zoniet worden de kiemen te lang.

4. Patenkali zorgt voor groeibeheersing
Zorg dat u in de kas voldoende patentkali voorziet. In onze situatie stelden wij, bij de grondontleding, vast dat de voorraad stikstof in de bodem heel hoog was. Eigenlijk té hoog. Want een grote hoeveelheid stikstof veroorzaakt een overdadige loofgroei en te late knolvorming.
Dit werd gecompenseerd door een hoge kali-bemesting onder de vorm van patentkali te gebruiken als remming. Er werd dan ook bij het planten 100/m² patentkali door de grond gewerkt. Later, vlak voor het aanaarden (ophogen) werd nog eens 50g/m² patentkali gestrooid. In dit artikel wordt het belang van kalium en stikstof bij de teelt van aardappelen nagegaan.

5. Zorg voor warme en voldoende opgedroogde grond
Maak dat de grond tijdig bewerkt wordt en kan opwarmen. Voer in de kas of tunnel  de grondbewerking uit rond de jaarwisseling en dek de grond af met doorzichtige  geperforeerde folie of met agryldoek om deze nog sneller te doen opwarmen. Deze folie is later toch nog nodig om later in de de teelt voor vorstbescherming te zorgen. Hetzelfde principe kan ook voor de openluchtteelt gebruikt worden, maar dan wel op lichtere grondsoorten.

6. Snijd het pootgoed of zorg voor pootgoed met kleine maat.
Ga het pootgoed één week voor het planten doorsnijden, of kies voor een kleine maat poters, dan is (28/35) dit niet nodig. Zo zul je toch een voldoende grove sortering bekomen bij een vroege oogstdatum.
Voor meer achtergrondinfo over snijden van pootgoed klik hier
pootgoed snijden pootaardappelen snijden 29/01/2008 Het pootgoed wordt overlangs gesneden. En in de warmte geplaatst, afgedekt met folie, dit om wondheling te bespoedigen.

Lees ook Pootgoed kopen, voorkiemen en poten

7. Vrij dicht en niet diep planten
plantgaten maken met aardappelplanter05/02/2008 Planten van het pootgoed, op een iets nauwere afstand van 60 x 30 cm. Een hogere stengeldichtheid bevordert de vroegheid. Het pootgoed wordt ondiep (5-7cm)  geplant, dit bevordert de opkomst en dus ook de vroegheid.  Zijn de putjes dieper dan 10 centimeter, vul ze dan niet helemaal op.

Speciaal voor teelt onder overkapping : water geven : na het planten beregenen, om de aansluiting van het pootgoed met de grond te verzekeren en zo een snellere weggroei.

8. Afdekken
Ook wie eind januari, februari in de kas plant gebruikt best agryldoek als afdekking. Als het weer zachter wordt, vanaf de tweede helft van maart wordt het afdekmateriaal in de kas verwijderd.Zo vermijd je een te gerekte loofgroei.
Primeuraardappelen geplant in open lucht worden ook best met folie afgedekt. In het begin om de groei te bevorderen en later om late nachtvorstschade te vermijden. De geplante aardappelen afdekken met agryldoek en afwachten tot er opkomst is.

patenkali strooien aardappelen05/03/2008 Enkele dagen voor het aanaarden, patentkali strooien en water geven indien nodig.

9. Aanaarden in verschillende beurten.

Het is aan te raden om een zo vroeg mogelijke oogst te bekomen het aanaarden in minstens twee, beter drie beurten te doen.
Lees  hier het artikel over aanaarden.

 

Eerst de grond wat losmaken, bemerk de patentkali. Daarna aanaarden

aardappelen aanaardenaardappelen ophogen aanaarder

09/03/2008 Als alle loof boven staat en ongeveer tien centimeter lang is,  aanaarden van de aardappelen.  Het is niet nodig heel veel aan te aarden, het loof wordt best niet helemaal ondergewerkt. Er zal later nog één of wee keer aangeaard worden.

25/03/2008 Het wordt zachter, geen koude nachten meer in het vooruitzicht. Om overdreven loofgroei te vermijden moeten we de folie in de tunnel verwijderen

10. Water geven indien nodig. De grond niet te vochtig houden.
Te veel water geven stimuleert de loofgroei en de stikstofopname, met nog uitbundiger loofgroei tot gevolg.

06/04/2008 Al heel wat loofgroei, tijd om een tweede keer aan te aarden.

11. Vermijd te hoge temperaturen.
Te hoge temperaturen stimuleren de loofgroei en stellen de knolvorming uit.
04/2008 Overdag wordt de kas meestal enkele uren wat gelucht om temperaturen boven de 25°C te vermijden, in de late namiddag al gesloten om de nachtelijke kou of grondvorst buiten te houden. aardappelen in tunnelprimeuraardappelen in tunnel


begin knolvorming aardappelen 24/04/2008
Eerste knolvorming. Vanaf nu kan alles snel gaan. Binnen drie weken zal al kunnen geoogst worden.
Ondertussen heeft ook het luchten van de tunnel aandacht nodig. Overdag wordt gelucht, ‘s nachts wordt de tunnel gesloten, zeker als nachtvorst voorspeld wordt.

 

 

 

oogst primeuraardappelenoogst aardappelen 13/05/200 en 20/05/2008 eerste en tweede oogst, dit is met de bedoeling vroeg te oogsten, niet om een hoge opbrengst of grote aardappelen te oogsten. Het is niet nodig om nu al alles te oogsten. De knoldiameter neemt zeer snel toe, dit was ook al het geval tussen 13 en 20 mei. Maar misschien hebt u de plaats nodig voor de vruchtgroenten.

Lees ook Aardappelen telen : een beknopte handleiding

Het aardappelras Sarpo Mira heeft hoogste resistentie tegen aardappelplaag.

Dit persbericht werd toegestuurd door Velt (www.velt.be) ,  uit het tijdschrift Seizoenen, november-december 2008, p. 12-13 (Tekst :  Luc Vanhoegaerden).
Met dank aan lezer Jos Pauwels die één van de acht Velt-tuiniers is die het ras dit jaar uitprobeerde. Zijn persoonlijke bevindingen en zijn foto’s vindt u na dit artikel.

In haar ledentijdschrift Seizoenen van februari-maart 2007 besprak Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren uitvoerig de levenswijze van de Phytophtora-schimmel, die de aardappelplaag veroorzaakt. Velt wees er toen op dat de plaagresistentie verschilt van ras tot ras. In de veredelingssector gaat men immers voortdurend op zoek naar rassen met een duurzame resistentie, die ook de nieuwe varianten van de schimmel aankunnen.

Sarpo Mira scoort sterk

Van 2002 tot 2006 liep een proefprogramma binnen het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Biologische Teelt (PCBT) met als doel de plaagresistentie tegen Phytophtora in het aardappelloof na te gaan bij een aantal commercieel beschikbare rassen. Tegelijkertijd werd de bestendigheid van deze resistentie in de loop van de testperiode geëvalueerd.Niet minder dan 56 rassen werden in het onderzoek getest. Eén ras, Sarpo Mira, kreeg de hoogste score voor plaagresistentie in het loof: sterk tot heel sterk.

Bekijk info over plaagresisitentie bij deze 56 rassen.In een voortgezet onderzoek van het PCBT bevestigde het ras in 2008 zijn hoge resis-tentiegraad. Het weerstond immers met glans de hoge plaagdruk die zich vanaf begin juni 2008 voordeed bij de aardappelteelt.

Nieuwsgierig

Door intensieve veredeling legde een Hongaars kweekprogramma in de vroege jaren 1980 de basis voor het ras Sarpo Mira. Begin 2001 kwam het ras voor het eerst voor op de rassenlijst in Groot-Brittanië, en momenteel wordt het ras vanuit Denemarken verdeeld in Europa. Sarpo Mira is een late, licht bloemige tot vastkokende ovale aardappel met wit tot crèmekleurig vruchtvlees en met een roze tot rood aanlopende schil.Sarpo Mira maakte ons nieuwsgierig. Dus onderwierpen we dit aardappelras tijdens het voorbije groeiseizoen aan een veldtest in een biotuin. We kregen voor ons testprogramma – klassiek geteeld – pootgoed van het biobedrijf ‘De Brabander’ in Kersbeek-Miskom.

Frietjes?

