Wat met de groene tomaten?

tomaten narijpen (groen geoogst)Update van dit veel gelezen artikel, september 2012.
Gisteren dacht ik nog dat het te vroeg was om dit artikel onder de aandacht te brengen. En dat is ook zo, maar enkel voor de tomaten in de kas of serre. Daar kan je nog tot half oktober wachten met het oogsten van de groene tomaten. Tenminste, als je ze zo lang gezond kan houden. Want dit is  wat mij deed besluiten dit artikel toch te publiceren.  Dit jaar heb ik, voor het eerst sinds lang, ook buitentomaten (met dank aan de vierkante moestuin). En kon ik die tot nu vrij gezond houden. Toegegeven, mits de nodige dagelijkse aandacht voor nieuwe vlekjes die onmiddellijk verwijderd werden. En ook met één behandeling halfweg juli, met een nieuw middel, veilig voor het milieu, de omgeving en zijn toepasser. Zonder dit middel had ik nu geen tomaten meer, dat hoef ik velen onder jullie niet te vertellen. Na meer dan zes weken afwezigheid heeft de ziekte, jammer genoeg, opnieuw toegeslagen. De hogere temperaturen gecombineerd met wat regen deden de sluimerende ziekte herleven. Nu nog eens behandelen lijkt mij zinloos. Dus kom ik binnenkort waarschijnlijk met flink wat groene tomaten te zitten.

In dit artikel vind je tips en adviezen hoe je groene tomaten kan laten rijpen.
Deze van “tomaten in een bakje” lijkt mij de beste, maar ik moet toegeven dat ik de tip “tomaten op een droogrekje” nog niet uitgeprobeerd heb. Natuurlijk zou het fijn zijn als jullie nog extra tips hebben om groene tomaten te doen rijpen! Dit artikel mag best nog wat narijpen met nieuwe tips!

Oorspronkelijke artikel.
Het wordt binnenkort  tijd om de tomaten naar binnen te halen als dat nog niet gebeurd is. Toch voor wie het geluk heeft nog gezonde tomatenplanten over te hebben. Van rijpen aan de plant zal er vanaf nu immers niet veel meer in huis komen. Zeker als het  koud en nat wordt met nachttemperaturen die lager gaan dan 10°C. De kans op rotten wordt dan eigenlijk groter dan die op rijpen bij de buitentomaten.

In de kas is de situatie anders en kan de temperatuur overdag nog mooi oplopen. En blijven de vruchten droog. Heb je de ruimte en de plaats niet nodig voor andere groenten en hebben de planten weing last van ziekten of plagen dan kunnen ze in de kas nog wel een tijd aan de plant blijven hangen. Dat is immers nog steeds het beste voor een goede rijping. Veel bladeren hoef je er trouwens niet meer aan te laten. Enkele in de top van de plant zijn voldoende. Zo kunnen ook de vruchten voldoende opwarmen als er eens wat zon is. Water geven is natuurlijk uit den boze, maar dat is eigenlijk al een hele tijd zo.

Tomaten op een droogrek.
Wat is nu de tip die mijn aandacht trok in het tijdschrift “Moestuin”, gepubliceerd in 2007?

Er wordt aangeraden de plant op zijn geheel te oogsten en zo op te hangen op een soort droogrek. En, toeval, dezelfde dag nog stond een bericht op de website “Tomato Casual” dat deze methode ook vermeldde.

Het is nu te laat om het hier nog uit te proberen, maar misschien bij u nog wel?
Er wordt ook bij vermeld dit te doen in een onverwarmd, en lichtrijk vertrek.

Onverwarmd…, dat hangt ervan af. Heb je voldoende voorraad en mag het wat langer duren vooraleer ze rijp zijn dan is een temperatuur van 15°C wel goed. Te koud mag het ook niet zijn, want tomaten zijn onderhevig aan lage temperatuur bederf als het kouder wordt dan 10°C. Een temperatuur van 18 tot 22°C is ideaal voor de vlotte rijping.

