Herman, die u vast kent van de serie tomaten telen met Herman, heeft dit jaar verschillende nuttige proeven gedaan met tomaten telen in potten en het enten van tomaten.
En de oogst was echt verbluffend, zo mocht ik met mijn eigen ogen aanschouwen deze zomer. Dit bij de geënte tomaten, maar zeker en vast ook bij de teelt in potten.
Over de teelt in potten van tomaten in de kas bestonden nog niet veel praktische gegevens hoe je daarbij te werk moet gaan. Straks dus wel als Herman zijn methodes en waarnemingen publiceert!
Waarom deze experimenten?
Dit is om de aantasting door kurkwortel tegen te gaan.
Zijn uw tomatenplanten aangetast door kurkwortel?
Dat kunt u bovengronds niet echt waarnemen. Enkel een verminderde groeikracht en tijdelijke verwelking op zonnige dagen zou daarop kunnen wijzen. Maar straks, als u de tomaten ruimt, is het moment aangebroken om een controle te doen. De kans is groot dat ook u baat hebt bij de teelt van tomaten in potten.
Herman heeft ondertussen al enkele potplanten en planten uit de grond geruimd. Hij stuurde mij onderstaande foto, met de vraag om, in afwachting van zijn artikels, deze te publiceren. Hij wil op die manier de liefhebber bewust maken van een onzichtbaar, ondergronds probleem.
Klik op de foto voor een vergroting.
Wat een verschil!
Blanke wortels in de potten, bruine tot zwarte wortels uit de vollegrond in de kas. En dat slechts na drie jaar tomaten telen in de kasgrond! Lang hoeft het dus niet te duren vooraleer de kurkwortel zich vestigt.
Pottenteelt, volgens de methode van Herman, is dus duidelijk een voltreffer.
Update 1 oktober
Ook de geënte planten hebben een veel beter wortelstelsel blijkt uit de proeven van Herman, nu hij de kastomaten ook geruimd heeft.
Herman schrijft :
“En nu komt eens temeer aan het licht dat wortelstelsels van geente planten geen enkele vorm van kurkwortel vertonen (zowel in de kas als buiten).
Op onderstaande foto met 3 wortelstelsels maak ik de vergelijking van twee geënte(één kas en één buitenteelt) tomaten en een niet-geente buitentomaat(Hobby F1 in dit geval).”
Klik op de foto voor een vergroting
Hopelijk begrijpen een hoop hobbytuinders het belang van kurkwortel.
Wilt u, net zoals Herman, tomaten met gezonde wortels tot op het einde van de teelt? Blijf dan deze website volgen en schrijf u in op de gratis nieuwsbrief.
Lees alvast ook het informatieve artikel Kurkwortel is overal om meer te vernemen over deze hardnekkige schimmel.
Met dank aan Herman De Moor voor zijn gedetailleerde proeven en waarnemingen.
Update oktober 2010, na waarnemingen door Herman bij planten die al een tijdje afgeknipt waren, maar waarvan de wortels nog niet gerooid waren. “Controle op het al of niet aanwezig zijn van kurkwortel gebeurt, plant per plant, en dit onmiddellijk na het plukken van de laatste vruchten van die plant. Zo ben je zeker dat het wortelstelsel nog actief is op het ogenblik van de controle. Controleren als de allerlaatste plant afgeoogst is zorgt ervoor dat het wortelstelsel al aan het afsterven is, zodat je verkeerdelijk de indruk hebt dat er een hevige kurkwortelaantasting is.”
hallo tuinliefhebbers
in mijn serre deed ik een eigenaardige ontdekking
op een dag stond er een reuze groep paddestoelen
kan iemand me zeggen wat deze zijn, het is
ongeveer 40cm doormeter
@ Herman.
Dag Herman ik had enkele vraagjes voor u.
Mijn tomatenoogst zit er bijna op.
Ik had n l last van valse meeldauw.
Wat moet er nu gebeuren?
Moet de serre ontsmet worden ?en zo ja waarmee kan dat het best gebeuren?.
Ook vraag ik aan eenieder die mij raad kan geven, die raad is hartelijk welkom.