Einde april 2008 zetten Velt-tuiniers 12 kg pootaardappelen uit op acht groentetuinen in Limburg (Dilsen-Stokkem, Hoeselt, As en Zepperen), Vlaams Brabant (Berg-Kampenhout, Veltem, Wilsele) en Brussel (Sint-Stevens-Woluwe). De testgronden varieerden van zeer droog grof zand en lemig zand tot lichte zand-leem- en vochtige leemgrond.Het ras gaf na een viertal maanden een tiental fors uitgegroeide knollen per struik. De opbrengst op de testpercelen lag gemiddeld rond 1,3 kg per struik. Door het grote formaat van de knollen is Sarpo Mira een aanrader voor liefhebbers van frietjes.

Karakteristieken

De teelt van Sarpo Mira toont een aantal opvallende kenmerken:

• Het pootgoed liet zich eerder moeilijk voorkiemen. De beste resultaten werden verkregen door scheutvorming binnenskamers, op een laagje vochtig gehouden overjaarse compost gemengd met kokosvezel.

• De groen-grijs gekleurde bladeren plooiden dicht bij valavond.

• Het uitbundig groeiende gewas stoelde breed uit en had een lange stengelgroei.

• Het afrijpen begon pas laat in het seizoen, vanaf midden september.

• In vergelijking met andere klassiek geteelde aardappelrassen leek Sarpo Mira ons weinig wind- en droogtegevoelig.

Ziektresistentie

Wat ziekteresistentie betreft, stelden we een zekere schurftgevoeligheid op de knollen vast. Op enkele groeiplaatsen was er een beperkte aantasting door Alternaria merkbaar.Wat bovenal opviel was de zeer sterke weerstand van Sarpo Mira tegen de aardappelziekte in het loof. Alleen op de erg natte tuingronden in Zepperen en Dilsen-Stokkem werden er tijdens het rooien enkele aangetaste knollen gesignaleerd.

Gevoeligheidsresitentie

Het mechanisme dat Sarpo Mira een sterke weerstand geeft tegen Phytophtora, is bekend als de zogenaamde ‘gevoeligheidsresistentie’. Eenmaal de schimmel is binnengedrongen in een plantencel sterven door ‘overgevoeligheid’ de omringende cellen af. De schimmel kan zich niet verder ontwikkelen. Daardoor blijft de aantasting lokaal. De sporenvorming wordt ingedijkt. Bij een hoge infectiedruk, zoals dat in 2008 op al de testplaatsen het geval was, vertoonden de bladeren karakteristieke, kleine ingedijkte zwarte plekjes op afgestorven bladgedeelten.

Conclusie

De uitgevoerde Velt-test bevestigde de PCBT-resultaten: Sarpo Mira biedt ook voor de gewone biotuinier goede teeltperspectieven.Het ras Sarpo Mira vormt momenteel een waardevol alternatief in de jaarlijks weerkerende strijd tegen de Phytophtora-schimmel. Samen met andere resistente rassen die in de beroepsteelt in ontwikkeling zijn (Bionica, Biogold) maakt het een aardappelteelt met een beperkte Phytophtora-aantasting absoluut mogelijk. De Deense verdeler van Sarpo Mira (Danespo) wil in 2009 biologisch pootgoed van Sarpo Mira op de markt brengen. Vanaf 2009 vind je bij Ecoflora ( www.ecoflora.be ), onder voorbehoud, pootgoed van Sarpo Mira.

Bovenstaand artikel is © Velt vzw.  Auteur : Luc Vanhoegaerden.

Tot hier het persbericht, hierna vindt u de persoonlijke bevindingen en de foto’s van Jos Pauwels.

Klik op de afbeeldingen om de originele grootte te zien

Sarpo Mira 004 Sarpo Mira 006 Sarpo Mira 007 007_lengte Sarpo Mira 008

Jos stuurde mij op 22/08 volgende bericht.
Wat opvalt is de vlakke bladstand van de jonge planten overdag en ’s avonds richten de stengels zich naar boven. Terwijl de andere aardappelen (Charlotte, Nicola en Cornes de gattes) zonder bespuitingen al gerooid zijn staan de Sarpo Mira er nog zeer groen bij met een zeer weelderig gewas.
Opvallend is dat bij sommige planten de onderste bladeren hier en daar een bruin plekje vertonen. Het bladmoes verdroogt alleen op die vlek.  De rest van het blad blijft mooi groen. De stengels blijven maar doorgroeien.
Ik ben echt benieuwd hoe lang ze het nog zullen uithouden en naar de opbrengst en de smaakkwaliteiten.
En dit schreef Jos later, na afloop van de Velt-proef in zijn groentetuin
Sarpo Mira was eerst afgerijpt eind oktober. De gemiddelde opbrengst lag rond de 2 kg per struik. Er is wel een zekere schurftaantasting op de knol. Het vruchtvlees is wit, de knol is zeer hard (moeilijk door te snijden), de smaak vind ik persoonlijk als kookaardappel niet zo lekker. Deze is onvergelijkbaar met Charlotte, Ratte, Cornes de Gattes.
Als frietaardappel is hij nogal aan de droge kant maar met de baktijd iets te verminderen zou dit wel eens anders kunnen zijn. Tenslotte als pureeaardappel is hij wel lekker.

Ook last van coloradokevers?

Er stond een bericht over coloradokevers in De Telegraaf.
Coloradokever bedreigt aardappels

29/05/2008 WAGENINGEN – De Nederlandse aardappelteelt wordt bedreigd door een toename van het aantal coloradokevers. Dat stelt onderzoeker Roelof Naber van advies- en onderzoeksbureau DLV Plant. Door het warme weer neemt het aantal kevers in de winter niet meer af. De dieren, die zich voeden met aardappels, worden door boeren gevreesd vanwege de onherstelbare schade die zij aan de gewassen kunnen aanrichten.

„Het grote probleem van het diertje is dat hij geen natuurlijke vijanden heeft”, legt Naber uit. „De larven zijn wel te verdelgen. Maar de kevers zelf zijn tegen eigenlijk alle mogelijke bestrijdingsmiddelen bestand.”

Lees het volledige artikel: Kever bedreigt Nederland’

De kevers overwinteren in de grond op 20 – 50 cm diepte op percelen waar aardappelen hebben gestaan en komen van eind april tot eind mei weer te voorschijn. De kevers kruipen of vliegen naar jonge aardappelplanten, en zijn daarom eerst vooral langs randen van percelen te vinden. Wanneer de dagtemperaturen tot boven 17 °C oplopen beginnen de vrouwtjes eieren af te zetten. De legperiode duurt twee à drie weken, en in die periode kunnen de vrouwtjes 300 – 700 eieren produceren. (Bron De levenscyclus van de Coloradokever)

imageDeze foto komt van Nostalgienet.nl, vroeger was de coloradokever immers één van de grootste bedreigingen van de levensnoodzakelijk aardappelteelt. Bekijk ook het filmpje uit 1948 over de coloradokever : klik hier

Eén kever kan dus honderden vraatzuchtige larven produceren. Als hobbytuinder is het dus zaak de kevers van de eerste generatie te vangen of te vernietigen, zodat de eiafzet beperkt blijft. De larven die toch aanwezig zijn moeten opgespoord worden en vernietigd.
Update : Joop maakt er ons in zijn uitgebreide reactie hieronder op attent dat eitjes vernietigen ook belangrijk is, vooral omdat ze toch in groepjes afgezet worden.

Hoe pakt u het eventuele probleem aan? Gebruikt u bestrijdingsmiddelen of toch maar vangen? Laat het weten aan onze lezers in de reacties.

Update augustus 2008: dit is het resultaat van de enquete die liep bij 384 moestuinbezitters bij GroentenInfo tussen 1 juni en 4 augustus 2008. Meer dan de helft heeft nooit last van coloradokevers. Daarbij komen nog 20 % die zeker niet ieder jaar last hebben deze vervelende kever. Slechts 11 procent heeft toenemende last van coloradokevers.  En 13 procent evenveel last als vroeger.

De aardappelplaag overwint?

Op het gevaar af jullie te vervelen, hier nogmaals de laatste geluiden uit het veld over de aardappelplaag (Phytophtora infestans). Het blijft nu éénmaal de gemoederen bezig houden. Dat blijkt uit de vele reacties onderaan dit artikel.
De toestand is dan ook stilaan dramatisch te noemen. Het is zo’n jaar waar alle goed bedoelde preventiemaatregelen een maat voor niks dreigen worden. Ook minder gevoelige rassen worden aangetast. Enkel wie tijdig begonnen is met preventieve maatregelen kan de strijd nog winnen. Volgend op dit kort advies, kunt u heel veel reacties lezen van lezers ivm aardappelplaag.