Lichtrijk…, kan geen kwaad, maar is zeker niet noodzakelijk. Tomaten rijpen enkel onder invloed van temperatuur. Wat extra zon op de vruchten doet wel de temperatuur van de tomaten oplopen en bevordert zo onrechtstreeks de rijping. Ook zonder licht zullen de tomaten rijpen.

Het lijkt mij ook aangewezen om bij deze “droogrek” methode voldoende blad te verwijderen, om rot te vermijden. Nog een aandachtspunt is dat het kroontje van vruchten die narijpen na verloop van tijd helemaal droog wordt en makkelijk los laat van de vrucht. Zo kunnen er wel een aantal vruchten op de grond belanden.

Tomaten in een bakje
De plant op zijn geheel oogsten, het is niet altijd evident. Je hebt daarvoor nogal wat extra plaats nodig en het zorgt voor extra rommel. Een tussenoplossing is de trossen op zijn geheel afsnijden en zo bewaren. De trossen bewaar je dan op dezelfde manier als losse tomaten.

Tot het tegendeel bewezen is denk ik dat je even goed de tomaten los kunt plukken en zo tot rijping brengen. Ook in het forum op gardenweb staat zo’n berichtje.

Je legt de trossen of losse tomaten netjes naast elkaar, in één laag, in bakjes met als onderlaag bruin papier. De tomaten niet stapelen dus, zo hoef je de vruchten niet te verplaatsen en vermijd je beschadigingen tijdens de controle op rijpende tomaten.
Met dat doel is het ook aan te raden om, bij de laatste oogst, vruchten die al een beetje kleur vertonen apart te houden van volledig groene tomaten.
Denk eraan, als je tomaten wil laten narijpen, moeten deze wel volgroeid zijn. Vruchten die nog maar enkele weken oud zijn zullen eerder uitdrogen dan verder te rijpen. Hoe jonger de vrucht hoe moeilijker het wordt om ze nog gezond en wel te doen rijpen.

Tussen de groene tomaten kan je een rijpe appel of banaan leggen, de ethyleen die deze vruchten afscheiden zal de tomaten sneller doen rijpen. Om hiermee voldoende resultaat te halen is het nodig de tomaten af te dekken met papier. Geen plastic gebruiken om zo schimmelvorming te voorkomen.

Het grootste deel van de tomaten plaats je in een iets koeler deel van het huis, maar niet veel kouder dan 15°C. Het bakje tomaten dat bij 18-22° staat in de huiskamer zal veel sneller rijpen. Door de voorraad te verdelen kan je de rijpe tomaten in tijd spreiden.

Regelmatige controle op rot is noodzakelijk om te vermijden dat één rotte tomaat een hele cirkel rond zich aantast.

Er zijn beslist lezers van Groenten in het Nieuws die nog andere mogelijkheden benutten om de tomaten te bewaren en te doen rijpen. Of het net iets anders zien dan wat beschreven werd. Deel uw bewaarmethode met de lezers en zet ze bij dit bericht met het onderstaande reactieformulier.

70 gedachten over “Wat met de groene tomaten?”

  1. Tomaten rijpen
    Deze truc is al stokoud
    Pluk de groene tomaten leg ze in een mand waarin een theedoek ligt en leg er al rijpe tomaten in verspreid dit daarna theedoek eroverheen. Ze rijpen vanzelf en ze smaken prima. Het maakt eigenlijk niet uit waar of hoe je ze neer legt als er maar rijpe tomaten tussen zitten.
    En tomaten buiten kweken geen probleem. Neem 1 tomaat en snijd die in plakjes. Leg die plakjes op wat grond in een bloempot. Dan weer wat grond eroverheen. Zet er een plastic zak overheen. En trek die tot aan de rand vd bloempot gebruik wel een doorzichtige plastic zak. Bv van brood.en je planten groeien als kool. Zo doe ik het ieder jaar met veel succes.