De oorzaak van de valse meeldauw is mij bekend.
Graag enkele reacties .
Dank bij voorbaat .
met vriendelijke groeten.
fil.
thanks aan een ieder.
ondertussen heb ik een antwoord gekregen op mijn vraag. ontsmetten is niet nodig enkel proberen om volgend jaar het euvel te voorkomen.proberen de luchtvochtigheid binnen de perken te houden.
Bedankt Nico.
m v g
fil.
Hallo Herman,
Ja reeds januari 2012 en nog maar 1 maal gevroren…
Dus serregrond gewisseld vanuit groententuin,zal ook later ook nog een bodemverbeteraar “Or Brun”toevoegen”;
Misschien ook eens het telen in potten toepassen bij de helft van de planten(mijn ser is niet zo hoog)
Vraag: uit welk materiaal moeten deze vervaardigd zijn, in steen,of mag het ook in kunststof zijn,hoeven ze vanonder open of gesloten te zijn en hoe hoog?
Zie weer uit naar je antwoord…
Dag Danny,
Potten in pvc van 15 liter,ingegraven in de kasgrond,zodat ze een vijftal cm boven de grond uitsteken,zijn ruim voldoende.
Dergelijke potten hebben al vlug een hoogte van 30 cm.Ze hebben allicht reeds kleine gaatjes in de onderste potrand om overdreven water te evacueren en als dit niet het geval moest zijn kan je enkele kleine gaatjes(diameter 10 mm) boren in de potbodem.
Details omtrent grondmengsel,basisbemesting van het grondmengsel en latere bijbemesting + verloop van de teelt kan je terugvinden in mijn twee artikels(volgende link is artikel 1) http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/de-teelt-van-kastomaten-in-potten/
Dit jaar zal de volledige kas bij mij uitsluitend pottenteelt zijn.Een zelfgebouwd automatisch bedruppelingssysteem,voorlopig nog in volle testfaze,zorgt voor watergift in functie van het weer en de grootte van de planten.
Met het voorgestelde grondmengsel kan ik alvast stellen dat elke plant méér water nodig heeft dan dezelfde plant in de vollegrond van de kas.
Veel succes met jouw eerste test en houd ons maar goed op de hoogte van de resultaten.
Met vriendelijke groeten,
Herman De Moor
Beste Herman,
Bedankt voor het uitgebreide antwoord,ben hiermee al flink geholpen.
De meeste jaren had ik altijd dikke stengels,vermits ik nog nooit van
kurkwortelsschimmel gehoord had,heb de kontrole van de wortels nog nooit
uitgevoerd,dit jaar hebben de 4 geënte(dubbele) planten hebben héél goed
opgebracht,spijtig van de smaak,zij bleven hard tot dagen na de trek,vijf
van de overige 10 zelfgezaaide planten zijn vroegtijdig verwelkt.Het was
wel trekken om deze wortels te verwijderen.
Ik heb staaltjes teelaarde bij Aveve binnengebracht ter ontleding, ben
benieuwd naar het resultaat!
Vraag:Kunnen Hobby F1 en Tamaris F1(Vl zaadhuis)
Pyros F1 en Cristal F1(nu Paola),ook geënt gekocht worden?
Ik ga deze herfst ook het serreglas eens goed reinigen en ontmossen,zowel
van de buitenkant alsook binnenkant,welk middel is biologisch afbreekbaar?
Met vriendelijke groet
Danny C
Beste Danny,
Een staaltje laten testen is oltijd ok.Vergeet echter niet dat deze test niet aantoont dat er resten van kurkwortelschimmel in de grond zijn maar hoogstens de NPK,Ca,, aantonen in het staal.
Het volgend artikel van Luc http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/tomatenplanten-kopen-die-gent-zijn/ geeft een aanduiding van wat te koop is van geente planten.
Je hebt dus geen ruime keuze in de entsoorten van dergelijke planten tenzij je zelf begint met het
enten.Ook dit is niet altijd succesvol en een delikaat werkje.