Hoe is de toestand in jullie tuin? Valt het toch nog mee? Of is de strijd al lang verloren? Laat het weten op lezersbijdrage@plantaardig.com (Lees de vele reacties die al binnen zijn verderop in dit artikel)

Veel mensen staan weigerachtig tegenover gewasbescherming. De keuze is natuurlijk ieder voor zich. Maar verwijder in ieder geval steeds zieke planten om besmettingen te vermijden.

Wat te doen in deze uitzonderlijke omstandigheden?
Voor de vroege aardappelen is vanaf nu het advies : het loof verwijderen.

Voor de tomaten in de glazen kas is het advies : de serre nooit volledig sluiten, wat de temperatuur ook is. Daarbij de ramen zo wijd mogelijk open laten, zonder dat de planten echter nat regenen. Een goede verluchting en luchtcirculatie is uiterst belangrijk bij kastomaten. Nooit condens op de ruiten laten komen.
Het weer is uiterst slecht en de eerste meldingen van aardappelplaag in de kas zijn er al. Volgens mij zijn oude rassen gevoeliger dan hybriderassen. Hoe dan ook, hou de kastomaten goed in de gaten. Hier kan je nog tijdig ingrijpen, maar dan wel bij het eerste vlekje.

Voor de buitentomaten is het advies zoals gegeven in dit artikel Aardappelplaag nu ook bij tomaten
waar ook de producten vermeld staan. Hier niet afwachten, maar preventief behandelen. En afwisseling in producten is absoluut nodig. Zieke delen verwijderen om herbesmetting te voorkomen
Hierbij een belangrijk aandachtspunt : sommigen gebruiken nog andere middelen, die alleen maar erkend zijn in aardappelen. Dit is ten strengste verboden. In het artikel staat duidelijk vermeld welke producten in tomaten mogen gebruikt worden. Laat u niet misleiden door de verpakking: er staat wel tegen aardappelplaag, maar er staat niet bij dat het ook in tomaten mag gebruikt worden. Het moet duidelijk vermeld staan dat het ook voor tomaten bruikbaar is.

Voor de late aardappelen blijft het advies : wekelijks spuiten en blijven zoeken naar afwisseling van producten. Het is voor de particulier dit jaar echt niet makkelijk om late aardappel te behandelen. Duur wordt het in ieder geval en je kan je afvragen of het sop hier wel de kool waard is, zeker gezien er nog geen beter weer voorspelt wordt. Staak je de strijd, verwijder dan onmiddelijk het loof om knolinfectie te voorkomen.

Johan schrijft

Hallo!

Ben vroeg preventief beginnen spuiten (doe ik elk jaar). De vroege aardappelen vanavond volledig gerooid – daar was geen aantasting, ze waren volgroeid.Halflate varieteit (Agria) vertoont nu lichte aantasting. Latere varieteit (Desiré) slechts sporadisch een spat plaag. Worden morgen nog eens grondig gespoten. Heb 3 veschillende producten staan die voor voldoende afwisseling moeten zorgen.

Wat betreft tomaten: in mijn oude zelfgemaakte serre nog nooit aantasting gehad, in een nieuw aangekochte plastictunnel wel op één plant lichte aantasting. In die tunnel zal ik latern geen tomaten meer planten!

Johan, dit bevestigt mijn voorzichtige veronderstelling dat in een goed verluchte serre aardappelplaag veel minder kans maakt. Dit jaar is natuurlijk niets meer zeker.

Jan Walta schrijft :

Hallo, mijn vroege aardappels (première) drie weken terug gerooid, niks aan de hand, geen ziekte, ruim gepoot 70cm tussen de paden en 40cm tussen de poters
Drie meter naast me bij de buren een brok ellende: gepoot eerstelingen(veel te laat met veel bemesting)tot gevolg veel loof wat al gouw omviel en veel telang nat bleef, mijn late piepers staan er nog goed bij(e b a ), paar keer gespoten, en staan ruim, wat tochheel belangrijk is, hopelijk kan ik ze laten zitten tot september, we wachten af. gtjes jan walta

Jan noemt hier drie belangrijke preventiemaatregelen voor normale jaren : vroeg planten, ruim planten en een kort, stevig gewas.

Marie schrijft :

Te laat gesproeid, het loof van onze aardappelen(eersteling) is helemaal verdort. Ik wacht op wat droger weer om ze uit te doen.Wat met het loof? Groetjes Marie

Marie, het loof niet inspitten of op de composthoop, meegeven met het huisvuil of naar het afvalpark van de gemeente brengen.

Frans schrijft

Mijn aardappelen zijn licht aangetast. Bij nazicht blijken de knollen dik genoeg te zijn. Mijn vraag: mocht de plaag uitbreiden denk ik er aan het loof dood te spuiten omdat ik denk dat de plaag dan niet tot in de knollen kan komen, is dit een goede redenering? Ik denk dat hierdoor de plaag dan niet meer verder kan gaan?
En afgestorven loof is minder in volume dan uitgetrokken loof om het weg te werken.
Ik zou dan wel de aardappelen nog een 14 dagen laten narijpen na het dood spuiten
graag een reactie op mijn vraag en ook proficiat voor de goede website groetjes.

Inderdaad Frans, verwijderen van het loot is het beste nu voor vroege aardappelen, de aardappelen 14 dagen in de grond laten zorgt later voor een betere bewaring. Doodspuiten van het loof hoeft volgens mij niet voor kleinere oppervlakten en vroege aardappelen.

Jaak schrijft

Ook ik heb de strijd verloren tegen deze boosdoener.

Ik moet er wel aantoevoegen de ik GEEN maatregelen getroffen heb, dus dikke bult is eigen schuld.

Volgend jaar zal ik wel aandachtiger zijn , hopelijk is er tegen dan een degelijk product dat toegelaten is in de BIOTEELT.

Dit jaar heb ik een 35 à 40 percent minder opbrengst, en moesten de aardappels ongeveer 3 weken langer op het veld gestaan hebben het zou OK geweest zijn, maar dat vervelende beestje was me te vlug af.

JAAK

Jaak, wist je dat in België (NIET in Nederland dus) producten op basis van koper toegelaten zijn in de gecontroleerde bioteelt? Deze producten moeten wel preventief toegepast worden.

Henk schrijft:

Na een week vakantie alle loof tot aan de grond verwelkt. Had de aardappels niet behandelt (Frieslanders) Heb nu in 2 dagen alles gerooid hoeveelheid viel mee en maar 3 rotte aardappels.Ik heb ze goed laten drogen en blijf ze controleren.

Marita schrijft

Heb vandaag de planten geïnspecteerd. Toestand momenteel: ik heb één buitentomaat die een zwart plekje vertoont op de stengel (heb tussen de vlagen gespoten op die plant) en dezelfde aardappelplant blijft aangetast. Het verslechtert niet opvallend, maar ik hoop dat de fungiciden hun werk doen en het niet voortgaat.

Rino schrijft

Op de volkstuin in Breda Zuid zijn alle aardappelen en tomaten buiten de kas aangetast. Bij sommigge aardappelrassen ook al in de knollen en bij de tomaten zijn ook de vruchten al aangetast. Zowel bij planten die bespoten zijn als bij onbehandelde planten.

Misschien heeft het er mee te maken dat sommiggen afval niet afvoeren maar laten liggen. Tevens planten vooral de allochtone tuiniers veel te dicht. (tomaten op 30×30 tussen de aardappelen).

Maurits schrijft

Zowel mijn aardappelen (sorry, rasnaam vergeten) als mijn tomaten gaan ten onder aan deze ziekte.
De aardappelen heb ik van de week gerooid. Het loof was al ver heen, maar de aardappels zagen er voortreffelijk uit. Mooi van vorm, regelmatig en middelgroot. Wel veel klein grut ertussen.

Ik probeer nog de naam van het ras te achterhalen overigens. Ben wel benieuwd hoe lang ze zich goed houden. Daar het een klein perceeltje betrof van 20m2 zal ik weinig bewaarproblemen hebben, want als rasechte aardappeleter is de kist gauw leeg.

De tomatenplanten, staande in een kas met open deur en open dakraampje, sterven af. De tomaten die er aan hangen zijn nog groen, maar sommige vertonen al bruine plekken. Het loof valt af gelijk in een droge zomer aan de loofbomen.

Voor mij is niet de centrale vraag: wat en wanneer en hoeveel bestrijden. Deze vraag komt ieder keer terug. Kunnen we ons niet beter richten op preventie?

Het weer valt niet te bestrijden, maar mogelijk kunnen we ons meer richten op resistentie e.d. Graag zou ik daar de aandacht op willen vestigen.