  2. Beste vrienden, Ik heb gisteren mijn tomaten in krantenpapier gewikkeld, in een doos geplaatst en er nog eens krantenpapier over gelegd. Mijn vraag: Hoelang duurt het eer ik een kijkje mag nemen of de tomaten beginnen te rijpen? Hoelang duurt het eer ze helemaal rood zijn? Is dat een paar weken of nog langer? Bedankt voor jullie reactie.
    Met vriendelijke groeten,
    Francis.

      1. Hallo Pim,

        Bedankt voor je reactie. Ik zal op tijd eens kijken. Ik ben wel een kerjeuzeneus.
        M.v.g.
        Francis

    1. Je hoeft m.i. de tomaten niet in krantenpapier te draaien. Ik leg ze vanaf eind september gewoon in kartonnen (warenhuis)bakjes en dek ze dan af met krantenpapier. Stiekem eens kijken lukt dan gemakkelijker, je kunt er bovendien de rijpe (of zieke) telkens tussenuit halen. Deze tomaten zijn perfect bruikbaar als je maar weet dat het geen zongerijpte zijn …
      Veel succes.

      1. Beste Martin,

        Ik zal beiden eens proberen. Alle sinds hartelijk bedankt voor de reactie.
        M.v.g. Francis

  3. groene tomaten, lekker groen laten en er chutney van maken.
    door het koken verdwijnt dat beetje “gif” echt wel, en het resultaat is een perfect bewaarbare chutney (lekker bij alle gebraden vlees).
    recepten te over op internet.
    dus niet krampachtig laten kleuren, daar hebben we de rode toch al voor geplukt, maar gebruiken zoals ze zijn.
    met de groe(n)ten uit dalmatie, pim.

  4. Ik rijp alle groene tomaten en tomaatjes ge woon in de vensterbank op keuken papier met het raam een beetje open voor frisse lucht, keer ze regelmatig om, alles is rijp geworden en heb er heerlijke pastasaus en italiaanse tomatensoep van gemaakt, zit nog een gedeelte in de vriezer, heerlijk. Groetjes allemaal en veel sucses in het nieuwe seizoen

  5. Ik leg de groene tomaten gewoon in een krant onder de verwarming in de kamer’ de zijkanten van de krant niet afsluiten.

  6. ik kreeg “boomtomaten” mee uit Duitsland, onze vriend liet ons zien, de die tomaten zowat 3-4 omhoog groeien al denk ik, als ze aangebonden zijn, net zo goed langs de lijn lopen als andere tomaten, of zie ik dat verkeerd?
    ik kreeg 4 tomaten mee, teneinde het zaad ervan de laten drogen en dan in februari te zaaien. iemand ervaring mee?

  7. Beste,
    Bij de binnenteelt rijpen de tomaten ook gewoon binnen, deze zijn nu bijna geoogst. In de buitenteelt pluk ik nog gezonde vruchten en rijp ik af. Ik pluk buiten, afhankelijk van de weersvoorspellingen, de tomaten van zodra ik ze kleur zie tonen = volgroeid, leg ze in een bak (1 laag) op krantenpapier en leg er ook een krant bovenop dit in het tuinhuis. Rijping gebeurt dus donker en nooit in de zon. Tot +/_ 1 november eigen tomaten wetende dat de lekkerste zongerijpt zijn aan de plant!

    1. Hallo Claudine
      Ja daar kun je soep van maken als je de tomaten kookt dan is de giftigheid ervan af dat is waarom je alles met groene tomaten kan doen zolang je ze maar minstens 10 min kookt.
      Tomaten behoren tot de nachtschaden familie en alle vruchten van deze planten zijn licht giftig als je ze groen eet (rijp niet giftig)
      Advies voor de soep met groene tomaten
      toevoegen van handje rijst
      toevoegen van handje macaroni
      Toevoegen van een paar uien
      en wat aardappelen
      kruiden erbij een beetje
      oregano,thijm,basilicum,rosemarijn (heel klein beetje)
      Beetje verse soepgroenten
      En je hebt de heerlijkste maaltijdsoep
      Eet smakelijk Wij eten ieder weekend maaltijdsoep.
      als balansdagen voor ons gewicht. Je blijft er nog vitaal van ook.
      Groeten Ton

