Zelf kropsla telen : van zaad tot krop (deel 2).

Kropsla of botersla ontbreekt in haast geen enkele moestuin. In deze mini-serie beschrijft Herman De Moor het  zelf opkweken van sla. Onlangs kon u al een aantal van zijn methodes lezen en bekijken in deel 1 van “zelf kropsla telen 2008”
Het jaar nadien werd onder andere een experiment uitgevoerd met de zeer vroege opkweek.  Maar Herman voerde daarna nog een twintigtal andere plantingen uit van sla. Onder meer in tunneltjes (zie deel 1), in de koude bak (artikel), maar natuurlijk ook op gronddoek (artikel). Het teeltverloop van een aantal scenario’s daarvan kan je ook in dit artikel nalezen. Het artikel begint waar Herman vorig jaar gestopt was, namelijk bij de zeer vroege teelt van slaplantjes.

Een (nog) vroegere kweek ?
In 2009 liep een test waarbij gezaaid is 09/01/09. Hierbij de inleiding daarover.

Bedoeling is om, eens de kieming in de kelder bij 15°C gebeurd is, de opkweek verder te zetten d.m.v. de verwarmde propagator (ingesteld op 10°C grondtemperatuur) in de koude kas.
Indien overdag, bij zonnig maar koud weer, de temperatuur in de kas sterk oploopt, stopt de propagator zijn opwarmfunctie. Omdat de temperatuur onder de koepel, door de invallende zon, heel vlug kan oplopen, haal ik de koepel van de propagator overdag weg tot het invallen van de avond.

Volgende recente foto’s, genomen op 30/01/09, tonen een eerste niet onaardig resultaat, dank zij een onafgebroken oplettendheid i.v.m. de invloed van de afgelopen koude winterperiode.
Het kwam er op neer gepaste maatregelen te nemen

Deze waren :
– Overdag het wegnemen van de propagatorkoepel bij zonnig weer om te hoge temperatuur in de propagator te vermijden. Immers, zelfs al vriest het buiten, in de kas kan het al flink warm worden.
– ‘s Nachts bij vrieskou kan de temperatuur in de kas onderuit gaan en is het nodig om ofwel de plantjes te verhuizen naar een minder koude ruimte (hoger dan  5°C) ofwel  de propagator zeer goed af te dekken en/of te isoleren.

 kropsla plantjes telen voor de vroege teelt.

kropsla plantjes telen voor de vroege teelt.

Vervolg, geschreven door Herman, februari 2010.

Het verder opkweken van de kleine zaailingen verliep,omwille van de sterk wisselende temperaturen in de koude kas niet zonder problemen.

Overdag was de gesloten propagator afgesteld op 10°C(grondtemperatuur). Bij vriesweer was het overdag afwisselend behoorlijk koud, zonder zon en dan plots volop zonnig weer.

Hierdoor steeg de temperatuur in de kas lichtjes maar vooral de binnentemperatuur in de propagator ging, door rechtstreekse straling op de propagator, fors de hoogte in wat al heel vlug leidt tot “fileren” (dun opgroeien) van de plantjes.

Anderzijds waren er behoorlijk koude nachten die dan weer de propagator binnenruimte gingen beïnvloeden waardoor de temperaturen te laag daalden(< 5°C).

Om dit alles onder controle te houden moest men overdag steeds klaar zijn om bij zonnig weer het propagatordeksel te verwijderen.Tijdens de nacht was het dan nodig om de propagator te isoleren tegen de vrieskoude.Een vermoeiende bezigheid die,toen ik fileren van de plantjes bemerkte, mij deed besluiten om alle plantjes, geplaatst in een piepschuimkist, te verhuizen naar een vriesvrije(10°C) professionele kas van een bevriende buurman.

Op het einde van de opkweek werden de plantjes uitgeplant, onder plastic flessen (5 litr), in de met glas afgedekte koude bak.

Mijn conclusie was dan ook dat voor een allereerste slateelt in koude bak of kas men beter de eerste plantjes aankoopt in een tuincenter.

De volgende zaaibeurt van 22/02/09 zou later aantonen dat het wel mogelijk was om mooie stevige plantjes zelf op te kweken.

Hieronder volgt het verdere teeltverloop van deze zeer vroege teelt van kropsla gezaaid op  9 januari :

– 09/01/09 : zaaien in cactuspotjes,gevuld met goede potgrond,in de kelder bij 15°C

– 13/01/09 : verhuis naar de koude kas

–  28/01/09 : aanvullen van de grond in de cactuspotjes tot aan bovenrand om lichte filering te corrigeren.