Inderdaad, richten op preventie, helemaal mee eens. Maar tijdens een rotseizoen zoals dit is alle preventie, vrees ik, een maat voor niks. Er wordt op deze site regelmatig aandacht besteed aan preventie : je kan de maatregelen terugvinden bijna helemaal onderaan dit artikel Aardappelplaag in opmars.

Ann schrijft

Ik heb nu minder goed nieuws, ik heb het zitten denk ik, of beter mijn planten. 8 ervan vertonen plekken op de bladeren twee ervan op de steel.

Ik heb ze zover mogelijk weggezet van de rest, daardoor staat ze helaas ook niet meer in de serre ( een deel stond zowiezo gewoon onder een afdak als het te lang regende)

Doe ik nu best de aangetaste planten volledig weg en zie ik het nog wat aan of….toch spuiten? Ben ik het eigenlijk verplicht van te spuiten?

Ik heb nu alle slechte bladeren weggeknipt en telkens ik andere planten ging controleren mijn handen goed gewassen alsook mijn snoeischaar. Ik doe er enkele foto’s bij.

Niemand kan verplicht worden om te spuiten, maar dan moet je de gevolgen verwerken en alle zieke plantendelen onmiddelijk verwijderen. Ik kan begrijnpen dat niet iedereen er op gebrand is om te gaan spuiten, maar dan wel de nodige maatregelen neemt om besmetting te voorkomen.

Hier de foto’s van Ann (klik voor vergroting)

Sjef Silvertand schrijft

Sjef is een doorwinterde tuinier en was destijds ook semi-professioneel bezig, hij heeft mij gevraagd nog eens duidelijk zijn professionele visie in verband met bespuiting van aardappelplaag kenbaar te maken. In een jaar als dit kan ik zijn visie wel volgen…

Het begint met gekeurde aardappels te poten.
Als aardappelplanten zich onderling in de rij gaan raken,wordt de eerste keer gespoten(de kans dat er infectie optreed is dan heel groot).
Spuit men niet, dan is de aardappelplant heel gevoelig, als de plant drie dagen bij vochtig warm weer, nat blijft of water op het blad blijft staan,dan gaat het proces beginnen.
Na acht a tien dagen wordt er weer gespoten met een fungide. Waarom? In die acht a tien dagen is de aardappelplant gegroeid in die week heeft zich een nieuw blad gevormd (bladkrans) en die moet beschermd worden met de spuit vloeistof en dat gaat zo door tot de wachttermijn van twee tot drie weken voor de oogst! Koop een gecombineerd breedwerkend middel tegen de schimmelziekte Phytophtora. Let er op dat de naam erop staat en de beschrijving duidelijk is.

Een reactie van Roger

Ik heb op 15/2 berbers geplant als vroege en tegelijkertijd heb ik een nieuwe aardappel van de aveve(bio-halflate) geplant.

Tijdens die droogte heb ik veel gesproeid en wanneer de natte periode begonnen is kreeg ik plots loof om U tegen te zeggen (grote planten.)

Ik vroeg mij af of ik nu loof aan het kweken was of aardappelen.

Al bij al, en met de geruchten over de plaag besloot ik deze week mijn aardappelen te oogsten en niet te wachten tot ze begonnen te rotten

Mijnn eerstelingen heb ik dinsdag uitgedaan. Goede oogst maar wel met bruine plekken.

Vandaag vrijdag ben ik aan mijn halflate begonnen en , daar ook vond ik dat het tijd was dat ze uit de grond waren. Ook plekken maar een uitzonderlijke oogst.
Er waren er bij van meer dan 1 kilo.

Voor halflate heb ik , in principe te vroeg geoogst maar , in functie van het aantal kilos denk ik dat ik een goede beslissing genomen heb.

Succes aan iedereen met “de patat”

Josepha schrijft

Onze vroege aardappelen zijn allemaal gerot.De late aardappelen is nog af te wachten er zijn er al bij met ranken in .Het ziet er niet goed uit voor de aardappelen oogst ze zullen duur worden.Men zegt dan soms dat is niets dan eten we friet.Groeten

Josepha

Jan Visser doet uitvoerig verslag.

Ja, hoe is de toestand van de aardappels?

Ik had in maart 2 verschillende rassen gepoot: de vroege “Frieslander” en middelvroege “Parel”. Resp. 2,5 en 1,5 kg poters.

Begin/half juni dacht ik, de berichten over Phytophtora lezend op het net, weet je wat, laat ik maar eens flink spuiten. Alhoewel het weer tot dan toe nog niet eens zo slecht was geweest. Bovendien heb ik de gewoonte om de aardappels ruim uit elkaar te zetten, 60 a 70 cm, zodat de wind er goed tussen kan komen.

Het loof zag er nog goed uit, toonde hier en daar de normale tekenen van afsterven. Eind juni dacht ik laat ik het zekere maar voor het onzekere nemen en rooien! Prachtige opbrengst! In totaal 93 kg, mooi van formaat ook. Goed laten drogen en toen in platte kisten opgeslagen in donker. Na een week, toch nog eens kijken. En ja hoor! Zeker 2 kg aangetaste en rotte aardappels verwijderd!

Na een aantal dagen, weer overgieten en nu zeker 5 kg weggegooid! Iedere 3 a 4 dagen loop ik alle kisten eens even door en ik vang steeds weer wat. Duidelijk is dat de Frieslanders hier het meeste last van hebben. Van de Parels maar een enkele.We zitten hier op de klei, beste grond. De aardappels hebben niet na het rooien in de regen gelegen. Ik houd me angstvallig aan 1:3 teeltwisseling. Tot nog toe heb ik nog nooit last gehad van de ziekte. Maar ik heb dus dit jaar te vroeg gejuicht! De ziekte zat er blijkbaar al in en zet zich gewoon door ondanks de droge opslag.

jan visser

te barendrecht, ten zuiden van rotterdam.

Dank voor dit leerzame verslag Jan, Parel is dus minder gevoelig voor aardappelplaag in de knol.

Reuzenaardappel gekweekt? Zet hem hier neer.

In Het Laatste Nieuws verscheen vandaag een artikel over een zogezegde reuzenaardappel.
Veel moestuingebruikers zijn tevreden over de oogst van de aardappelen. Over het algemeen iets minder knollen per struik, maar wel veel grote aardappelen. Een gevolg van het uitzonderlijke zachte en zonnige groeiseizoen bij het begin van de teelt. En ondanks het feit dat er overal in mindere of meerdere mate problemen waren met de aardappelplaag. De grootte van de pieper (NL) of patat (B) is een meevaller. Misschien dat dit jaar wel het jaar wordt van de “aardappel records”.

Hier alvast een foto van mijn voorlopige records. Want er zitten nog wat grote Berbers in de grond.

berber717 redscarlet

Stuur de foto van uw dikste aardappel naar lezersbijdrage@plantaardig.com. Deze wordt dan hier geplaatst. En zo kan dit de pagina met de zwaarste aardappels van de Lage Landen worden.

Familie vindt reuzenaardappel in moestuin (HLN.be 20/07)

De familie Vanmarsenille-Vandevelde uit Zoutleeuw heeft in de moestuin een opvallende ontdekking gedaan.

Vader Rudy trof er een aardappel van maar liefst 1.036 gram aan. De reuzenaardappel is 22 centimeter lang en heeft een omtrek van 49 centimeter. «Tot nu toe leverde onze oogst steeds wat kleine aardappeltjes op. De grond was dan ook niet al te best. In het voorjaar heb ik daarom wat compost gestrooid van groenten-, fruit- en tuinafval. Verder heb ik de natuur gewoon haar gang laten gaan. Sproeien is er zeker niet bij.»

Rudy keek wat verrast op, toen hij gisteren zijn teelt ging aanschouwen. «Naast de aardappel van één kilogram waren ook alle andere exemplaren groter dan anders. Normaal halen we tussen de 400 en 500 kilogram aardappelen uit onze tuin.

Nu is dat het dubbele. Allemaal dankzij de gft-compost.» Of het gezin de komende maanden al die aardappelen wel zal op krijgen? «Dat zal wel lukken», zegt Rudy. «Ik ben verzot op frietjes.» (www.hln.be)

DSC01033Ad schrijft :
Ik heb een moestuin langs een dijk.  Zware kleigrond, had van alles geteeld vroege aardappelen (Doré) en Frieslanders. Deze week heb ik mijn laatste Frieslanders uitgedaan met als resultaat een aardappel van 862 gr zie foto. Ik heb een moestuin in Oud-Gastel Noord-Brabnt Nederland. met vrg A v As  

Holheid : groeien de aardappelen te snel?