  8. Groene tomaten die laat nog aan de bossen hangen leg ik in de badkamer voor het raam. ( moet je wel willen.Het is daar vochtig en warm en bespuit ze af en toe met water.Ze worden bijna allemaal rood

  9. we hebben nog altijd groene tomaten, straks ga ik er zoals elk jaar, nog enkele potjes confituur van maken, zoals ik ook deed met de rode biet/rabarber, iemand al geprobeerd? meegepakt naar’t werk, en de allochtonen zijn er GEK op, rodebiet/rabarber confituur

    1. Hallo, ik las zojuist dat je van groene tomaten confituur maakt. Lijkt mij interessant. Mag ik van jou misschien het recept ? Hartelijk dank

      1. Heb deze week een receptje ontvangen van familie in frankrijk die altijd confituur maakt van groene tomaten. ik zet het hier onder. Als het frans niet zou lukken moet je maar laten weten dan zet ik het hier nog wel eens in het nederlands.

        couper les tomates en lamelles très minces en mettant une couche de tomates puis une couche de sucre cristallisé(il faut compter 750gr de sucre pour 1kg de tomates)

        laisser macérer24heures environ.
        ensuite verser le tout dans une bassine en y ajoutant le jus de 2 citrons et le zeste haché.
        laisser cuire à petit feu pendant 2h30.
        metter en pot et couvrer aussitôt.

        groetjes

        Piet

  10. mijn tomatenplanten (diverse rassen, 50 stuks) staan buiten.
    Vanaf julie pluk ik wekelijks de rijpe, maar ook de volgroeide groene tomaten. De rijpe verwerk ik, de groene tomaten leg ik (naast elkaar) op een warme plek (zon en licht hoeft niet). Die zijn binnen een week ook rijp.
    Door de volgroeide groene tomaten te plukken, hebben de andere meer kans om te groeien en te rijpen. De oogst is zo veel groter.

    Mijn buren hadden vorig jaar met Kerstmis nog rijpe tomaten uit eigen tuin. Hoe? Ze hadden de groene tomaten stuk voor stuk in papier verpakt en in de kelder laten rijpen. Het proberen waard!

  11. Tomatenplanten uittrekken en onderste boven ophangen op een warme plek of in de kas. De tomaten aan de plant rijpen op deze manier heel goed af.

    Worden de groene tomaten niet meer rijp omdat er te weinig licht en warmte is gooi ze niet weg en maak er jam van is heerlijk.
    Denk je dit mag toch niet dit is een nachtschade dan heb je gelijk. Maar als je dan ook weet dat als je groene tomaten kookt dat dan die giftigheid weg( is net als bij vlierbessen) dan geniet je zeker ook van de heerlijke jam.
    50% tomaten 50%suiker of als je marmalade gebruikt en vind dit te zoet neem dam minder suiker.
    Smullen maar.

  12. Het product in het artikel waarvan sprake is Revus, voor meer info verwijs ik jullie naar de deskundige uitleg in het tuincentrum of via de zoekfunctie in de rechterbovenhoek, helemaal bovenaan deze pagina, geef als zoekwoord Revus in.

  13. Snij de groene tomaten in dune plakjes ,die u een nacht laat trekken in het zelfde gewicht aan suiker. De volgend dag kookt je ze drie uur lang op een matig vuur .Vlak voor het einde doet u er een in schijfjes gesneden citroen bij.

  14. doe de tomaten die niet rijp zijn in een kist met stro
    zet dit gewoon in de schuur en kontroleer van tijd tot tijd gaat goed.