Voor het reinigen van het serreglas heb ik eens nagevraagd en ook gezocht.Alles hangt ervan af hoe erg de mosaantasting is.Als er werkelijk mos
aanwezig is,moet je dit zeker eerst zoveel mogelijk afkrabben en een antimos behandeling uitvoeren volgens de procedures van de leverancier.
De firma “Rubson” heeft een product “Anti-mos” op de markt maar ik weet niet of het biologisch afbreekbaar is.Best eens navragen bij Rubson…
Indien het dak slechts bevuild is en groenaanslag
vertoont,volstaat het allicht van het reinigen uit te voeren door degelijk schrobben met een spons of borstel en degelijk na te spoelen.Dat is wat ikzelf elk jaar voor de winter tracht te doen op mijn kas.
Leveranciers van glazen serres en/of tuincentra kunnen je misschien ook inlichten omtrent verschillende mogelijkheden van reiniging.
Ik hoop je hiermee toch nog een beetje op weg geholpen te hebben.Hou je mij op de hoogte?
Met vriendelijke groeten,
Herman De Moor
Beste Danny,
Het vervangen van de serregrond zou het probleem van kurkwortel met de typische gevolgen zoals groeistop,neusrot eigenlijk grotendeels moeten oplossen.Omdat niemand eigenlijk met zekerheid kan voorspellen hoe diep de kurkwortelschimmel de grond indringt en hoe hij zich(bvb door uitspoelen).
verspreidt,blijft het een beetje gissen.
Logischerwijze zou je,door verwisseling van de grond,er toch moeten in slagen om tot meer productieve trossen/plant te komen.Een eventuele groeivermindering zou er,indien er toch nog schimmelresten moesten ronddwalen in de grond,zou dan ook maar voorkomen op het einde seizoen en
de onderliggende trossen niet meer beletten van tot volwassenheid door te groeien.
Ik was benieuwd of,bij het rooien van de planten,onmiddelijk na het oogsten van de laatste rijpe vrucht,het wortelstelsel er nog goed uitzag en of je ook last had van neusrot en verminderde bloem-en vruchtvorming op sommige trossen van de planten.
Je zal na 30 jaar ook wel weten dat voldoende licht in combinatie met redelijke temperaturen je ideale planten kan opleveren die niet gefileerd(dun opgeschoten) zullen zijn.De stengeldikte is dan ook een aanduiding van wat de plant zal aankunnen in termen van aantal trossen.Het te sterk verdunnen van de stengel bovenaan de plant is geen goed teken en kan op een zwak wortelstelsel en/of verminderde doorstroming van voedingsstoffen wijzen…
Omdat je aanmerkte dat ook een geente plant problemen vertoonde,denk ik eigenlijk dat er andere elementen meespelen in jouw probleem.
Ik stel mij vragen omtrent
-een evenwichtige basis-en bijbemesting met respect voor de verhoudingen tussen de verschillende componenten(NPK +Ca +Mg)
-aangepaste bewatering in functie van het weer
-een goede afscherming van dak en/of wanden van de serre om de extreem hoge piektemperaturen in de serre tegen te gaan
-voldoende verluchting zonder creatie van tocht
-het vochtig houden van de bodemgrond tussen de planten igv hoge temperaturen om de vochtigheidsgraad in de serre hoog genoeg te houden zodat het gebladerte niet teveel verdampt.
-het aantal bloemen en vruchten met zorg en op tijd beperken in functie van de varieteit.Idem voor dieven in de oksels.
Een geente plant,zou,als bovenstaande factoren in orde zijn,een goed resultaat moeten geven en ook nog een perfect wit wortelstelsel(zelfs bij besmette grond) bij het rooien moeten leveren.
Ik heb in 2011 nogal wat klachten gehoord van andere hobbytuinders ivm neusrot,zwakke bloem-en vruchtvorming.Volgens mij vaak te wijten aan enkele
temperatuurpiekdagen en het reageren daarop.
Ikzelf heb in 2011 uitsluitend getest met potplantenkweek waarbij de watergift gebeurde door
een zelf ontworpen bedruppelingssysteem in functie van het weer en de grootte van planten.Terzelfdertijd werd ook de serregrond tussen de potten,tesamen met de planten,bedruppelt om de vochtigheid rondom het gebladerte op peil te houden.