Gisteren las ik onderstaand berichtje.

Voorlopige monsternames wijzen er op dat de vroege aardappelen al goed gegroeid zijn. Vooral omdat er weinig knollen per struik ontwikkeld zijn, kunnen de knollen goed uitgroeien. In het ras Berber werd al holheid gesignaleerd. Source: PCA

Deze morgen ging ik nog maar eens wat Berber rooien in de moestuin. En inderdaad, deze heel vroege aardappelsoort is hard gegroeid ten opzichte van 10 dagen geleden. Grote knollen, en jammer genoeg,nu ook kenmerken van holheid. Zie de foto.holheid aardappelen holle Berber

Op de website van Kennisakker vinden we uitleg over holheid, hieronder volgt hun tekst, telkens daarbij een vergelijking met de situatie in mijn groentetuin.

Kenmerken

Holheid is het verschijnsel waarbij midden in aardappelknollen een holte voorkomt die aan de buitenkant niet zichtbaar is. Holheid ontstaat als gevolg van onregelmatige groei van het gewas en komt vooral voor bij grote knollen. Er bestaan duidelijke rasverschillen in gevoeligheid voor holheid.

opmerking : Waarschijnlijk is het vroege ras ‘Berber’ dus gevoelig?

Het verschijnsel komt meer voor op zand- dan op kleigronden.

opmerking : En hier in de tuin is het zandgrond! Het is nu net op zandgrond dat de vroegste aardappelen geteeld worden.

Door op de knollen te kloppen, kan men soms vaststellen of een knol hol is of niet. Zekerheid verkrijgt men echter alleen door de knollen door te snijden. Soms gaat holheid over in rot.

opmerking : Dit vloeit dan waarschijnlijk voor uit de bruinverkleuring rond de holte die hier al te zien is.

Voorkomen en bestrijden

Het optreden van holheid kan worden beperkt door rassen te telen die weinig gevoelig zijn voor dit verschijnsel.

opmerking: Geen Berber meer?

Verder dient men te zorgen voor een niet te hoog stikstofaanbod en een zo regelmatig mogelijke vochtvoorziening zodat het gewas regelmatig kan doorgroeien.

opmerking: De bemesting was niet echt overdreven. Misschien zit de droge periode van april er voor iets tussen?

Ook een grotere stengeldichtheid kan holheid tegengaan aangezien dan meer knollen worden gevormd, die daardoor minder grof zullen worden. Een grotere stengeldichtheid kan worden bereikt door meer poters en/of grotere poters te gebruiken.

Opmerking : Het gebruikte pootgoed was er van de maat 28/35 mm, vrij klein dus en daardoor inderdaad minder maar grotere knollen. Bijkomend is dat er dit jaar volgens het PCA veel minder knollen gevormd werden per struik. In dit artikel vindt u meer info over de pootgoedmaat en de plantafstand.

Besluit

Het is goed even de vroegste aardappelen te controleren op holheid, en ga eventueel rooien, of zeker het loof verwijderen om de groei te stoppen als er holheid vastgesteld wordt en/of de aardappelen voldoende grof zijn

Ook holle aardappelen gezien? Stuur dan een mail naar lezersbijdrage@plantaardig.com, alvast bedankt.

Reactie van Ashleigh

Ook Ashleigh heeft holheid gezien bij de aardappelen. Zij heeft ook een engelstalige weblog over haar Hollandse moestuin. Ashleigh woont nog niet zo lang in Nederland.

Ik heb het middenvroeg ras Novella, geplant, en de eerste paar aardappels vorig week geoogst. Enkele middelgrote aardapppelen hebben inderdaad holheid.
En een paar andere hebben wat  in het Engels ‘glassy’ noemt, omdat de binnenkant een andere kleur en textuur heeft en dus oneetbaar zijn.
De droge maanden april/mei en daarna veel wateroverlast lijkt me de reden te zijn.
Met vriendelijke groet
Ashleigh in Noord-Holland
http://mydutchgarden.blogspot.com

 Reactie van Sjef Silvertand

Beste Luc,

Ik heb het artikel van holle aardappel Berber gelezen. Ik heb voorheen voorlichting gegeven aan Volkstuinders.Mijn eigen ervaring is: de aardappel moet bij de grond passen, praktijkvoorbeelden genoeg. Ik kom nog regelmatig in diverse Volkstuinen en zie met eigen ogen wat er gaande is!

-100% van holle aardappels in Volkstuinen is te wijten, aan  het gebruik van verkeerde meststoffen en uitstrooien op de verkeerde tijd en het bij bemesten van kaliumzouten 40-65% met veel chloor inplaats van patentkali te gebruiken is (chloorarm)

– Verse kippenmest, duivenmest bevatten beide een zeer hoog gehalte aan stikstof en veel chloor,soms gecombineerd met kalizouten. De chloor tast de smaak van de aardappel aan.

– Vaker heb ik gezien voor het aanaarden van de aardappelplanten dat er nog een flinke gift kalizout werdt gegeven “Dit is schreeuwen om holle aardappels”.

Dit zijn praktijkvoorbeelden uit Volkstuinen. U kunt het nu geloven,of niet ! Dit is de werkelijkheid.

De meest beginnende tuinders weten het gewoon niet dat er twee soorten kaliemeststoffen zijn en hoe ze die kunnen gebruiken.

Dit euvel van de holle aardappel is grotendeels te verkomen,door voorlichting te geven over de (bemestingsleer) welke meststoffen wel en niet gemengd mogen worden en in welk tijdstip ze mogen worden toegediend.

Met een vriendelijke groet, Sjef Silvertand.

Beste Sjef, hartelijk dank voor uw reactie, misschien dat de lezers die na het lezen van uw bericht, meer inlichtingen willen over bemesting bij aardappelen eens naar dit artikel kunnen kijken : Aardappelen bemesting

De Berber-primeuraardappel is een vastkokende aardappel met een mooie goudgele kleur van binnen. Zijn langwerpige vorm is uitermate geschikt voor friet. Bij vroeg rooien matige tot goede consumptie aardappel; later een goede, iets melige consumptie aardappel die zuiver van kleur is.

Update 14/08/2007 uit Het Nieuwsblad.

Het Nieuwsblad – Aardappelen zijn deze oogst vaak hol

Aardappelen zijn deze oogst vaak hol Er worden dit seizoen veel en dikke aardappelen geoogst, maar snelgroeiende rassen leveren ook ongewoon veel holle knollen op. Dat drukt de groothandelsprijzen, meldt landbouwspecialist Luc Busschaert. Om de vijf tot zeven jaar doet het fenomeen van de holle aardappelen zich voor. De knollen blijven goed eetbaar, maar de groothandelaars grijpen de schoonheidsfoutjes aan om lagere afnemersprijzen te bedingen. Snelgroeiende rassen zoals Agria en Fontaine zijn vatbaarder voor de kwaal dan een traditioneel aardappelras als Bintje. Uit de West-Vlaamse polders melden aardappelboeren dan weer dat hun opbrengst wordt geschaad door schimmelziekten en natrot. Helemaal niet verwonderlijk, zegt Busschaert, gezien de tot nog toe bijzonder natte zomer die vooral de polders teisterde. (fds)

Phytophtora slaat her en der zwaar toe.

Welke zomer het wordt, dat weet niemand, maar dat het een moeilijk jaar wordt wat betreft de aardappelplaag, zowel bij tomaten als aardappelen is nu al zeker. Zeker met de nog maar eens zeer slechte weersvoorspellingen (alle dagen regen!) voor de volgende tien dagen.
Hoe is het met de aardappelplaag in het in uw tuin gesteld?

Uit de professionele vakpers : Phytophtora infestans slaat her en der zwaar toe. We zijn pas half-juni en op menig veld is al sprake van aardappelplaag in uitbreiding. De ziektedruk is zo groot dat twee achtereenvolgende behandelingen met systemische middelen deze niet meer kan stuiten. PCA en andere organisaties smeken om het beschermingsniveau tijdelijk nog te verhogen. Bron: [AGRI PRESS BENELUX]

Bij de aardappelen.
Ik heb in ieder geval weet van tuinen waar het aardappelloof al volledig kapot is. Dat bij niet behandelde aardappelen. Wie wel behandeld heeft, is dikwijls niet volledig vrij van aardappelplaag. Vlekjes worden zichtbaar. Een bijkomende behandeling (en waarschijnlijk meerdere, met het slechte weer in het vooruitzicht) dringt zich op. Of u moet binnenkort kiezen om het loof van de vroege aardappelen te verwijderen. Dat is bij de middelvroege en late rassen nog niet aan de orde. Behoed u ieder geval voor infectie van de knollen. (zie waarschuwing aardappelplaag bij aardappelen)

Bij de tomaten
Bij niet behandelde tomaten zijn ook al de eerste symptomen zichtbaar. Een behandeling is nu nodig ( zie waarschuwing aardappelplaag bij tomaten).