  15. Heb dit jaar een hogere opbrengst tomaten buiten dan in de serre. Er hangen er momenteel nog een aantal aan, echt niet veel want heb ze allemaal gezond en wel geplukt. Ga de laatste deze week plukken en … in bakjes in duister hok (+/_ 15°) … en een krant er bovenop … dus DONKER rijpen. Ik rijp nooit op een heldere plaats! Hebben meestal eigen tomaten van begin juli tot eind oktober en goeie!

    1. Dag Martin,

      Ik gebruik dezelfde methode dan jij en ben daar heel tevreden over. Ik zie niet in waarom ik het anders zou doen. Mijn tomaten worden ook “buiten” rood maar ik bescherm ze wel met een afdak (de zij kanten zijn open – de regen kan er niet aan)
      Groetjes

      1. Dag,
        Ik laat ze ook buiten degelijk kleuren (knip geen bladeren!) afhankelijk van de weersvoorspellingen. Echt groen pluk ik alleen de laatste. Het zijn niet dé smakelijkste van de oogst maar toch nog zeer degelijk.

  16. Beste,
    Ik lees in het artikel dat u vanaf september geen water meer geeft aan tomaten planten. Dan gaat de plant toch zijn bladeren laten hangen en kunnen de tomaten niet meer groeien?
    Bij voorbaat dank voor uitleg,

    Luk

    1. Beste Luk
      dit is inderdaad zo als de tomaten in pot staan. Dan kan je natuurlijk niet volledig stoppen met water geven. Je mag het niet zo ver laten komen dat ze verwelken. Maar wel beperken waardoor de plant meer rijpingsstoffen aanmaakt.

  17. Ik heb het nog niet geprobeerd tomaten in krantenpapier wikkelen, maar vroeger deed men dat. Tip van mijn moeder die is inmiddels 92 jaar.

  18. Allemaal heel interessant. Maar ik heb een vraag. In de inleiding bij dit artikel schrijft u dat u halfweg juli een nieuw middel gebruikt hebt om de ziekte van de tomaten te voorkomen, een middel veilig voor het milieu, de omgeving en de gebruiker. Ik zou graag vernemen welk middel dat is. Ik kweek ook (veel) buitentomaten; het gaat relatief goed, maar ik zou toch graag tegen volgend jaar goed en veilig gewapend zijn.
    Dank bij voorbaat.
    Jeanne

  19. Bij mijn tomaten in de kas heb ik nu voor het tweede jaar dat de middelste tros bloempjes verdrogen. De onderste tros en de bovenste trossen brengen wel vruchten voort. Ik heb verschillende soorten staan (Noire de Crimee, Coeur de Boeuf, Moneymaker, …) en ze hebben het bijna allemaal. Alleen de kleine cherrytomaatjes (Miel d Mexique en Zuckertraube) bloeien en groeien uitbundig. Ik heb bij elke plant een plastic 5 liter fles ingegraven en geef elke week hierin water.De buitentomaten (Roma, Pyros, Marmande en Hellfrucht) hebben wel bloemen en trossen over de hele lengte van de stengel.

    1. Tomaten iedere dag water geven 5 literflessen moet men toch ook iedere dag vullen , als u tomaten kweekt in grote bloempotten (dat kan ook) kan je met 1.5 liter of 2 literflessen werken !! ook iedere dag vullen en om de 3 weken bemesten .

      1. Ik kweek al jaar en dag tomaten en ik geef die ook niet iedere dag water. Als het echt hoog zomer is geef ik 2x per week water en anders 1 x , en bij matig weer zelf maar 1 keer per 2 weken. Ik kijk naar de bodem om te beslissen om water te geven. Ik geef water in bidons van 5 liter waar er onderaan een klein gaatje in geboord is. Die bidons zijn niet ingegraven. Rondom rond de steel van de plant maak ik een klein geultje en de aarde hoop ik op tegen de steel, en via het kleine gaatje in de bidon loop het water langzaam in dit geultje en heeft het voldoende tijd om in de bodem te trekken.

