www.plantaardig.com
 

 

terug naar inhoudstafel :

Algemeen voorkomende dierlijke beschadigers

Emelten en Kaswittevlieg


Picture
LANGPOOTMUG
Emelten
HERKENNING. Emelten zijn de rol-ronde larven van de langpootmug. Ze zijn 20 tot 40 mm groot. De huid van de emelt voelt taai, leerachtig aan en is grauw van kleur. Het spitse uiteinde is de kop die flink ontwikkelde monddelen heeft. U kunt deze goed zien. Als de larve schrikt, trekt ze haar kop terug, maar rolt zich - in tegenstelling tot de aardrups - niet op. De larve leeft overdag onder de grond. 's Nachts komt ze echter ook boven de grond en beschadigt met haar bijtende kaken vooral jonge planten.
LEVENSWIJZE. Er zijn verschillende soorten. Onder gunstige omstandigheden kan de langpootmug twee generaties voortbrengen. In het algemeen komt maar één generatie voor. De langpootmug ondergaat een volledige gedaantewisseling. In september legt het vrouwtje tweehonderd tot vijfhonderd eieren in groepjes van vijf tot zes stuks. Na tien tot veertien dagen komen de larven uit. Deze larve vervelt enkele malen. Als de vorst invalt, stoppen ze met vreten. Ze overwinteren in de grond en gaan in het voorjaar door met hun schadelijke werk. In juni verpoppen ze zich net onder het grondoppervlak. Na een pop-stadium van tien tot veertien dagen komt de imposante mug tevoorschijn. Deze richt geen schade aan. De lege huiden van de pop staan in grasland rechtop, terwijl ze op alle andere plaatsen op de grond liggen.  Picture
EMELTEN: LARVEN VAN DE LANGPOOTMUG

Picture
VOLWASSEN KASWITTEVLIEG MET EITJES  
Picture
GEPARASITEERDE (ZWARTE) EN NIET GEPARASITEERDE (WITTE) POPPEN

Picture Picture
SLUIPWESP VAN DE KASWITTEVLIEG
Kaswittevlieg
HERKENNING. De kaswittevlieg (Tiraleurodes vaporariorum) is een klein vliegje van ongeveer 1,5 mm. De larven zitten aan de onderkant van de bladeren en zijn wit van kleur. Ze worden vaak ten onrechte voor eieren aangezien. De echte eieren worden op steeltjes afgezet, zijn 0,25 mm groot en verkleuren van wit naar paars. De larven scheiden honingdauw af, waardoor de planten kleverig worden. Op deze honingdauw ontstaat meestal de roetdauwschimmel. Het (schijn)pop-stadium kunt u herkennen aan de lange stekels op de huid van de larve. Ook de pop is wit van kleur, tenzij deze door de sluipwesp Encarsia formosa is geparasiteerd. In dat geval wordt de pop zwart. De schade die de kaswittevlieg veroorzaakt, bestaat uit zuigschade, honingdauw en het overbrengen van het pseudo-slavergelingsvirus.
LEVENSWIJZE. Het ei-stadium duurt zeven tot tien dagen. De larve die uit het ei komt, kan zich één dag verplaatsen. De overige tijd beweegt de larve zich niet. De larve ondergaat vier stadia, die elk ongeveer drie à vier dagen duren. Na het laatste stadium volgt het stadium van de (schijn)pop. Dit duurt ongeveer vijf dagen. Uit deze pop komt de volwassen kaswittevlieg. Bij een temperatuur van 22°C kan deze twintig dagen leven. Bij hogere temperaturen verloopt de ontwikkeling sneller en bij lagere temperaturen langzamer. Tijdens haar hele leven legt een vrouwtje op tomaat gemiddeld 94 eieren. Op komkommer zijn dat er 175 en op aubergine 285.
BESTRIJDING. * Een biologische bestrijding met Encarsia formosa. Deze sluipwesp is ongeveer 0,6 mm groot. De kop en het borststuk zijn zwart en het achterlijf is geel. Zij voedt zich met larven (gastheervoeding) en legt eieren in grote larven van de kaswittevlieg. De sluipwesp is erg gevoelig voor bestrijdingsmiddelen. - Voer een chemische bestrijding uit.

terug naar inhoudstafel :

Bron : Ziekten en plagen glasgroenten in beeld, Ministerie van Landbouw en Visserij, CAD Gewasbescherming, Wageningen, 1987 Deze brochure is  niet meer verkrijgbaar in gedrukte vorm en wordt daarom voor zuiver educatieve doeleinden gedigitaliseerd door  Dit is het het deel over algemene plagen bij glasgroenten.

Nog meer over groenten


Erwten

Aubergine

Tuinbonen

Knol

selder

Wortelen

Rode kool

Paprika

Knoflook

Artisjok

Bloem

kool

Bl
mk2

Bonen

komkom

mer

Rode kool

Koolrabi

Veldsla

Babyleaf

Pastinaak

Rabarber

Spinazie

Selder

Aardbeien

Veldsla

Knol

venkel

Tomaten

Daikon

Kardoen

keuken

raap

Witloof

Plantajuin

Aardappelen

Courgettes

Rammenas

Broccoli

Chinese kool

Boekentip!
De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen.



Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek
.
- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest).
 Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek 
 
© Copyright  Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2011)
 Alle rechten voorbehouden.