Hoe is het in uw tuin? Wat doe jij tegen deze vervelende schimmel. Heb jij al phytophtoravlekjes gezien? Laat de waarnemingen uit uw tuin geworden op groenten@plantaardig.com . (foto is niet noodzakelijk)
Uw reactie wordt hier binnen de 24 uur gepubliceerd.

Reactie van Luc

Ik zal alvast de spits afbijten : na drie behandelingen met twee verschillende middelen en een tussenruimte van tien dagen is er ook op mijn aardappelen hier en daar een phytophtoravlekje te zien? Ik denk dan ook nog één behandeling te voorzien. Daarna, als het opnieuw erger wordt,  zal ik het loof verwijderen om knolinfectie te voorkomen. Het zijn immers allemaal vroege aardappelen. Ook op de tomaten in pot  (nog niet behandeld) zijn de eerste vlekjes zichtbaar. (zie foto’s)

Phytophtora infestans aardappelplaag tomaten  Foto boven : Beginnende aantasting van aardappelplaag (Phytophtora infestans) op tomaten is meestal eerst zichtbaar door zwarte tot bruine vlekje op de bladranden. Meestal is wat fijn schimmelpluis zichtbaar.

Phytophtora infestans aardappelplaag tomaten 

Foto boven : Ook op de stengel komt vrij makkelijk aardappelplaag. En later vind je zwarte vruchten!Behandelen is absoluut noodzakelijk.

Reactie van Simon

Na dit artikel gelezen te hebben zag  Simon ook de eerste symptomen op zijn tomaten. Hij schrijft (20/06/2006)

“Vandaag heb ik ontdekt dat verschillende van  de tomaten planten zwarte vlekken vertonen op de stam en sommige bladeren sterven blijkbaar af .

Sommige van deze planten hebben afgedekt gestaan met een  plastichoes andere niet .Nu staan de tomaatplanten wel onder een plastictunnel. Planten zijn nog niet behandelt.

Zijn deze planten nog te redden met de ene of andere behandeling??????Of moet ik nieuwe planten aanschaffen????”

Alvast goed dat ze onder een plastiektunnel staan. Dit zal de ziekte afremmen. Maak echter niet de fout deze plastiektunnel af te sluiten. Open laten, ook ’s nachts en zorgen dat de regen niet binnenslaat. U kunt de ziekte nog behandelen, vraag advies in uw tuincentrum en kijk bij het artikel waarschuwing aardappelplaag bij tomaten voor algemene info over de producten. Na tien dagen herhalen en dan even afwachten wat de weersomstandigheden zijn.

Reactie van Marie-Jeanne

Mogen wij nu nog spuiten tegen de aardappel ziekte?Wij zijn nu al aan het uitsteken

Inderdaad, voor ieder product is er een wachttijd. Dit staat steeds vermeld op de verpakking. Spuit dus niet wat u van plan bent binnenkort te rooien.

Reactie van Neman

Ook ik heb reeds drie maal gespoten op Première en Prior. Als het loof echter nog niet afgerijpt is en je verwijdert het om de ziekte te verhinderen in de knol…..zal de aardappel dan nog goed bewaren aub? Ik meen dat hier geen goede bewaring mogelijk is of ben ik verkeerd?

Dat klopt , hoe natuurlijker het loof kan afrijpen, hoe meer zetmeel de aardappel bevat en hoe beter die bewaart. Het is dus zaak het loof zo lang mogelijk gezond te houden. Als het echter goed fout begint te lopen, dan zit er niets anders op dan het loof te verwijderen.

Aardappelen aanaarden? Vergeet de kalium niet! Een bemestingsadvies.

Er staan al heel wat vroege aardappelen  een flink eind boven de grond. Zeker deze onder folie of doek. Als het nog niet gebeurd zou zijn, dan wordt het tijd om het doek of folie eventjes aan de kant te schuiven, aan te aarden (artikel), en de afdekking misschien nog eventjes terug te plaatsen, want aanstaande woensdag wordt in sommige streken in het binnenland nog een koude ochtend voorspeld, kans op vorst aan de grond dus! Ook  bij de aardappelen zonder doek of folie wordt het uitkijken naar woensdagochtend. Ook als ze nog geen tien centimeter hoog zijn kan het dan eventueel al nuttig zijn aan te aarden, als zou blijken dat er inderdaad nachtvorst aan de grond aankomt.
Vergeet niet voor het aanaarden wat extra Kalium aan de planten te geven. Of ook nog andere meststoffen indien je niet genoeg gaf voor het planten.
In dit artikel wordt het belang van kalium en stikstof bij de teelt van aardappelen nagegaan. Het artikel wordt afgesloten met een direct uitvoerbaar advies voor bemesting bij de teelt van aardappelen. Om het even welke bemesting toegepast wordt, aanvullen met een extra kaliumbemesting is altijd noodzakelijk.
Lees verder in het artikel op deze website en ga na of u al voldoende voeding aan de aardappelen gegeven hebt: bemesting bij aardappelen


 

Besparen op pootgoed van aardappelen

Pootgoed is een zeldzaam goed dit jaar, wat het ook heel wat duurder maakt. Daarom enkele tips om te besparen op pootgoed. Deze tips waren oorspronkelijk bestemd voor de professionele aardappelteler, maar werden door mij bewerkt voor de moestuin. Het zijn ook slechts enkele uittreksels van een actueel bericht van het PCA met mijn bevindingen daarbij.

(Op de foto, een grote maat van rode eersteling, met grote topscheut. Om deze topscheuten te vermijden is het beter tijdig het pootgoed te snijden om zo de andere scheuten te stimuleren)

Ruimer planten

Proeven in het verleden hebben aangetoond dat de meeste kilo’s verkregen worden met de nauwste plantafstanden. Ruimer planten kan economisch verantwoord zijn, als er niet overdreven wordt. Ruimer planten geeft meer grove knollen met meer kans op holheid, kloven, groenverkleuring, stootblauw en rooischade. Zorg ervoor dat de plantafstand aangepast is aan de omstandigheden (dichter in zware, koude grond; ruimer in lichte grond) en aan het ras.

Mijn toevoegingen : dichter planten zal het gewas minder snel doen opdrogen, met waarschijnlijk iets meer kans op schade door aardappelplaag. Dus toch beter iets ruimer planten omdat er toch weinig kans is op stootblauw en rooischade. Dit zijn normale plantafstanden :   70 x 30 of 60 x 35 voor vroege aardappelen, 70 x 35 voor halfvroege of 60 x 40. Dit is voor de maat pootgoed 28-35 of 28-40.

Snijden

Snijden van pootgoed is een techniek die vooral toegepast wordt bij vroege rassen. In principe is snijden niet aan te raden omwille van de kans op overdracht van (latent aanwezige) ziekten. Bij vroege rassen levert snijden een iets onregelmatigere opkomst, maar een vergelijkbare opbrengst als dezelfde stengeldichtheid aangehouden wordt (doorgaans zes à acht cm nauwer planten). Door te snijden worden meer kiemen (= stengels) gestimuleerd per poter. Dit kan een besparing van een derde van de benodigde kilo’s opleveren.

Mijn toevoegingen : Pootgoed snijden bevordert ook de vroegheid. Pootgoed snijden doe je best overlangs, dit zorgt voor de beste verdeling van de kiemen. Door grotere maten te snijden, kan je dit pootgoed behandelen alsof het de maat 28-35 is. Je hebt dus dubbel zoveel pootgoed, maar je moet niet dubbel zo dicht gaan planten. Snijd je niet , dan moet je wat wijdere planten.

  • Een rekenvoorbeeld :
    voor maat 28/35 geldt: 2½ kg bevat ± 100 knollen (7 stengels per 2 knollen) voor ± 20 m² (plantafstand 70 x 30)  Bij maat 35/50 geldt: 2½ kg bevat ± 45 knollen (5 stengels per knol) voor ± 13 m² (plantafstand 70 x 35). Door deze laatste te snijden heb je 90 knollen, die je dan uitplant op 70 x 30. Dus kan je daarmee 16 m² planten, nog niet zoveel als met 2,5 kg pootgoed van 28-35 maar wel al wat meer dan met niet gesneden pootgoed. Het is ook beter voor de stengelverdeling.

