Aardbeien telen is één van mijn favorieten. In de loop der jaren heb ik wel een zeventigtal soorten getest en voor mezelf notities bijgehouden.
Daarom deel ik graag mijn “Aardbeien top 10 juni dragers”
1 Korona: het beste ras voor de liefhebber.
De smaak van de vruchten is subliem, de vruchten zijn zacht en smeuïg De vrucht is zeer sappig, bij het bijten loopt het sap wel eens langs de kin. De soort is weinig of niet gevoelig voor de bekende wortelziekten en weinig vatbaar voor echte meeldauw (witziekte) Kortom het ras voor de liefhebber die wenst biologisch te kweken en een sublieme smaak het allerbelangrijkst is.
2 Darcelect: een populaire tuinderssoort.
Een meststofvreter. De opbrengst is hoog tot zeer hoog met extra grote vruchten welke bij goed doorrijpen een aparte lekkere gekruide smaak hebben. Deze soort is redelijk gevoelig voor wortelziekten wat voor de liefhebber zeker een nadeel is.
3 El Santa: het standaardras voor de handel.
Een heel lekkere smaak met een geparfumeerd na aroma. De vruchten verdragen door hun stevigheid uitstekend het transport en ze bewaren goed in de koelcel. Het grote minpunt is de zeer grote gevoeligheid voor wortelziekten. Voor de liefhebber te voorkomen door een zeer ruime vruchtwisseling en niet langer dan twee jaar te laten groeien.
4 Elvira: een prachtige, gezonde soort aardbei met een lekkere nasmaak. De vruchten zijn bij volledige rijpheid te zacht om te commercialiseren. Voor ons liefhebbers primeert gelukkig de smaak en de plantgezondheid boven de verhandelmogelijkheden.
5 Gariguette: de vroegste aardbei. Langwerpig van vorm met een ingezonken aanzet onder het vruchtkroontje. De smaak bij een vervroegde serrekweek is lichtzoet. Bij een openluchtteelt, mooi zonnig weer en goed laten doorrijpen is de smaak toch wel heel zoet, net zoals in het zuiden waar de soort veel gekweekt wordt.
6 Sonata: een soort met een korte geblokte vruchtvorm, lekker zoet van smaak, niet te vroeg. Stevig van plantbouw met grote bladeren. De plantgezondheid voldoet
7 Vima Zanta: een oude soort. De vruchtkleur is donkerroood tot paarsrood. Bij volledige rijping is dit nog steeds een stevige vrucht en zeer zoet van smaak.
8 Gigantella Maxim: een donkerrode vrucht van enorme afmetingen, de smaak is bij zonnig weer voortreffelijk. De plantgezondheid is goed. Bij deze soort is het een plezier om op een korte tijd een enorme hoeveelheid vruchten te plukken.
9 Lambada: een buitenbeentje wat betreft de smaak. De vruchtgrootte is normaal tot groot. De vruchten zijn bij goed doorrijpen zeer lekker maar zijn voor het transport te zacht. De soort is licht gevoelig voor witziekte, maar weinig gevoelig voor wortelziekten.
10 Clery: bijna de vroegste. Wordt langs de Middellandse Zee veel gekweekt. Voor een serrekweek bij ons is de smaak lichtzoet maar hard van structuur. Als de vruchten lang aan de planten rijpen en bij een lekker zonnetje zijn ze echter zoet tot zeer zoet met een speciaal gekruide smaak. De vollegrondkweek is zoet en de zoetheid neemt toe volgens de hoeveelheid zon. De planten moeten regelmatig nagezien worden op aardbeienspint.
Tuinman Peter
Laatste berichten van Tuinman Peter (toon alles)
- Winterpostelein telen, vijf methodes - 20/12/2016
- Is fermenteren -Bokashi- een milieuvriendelijk alternatief voor composteren? - 03/12/2016
- De teelt van knoflook tot een goed einde brengen is niet eenvoudig. - 31/05/2016
- Het is nu Basilicum tijd, ook voor in de bloemenborder! - 15/05/2016
- Heel eenvoudig zelf paddenstoelen kweken - 04/09/2015
Raar dat ik hier de doordragende en uistekende “charlotte” niet tegenkom in de lijstjes !
Geachte, dit is de lijst met de 10 beste juni dragers en daar komen inderdaad geen dagneutrale soorten in voor. Charlotte is een dagneutrale soort en kan in een andere lijst voorkomen ‘de 5 beste doordragende soorten’. Je moet ook weten dat de lijst ondertussen wat is verouderd en dat er nu ongeveer een nieuwe lijst moet komen. Elk jaar komen er wel nieuwe soorten bij en gaan er anderen weer vanaf maar ok ik zal binnenkort vernieuwde lijsten publiceren. Groeten Tuinman Peter
Heb de Charlotte ook staan maar kan er nog niet veel over zeggen. Het is een verbetering van de Mara des Bois en uitgegeven door Marionet dacht ik. Verder is er nog de ‘Joly’, ‘Magnum’, ‘Malling Centenary’ en ‘Sibilia’ om in het oog te houden. Ik heb alleen de Magnum kunnen bemachtigen en kan ik testen tov mijn andere moderne rassen.
Peter
Ik heb dit jaar een probleem met de smaak en geur van mijn aardbeiën ze ruiken naar mest koemest? Ik vermoed dat ik weet waar het vandaan komt weet niet of het waar is. ik namelijk biologische meststof (fijne korrel) gestooid op mijn aardbeién terwijl er al vruchten aanhingen dacht dat het zou regenen maar het bleef lang zonnig,Zou dat kunnen heb anders geen verklaring.