– 12/02/09 : verhuis naar een vriesvrije professionele kas.

DSC00358

– 05/03/09 : toestand tijdens het verblijf in de professionele kas.

DSC00367

– 11/03/09 : uitplanten,van een gedeelte van de planten, in koude bak onder plastic fles(5 liter) DSC00388

– 14/03/09 : uitplanten van de resterende planten in vollegrond onder plastic fles(5 liter)

Enkele voorbeelden van latere “vroege teelten” 
Uit de meer dan 20 teelten (zaaien of uitplanten) in de loop van 2009 volgen enkele voorbeelden met een verschillend opkweekverloop.

Scenario 1 : aankoop van slaplantjes in perspot in het tuincentrum.

– 07/02/09 : aankoop van de plantjes

– 14/02/09 : verplanten in grotere potten (diameter 12cm) met goede potgrond in de koude kas.

DSC00361

– 08/03/09 : uitplanten in de koude bak

DSC00384

– 02/05/09 : eerste oogstbare kroppen.

Scenario 2 : uitplanten in koude bak of vollegrond

– 22/02/09 : zaaien in cactuspotjes met goede potgrond
(in de kelder bij 15°)

– 25/02/09 : verhuizen naar koude kas

– 01/04/09 : plantjes staan klaar om uit te planten onder plastic fles in vollegrond of koude bak.

DSC00393

– 01/04/09 : uitplanten in afgedekte koude bak.

DSC00398

– 11/04/09 : toestand vollegrondteelt na een tiendaags verblijf onder plastic fles.DSC00400

– 28/04/09 : toestand vollegrondsteelt 28 dagen na uitplanten onder plastic fles.DSC00419

Scenario 3 : zaaien in koude bak, uitdunnen en verplanten in potjes en later uitplanten in vollegrond onder koepel

– 16/03/09 : zaaien in koude bak

– 16/04/09 : verplanten in 9 cm potjes naar de koude kas

– 27/04/09 : uitplanten in vollegrond onder koepel met plastic

Scenario 4 : zaaien in cactuspotjes, uitplanten op worteldoek

– 03/04/09 : zaaien in cactuspotjes met goede potgrond
(in kelder bij 15°C)

– 07/04/09 : verhuizen naar koude kas

– 01/05/09 : uitplanten op worteldoek

DSC00448

Scenario 5,6,7 : zaaien in vollegrond onder koepel (artikel) en  uitplanten naar vollegrond, koude bak of worteldoek.

Alle  beschreven scenario’s gaven goede oogstresultaten en een oogstspreiding die, zonder enige onderbreking, lekkere sla vanaf begin mei tot einde oktober produceerden.

Alle  beschreven scenario’s gaven goede oogstresultaten en een oogstspreiding die, zonder enige onderbreking, lekkere sla vanaf begin mei tot einde oktober produceerden.

Nog een paar foto’s ter illustratie van de talrijke 2009-slateelten

– 17/07/09 : zaaien van een zomerteelt van sla in de volle grond. U merkt de pas gezaaide sla vooraan op de foto, onder draad, als bescherming tegen de rondzwervende poezen.

DSC00536

– 17/07/09 : diverse oogstklare slateelten (kropsla,lollo bionda, rode en groene eikenbladsla, ijsbergsla) in de koude bakDSC00537

Spelbrekers in 2009 waren de “Slawortelboorder” (zie alvast dit bericht, binnenkort de follow-up daarover in een ander artikel) en een aantasting van “zwartrot” na opeenvolgende en veelvuldige stortbuien.

Deel ook uw teelmethodes van sla met de andere lezers! Laat een reactie na in de onderstaande commentaarbox.

33 gedachten over “Zelf kropsla telen : van zaad tot krop (deel 2).”

  1. Niet zo zeer met betrekking hierop maar op de site had ik een keer een artikel gevonden over sla in ‘fasen’ kweken in piepschuim bakken. Je had dan snijsla en min of meer ook plantjes om uit te planten. Kan het artikel helaas niet meer vinden, iemand een idee hoe het te vinden?

    Alvast dank.