        groeten

        Piet

  20. Ik heb horen zeggen dat je groene tomaten (losse) het liefst in een donkere plaats (bv. in een kast) bewaart om ze te doen rijpen. Klopt dat?? Zullen ze niet sneller rijpen in de zon (op de vensterbank bv.
    Groetjes iedereen

  21. Mooie informatieve website. Vind het alleen erg jammer dat er reclame wordt gemaakt voor Roundup!

    1. Wilma.

      Ik lees deze reacties omdat ik wil weten wat ik met mijn groene tomaten moet. Jij schrijft: “jammer dat er reclame gemaakt wordt voor Round Up”. Nu heb ik dat niet gelezen en ik kan mij ook niet voorstellen dat iemand dit middel gebruikt ter bestrijding van phytophthora in tomaten (of van welke plantenziekte dan ook). De werkzame stof (glyfosaat) doodt of beschadigt de planten. Het is een onkruidbestrijdingsmiddel.

      Hetty

  22. Beste lezers
    natuurlijk heb ik bewust de naam van het product achterwege gelaten. Maar ergens anders bij de artikels van deze zomer is er al sprake van. Maar, ik kom ook hier nog terug op dit product, maar dan pas in de loop van de komende week. Kwestie van correcte en onderbouwde info te kunnen geven, nu even focussen op de groene tomaten. Want nu nog behandelen tegen aardappelziekte lijkt mij zinloos. Eventjes geduld….

  23. In het artikel “wat met groene tomaten” heb je het over het volgende…”En ook met één behandeling halfweg juli, met een nieuw middel, veilig voor het milieu, de omgeving en zijn toepasser. Zonder dit middel had ik nu geen tomaten meer, dat hoef ik velen onder jullie niet te vertellen.”
    Over welk middel heb je het?
    gille

  24. Zelf heb ik geen al te denderende ervaring met het narijpen van groen geoogste tomaat. Met veel zorg en geluk worden ze rood – maar de smaak is niet meet te vergelijken met de zongerijpte vruchten van de zomer.
    Persoonlijk vind ik de meeste – ook zelfgekweekte – tomaten vanaf nu overigens rauw niet meer zo lekker; nog goed voor soep & andere warme bereidingen dus.
    Recepten voor groene tomatenchutney of –confituur zijn er ook, maar daar ben ik niet echt wild van.
    Gelukkig zijn er zoveel andere groentjes op dit moment.
    Ik vernam onlangs ook dat gedroogde brandnetels zouden helpen bij dit proces: dus een laagje droge netels leggen in een bakje en daar de tomaten bovenop. Proberen maar…

  25. Voor de liefhebbers.
    Nog een kleine aanvulling op de bereiding groene tomatenomelet.:
    -Een goede scheut light room bij de eieren.
    -Een beetje balsamicostroop bij de sjalotjes.
    -Een half rood pikant pepertje(zaadjes verwijderen)in kleine
    stukjes gesneden of enkele druppels tabasco bij de eieren.
    -Eén druppeltje angostura bij de eieren.
    Dit alles maakt het nog een beetje lekkerder.(pittiger)
    Smakelijk.
    Fonz.

  26. Beste mensen,

    Probeer het volgende eens met groene tomaten.
    Snij ze in dikke plakken van ong 1.5 cm.
    Doe boter in de pan en bruin enkele sjalotjes en enkele teentjes knoflook. Doe dit dan in een schaaltje
    Bak dan ( wat vetstof of olie bijvoegen) de schijven groene tomaat tot ze bruin zien( bestrooi met peper en selderijzout), draai om en bak aan de andere zijde( ook kruiden). Klop ondertussen 2 eitjes smeuïg met een beetje peper en zout.Snij een half blikje TV-worstjes of merguesworstjes in schijfjes en voeg bij de geklopte eieren .Doe de gebruinde sjalotjes en look bij de gebakken groene tomaten.
    Voeg de geklopte eieren en worstjes erbij en laat op een zacht vuur bakken als een omelet. Wanneer gaar, plooi dicht en serveer. Smakelijk.
    Ik verzeker jullie dat jullie volgend jaar meer groene tomaten gaan kweken. De smaak is veel intenser.
    Wanner gebakken : niet giftig.
    In sommige Amerikaanse baancafés worden uitsluitend gebakken groene tomaten ( fried green tomatoes) geserveerd.