 

Lakschurft

De laatste jaren vormt lakschurft (Rhizoctonia sp.) een belangrijk probleem dat zich uit in een slechte opkomst, een verlaagde opbrengst en een minder goede kwaliteit. Vooral bij vroeg planten is het risico groter, omdat koude weersomstandigheden de opkomst vertragen en de schimmel meer kans geven om scheuten aan te tasten. Aangetaste poters zijn een belangrijke oorzaak, naast besmetting uit de grond. Minder lakschurft op de poters betekent een betere opkomst, een betere sortering, een mooiere vorm, minder afval door gaatjes en scheuren en beter wasbare aardappelen (minder lakschilfers)

Beoordeel daarom uw pootgoed door enkele knollen te wassen zodat de zwarte sclerotiën zichtbaar worden.

 

Mijn toevoegingen : zorg er voor dat u zeker tot begin april de pas geplante aardappelen afdekt met flodderfolie of vliesdoek. Plant niet in natte grond en dek de grond na het planten onmiddelijk af met folie, zo blijven de poters wat warmer.

 

Poters tellen

Het is zinvol vóór het planten het aantal poters per kilogram te weten. Mogelijk vallen de poters groter of kleiner uit dan verwacht, waardoor een kleinere of grotere oppervlakte kan worden beplant.

Lees het overzicht in aardappelen kweken.

Aardappelen oogsten half maart.

Een grillige zomer, gevolgd door een warme winter kan voor gekke toestanden zorgen, getuige dit bericht uit De Boerderij van gisteren.

De tijd om aardappelen te planten breekt aan. Maar het Nederlands loonbedrijf Koopman is nog aardappelen aan het rooien bij akkerbouwer Tonny Pot in Sint Maartensdijk. De akkerbouwer heeft in het najaar gekozen om zijn consumptieaardappelen niet te oogsten. “De kwaliteit was toen heel slecht. Door de doorwas waren de aardappelen niet te bewaren.” Met alle risico’s vandien liet Pot de Bintjes in de grond, om te proberen in het voorjaar alsnog te rooien. Doordat het niet serieus gevroren heeft, is dit gelukt. “De aardappelen komen vers uit de grond en er zitten geen rotte aardappelen meer in.” De aardappelen worden nu alsnog ingeschuurd om op een later tijdstip verkocht te worden. “Het is wel apart om tegelijk aardappelen te rooien en zomergerst te zaaien op één dag”, aldus de akkerbouwer.

Om het nog gekker te maken, misschien gaan we met al die warmte naar een jaarrondteelt van aardappelen, want we hadden hier al het bericht over aardappelen oogsten met kerstmis en het bericht over aardappelen oogsten midden de winter  en niet te vergeten aardappelen oogsten uit de kas in april.…..

Of laten we maar normaal doen en het houden op een simpele primeurteelt van aardappelen.

Aardappelen oogsten midden in de winter

U kon hier al eens lezen over een boer die aardappelen met kerstmis levert. En je kon hier al lezen dat sommige telers al begin april primeuraardappelen uit de kas leveren.  Maar dat je in januari aardappelen kan oogsten uit de kas, nee dat hadden we nog nooit gehoord. Zeker nu er schaarste is op de aardappelmarkt, is dit een lucratieve teelt! Gelukkig hoefden de telers niet te stoken. En denk er aan : Doré is zo te lezen een goed ras om in de kas of plastic tunnel te telen!

Dit artikel stond in de krant BN/DeStem vandaag

Vrijdag 12 januari 2007 – SINT ANNALAND  Nieuwe aardappelen in januari. Zelfs bij de huidige hoge temperaturen is dat een bijzonderheid in ons land. In een kas aan de rand van Sint Annaland oogsten Corné van Dijke en Leander van Driel honderden kilo’s Dorés. Zelfs bij de huidige temperaturen is dat een bijzonderheid. Dat oogsten gaat op ouderwetse wijze: met een riek. Eind september zijn de twee jongemannen begonnen met het poten van de Dorés.

“We wisten absoluut niet wat het resultaat zou zijn. Deze kas wordt eigenlijk alleen gebruikt voor de teelt van aardbeien. Afgelopen najaar bleek dat een deel van de grond in de winter niet zou worden gebruikt. Onze baas vroeg of we dat stuk kas niet wilden huren. Daar zijn we op in gesprongen. Via aardappelhandel Bijl hoorden we dat het mogelijk moest zijn in de kas aardappelen te telen. We besloten de stoute schoenen aan te trekken”, aldus Corné en Leander.

Deze week zijn de eerste piepers uit de grond gehaald. Het resultaat mag er zijn. Dit hadden we echt niet verwacht. De aardappelen zijn stuk voor stuk groot van omvang. Als we hadden voorgekiemd, hadden we nog meer opbrengst gehad. De prijs mag er ook zijn: een kilootje Dorés levert 3 tot 4 euro op. Dat heeft te maken met de vroege oogsttijd. Het is in feite een exclusief product. Vandaar die hoge prijs, aldus de twee inwoners uit Sint Annaland. Cees Bijl van de gelijknamige aardappelhandel heeft het over een bijzondere gebeurtenis. Dit heb ik niet eerder meegemaakt in ons land. Het komt al niet veel voor dat aardappelen in een kas worden geteeld, maar het tijdstip dat ze uit de grond worden gehaald is helemaal ongewoon.

Via Bijl worden de Dorés verhandeld. Deze week zijn dus de eerste exemplaren verkocht. Dat gaat om honderdvijftig kilo. De verwachting is dat het hele veld twee tot drieduizend kilo oplevert, aldus Bijl. De aardappelen komen niet in de supermarkt terecht. Nee, daar is het een te exclusief product voor. Je moet eerder denken aan delicatessezaken en dure restaurants. Dit soort zaken kunnen pronken met nieuwe Hollandse aardappelen uit januari. Corné en Leander geven toe dat ze veel geluk hebben gehad met de zachte temperatuur. We hebben niet hoeven te stoken, dat scheelt natuurlijk enorm. Anders was het een veel duurder verhaal geworden. Over een paar weken zijn alle Dorés eruit, dan is het tijd voor de tweede ronde. Want nu we weten dat het telen erg goed gaat, willen we dat graag herhalen. Na de tweede oogst, verdwijnen de ‘erpels’ uit de Stallandse kas. Dan wordt elk stukje grond gebruikt voor de aardbeien.( BN/DeStem )

Aardappelen kiemen te vroeg tijdens de bewaring

Dat het een barslecht aardappeljaar was, dat wist u al. Eerst was er de doorwas, dan de natrot en nu blijken de aardappelen heel gemakkelijk te kiemen in de bewaring. Een onrechtstreeks gevolg van het probleem van doorwas. In percelen waar veel doorwas is, is de kiemrust eigenlijk al doorbroken. Soms oogst je gewoonweg gekiemde aardappelen, zoals al te zien was op deze foto bij het het artikel van doorwas. Koel en luchtig en donker bewaren is dus de boodschap. Wie een grote voorraad aardappelen lang wil bewaren kan zijn toevlucht nemen tot een kiemremmer om te vermijden dat een deel van de oogst verloren gaat. (Foto : pas geoogste, maar al kiemende aardappel)

Een Artikel uit zibb.nl / landentuinbouw – Telers kampen met vroeg kiemende aardappelen

Aardappelen in bewaring kiemen dit jaar opvallend vroeg. De problemen komen voor bij consumptie-, zetmeel- en pootaardappelen. ”Er zijn al heel wat partijen die kiemen. Door de doorwas komen de aardappelen al met kiemen de grond uit”, aldus DLV-advieseur Bert Huizinga.

”Het is nog wat vroeg voor de consumptieaardappelen, maar van pootgoedtelers hebben we al wel signalen dat de aardappelen meer kiemen dan andere jaren”, aldus een woordvoerder van CZAV. Hij beaamt dat er al veel aardappelen in bewaring kiemen, maar van extreem veel meldingen wil de zegsman van de coöperatie nog niet spreken.

Ook Jan Erik Geersing van Luxan ervaart dat er dit najaar veel meer partijen kiemen dan andere jaren, als gevolg van doorwas. ”Er is een grote spreiding van oude en nieuwe knollen in de hoop. Aan sommige knollen groeien al nieuwe stengels.”