Resultaat:zéér goede opbrengst van alle varieteiten en geen last van neusrot.
Van Fandango(Gonthier) weet ik dat er nog “anciens” zijn die nog steeds geloven in de kwaliteiten.Zelf heb ik geen ondervinding daaromtrent.
Vandaag zijn er zeker goede vervangers op de markt
die reeds in tal van artikels aan bod kwamen en waar ikzelf reeds enkele ondervinding mee heb.
Enkele namen: Hobby F1 en Tamaris F1(Vl zaadhuis)
Pyros F1 en Cristal F1(nu Paola,getest door Luc Dedeene in 2011 met goed resultaat) bij Aveve
Sorry,dat mijn antwoord op jouw vraag nogal algemeen overkomt.Er ontbreken mij nog een paar belangrijke info zoals neusrot(?),wortelstelsel(?),vruchtvorming(?),,, zodat een aantal mogelijke oorzaken kunnen uitgesloten kunnen worden.
Bekijk eens goed alle aangehaalde elementen uit mijn antwoord en aarzel niet met meer details terug te komen in een nieuwe reactie.
Met hartelijke groeten,
Herman De Moor
Herman
Ik beschik al bijna 30 jaar een kleine serre,waar ik ieder jaar tomaten in teel, is.
Om de twee seizoenen bank ik(banken= een volle steek diep verwijderen + wissel de grond van de groententuin .Toch herken ik vescheidene kwalen,slaphangende planten op een zonnige dag,stopgroei op 3 trossen,ook reeds geënte geplant (uit het Mechelse)maar een ramp qua smaak,Fandango (hybride)Gonthier is altijd mijn favoriet geweest,welk is de oplossing???
ik heb een vraag mijn tros tomaten worden niet rood terwijl mijn minitomaten (cocktail tomaten) wel rood worden wat doe ik verkeert ze staan niet bij elkaar in de buurt wel genoeg zon en water in een kas en noem maar op ze zijn groot en al maar ze worden gewoon niet rood kan het aan deze zomer liggen??? ps ik gebruik ook speciale tomaten mest of zoiets
koning95@hotmail.com
@ Patrick
Wanneer zijn deze tomaten geplant? Wanneer bloeiden de eerste bloemen? Welk ras is het? Herkomst van het zaad eventueel?
Op die vragen antwoorden geeft een beter beeld of het hier al dan niet om een abonrmaal verschijnsel gaat. Het is meestal zo dat kleinvruchtige soorten sneller rijpen.
De periode tussen bloei en eerste rijpe tomaten is bij grotere tomaten al gauw 8 weken. Om de rijping te bevorderen kan je blad plukken en de serre minder luchten en de watergift mag vanaf nu sterk beperkt worden. Graag een antwoordje.
Beste lezers,
Bij het rooien en nazicht van de wortelstelsels van niet-geente tomaten-potplanten,met grote gaten in de potbodems,ingegraven in de kasgrond,is in een paar gevallen onlangs gebleken dat,de fameuze kurkwortelschimmel,dit jaar(2009) TOCH nog het wortelstelsel aangetast had.Normaal dienen de wortels bij pottenteelt mooi wit of lichtbeige te zijn en zeker geen bruine plekken met eventuele barsten te vertonen.
Het vermoeden is dat dit gebeurt is sinds de wijziging van het grondmengsel in combinatie met de manier van watergift beneden in de potten.In 2008 was dit in elk geval niet zo en waren de wortelstelsels volledig ok.
De kurkwortelschimmel zou bovendien,bij een andere hobbyteler,via onvoldoende ontsmette herbruikte potten van het vorige seizoen,in beperkte mate toch nog aanleiding gegeven hebben tot aantasting van het wortelstelsel.
Mag ik,aan iedereen die zich in dit probleem herkent,vragen van hierop te reageren en de kweekomstandigheden van zijn pottenkweek goed te beschrijven?
Uw reacties hieromtrent zijn belangrijk om geen voorbarige of onjuiste conclusies te trekken voor 2010
Bij voorbaat dank voor uw reacties.