  2. Beste
    Ageeth
    ik meen ooit gelezen te hebben en neem dat aan dat sla niet of zeer slecht kiemt boven de 23 graden.
    dus probeer eens bij een lagere temperatuur.! !

    m v g

    fil

  3. Beste Herman,
    Ik heb ook wat sla (en aardbei) gezaaid, maar tot nu toe niets. Waarschijnlijk is m’n grondmengsel niet goed. Ik las ook over zaaigrond in de versie van saladegroenten telen. Is dat speciale grond? Ik woon in de tropen, dus ik krijg hier in de plantenwinkels niet veel info. Ook heb ik ze in zo’n zaaibak (met allemaal bakjes aan elkaar) gezaaid, misschien is dat niet goed, en moet ik ze allemaal eerst in 1 grote bakken doen?

    1. Hallo Ageeth,

      laat je toch niet zo deprimeren. In de tropen groeit toch eigenlijk alles!
      Als je een tuintje hebt, bevrijdt gewoon een stukje grond van de meeste onkruiden, zaai een beetje sla, gewoonweg uit de vrije hand. Gedurende vochtig weer moet je helemaal niks meer doen. Bij droog weer moet je opletten dat de gekiemde zaadjes niet uitdrogen. Hoe jouw grond er uit ziet is helemaal geen proleem behalve als je op beton probeert te kweken. Als je in potten, bloembakken, kartonnen dozen, etc. sla wilt kweken, haal dan gewoon wat aarde van een of andere buur, meng evtl. een beetje kompost (zelfgemaakt of gekocht) en zaai de slazaden. 2 weken geduld en de tuindersvreugde kan beginnen. Je hebt helemaal geen ‘speciale’ tuingrond of ‘speciale’ zaaibakken nodig. Wat je ook niet nodig hebt: angst. Sla groeit zonder mensenhulp.

      Veel succes (en vreugde)!
      Michel.

      1. Bedankt, maar toch is het niet zo simpel hier. Er wordt hier ook niets verbouwd, alles is import, daardoor vreselijk duur, vandaar dat ik nu zelf aan het rommelen ben. Je moet goed uitkijken dat de boel niet verbrand. De hagedisjes zijn dol op jonge plantjes, dus je moet alles goed afdekken. Water verdampd terwijl je er naar kijkt. Ik vind het dus ook lastig qua vocht, niet te droog, niet te nat. Buren hebben we amper en de grond om je huis is kurk droog en erg onvrichtbaar. Over het algemeen is het allemaal rots (beton….). Maar ik ben de wijk rond geweest en heb toch hier en daar wat kunnen vinden (met de emmer en schep in de achterbak, haha. Hoe dan ook, niewe poging en met goede moed weer aan de slag.

    2. Beste Ageeth,
      Sla kiemt,wanneer je de zaadjes steeds vochtig houdt,bij 15-20°C,reeds na een drietal dagen.

      In de zomerperiode hoef je niet meer in potjes te zaaien maar rechtstreeks in de voille grond zaaien.Om bij die hogere temperaturen
      toch kieming te krijgen,zou ik,na het uitzaaien van de zaadjes(bij voorkeur in rijtjes van 25-30 cm afstand),aanraden van de zaaigeultjes
      zachtjes een paar keer na mekaar nat te gieten.Vervolgens toe te dekken met een mengeling van zand en (pot)grond.Terug een paar keer zachtjes begieten op de afgedekte geultjes en daarna het ganse bedje af te dekken met jutedoek(zakken) die je permanent GOED nat houdt.Elke dag controleren onder de jutedoek en bij de eerste kiempjes die onder de jutezak te voorschijn komen,de jutezakken s’avonds verwijderen en de sla verder laten opgroeien met normale watergift.
      Geef de eerste dagen na het verwijderen van de jutedoek voldoende water want alle zaadjes zullen niet terzelfdertijd kiemen en de achterblijvers dienen voldoende vochtig gehouden worden.
      Tijdens de opgroei,de sla uitdunnen om de kroppen op min 25 cm van elkaar te krijgen.