Geersing ervaart dat veel telers het kiemen proberen tegen te gaan door de aardappelen zo snel mogelijk koud te draaien. ”Dat is niet goed, omdat de knollen dan snel nat kunnen worden. Het beste is om ze met warme lucht droog te draaien en de aardappelen te behandelen met een kiemremmer.” Bron  zibb.nl / landentuinbouw – Telers kampen met vroeg kiemende aardappelen

Alle artikels over aardappelen kweken

Aardappelen bewaren? Opgelet voor natrot!

Door  Tonny Verhaeghe in  Het Nieuwsblad Op Zondag Online

,,Wie zelf aardappelen in de kelder opslaat, moet goed opletten. Als er water uit je stapel of zak loopt, moet je meteen de slechte eruithalen, of alles gaat verloren. Ruiken ze wat muf, dan is het al helemaal te laat en zijn ze allemaal aangetast. Het gevolg van natrot, waardoor de aardappelen niet bewaren. Ook niet in uw kelder.”

Dat zegt landbouwexpert Luc Busschaert.

Voor de aardappelboeren is het zo’n jaar om snel te vergeten, zoveel is duidelijk. Door het natte voorjaar waren de nieuwe aardappelen al veel te laat en veel te schaars. Sindsdien ging het van kwaad naar erger.

Door de hitte van juli verloren de aardappelen een kwart van hun gewicht. De natte, kille augustusmaand die erop volgde, zorgde voor doorwas: nieuwe scheuten die zich ontwikkelen op de aardappelen en de oude knollen leegzuigen. Daar is nog eens 20 procent van de oogst door verloren gegaan. Komt daarbij dat veel velden lang blank gestaan hebben, wat zorgt voor natrot. ,,Door die natrot bewaart minstens een derde van de aardappelen niet”, weet landbouwexpert Luc Busschaert.

Niet alleen particulieren zitten echter met bewaarproblemen, maar ook de grote producenten en distributeurs. ,,Tegen het einde van de winter zullen we dat in de portemonnee voelen”, besluit Busschaert. ,,Nu schommelen de prijzen enorm. De kwaliteit is ook heel verschillend en veel aardappelen moeten nu nog verkocht worden. Als de aardappelen zo slecht bewaren, volgt er straks echter een schaarste, en dan zullen de prijzen onvermijdelijk de lucht inschieten. Vooral omdat Oost-Europa, een grote producent, met hetzelfde probleem kampt.”

,,Het zal de schaarste alleen erger en de prijzen tegen februari fors duurder maken. Nu al staan de aardappelen op de termijnmarkt dubbel zo duur als normaal. En dat was nog voor er sprake was van problemen bij het bewaren. We moeten vrezen dat ze drie maal duurder worden dan normaal, en dat zal iedere consument voelen.”

Alle artikels over aardappelen kweken

La(a)t(st)e aardappelplaag slaat toe


Wie had gedacht dat dit artikel uit de zomer van vorig jaar nog actueel zou kunnen worden?
Kwakkelzomer brengt aardappelplaag  bladvlekkenziekte en botrytis in de tomaten.

Inderdaad, her en der raken de tomatenplanten die buiten staan, maar ook in vochtige serres ziek. Aardappelplaag, bladvlekkenziekte en nu ook Botrytis werden gemeld door diverse lezers.

Hebt u nog aardappelen in de moestuin? Kijk ze dan goed na op aardappelplaag. Er zijn twee mogelijkheden.

Uitbreiding van phytophtora

Het Proefcentrum voor de Aardappelteelt meldt dat sedert vorige week er een sterke uitbreiding wordt vastgesteld van phytophtora.

De ziektedruk is duidelijk verhoogd met de ontluiking van de derde ziektegeneratie na de droogteperiode. Er zijn diverse meldingen van (zeer) ernstige aantastingen.

In de Kempen zijn veel percelen licht tot matig of zelfs al zwaar aangetast. Een perceel vertoonde zware aantasting met ernstige knolinfectie.

Het advies luidt dan ook om het gewas continu beschermd te houden. Zowel regenvastheid, knolbescherming als aandroogtijd blijven onder deze weersomstandigheden cruciaal.

Het PCA vestigt er bij deze de aandacht op dat wanneer groen wordt gerooid op aangetaste percelen, men moet opletten voor knolbesmetting. 

Bron : Uitbreiding van phytophtora[AGRI PRESS BENELUX]

Op website van het pca staat ook het volgende

Niet verwarren met Botrytis

Veel bladvlekken van Botrytis.  Er zijn deze week diverse vaststellingen van bruinzwarte vlekken op de bladeren van het aardappelgewas. Het betrof hier vlekken veroorzaakt door de schimmel Botrytis. Verwar deze vlekken niet met die van aardappelziekte. Brond : pcainfo.be

meer artikelen over :

Aardappelen met zwarte of bruine huid

Tijdens de oogst van de aardappelen worden dikwijls enkele knollen met een bruine, ruwe maar nog harde schil, of slechter nog een zwarte, ietwat weke aardappelhuid gevonden. In het eerste geval gaat het om schurft, in het tweede geval om aardappelplaag die de knol aangetast heeft.

SchurftAardappel schurft

Klik voor vergroting
Kenmerken
Aardappelen met schurft zijn nog bewaarbaar. Eigenlijk is het alleen maar een schoonheidsfoutje, die mits wat handigheid bij het schillen makkelijk kan verwijderd worden. De smaak wordt niet beïnvloed, ook voor de bewaarbaarheid stellen zich geen problemen.
Het is een verkurking van de aardappelhuid, als gevolg van aantasting door een grondschimmel. Deze verkurking kan oppervlakkig zijn of diep (pokken). Niet de smaak, wel de handelskwaliteit wordt hierdoor negatief beïnvloed. In schurftplekkenkan gemakkelijk vuil ingesloten raken.

Oorzaken
Bij de liefhebber wil het nog al eens voorkomen dat er kalk gestrooid wordt over de hele tuin, ook op de plaats waar de aardappelen geteeld zullen worden. Dit is zowat de hoofdoorzaak van schurft bij aardappelen. Verder zijn droogte en (als oorzaak van deze droogte) lichte grond ook bevorderlijk voor een aantasting door schurft.
Schurft bij aardappelen komt vrij algemeen voor, maar meestal niet in heel erge mate.

Aardappelplaag

Klik voor vergroting
Oorzaken
Als bladeren en stengels aangetast zijn door aardappelplaag zullen de knollen dikwijls ook aangetast worden. Als er gekeken wordt naar de mate van tolerantie tegen aardappelplaag wordt er ook dikwijls een onderscheid gemaakt tussen plaagtolerantie voor bovengrondse delen en voor de aardappelen zelf.

Kenmerken
De knollen vertonen langs de buitenkant zwarte vlekken die zwart en waterachtig zijN Knollen aangetast door  aardappelplaag worden best zorgvuldig uitgesorteerd om te vermijden dat ze tijdens de bewaring verder onheil aanrichten.

Lok ritnaalden met aardappelen.

Ritnaald_volledig_uit_aardappelRitnaald_in_aardappel
klik om te vergroten

Ritnaald, ook goed gekend als ‘koperworm’ is een larve van de kniptor (vooral van de Agriotes lineatus en Agriotes obscurus.) Het zijn harde, oranjebruine  keverlarven van ongeveer twee tot drie centimeter lengte. Ze kunnen tot vier jaar in de grond overblijven en leven er van plantenwortels. Vooral op pas gescheurd grasland, of pas ontgonnen  braakliggend land,  kunt u de eerste jaren veel hinder ondervinden van ritnaalden. Het is dus een typische plaag op pas ontgonnen gronden. Ritnaalden kunnen niet goed tegen uitdroging. Het is  goed pas ontgonnen grasland een paar keer te bewerken zodat de bovenlaag goed uitdroogt. Het aantal ritnaalden zal dan zeer snel afnemen.

Ritnaalden bijten van zaailingen soms net onder de grond de plant door. Tevens wil dit insect wel nog eens boorschade geven in gewassen zoals wortel, aardappel, en rode biet.  Bij gebrek daaraan zullen ze ook andere wortels aantastenZe maken gaatjes en gangen in de knollen of wortels. Op de foto ziet u de ritnaald bovenop de aardappel, maar eerst zat hij wel goed verscholen in het gaatje dat geboord was in de aardappel (tweede foto)

Tip : hebt u nogal wat problemen in de groentetuin met deze ‘wormpjes’ dan kunt u ze lokken door stukken aardappel in de grond te stoppen tussen de groçenteplanten. Prik er een stokje in zodat u ze achteraf makkelijker weet te vinden. Na enkele dagen haalt u de stukken aardappel op en en kunt u ze meegeven met het huisvuil, met de ritnaalden erin!