Met vriendelijke groeten,
Herman…
Heb net zoals vorig jaar met succes mijn tomaten (Marmande en Hobby F1)gekweekt in potten ingegraven in de serre. Geen enkele ziekte gehad noch aan wortels, bladeren of vruchten. Alleen wat last van openbarstende vruchten bij marmande. Ook de buitentomaten (Hobby F1)in volle grond hebben het bijzonder goed gedaan. M.a.w. een heerlijke tomatenzomer !
Beste vrienden hobbytuinders,
Nu het tomatenseizoen op zijn einde loopt wou ik nog eens benadrukken hoe belangrijk het is,bij het rooien van de tomatenplanten,de wortelstelsels degelijk uit te graven en vervolgens goed af te spoelen.
Alleen zo kan je met zekerheid bepalen of de grond aangetast is door de kurkwortelschimmel.
De wortelstelsels moeten,na afspoelen,mooi wit of lichtbeige zijn(bekijk de foto’s uit dit artikel).
Bruine tot donkerbruine wortels,soms met grote barsten,duiden op de aanwezigheid van de schimmel.
Als gedurende de voorbije kweek,je last had van neusrot(soort-afhankelijk) of planten die na een drietal trossen stopten met groeien of er s’avonds,na
een warme dag,slapjes bij stonden,is dit reeds een teken dat de schimmel mogelijks reeds in de grond zit…
Jullie reacties zijn,zoals steeds,meer dan welkom!!
Met vriendelijke groe(n)tjes,
Herman…
Ik kweek tomaten in een kas op cocospeat,
Hebn sinds kort problemen met de planten,ze verwelken in 1 a 2 dagen.Ik denk dat het aucubamozaiek virus hier verantwoordelijk voor is.Hoe is dit te bestrijden?
bijvoorbaat dank
Paul
Beste Luc,
deze week kwam ik bij m’n zwager en die liet mij tomaten zien die geel bleven.
Allemaal zelf gekweekt zaad van rode trostomaten (zie foto)de rode zijn de orgenele tomaten, er zijn ong. 8 planten van de 40 die geel blijven.
De zaden zijn van eigen planten,en voor het derde jaar op rij opbrengst is prima.
De foto’s heb ik door gestuurd, ik weet niet of ik het goed gedaan heb . met vgr Ad van As
Noot van de redactie : uw foto’s heb ik ontvangen via lezersbijdrage@plantaardig.com en zet nu hieronder een link naar beide foto’s zodat iedereen ze kan zien
Klik hier voor foto 1
Klik hier voor foto 2
Beste Ad,
ik denk dat dit ook een voorbeeld is van wat ik ook al eens ervaren heb. Als je zaad over houdt van F1-hybriden tomaten, had ik ook een aantal planten met zeer grote tomaten, overvloedige productie, maar ze wilden gewoonweg niet rood worden.
. Ik had het er al eens over in dit commentaarstukje
In uw geval zou dit dan zijn van zaad van de tweede generatie.
Van welk ras zouden de eerste zaden afkomstig geweest zijn?
groetjes
Luc
Beste Luc en overige lezers
In 2005 zijn deze planten gekocht waarschijnlijk F1 hybriden.
Daar is zaad van gewonnen, en 2006 gezaaid prima resultaat, daar weer zaad van gewonnen en 2007 gezaaid. In 2008 ook maar nu zijn er een 6 tal bij die geel blijven.
Dat is volgens mij niet hetzelfde als het vorige verhaal.
Na 3jaar zaad winnen kwam pas het verschil.(zeer goede oogst veel tomaten)
Graag het antwoord als het kan kwekers hier weten het niet, mischien terugslag?
vgr ad
Cristal gaf bij mij in de serre slechte resultaten,zeer vroeg neusrot en merkelijk zwakkere planten tegenover TrustF1(Somers)die prachtige resultaten .Na het rooien van Cristal een zwak en erg aangetast door kurkwortel wortelgestel.Een plant van Cristal vertoonde vrij vroeg de hier vermelde virusaantasting.Bedankt voor het ter attentie brengen van kurkwortelaantasting en volgend seizoen gaan we zeker enten.
mvg,Jan
Hallo beste Luc en Herman.