      Belangrijk is ook dat je een goede varieteit gebruikt naargelang het seizoen.Dat kan voor de teelt héél veel verschil maken.Best eens in de buurt navragen welk soort sla met succes gebruikt wordt.
      Met vriendelijke groeten en veel succes.
      Herman De Moor

    3. Beste Ageeth
      naast de vele goede tips kan ik inderdaad bevestigen dat sla moeilijker kiemt boven de 25°C (50%kieming slechts), hoe hoger de temperatuur hoe minder nog kiemt, boven de 30°C wordt het heel moeilijk. Over welke temperatuur hebben we het daar bij u? Ik veronderstel dat het ook ’s nachts nog meer dan 25°C is, en overdag ruim boven de 30°C. In dit geval de sla zaaien in een koelere ruimte (?), tot de kieming en dan kan ze wel verder groeien.
      mvg
      Luc
      http://groenten-boek.plantaardig.com

      1. Hi Luc,
        Inderdaad de temperaturen liggen hier over dag rond de 32°C en ’s nachts wordt het niet kouder dan 27°C. Ik zal het ook in de airco proberen, daar is het zo’n 22°C,misschien helpt het. Ik laat het weten, bedankt. mvg Ageeth

  4. De vroegste sla haal ik uit mijn plastictunnel (2,25m hoog) zonder daar veel werk te investeren: ik laat enkele slaplanten doorschieten in de zomer. In de winter verwijder ik deze verdroogde planten héél voorzichtig. Daarbij valt er toch nog heel wat zaad uit. De winter is bij mij (Oost-Duitsland) lang en streng! In februari begint het ‘verspilde’ zaad te kiemen. Begin maart beschik ik over heel veel, nog heel kleine, maar toch kompakte jonge plantjes om in de tunnel uit te planten. De meeste plantjes echter laat ik staan waar ze gekiemd zijn. Vanaf midden april beschik ik dan over een ’tapijt’ jonge, eetbare slaplanten waarvan ik dan een deel buiten uitplant. Nog vóór al deze jongplantjes geoogst zijn, zijn de eerst uitgeplantte al een volwaardig produkt. Ik laat dan weer enkele slaplanten doorschieten en de cyclus kan opnieuw starten, ad infinitum.

    groeten, Michel

    1. Bedankt voor deze handige tip Michel!
      Ik heb ook zo een tunnelserre (4,8 m lang) die ik in de winter met een elektrische vorstwachter op 5° C ijsvrij houd (volledig met drielagige noppenfolie geïsoleerd). Ik heb de grond in de serre een 15-tal cm verhoogd (jaarljks nieuw mengsel compost-teelaarde)en afgeboord met houten paaltjes (er loopt een stenen pad van de ene schuifdeur naar de andere). Die verhoging geeft mij het voordeel dat planten toch in contact staan met de volle grond maar dan in een iets warmere (winter) en drogere (lange regenperiodes) omgeving om te groeien (ook minder diep bukken nodig).
      Vraagje: laat je de slazaadjes in volle grond kiemen en groeien of in (al dan verhoogde) zaaibedden? En hoe verwarm jij tijdens de winter je plastieken tunnelserre daar in het koude oosten?
      groet uit Oost-Vlaanderen
      Jean-Claude

      1. Hallo Jean-Claude,
        als nieuwkomer verheug ik mij geweldig een reaktie te mogen lezen!
        Om maar met de deur in huis te vallen: mijn serre, 8mx4,5mx2,25, staat gewoon op de grond, toegedekt met enkelvoudige serreplastik, UV5. De temperaturen varieren tussen +30C tot -7C. Extra verwarming heb ik niet. Ook geen verhoogde bedden.
        Op het middenste van de 3 axiale bedden staat gedurende de winter een extra koude bak: 4mx1,3mx0,6m, geknutseld uit dubbel-glasramen, verzameld van het ‘grof huisvuil’. Daar kweek ik vanaf maart alles wat vorstgevoelig is in potten. Tot einde mei wordt deze kas ‘snachts toegedekt met dekens en plastiek. Overdag staat ze open.
        Wat de slaplantjes betreft: gewoon doorgeschoten planten laten staan en later voorzichtig uittrekken. (anders krijg je 30 plantjes per 4kante cm!) Verder niks en kijken wat er gebeurt. Het is enorm. Je kan dan ook in de winter een glasplaat of plastiek over deze vlakte leggen: Dan kiemt alles nog sneller. Als je denkt dat je grond uitgedroogd is kan je een keer gieten. Geloof me, vanaf april kan je sla oogsten met een zeis.

        groeten uit het ‘verre oosten’.

