Februari, de winter nog steeds in zijn volle ornaat en de verse groenten uit onze eigen groentetuin raken op. Dit is het ideale moment om kiemgroenten te kweken. In dit artikel leer je hoe en verneem je ook welke zaden je hiervoor kan gebruiken.
Kiemgroenten kun je kweken op verschillende manieren:
- in kleine bloempotjes met potgrond
- in een kiemtorentje
- op keukenpapier of op katoen
- in glazen bokalen afgedekt met neteldoek.
PS : Klik op de foto’s om te doorbladeren en te vergroten.
In bloempotjes met potgrond
Je neemt ronde potjes van 10.5cm en vult die met groenten en kruidenpotgrond tot op 2cm van de rand. De resterende ruimte tot aan de rand vul je verder op met zaai- en stekgrond. Hier zaai je nu de te kweken soorten dik op (de zaadjes mogen elkaar bijna raken) en je dekt de zaden af met een laagje van 1mm grof zand. Goed bevochtigen en binnen op de vensterbank plaatsen. Volgens de soort kiemen de eerste plantjes al na 3 dagen. Als de kiemplantjes na 1 tot 2 weken een hoogte bereiken van ongeveer 5cm zijn de plantjes kniprijp en zijn ze te gebruiken bij koude schotels of om te mengen met rauwe bladgroenten die nog kon oogsten uit de tuin of serre (bv groenlof, veldsla)
In een kiemtorentje
Er zijn verschillende types van kiemtorentjes.
Die waar ik mee werk (gekocht bij VT zaden) leg ik eerst een enkele laag keukenpapier in. Dit maak ik vochtig en zaai ook nu aan een hoeveelheid zodanig dat de zaden elkaar bijna raken. Elke dag moet je opnieuw bevochtigen. Als de zaden goed gekiemd zijn moet je de verschillende compartimenten om en om plaatsen zodat er luchtcirculatie is in de zaaibakjes. Als de kiemplantjes ongeveer 3-4 cm mag je oogsten en gebruiken zoals bij de vorige methode.
In een plantenschaal met 2lagen keukenpapier
De plantenschaal goed uitwassen en daar 2 lagen keukenpapier in leggen, dit bevochtigen en opnieuw dik zaaien. Je hoeft een grotere schaal niet met 1 soort te zaaien, meer soorten geven een leuk uitzicht. Hou er wel rekening mee dat je de verschillende soorten op mekaar afstemt zodat de kweekduur niet te sterk uiteenloopt. Als de plantjes 3 tot 4cm hoog zijn kan je oogsten maar je hoeft niet alles ineens te oogsten. Oogst dagelijks zodat de kiemgroente steeds dagvers is.
In glazen bokaaltjes die afgedekt zijn met een kaasdoekje
De gekozen zaden gaan zonder toevoeging in een bokaaltje afgedekt met een neteldoek waarbij meestal niet meer dan een koffielepel zaad gebruikt wordt. Elke morgen en elke avond moet je onder de kraan spoelen tot de zaden goed rondwellen. Na het spoelen de bokaaltjes omgieten en laten uitlekken, de neteldoekjes maak je vast met een elastiek rond de bokaalhals. Het uitlekken doe je in een plantenschaal en je zet de bokaaltjes schuin op de rand van de schaal (zo laat je zuurstof binnen). De vochtigheid die achterblijft in de bokaal is voldoende opdat de zaden zouden kiemen. De temperatuur voor deze kweek mag niet hoger zijn dan 18-20 graden. Hogere temperaturen zijn niet bevorderlijk voor de gezondheid van de kiemende groentjes. Volgens de gekozen soort kun je reeds oogsten na 5 dagen.
De soorten groenten en de beste methodes:
Tuinkers: in een kiemtoren, in potjes met aarde, in een schaal op keukenpapier
Radijs: in glazen bokalen, in een kiemtoren, in potjes met aarde
Zonnebloemen: in glazen bokaaltjes, in een kiemtoren, in potjes met aarde
Waterkers: in glazen bokalen, in onderschalen op keukenpapier, in potjes met aarde, in een kiemtoren
Prei en ajuinscheuten: ideaal in glazen bokaaltjes, in potjes met aarde
Worteltjes: in glazen bokalen, in potjes met aarde
Alf alfa(luzerne): in glazen bokalen, in een kiemtoren, in potjes met aarde
Rode biet: in een glazen bokaal, in een kiemtoren, in potjes met aarde
Sla in verschillende soorten: in potjes met aarde, in een kiemtoren
Broccoli: in potjes met aarde, in een kiemtoren en niet in glazen bokaaltjes(de kiemplantjes verslijmen na een paar dagen, weet niet waarom maar het gaat gewoon niet)
Andere soorten kooltjes: in glazen bokaal, in potjes met aarde, in een kiemtoren
Erwten: in een grote pot met aarde en dan bleken in het donker
Spinazie: in glazen bokaaltjes, in potjes met aarde, in een kiemtorentje(je moet steeds de zaadhuid manueel plukken)
Rode kool(zeer decoratief door de rode kleur): in glazen bokaaltjes, ideaal in potjes met aarde zo veel mogelijk in de zon voor de rode kleur
Rucola: in potjes met aarde, in een kiemtorentje
Basilicum: in potjes met aarde
Koriander: in potjes met aarde, in een kiemtorentje
Knolvenkel: in potjes met aarde
De zaden die je gebruikt voor de kiemgroenten kunnen uit een gewoon zakje zaad gehaald worden, maar je moet altijd niet ontsmet zaad gebruiken.
