Tuinbonen worden traditioneel in het vroege voorjaar in open lucht geteeld.
Zaaien
Voor de vroegste teelten wordt voorgezaaid onder koud glas. Tuinboon kiemt vanaf 5 graden en kan lichte vorst verdragen. Vanaf eind januari kan u voorzaaien in potjes, op een zaaibed in de koude bak, of in een verplaatsbare kist of bloembak met minimum 10 cm grond in. Druk de bonen een of twee centimeter in de grond en breng er drie centimeter grond op. Er mag inderdaad diep gezaaid worden, ook bij ter plaatse zaaien.
Afharden
Voorgezaaide tuinboon moet op een koele (10-12°C)en lichtrijke plaats geteeld worden om korte, gedrongen planten te bekomen. Vooraleer uit te planten moet er afgehard worden. Dit betekent enkele dagen bij goede weersomstandigheden overdag buiten zetten (of de koude bak openen). En wanneer de weersomstandigheden het toelaten ook eens ‘s nachts buiten laten staan. Na een tiental dagen kunnen de planten dan op het plantbed worden uitgezet.
Uitplanten
Als de plantjes zo’n 10 centimeter hoog zijn wordt er in maart (van zodra de grond bewerkbaar is) uitgeplant. Naast het klassieke éénrijensysteem (70 x10) kunt u ook uitplanten op dubbele rijen met een tussenafstand van 20 en een zaaiafstand van 20. Tussen de dubbele rijen zit 60-70.
Bekijk hier het teeltschema van tuinboon
Grondsoort
Tuinboon doet het goed op veel verschillende grondsoorten. Ook armere gronden zijn geschikt. Zware, maar goed gedraineerde, gronden geven de grootste oogst, lichte gronden zijn meer geschikt voor de vroege teelten. (Dit is voor veel teelten zo)
Meer bemesting
Tuinboon mag, in tegenstelling tot andere peulgewassen, toch wat bemest worden. Geef tien liter compost per m² of strooi 40 g/m² samengestelde meststof (samenstelling ongeveer 12+12+18). De ideale pH voor tuinbonen is hoog en schommelt tussen 7-7,5, deze waarden zijn dan ook niet altijd haalbaar. Tijdig bekalken is voor tuinboon wel aan te raden.
Het lijkt of de bladeren van mijn tuinbonen/capucijners gerafeld zijn. Overal zijn kleine hapjes uitgenomen. Wie weet wat dit is. Ziekte of ????
Ja dat schijnt de bladrandkever te zijn, kijk maar eens op Google bij bladrandkever :)
Een elektrische deken in de kas onder de zaaibakjes, doet ook wonderen.
Om luis te voorkomen kunt u ook de kop uit de plant halen.wij deden dit vroeger altijd op de tuinderij..ongeveer op zo,n 60 cm..Ook de vruchtzetting verloopt dan wat sneller.Voor de volkstuin minder belangrijk,maar in de race vroeger om eerder op de veiling te komen wel, om de massa voor te zijn.
Tip ik ben er achter gekomen dat de buiten lichtslangen van kerst ideaal zijn om als grondverwarming in een voortrekkastje te gebruiken.dit werkt uitstekend hoe of wat kunt u in deze tip zien op MP..ik weet niet hoe ik foto,s of een artikel op deze site kan plaatsen anders maakte ik er een beschrijving over.zie foto en beshrijving op Mp,,hier de link:
http://verkopen.marktplaats.nl/useradmin/my.php?fromAuth=1
Vorig jaar tuinbonen gezet,eerst een nacht in olie laten weken,en toen gezet.ik heb er dille bij gezet en geen luis in de tuinboon gehad.
gr ely
ik begon ooit, volgens boekjes, met de zaden per stuk op 40 x 60. Later werd dat twee per plantgat. Op aanraden van Marokkaanse medetuinders doe ik nu drie per gat. Planten lijken elkaar te steunen. Gaat prima.
Gelijk heb je. De planten groeien echt niet zo breed uit en vallen gemakkelijk om door de wind (ongeacht de plnatafstand). Ik heb dit jaar 30 cm tussen de rijen en 15 cm tussen de planten gelaten en zelfs dat vind ik nog te ruim. iemand enig idee waarom er wordt aanbevolen om tuinbonen zo ruim te planten ?
Dit jaar heb ik dan maar als experiment mijn tuinbonen dicht opeengezaaid : 10 centimeter tussen de panten en een dikke 20 centimeter tussen de rijen. Het resultaat was fantastisch. Mijn perceel tuinbonen is als een blok omhoog gegroeid. Dovendien zijn er veel minder planten omgevallen/gewaaid hoewel de planten meer dan een meter hoog waren (ik top ze niet want ik heb geen last van bladluizen). En de oogst was was fenomenaal, ik denk dat we meer dan 1 kg per vierkante meter hebben kunnen oogsten.
Is het waar dat je bij voorgetrokken tuinbonen de penwortel moet verwijderen
Met vriendelijke groet
S van Brandwijk
Dag Sander,
bedoel je voorgekiemde zaden of opgekweekte plantje? Hoe dan ook, dit heeft geen enkele zin, penwortels van om het even welke plant worden best zo weinig mogelijk verstoord.
met vriendelijke groeten
Luc
http://groenten-boek.plantaardig.com
Dan is voorzaaien in potjes ook niet zo’n goed idee, want die penwortel groeit binnen enkele dagen door een gat in de bodem…
Heb ik zojuist afgelopen week ervaren.
Dag Bart,
kan op zich geen kwaad.
Plaats de potten in ieder geval op een ondoordringbare laag (plastiek, beton) zodat de wortels niet verder doorgroeien.
groetjes
Luc
http://groenten-boek.plantaardig.com