    1. Beste Herman, heb je raad opgevolgd en met m’n sla gaat ’t vooralsnog prima. Hoorde van iemand dat door gebrek aan daglicht er nitraat in de sla komen. Hoe kan ik dat weten, zien? of voorkomen? Bedankt, Ellen

      1. Beste Ellen,
        Het is inderdaad zo dat bladgroenten in de winter meer nitraten kunnen bevatten.Uit volgend artikel van Luc Dedeene
        http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/nitraten-in-groenten-nader-verklaard/ zul je kunnen begrijpen dat alleen
        omzetting van nitraten naar nitrieten eventueel schadelijk zou
        kunnen zijn. Zelf het nitraatgehalte meten als hobbyist is,
        vermoed ik, niet realistisch. Tuinbouwers en groentenveilingen
        hebben, denk ik, daar de gepaste testen voor maar zoals gezegd moeten we ons hier niet teveel zorgen om maken.
        Met vriendelijke groeten,
        Herman…

  5. Beste Herman, bedankt voor je reactie. Ik ga uitzoeken wat isomo is, heb er nu vliesdoek op met name ’s nachts. Misschien heb ik een betere bedekking nodig. Je hoort het resultaat nog wel, groeten, Ellen

    1. Dag Ellen,
      Isomo is ook wel gekend onder de naam van piepschuim,gebruikt in
      de woningbouw(platen) als isolatie en ook bvb door visboeren voor transport van vis in (witte) isomo-bakken.
      De bakken heb ik kunnen recuperen van een restaurant en gebruik ik
      regelmatig om in te zaaien of om plantjes in pot te beschermen tegen
      de koude(of warmte).

      Om af te dekken tegen de koude s’nachts is plastic folie of noppenfolie aangewezen.
      Met vriendelijke groeten,
      Herman…

  6. Beste Herman, na de eerste nachtvorst vorig jaar heb ik m’n zelf gezaaide sla binnengehaald naar de koude kas. Ze bleken leuk door te groeien, zijn wel bevroren geraakt, maar knappen nu weer op, woon aan de kust. Gaat dit experiment nog wat worden? En kan ik iets doen om de groei te bevorderen? Het is een hardbladig Romana type.

    1. Beste Ellen,
      Zoals jezelf reeds aangeeft in jouw vraag,is dit een ‘experiment’.Het scenario wijkt inderdaad volledig af van teeltschema’s voor bindsla(romeinse sla) zoals je die vindt op de site ( http://www.plantaardig.com/groenten_kalender_zaaien_planten_oogsten/bladgroenten/bgslabind.htm ) of nog uitgebreider op blz 79 van de Groente & Fruit Encyclopedie van Luc Dedeene.
      Een interessant document vindt je eveneens hier http://edepot.wur.nl/120951 .
      Het is dus maw koffiedik kijken wat er gaat gebeuren met jouw sla.
      Ik zou,wat betreft bevorderen van de groei,voorlopig niets speciaal ondernemen.De plantjes zijn sowiezo,gezien het winterweer,in slaaptoestand.
      Belangrijk is verdere vriesschade te beperken door het gebruik van isomo bescherming en s’nachts,indien nodig,afdekken.
      Overdag zoveel mogelijk blootstellen aan het licht en in afwachting van beter weer zeker geen meststoffen toedienen.
      Ik ben benieuwd wat jouw experiment zal opleveren.Hopelijk zijn de planten nog niet teveel aangetast door het voorbije vriesweer.
      Met vriendelijke groeten,
      Herman De Moor

  7. Beste Etienne,
    Ik heb persoonlijk geen ondervinding van de steekslateelt maar vermoedelijk is steeksla hetzelfde als snijsla.Na een beetje gegooglel(zoekwoord snijsla) vond ik de naam steeksla terug op volgende link http://www.somers.be/index.php?page=product_detail&itemID=110 (varieteit Blonde BIO) waarmee meteen al duidelijk was dat steek-en snijsla eigenlijk hetzelfde zijn.
    Het komt erop aan van een varieteit te kiezen die vroeg oogstbaar is.
    Ik vond ondermeer :
    -Goudgele gotte bij VT Zaden en Aveve.
    -Gewone snijsla bij Vilmorin
    -Witte Dunsel bij Sluis Garden en Vl. Zaadhuis
    -Blonde Bio bij Somers

    Keuze genoeg blijkbaar.Hopelijk ben je hiermee geholpen.
    Met vriendelijke groeten,
    Herman…

  8. Kent er soms iemand steeksla. Het is een slasoort die je vroeg in het voorjaar kan zaaien in de kas. Ik ken het niet maar er zijn wel mensen die het kennen en mij verteld hebben. Het is overal niet te krijgen. Het zou een zeer malse sla zijn die je kunt afsnijden en terug groeit. En zeer vitaminerijk zou zijn, zeker voor in het voorjaar.

    gr Etienne.