Heb al jaren el Santa’s met lekkere mooie vruchten en een lekkere aroma geur.Nu niet.klopt mijn gedachte? grAd
Nog nooit zoiets gehoord. Groeten Tuinman Peter
Ik ben er nochtans van overtuigd dat je smaakvollere vruchten kunt kweken met een organische meststof dan met een puur scheikundige voeding. Probeer maar smaakvolle tomaten te vinden vanuit hydrocultuur. Probeer maar weinig bitter witloof te vinden vanuit puur hydrocultuur. Groeten Tuinman Peter
Ik ben blij dat je Lambada in je selectie staan hebt. Ik heb de soort helaas verloren door een paar jaar inactiviteit in de tuin. Het probleem is dan de soort weer te vinden: de producenten wisselen jaar na jaar van soort, met een paar vaste waarden, maar die zijn niet altijd even smakelijk. Naast Lambada had ik ook (maar ik ben niet 100% zeker van de naam) Samba, die even smakelijk was. Die is ook al onvindbaar geworden.
Heb nog Lambada’s staan. Interesse??
Groetjes
monique
Lambada was toch dit jaar nog te krijgen bij aardbijplantje .nl Groeten Peter
Lambada is vlot verkrijgbaar een beetje overal ondertussen.
nou die zijn idd de lekkerste volgens kenners lambada aardbeien hg Edmond Ibink…..
hoi monique,ja ik heb wel intresse,maar waar woon je hg Edmond ibink
Iemand die nog een adres heeft voor aardbei ‘Favori’?
Dit is een ras van Breeder Flevo Berry
Het ras is te koop bij Firma Henselmans in Luttelgeest.
Hoe komt het dat verschillende planten nu weer nieuwe vruchten dragen niet een paar maar tientallen,heb elsanta’s en hebben veel aardbeien gegeven deze zomer,ik heb dit nog nooit gehad. gr Ad
Zijn er nog mensen die dit voor hebben? Ik kan het niet direct uitleggen. Maar je bent niet de eerste die dit komt te vertellen. En ik vroeg het mij ook al af hoe dit kan. Want Elsanta’s zijn natuurlijk geen doordragers. Bloemen bij aardbeien worden geïnduceerd door korte dag zo rond half augustus. En komen dan pas na de winter te voor schijn.
Waren het frigoplanten Ad? Die je in het voorjaar uitplantte? Of een gewone planting vorig jaar in augustus. Of misschien een tweejarige teelt.
Nog iemand die hier ervaring mee heeft?
Het zijn eenjarige planten vorig jaar eind jullie geplant van eigen planten dit doe ik almeer dan tien jaar en met succes gr Ad
Het is een natuurlijk verschijnsel waarbij aardbeien na een periode van hoge en lage temperaturen, groeistoten en groeistilstanden door vb regen na een lange droge periode over gaan tot het produceren van bloemstengels die nog produceren in 1 en hetzelfde groeiseizoen. Vorig jaar(2013) kwam dit fenomeen zeker voor na de zeer droge zomer. De vruchten komen tot rijping en zijn dikwijls anders van vorm dan de eigenlijke soort. Een extra mini oogst is handig meegenomen. Voor dit fenomeen is er een wetenschappelijke benaming maar deze ontsnapt mij. Groeten Tuinman Peter.
Peter
Ik daag je uit voor een nieuwe rassentest.
Er zijn inmiddels in de segmenten juni dragers en doordragers weer grote stappen voor uit gemaakt.
Flevoplant heeft 13 jaar geleden een veredelings bedrijf opgestart en uit dit progamma komen nu hele mooie rassen .
Wij gaan de uitdaging aan.
geen probleem, hoe beginnen we er aan? Groetjes Tuinman Peter
Jos, via je site heb ik grote interesse om bepaalde doordragers die totaal niet witziektegevoelig zijn en een smaaksoort label krijgen in mijn proeven op te nemen. Groetjes Tuinman Peter
Peter
Zeg maar hoeveel rassen je nodig hebt.
Doordragers kun je het beste vroeg in het voorjaar planten.
Wij hebben een paar hele leuke meeldauw(witziekte) resistente doordragers en die qua smaak in jouw top 5 mee kunnen.
Als je het leuk vind mag je wel eens langs komen,leid ik je rond in de wondere wereld van de aardbei,wat betreft vermeerdering en veredeling.
Wat is hieruit voortgekomen?
Jos, we zijn nu zoveel jaren verder en ik ben nu behalve deze site bezig met ‘groep van Tuinman Peter’ op facebook, is er een mogelijkheid om de draad terug op te nemen in verband met die nieuwe soorten aardbeisoorten?
Ik koop de laatste twee jaar mijn aardbeiplanten bij Joost en Joep Henselmans. Ze hebben de website http://www.aardbeiplantje.nl. Veel soorten en ze verzenden ook. Ze telen de planten zelf en tot nu toe altijd nog goede kwaliteit ontvangen. Website is http://www.aardbeiplantje.nl
Klopt ,dit is een heel goed adres!
P>S woon in west Brabant gr.Ad
Heel interesant maar waar kan ik de rassen;Vima Zanta. en Gigantella maxim kopen. heb zelf El Santa’s doen hetgoed.heb zware kleigrond in mijn moestuingr Ad
Geachte,
Bij de kwekerij E. Duivenvoorden in Nederland hebben ze veel soorten aardbeien.
Men stuurt ze op, ook naar particulieren.
Groetjes
Ad, in welke streek woon je dan? Groetjes Peter
hallo Peter
Ik woon in West Brabant roosendaal-Oud- Gastel. gr AD