  27. Beste Jean Pierre (van 7 oktober),
    Misschien heb je het recept al, maar ik ,maak er confituur van op dezelfde manier als andere jam: volgens de aanwijzing op het pakje geleisuiker (ik gebruik “speciaal”, dus minder suiker in verhouding tot vruchtvlees). Het is erg lekker. Maar er zijn sommige mensen die waarschuwen dat je er niet teveel van moet eten ivm de gifstoffen die in groene tomaten zitten. Anderen zeggen dat deze gifstoffen verdwijnen door het koken…
    Succes! Groetjes, Mars

  28. Jal,

    Ik had hetzelfde.

    Ander bonenzaad gekocht en probleem opgelost.
    Kan ook zijn dat ze te nat gestaan hebben, dan rotten ze gewoon weg en vind je niets meer terug.
    Fonz

  29. Beste,

    ik heb tomatenplanten gezaaid (eerste keer dat ik dat doe, dus onervaren) en heb nu paar mooie planten staan met tomaten. Die tomaten zitten er al weken in, zijn nu volgens mij uitgegroeid, maar blijven bikkelhard en groen. Hoe lang duurt het ongeveer voordat de tomaten echt rood en dus eetbaar gaan worden? Ik hoop dat u mij hier wat meer over kunt vertellen, zo ook om het volgend seizoen beter voorbereid in te gaan, waardoor ik de oogst beter hoop te verdelen en ook hoop te vergroten.

    groet

    Maaike

    1. Beste Maaike
      in het meest ideale geval gaat er tussen bloem en rijpe vrucht zes weken zitten, dwz bij goed weer en in de kas.
      Vroeg en laat op het seizoen en ook buiten wordt dit al snel acht-negen weken. Als u zich herinnert wanneer de eerste bloemetjes er waren, en tel daar zes (kas) of (acht-negen) weken bij, dan zou dat ongeveer het moment van oogst moeten zijn. Cherrytomaatjes zijn sneller rijp dan grote tomaten. En er zijn ook vroege rassen en late rassen bij tomaten, dus dat kan ook twee weken schelen.
      Even geduld dus, maar rijpen zullen ze wel.

      groetjes
      Luc
      http://groenten-boek.plantaardig.com

  30. beste vrienden

    graag had ik het recept geweten om groene tomatenkonfituur te maken wie weet dat en wie stuurd me dat recept door, groetjes

  31. Hallo,
    Het is nu september en onze tomaten in de onverwarmde serre zijn nog steeds groen. Kan iemand mij raad geven.
    Dank je wel

    1. Best Anita
      tijdens de maand september en tot half oktober is het best de tomaten nog aan de plant in de kas te laten rijpen.
      Er komen hopelijk nog wel mooie zonnige dagen.
      In ieder geval wordt er vanaf nu geen water meer gegeven.
      En wordt er ook blad verwijderd. Niet allemaal, maar wel heel wat zodanig dat de vruchten meer rechtstreeks zonlicht krijgen. Dit mag vanaf september omdat de zonnestraling veel minder sterk is.
      Natuurlijk moeten ook alle dieven verwijderd worden en de planten moeten “getopt” zijn, ze mogen niet meer verder groeien.
      De kas slechts met een kiertje (voor het vocht) luchten. Om een hogere temperatuur te bekomen overdag.
      groetjes
      Luc
      http://groenten-boek.plantaardig.com

    2. Mijn schoonmoeder maakte van de laatste groene tomaten altijd lekkere tomaten confituur.
      je snijdt de tomaten in kleine stukjes , brengt ze aan de kook met het sap van 1 citroen per kg tomaat.
      klein beetje water om aanbranding te voorkomen, 10 min minuutjes laten koken tot bijna zacht, de gepaste hoeveel geleisuiker aan toevoegen en kooktijd recpecteren. Heel lekker, fris zoet.
      Tip: van groene timaten kan je ook chutney maken.