  9. Het zal inderdaad wel verkeerd gegaan zijn met de warmte thuis ik heb ook een bakje met zaaisel mee genomen naar de tuin en dat gaat wat beter.
    Ook heb ik in twee verschillende ijsbakjes tomaten gezaaid waar van ik er ook een veel koeler heb gezet dan de ander.
    Zo probeer ik het maar uit ik ben benieuwd.

  10. Best M,
    Te dun opschieten(fileren) van sla zaailingen heeft allicht te maken met de omgeving waarin kiemen en verder opkweken gebeurde.
    Belangrijk is :
    1)zaaien bij ongeveer 15°C(in kelder of kruipruimte)
    Binnen de 3 dagen is er reeds een eerste kieming!

    2)Bij de eerste kieming(2 mm),ONMIDDELIJK de zaailingen
    verplaatsen naar een ruimte met maximum licht en nog
    lagere temperaturen ttz tussen 5 à 10°C en rechtstreeks invallende sterke zon vermijden tot wanneer ze voldoende
    groot zijn(3 cm is ok).

    Ik heb dus het vermoeden dat er,bij jouw zaailingen,iets verschillend was tov bovenstaande.
    Als je nog meer vragen hebt,kom maar gerust terug.
    Met vriendelijke groeten,
    Herman..

  11. Ik ben ook begonnen met sla te zaaien maar ze schieten wel door. Ik vraag me af of dat goed is. Ze zijn nog maar een week oud.

  12. hallo peter.

    ik denk dat ge in iedere aveve winkel wel aan zulk apparaat kunt komen zelf haalde ik het mijn in zulke winkel. het is wel een enkelvoudig .het viervoudige was mij te duur.

    m v g fil
    26/02/10

  13. Dag Peter,

    Op uw vraag over het plantblokjes apparaat, ik kan hier moeilijk op antwoorden, het beste vind ik het model dat vervaardigd is in inox en dat in de meeste tuincenters te koop is (zeker in het vlaams zaadhuis).
    Zelf heb ik de plantjes gezaaid en dan opgepot in potjs van 5cm.
    Mvg
    andre

  14. hallo Andre,

    Een vraagje waar kan men het plantblokjes apparaat kopen ,in welke winkels zijn die te verkrijgen en welke zijn de beste.

    groeten peter

  15. In december 2008 heb ik kassla voorgezaaid in de kas. Zoals Herman het beschreven heeft is het bij mij ook gegaan, met een geweldig resultaat.
    Nu ben ik in oktober 2009 begonnen met voorzaaien, net voor de winter uitgeplant in de kas, en nu staan er 30 slaplanten, die de winter overleefd hebben, prachtig vind ik dat!
    gr.
    janny

  16. Beste Andre,
    Dit is inderdaad een mogelijke teelt van vroege sla.
    Twee redenen waarom dit scenario nog niet uitgetest was in mijn koude bak of -kas.
    1)Door de talrijke tomatenteelten is mijn koude kas
    uitsluitend gebruikt voor tomatenteelt-testen.
    2)Zowel in de koude bak als in de kas wens ik elk jaar
    de grond degelijk uit te spoelen.
    In bovenstaande tekst kon je reeds opmerken dat ik,gezien de vele zorgen voor het opkweken van de allereerste slaplantjes(gezaaid op 09/01/09), uiteindelijk koos voor aankoop van plantjes in een tuincenter.Op die manier kan ik,zoals bij jou,oogsten
    begin mei.Het grote verschil ligt hem uiteraard in het feit dat ik de bak en de kas vrij houd voor uitspoelen tijdens de winter én geen kopzorgen heb met een slateelt tijdens de winter.

    Voor wie wel een stukje van de kasruimte kan opofferen tijdens de winter aan een winterslateelt is jouw scenario zeker de moeite waard om te proberen.

    Zie je het zitten om jouw teelt eens in detail uit de doeken te doen(met foto’s eventueel)zodat andere lezers daarvan iets kunnen opsteken?Je kan gerust alle info opsturen naar lezersbijdrage@plantaardig.com
    Met vriendelijke groeten,
    Herman..

  17. Ik ben ook al een aantal jaar proeven aan het doen met zeer vroege sla teelt. Ik zaai ongeveer eind oktober wintersla wordt in november uit geplant in koudeserre.
    Begin mei is er dan heerlijke, vaste kropsla.
    Mvg.
    andre

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.