Je kan ook speciale biologisch gekweekte zaden gebruiken, dit zijn natuurlijk de gezondste (oa van het merk Lima).
Hoe kan je niet ontsmette zaden herkennen? De Belgische wetgever (en wie weet ook buitenlandse maar dit weet ik niet) bepaalt dat een ontsmettingsmiddel steeds een goed zichtbare kleurstof moet bevatten(vb. groen) zodat je bestrijdingsmiddelen kunt herkennen op zaden.
Veel succes bij het kweken en proeven!
Groetjes,
Peter
Tuinman Peter
Laatste berichten van Tuinman Peter (toon alles)
- Winterpostelein telen, vijf methodes - 20/12/2016
- Is fermenteren -Bokashi- een milieuvriendelijk alternatief voor composteren? - 03/12/2016
- De teelt van knoflook tot een goed einde brengen is niet eenvoudig. - 31/05/2016
- Het is nu Basilicum tijd, ook voor in de bloemenborder! - 15/05/2016
- Heel eenvoudig zelf paddenstoelen kweken - 04/09/2015
Waar kopen jullie je kiemzaden?
Je kunt het jezelf zo moeilijk maken als je zelf wilt. Je kunt gewoon een pakje zaad kopen in een tuincenter, het zaad mag alleen niet ontsmet zijn. Je kunt ook biologisch gekweekt zaad kopen. Dit is het meest voor de hand liggende. Hou er wel rekening mee dat niet alle soorten planten als biozaad te koop zijn. Ik kan me best voorstellen dat Amarant niet te koop is als biozaad al zijn er tegenwoordig wel gespecialiseerde firma’s (Lima)
Groetjes Tuinman Peter.
Kiemgroenten: werken met schone handen en propere materialen is zeker noodzakelijk als we werken in de keuken met voedingsgewassen.
Groetjes Peter
Het is echt te moeite waard mits je er een heel klein beetje energie in steekt.
Op een aantal sites zien we hoe mensen Luzerne (Alfalfa) kweken. Even onze uitleg zonder dat het maar iets kost. We nemen een grote wekpot van 20 cm. hoog en vullen deze met 20 gram zaad en vervolgens gaat hier lauw water op. Dit laten we een nacht staan en gieten dan af. De pot staat in het licht. De eerste dagen leggen we eens per dag een haarzeef op de pot en laten er lauwkoudwater door de pot stromen zodat de zaden dwarrelen en gieten weer af. Na een paar dagen komt het water niet meer goed onder in de pot. We doen de kluts met uitgelopen zaden dan even in een plastic bak en spoelen weer goed. De plantjes die dan in de plastic bak zitten kun je goed uit het water vissen en gaan dan weer in de glazen pot. We zorgen dat we de plantjes een beetje losschudden zodat de plantjes ruimte krijgen om te groeien. Niet op een dot laten zitten. Inmiddels na een dag of 5 zie je al echt groene plantjes met een worteltje. De laatste dag laten we in de plastic bak de donkere zaadresten van het water afstromen en zetten de glazen pot nog een dag in het licht. De laatste dag spoelen we nog een keer goed en gieten extra goed af. De pot gaat hierna afgedekt met een stukje plasticfolie in de koelkast en is klaar voor gebruik. Je hebt dan precies een volle pot (mits je goed vers zaad hebt gebruikt), Een dag of 3 kun je dan heerlijke Alfalfa eten. Doe alles wel hygiënisch met schone handen en schone pot en bak.
Dat lijkt mij zeer gecompliceerd en omslachtig, er moet toch een meer efficiente manier bestaan om Alfalfa binnen te telen. Iemand een tip ?
Jongstleden een filmpje gezien op internet, een draaiende trommel met kiemende zaden.
Ideaal voor alf-alfa op een zeer eenvoudige manier. Hoge opbrengst bijna zonder iets te doen. Groetjes Peter
Zeer interessant artikel dit brengt in deze donkere dagen wat meer licht
JAAK