  32. In de serre heb ik tomatenplanten van het type PYROS. De planten groeien goed, zien er egzond uit en dragen mooi gevormde tomaten. Probleem: veel tomaten, groen of halfrijp vallen gewoon af zonder enige zichtbare reden.
    In dezelfde serre staan nog 2 andere soorten tomaten die dit verschijnsel niet vertonen.
    Wat is de reden,

    1. In mijn serre vertonen mijn tomaten (meerdere soorten) harde gele bodems aan het steeltje wanneer ze rijp zijn.
      Wat is de reden?

    2. Beste Jo,
      hierbij een antwoord onder voorbehoud. Ik hoop dat u enkele foto’s wilt opsturen naar lezersbijdrage@plantaardig.com om zekerheid en duidelijkheid te verschaffen. Dan kan ik ook dieper op de symptomen ingaan.
      1. “gele bodems” rond de steeltjes : ik veronderstel dat aan de hand van deze omschrijving het gaat om het verschijnsel zoals omschreven en gefotografeerd in dit artikel (klik hier) ?
      Indien niet het geval, stuur een foto en eventueel bijkomende info
      2. Afvallen van groene vruchten heeft twee oorzaken, maar is eerder zeldzaam bij de moestuinbezitter denk ik.
      a) Moeilijke opneembaarheid van boor, een spoorelement voor de plant. Tomaten zijn vrij boorbehoeftig, maar meestal is dit met een goede organische bemesting al voldaan. Anderzijds veroorzaakt een te hoge pH ook boorgebrek. Verder is een overdreven kaliumbemesting ook oorzaak van boorgebrek.
      b) Wisselende klimaatsomstandigheden van zeer warm naa vrij koel, waarbij de worteldruk na een omschakeling van warm naar koud zeer groot kan worden. De hoge worteldruk doet het steeltje bros worden.
      c) Afvallen van vruchten is bij beroepstelers ook te wijten aan bovenstaande oorzaken, maar wordt er eerder bekeken als een rasafhankelijk fenomeen, met name bij enkele rassen van vleestomaten. Blijkbaar is het bij u enkel ook Pyros die dit fenomeen kent, alhoewel ik nog nooit gehoord heb dat Pyros gevoelig zou zijn voor het afvallen van de vruchten.
      U merkt het, er zijn een aantal mogelijkheden, waartussen u misschien iets herkent. Stuur foto’s naar lezersbijdrage@plantaardig.com om verder te gaan met de diagnose.

  33. CHUTNEY IS ENGELS EN LEKKER BIJ VLEES KIP EN RIJST.WORDT MET AZIJN INGEDIKT KRUIDEN ENZ.JE HEBT VEEL VERSCHILLENDE. ZIJN OP INTERNET TE VINDEN . RECEPTEN.NL EN NOG MEER VAN DIE SITS. GROETJES FIEN

  34. Laatst gelezen : groene tomaten, die eventueel afgevallen zijn , in een broodzak steken met een banaan en licht afsluiten , de afscheiding van de banaan zou de rijping van de tomaten versneld bevorderen.

    1. Hallo Francois
      de vrucht zal daardoor inderdaad sneller rijpen, op voorwaarde dat ze volgroeid is. Het ethyleen uit de banaan blijft opgesloten in de papieren zak.

  35. Ik heb een kas rijpe appelen in mijn koude kast geplaatst waarin nog tomaten staan, zou dit ook bevordelijk zijn voor het rijpen?

    1. Hallo Mans,
      alle kleine beetjes helpen, maar de ruimte is wat te groot vrees ik om veel effect te hebben. Temeer daar de ruimte niet luchtdicht is. Maar het principe is wel goed natuurlijk!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.