Ik heb dit jaar voledig mijn kas vernieuwd van grond, uit mijne hof waar nog nooit tomaten op gestaan hebben.Zoals ge weet Herman staan er 2soorten Pyros en Cristal ,van Pyros heb ik nog geen uit gedaan maar van Cristal waren de wortels bruin, zwart .Beste Herman ik kijk nu al naar uw verslag van kweken in potten ,ik laat nog wel iets weten van Cristal . groeten Marc
Dag Marc,uw waarnemingen zijn alvast heel nuttig, ook bij Herman vonden we al kurkwortel bij ververste grond. Het bevestigt het vermoeden dat bij gevoelige rassen, de kurkwortelschimmel al het eerste jaar kan aantasting geven. Geënte planten daarnaast geteeld blijken op zo’n grond wel witte wortels te hebben. Ook heeft Cristal een gevoeliger wortelstelsel, zo bleek uit mijn waarnemingen, dan andere rassen. Vraagje : Hoe was de groei van Cristal, was er ook bovengronds iets waar te nemen van het zwakkere wortelstelsel? Of viel dat nog mee.Ik ben alvast ook benieuwd wat het wortelstelsel van Pyros zal geven. vriendelijke groeten,Luc
Hallo beste Luc en Herman.
Hier antwoord op uw vraag de groei van Cristal was zeer goed en de opbrengst ook.Nu heb ik de Pyros uitgdaan en het t’was zelfde Ik wacht op de resultaten van Herman voor volgend jaar in potten te planten en ook de diameter en de groote van de potten
vriendelijke groeten Marc
Tomaten enten, hoe gaat dat in zijn werk?
Had er nog nooit over gehoord, en waar haalt men de onderstammen en de enten?
Voorig jaar had ik onbekende tomaten, op de markt gekocht, en een redelijke opbrengst. Dit jaar Tamaris, zelf opgekweekt uit zaad en een goede opbrengst, nu zijn er wel twee planten volledig aan de plaag kapot gegaan maar ze hadden wel al goed gedragen.
Heb een kas maar die staat verkeerd georienteerd, op het noorden, was een veranda die ik verplaatst heb en dit was de enige oplossing.
Mijn planten in de serre hebben bijna “geen” wortels meer. Alles in de serre is kapot gegaan aan valse meeldauw. Dit jaar is het een ramp in mijn serre. Tussen de gekochte planten heb ik kleine scheutjes gevonden, waarschijnlijk overgebleven van afgevallen vruchten vorig jaar. Ik heb ze voorzichtig in kleine potjes gezet en zo langzaam alsmaar in grotere potten totdat ik plaats had om ze buiten te planten. Man, man, man, je moet ze zien, nog nooit zulke tomaten gehad en geen ziekte te bespeuren. Ik heb ze wel beschut tegen de regen met een afdakje uit plastik en af en toe eens bespoten met Bordeauxse pap.
Dag Danny
dank voor uw tips.
Bij de teelten in openlucht is het inderdaad de beste optie om aan wisselteelt te doen, en te proberen pas om de zes jaar terug te keren op dezelfde grond.
Wat in het artikel hierboven aangeraakt wordt is dat het in de kleine kas van de liefhebber moeilijk is om aan zo’n strenge vruchtwisseling te doen. De kas is meestal te klein om op te delen. En veel liefhebbers wensen immers ieder jaar tomaten uit de kas. De teelt in potten kan een daarom een oplossing bieden aan liefhebbers die te kampen hebben met bodemmoeheid in de kas.
groetjes
Luc
http://groenten-boek.plantaardig.com
Beste,
Ik kweek reeds meer dan 20 jaar mijn tomaten buiten. Door wisselteelt uit te voeren heb ik nog nooit wortelschimmel gehad. Met wisselteelt bedoel ik wel dat de afstand tussen de tomatenteelt van vorig jaar en huidig jaar ongeveer 3 meter is. Wat ik wel ondervonden heb is dat er bijna geen schimmels op de planten te bemerken zijn sedert de okkernotenboom bij de buren gerooid is. Misschien kan looizuren in de grond dezelfde effecten vertonen.
Groeten Danny